SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwielu warstw samego kremu grysikowego przekładanego miodowymi blatami, wprowadziłam 2 smaki mas: waniliowy oraz wiśniowy- frużelinę. Przekładaniec, mimo sporej ilości cukru ( zarówno w cieście jak i masach) nie jest „mulący” dzięki przełamaniu lekko kwaskowymi owocami. Całość bajecznie rozpływa się w ustach( może odleżeć w lodówce noc, a będzie mięciutki) a wykończenie deserową polewą sprawia, że jest wykwintne jak najlepsza(...)wiśniowa pralina… Składniki na ciasto miodowe: · 50 dag mąki pszennej · 2 jaja · 10 dag margaryny · 4 łyżki miodu · 2 łyżeczki
Domowe ciastaczas trzeba wyczuć, każda gofrownica jest inna) Upieczone gofry studzimy na kratce, lub stawiamy pionowo żeby odparowały, inaczej zrobią się gumowate. Podajemy z owocami, dżemem lub według uznania. Smacznego :) MAŁA RADA: Przed każdym nalaniem ciasta smaruję kratki olejem. Moja gofrownica
Pani na deserporze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca z budyniem, owoce można zmieniać do woli. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody 530 gr mleka zagęszczonego w puszce 20 dkg herbatników 20 dkg mrożonych owoców 200 ml wody 1 i 1/2 łyżki żelatyny Ptasie mleczko na herbatnikach Przygotowanie. Herbatniki podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć spód formy, w której robimy ciasto. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Osobno wiśniową osobno agrestową. Schłodzić do momentu aż zaczynają tężeć. Do garnka włożyć(...)wierzch układamy pozostałe herbatniki. Ciasto przed podaniem należy schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Ptasie mleczko na herbatnikach Wskazówki. Forma jakiej użyłam miała wielkość 21 na 31 centymetrów. Bez owocowej wstawki ciasto jest bardzo słodkie. Ja osobiście nie przepadam za bardzo słodkimi wypiekami. Jeśli jednak takie lubicie nie dodawajcie wkładki owocowej. Jeśli chodzi o owoce jakich użyłam, były
mecooksKrem (baza) do ciast i tortów. Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniami dotyczącymi kremu do ciast czy tortów. Przeważnie pytacie o najłatwiejszą, bazową wersję, którą można później w prosty sposób modyfikować dodając kawę, owoce, kakao, sok, a nawet naturalne barwniki. Przepis, który znajdziecie poniżej jest niezwykle prosty. Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także(...)zimnej (!) śmietanki 30%-36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Aby zmienić smak kremu wystarczy dodać (przykłady): roztopioną czekoladę lub kakao 2-3 łyżki masy kajmakowej owoce (maliny, jagody, borówki) sok i skórkę startą z cytryny 1-2 płatki żelatyny, by krem był stabilniejszy barwnik spożywczy itd. Przygotowanie: Ubijamy zimną śmietanę kremówkę (ja wlewam ją do misy
Słodkie okruszkiDzisiaj przepis na tradycyjne angielskie bułeczki wielkanocne. Hot Cross Buns są bardzo aromatyczne z dużą ilością suszonych owoców. Przygotowując je zainspirowałam się przepisem Nigelli Lawson. Zdecydowanie polecam nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Ciasto: 400 g mąki chlebowej 150 ml mleka 50 g masła Skórka z jednej pomarańczy 1 goździk Łyżeczka kardamonu Łyżeczka cynamonu 7 g drożdży Garść(...)stopi odstaw, żeby mleko przeszło aromatem przypraw. Mąkę wsyp do miski razem z drożdżami , przyprawami oraz suszonymi owocami. Kiedy mleko będzie letnie wyciąg goździk i wmieszaj jajko trzepaczką. Wlej płyn do miski ze składnikami sypkimi. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw
noteskulinarnyfigamieszając, aż część owoców się lekko rozpadnie. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, dodać do owoców, wymieszać, zdjąć z palnika. Wystudzić. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części, jedna większa od drugiej (mniej więcej(...)Większą część rozwałkować na wymiar formy, wyłożyć nim jej dno i boki, dociskając. Na ciasto wyłożyć nadzienie owocowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta rozwałkować i foremką do ciastek powycinać wzory (gwiazdki, serduszka, kwiatki). Ułożyć je na owocach i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 45 – 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Tartę kroić dopiero po wystudzeniu
olalacookingłyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej niewoskowanej) cytryny szczypta soli garść wydrylowanych czereśni (u nas około 20 sztuk)- mogą być też inne owoce posiekane migdały (mogą być słupki) cukier puder Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st, bez termoobiegu. Ubijcie jaja z cukrem na białą, puszystą masę- to powinno zająć Wam około(...)cytryny. Do ubitych jaj dodajcie roztopione, lekko schłodzone masło, jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszajcie tylko (!) do połączenia składników - około 1 minuty lub mniej. Ciasto wylejcie do przygotowanej formy do pieczenia (u nas 25 cm średnicy). Na górze ułóżcie wydrylowane czereśnie, posypcie migdałami. Pieczcie około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone
OliveandThymeDziś coś na szybko i na słodko. Pyszne babeczki z jabłkami i kremem passionfruit curd. Passionfruit curd jest to krem na bazie marakui i jest mniej
Ewa w kuchniSkładniki: 500 g chudego twarogu 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 100 g orzechów włoskich 1 budyń waniliowy bez cukru 4 łyżeczki stewii z erytrytolem NaturAvena 1
czarrna od kuchniśmietaną, wymieszaną w niewielkiej ilości wody i gorącego kompotu. Podajemy z makaronem lub ryżem i kleksem jogurtu lub śmietany. Artykuł Zupa z wiśni i innych owoców pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJabłecznik zaparzany to proste do zrobienia ciasto na pyszny deser. Ciasto o umiarkowanej słodyczy z przyjemnie wilgotnym jabłkowym wnętrzem. Idealne ciasto do kawy na jesienne zimne
Gotuj w domuSchłodzone ciasta latem smakują najlepiej. Gdy są z sezonowymi owocami, to w ogóle pełnia szczęścia. Dziś dzielę się z wami dwukolorowym sernikiem bez pieczenia, który szybko stał się hitem w moim domu. Do przygotowania sernika tym razem użyłam twarogu sernikowego z Mascarpone Président (do kupienia w sklepach Auchan, Leclerc, Tesco czy niektórych Biedronkach) – jak sama nazwa wskazuje, jest
Poezja smakuUcierane ciasto z dodatkiem serka twarogowego z truskawkami i maślano-kokosową kruszonką. Wilgotne nieprzesłodzone bardzo smaczne, szybkie do przygotowania idealne na słodki weekendowy poczęstunek dla
Wanilia i KardamonPrzepis na pyszne ciasto z czereśniami bez pieczenia . Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje. Przełożone jest herbatnikami, kremem czekoladowym, kremem z mascarpone i
RITA food channelzetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut. Na zapieczony spód wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski. Układać kratkę na owocach. Piec 45 minut w 160 o C. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
Słodki Zakątekbabeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne gniazdka serowe
Kulinarne przygody GatityDeser na bazie kremówki, tapioki i soku jest niezwykle prosty, szybki do przygotowania, a przede wszystkim smaczny.
Przepisy KulinarneJabłka w tym roku są tańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości
Cynamonowe szczęścietaki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej(...)żurawiny Ciasta kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich rozdrobnione orzechy i żurawinę, a także resztę składników (najłatwiej jest to właściwie zrobić w robocie kuchennym, ja użyłam rozdrabniacza, wszystkie składniki po prostu wrzuciłam do niego i zmiksowałam). Jeżeli masa jest za mało spójna, można dodać więcej mleka. Jeżeli masa wyszła także za mało słodka, dodajcie do niej cukru pudru
KardamonovyTo ciasto jest nie tylko pyszne, ale również ciekawe, bo wszystkie warstwy piecze się na raz, a mamy tu i kruche i jabłka w budyniu
Cynamonowe szczęścieMuffiny z jabłkami to pyszny i łatwy do zrobienia deser na jesienne dni. Smakują i pachną delikatnie piernikiem i pieczonymi jabłkami. Muffiny są cudownie mięciutkie i
Kuchcik gotujetruskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest
Cztery FajeryDawno nie częstowałam Was żadnym wypiekiem. No chyba że na twarzy :D Te u mnie non stop. więc jak ktoś mnie zna osobiście, to sobie i
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: na około 30 babeczek 300 g mąki, pół na pół tortowa i krupczatka 200 g margaryny 2 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki
czarrna od kuchniRozgrzewający, kakaowo - czekoladowy deser z wiśniami jest doskonały na chłodniejsze deszczowe dni.
Przepisy KulinarneSkładniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 3
czarrna od kuchniLetnia poezja smakowa. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona- śmietana z gorzką czekoladą cudownie łagodzi orzeźwiającą warstwę wiśniową z amaretto a pianka bezowa wprost rozpływa się w
Wanilia i KardamonDomowe jagodzianki to hit każdego lata. Ostatnio testuję bardzo różne przepisy, każdy mogę polecić. Przepis dostałam od znajomej Agnieszki B, które trochę zmodyfikowałam :) Jagodzianki wyszły pyszne
Kulinarne pyszności Molkisurowo (tak smakują najlepiej i w takiej formie są najzdrowsze). Gdy jednak już szkliwo zębów nie daje rady, to znak, że czas zamykać te owoce w zamrażalniku, słoikach na dżemy i pysznych ciastach. Dziś jedno z nich. Kruche, a nawet bardzo kruche...Kruszy się, jak przystało na ciasta bez glutenu, ale smakuje wyśmienicie i bogactwo okruszków nikomu nie przeszkadza
Jeść, by żyć w zdrowiuTo ciasto dedykowane jest dla tych, którzy lubią kokosanki. Jego spód zrobiony jest z masy, z której zwykle formuję kokosowe ciastka.
Przepisy Kulinarnestopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Cukier do smaku, może być też waniliowy Ulubione dodatki : syrop klonowy, dżem, czekolada, bita śmietana czy owoce Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem. Powstałe ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć placuszki porcjami na niedużej patelni na złoty kolor. Rada : placuszek odwracać na drugą stronę
W garach u GosiPyszny deser z malinami, masą śmietankową i czekoladą. To idealne połączenie z pewnością skradnie serca i podniebienia Waszych najbliższych. Idealny na wszelkiego rodzaju imprezy - urodziny, imieniny
Czekoladowa muffinkaMocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony w półokrągłej
Wanilia i KardamonSernik z dużą ilością mango, które dodałam do ciasta, i zrobiłam galaretkę. Ozdobiłam różą z tego owocu. Serniczek wyszedł pyszny, aksamitny. Jestem fanką serników i mogłabym je jeść codziennie w różnych smakach. Polecam do kawy i zapewniam że na kawałku nie poprzestaniecie. spód: 170 g ciastek 2 łyżki kakao 50 g masła sernik: 75 dkg sera twarogowego półtłustego
wesoła kuchniaMus lekki jak chmurka, idealny dla wszystkich smakoszy deserów, nie tylko dla wegan. Do zrobienia musu potrzeba wody z gotowania ciecierzycy czyli aquafaby. Jak to się
Moje Małe Czarowaniedrugiej - wszystkie mokre (łyżką lub rózgą). Wlej mokre do suchych i wymieszaj łyżką - krótko, tylko do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Przełóż ciasto do foremki, a na wierzchu ułóż gęsto owoce. Piecz około 45-50 minut (do "suchego patyczka"). Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem
Lejdi of the houseGalaretka jogurtowa z owocami granatu. Zachciało mi się czegoś słodkiego, ale dla mnie samej nie chciało mi się piec ciasta. Ale ochota na słodkie mi nie przeszła, postanowiłam zrobić coś innego: deser na zimno z owocami. W lodówce miałam jogurt i owoce granatu, zrobiłam więc jogurtową galaretkę z granatem. Deser stał w lodówce całą noc, więc konsystencja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnasionek chia dostarcza: Błonnik: 11 gramów. Białko: 4 gramy. Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3) Nasionka chia można dodawać do wszystkiego, do ciasta na kopytka, do sałatek, do jogurtu z owocami. Już mała dawka nasionek szałwi hiszpańskiej, bo tak brzmi polska nazwa, 28g czyli około 2 łyżki stołowe żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały
Rusty Forkinaczej czosnkowy majonez. Bardzo go lubimy i zawsze szykuję go do domowych zimnych i ciepłych przekąsek, typu nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza – szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć
Zasmakuj Kuchnibardzo delikatne i wilgotne ciasto. Można je zrobić z jogurtu jaki mamy aktualnie pod ręką (np. naturalnego, greckiego lub owocowego). Jeśli mamy ochotę do ciasta możemy dodać też rodzynki albo drobne sezonowe owoce. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i co ciekawe robi się je metodą kubeczkową - pojemnik po jogurcie służy do odmierzania pozostałych składników. Fajne:) Warto
Krokusowy Domplacki są świetnym sposobem na „przemycenie” owoców – starte jabłka niemal idealnie stapiają się z ciastem. These pancakes are a perfect way to „smuggle” fruit – shredded apples almost disappear in them. Składniki (na 20 placków): 350g jabłek startych na dużych oczkach 250ml kefiru 150g mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli masło [...] Artykuł
SandraFrej.comO tej szarlotce słyszałam już dawno, ale do końca nie miałam pojęcia na czym polegało jej przygotowanie. Dopiero ostatnio wczytałam się w przepis na blogu Moje
Kuchnia w czekoladzieProsty przepis na super smaczny, bardzo efektowny i szybki deser. Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i owocami, to idealna słodycz na każdą imprezę
AniaGotuje.plmorskiej. Tarte tatin to tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się
codojedzeniaPyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam
Moje Małe CzarowanieCzy też tak macie, że nachodzi Was ochota na coś słodkiego ? Ale nie macie ochoty na włączanie piekarnika ? I czy czasami korzystacie z gotowców ? Ja tak
Ewa w kuchniJeśli tylko lubicie kawę i wszystko co z nią związane, zapraszam przy sobocie, pięknej i słonecznej, na tiramisu z malinami. Kawowo, delikatnie, pysznie... Składniki: 500 g
Z Majeczką w kuchniznam osoby która by nie jadła nigdy pizzy. Ja osobiście kocham pizze , te z mięsem, warzywami ,owocami i serami. Dziś skupiłam się głównie na cieście. Jest wielu przeciwników jak i zwolenników pizzy na cienkim jak i grubym cieście. Tym razem zrobiłam pizzę na grubym cieście na bazie suchych drożdży:) Dziś dodatki do pizzy są dowolne :) Polecam spróbować ja jestem
Gotowanie PatkiNie potrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty, a stworzymy deser
Z Majeczką w kuchnibiałek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzić patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryć warstwą owoców. Zalać gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawić do lodówki
Różne smaki w kuchnisporo drzew i krzewów owocowych, staram się zapakować też ich sporą część do słoików na zimę. Nic tak nie smakuje jak niedzielny obiad zakończony pysznym ciastem i właśnie domowym kompotem. Naprawdę domowym, bo owoce zebrane osobiście moimi rękoma. Dużo ich zostało na drzewie,bo bardzo wysoko się rozrosło, ale przyjemnie patrzeć, że szpaki też mają co jeść. Ostatnio było
Gosia gotujewszystkie składniki się połączyły smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron - jak pojawią się delikatne pęcherzyki na górze ciasta, można przekładać na drugą stronę podajemy z owocami, miodem lub na sucho :) Smacznego
Gotowanie z pasjąNie ma nic lepszego niż szybkie ciasto z truskawkami, czyli sezonowość pełną parą! I równie szybko się robi, co zjada. Dzieci są nim zachwycone. Spróbujcie już
Karczma Honoriettymiksujemy, do uzyskania jednolitej masy. Czerwone porzeczki myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy po 2 łyżki przygotowanego ciasta, formując 9 małych placuszków. Na wierzch układamy owoce czerwonej porzeczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Po wyciągnięciu z piekarnika podajemy posypane cukrem pudrem
Kuchnia MagdaLenyJest święto (dzień dzieciaczka) jest okazja do upichcenia czegoś dobrego dla rodzinki 🤗 😁 Padło na tartę 🥘 A że sezon z truskawkami już wystartował nie mogłam przejść obok
Zdrowie i pysznie na talerzuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik gotowany to ciasto bez pieczenia z dodatkiem herbatników i soczystych truskawek w galaretce. Idealne na upalne
Marta GotujeOwocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową.
Przepisy KulinarneSkładniki: 0,5 kg serka naturalnego 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki żelatyny + pół szklanki mleka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 2 paczki ciastek
czarrna od kuchnibabeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik
Kulinarne przygody Gatitysmarujemy roztrzepanym jajkiem. Wykładamy jagody, wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy około 40 minut. SMACZNEGO! Akcja: "Letnie owoce
Smak mojej kuchninapęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- nie gotować! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na ciasto z musem. Pozostawić do całkowitego stężenia. Udekorować owocami -Smacznego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWiecie, że ten przepis od świąt czekał na publikację? Ciągle coś stawało na drodze, a to wpis na jeden konkurs, a to na drugi i tak
Kuchnia w czekoladziePierwsze w życiu brownie zrobiłam w listopadzie, jednak nie dodawałam tamtego przepisu. Dzisiejszy powstał na bazie tamtego, który skomponowałam z kilku różnych. Wtedy też trochę bardziej
Anioszek w kuchniSzybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne, ciasto czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami i płatkami migdałów. Mocno czekoladowe, ale nie wytrawne. Bez dodatku mąki pszennej, za to
cool and mintyinaczej czosnkowy majonez. Bardzo go lubimy i zawsze szykuję go do domowych zimnych i ciepłych przekąsek, typu nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza - szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć
Zasmakuj KuchniSkładniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mąki kokosowej 2 łyżki wiórków kokosowych ok. 2 szklanek mrożonych borówek ok. 2
czarrna od kuchniDziś zrobiłam je z z dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;) uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast. Nie zawierają substancji konserwujących. A więc idealnie skomponowały się z moimi gryczanymi naleśnikami;) Składniki 200 g mąki gryczanej szczypta soli
Życie zaczyna się w kuchniCześć I po raz miałam się wyrobić i się nie udało. Ale za to dzisiaj będą dwa, obiecane poprzednio, posty. :) Wiewiórka jest ciastem, które zawsze się
blog.moje-pasje.infoprzyprawy i cukier. Pod koniec gotowania dolewamy wywar z gruszek. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/kompot-wigilijny-suszu/ MieszamWGarnku Artykuł Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutemp. 180 st.C przez 45 minut. • Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w podgrzanej śmietance, cały czas mieszając. • Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować porzeczkami lub innymi owocami
To co kochamFish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDziś polecić mogę przepyszną Chmurkę z musem śliwkowym. Akurat sezon na śliwki w pełni, dlatego warto je wykorzystać. Ponadto z czystym serem mogę polecić idealny mak
Gotuję TestujęUwielbiam ten pyszny deserek. Jest bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki do zrobienia. Co do nadzienia, można dowolnie kombinować, ja użyłam truskawek, bo przecież jest na
Gotuję TestujęOsobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam. Składniki ciasto
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypożegnanie lata”. Zadanie konkursowe polega na zgłoszenie przepisu na potrawę z wykorzystaniem makaronu, która musi mieć też w składnikach letnie dary natury. Czy będą to owoce, warzywa, czy też grzyby, które dodacie do ciastach, deserów, zup, czy innych dań zależy tylko od Was. Warunkiem podstawowym to makaron i letnie (owocowe, warzywne, grzybowe) dodatki w składnikach. Nagrodami w konkursie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJako, że pogoda wróciła taka , jaka powinna być w sierpniu podrzucam Wam pomysł na słodkie małe co nie co i zmykam korzystać ze słoneczka ;) Serniczki dzięki
Z Majeczką w kuchniDo tego ciasta zainspirował mnie przepis Gabrysi , ale nie byłabym sobą gdybym, nie stworzyła swojej wersji. Wyszło kolorowo, delikatnie i pysznie. Moim bliskim ciasto posmakowało bardzo
Cynamonowe szczęścieporcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami
FitKotPo prostu pyszne! Dojrzałe kiwi jest bardzo słodkie, dzięki czemu całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste
Kolorowy PrzepisownikPrawdziwie letni sernik, na kruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i
Wanilia i Kardamonzapas i jem ile mogę, bo wiem że niedługo ich nie będzie, a mrożone to już nie to samo. A jakie są Wasze ulubione owoce? Macie?! Składniki: Na ok 10-12 sztuk Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml mleka + 1 łyżeczka 2 łyżki cukru 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 15g świeżych drożdży 50g masła Budyń: 400ml
Kuchnia w czekoladzieśmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy owocami
Szefowa kuchniUwielbiam przetwory typu 2 w 1. Oprócz pysznych owoców, które mogę wykorzystać zimą do deserów lub ciast zyskuję także smaczny kompot. Składniki 1 kg czereśni ok. 500 ml wody 10- 15 g cukru 1. Z czereśni usuwamy ogonki. Płuczemy pod bieżącą … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKiedyś znajoma zapytała jak to jest, że moje ciasta są takie smaczne. Otóż zdradzę Wam sekret - używam tylko dobrej jakości i jak najbardziej naturalnych produktów
Cynamonowe szczęściePrzepis na ciasto ucierane mam już o kilku lat, ale nie mam pojęcia, skąd. Ten placek z ciasta ucieranego jest modyfikacją tego najprostszego przepisu, zdrowszą i
Anioszek w kuchnizimną margarynę. Palcami rozcieramy margarynę z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka. Kruszonkę wysypujemy równomiernie na ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie ciasto ( jest troszkę gęste ) na wierzch układamy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 *C, Studzimy, kroimy na kawałki i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliMasz smaka na coś słodkiego, ale dieta nie pozwala? Koniecznie zrób pyszne, ciężkie, mocno czekoladowe brownie, z czereśniami i łąmiącym cały smak serkiem mascarpone <3
Malinowo w kuchnijajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeSkładniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 17 dag margaryny 2 żółtka 1 cukier waniliowy masa czekoladowo – orzechowa: 2/3 tabliczki czekolady 10
czarrna od kuchniPełnoziarnista tarta z rabarbarem i orzechową bezą Składniki: 160 g mąki pełnoziarnistej graham 80 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka nadzienie: 3 dorodne łodygi
czarrna od kuchniSkładniki: 3 male czerwone pomarańcze 1,5 szklanki maki pszennej szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 3/4 szklanki jogurtu typu
Karczma Honoriettytrochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała kasza gryczana z płatkami róż, jogurtem naturalnym i owocami: jabłkiem, bananem,malinami i truskawkami. Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne. 1 mała cukinia 200 g łososia
Kucharzycaminut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Ciasto rozsmarować na papierze w tej samej formie co ciasto kruche, piec ok 20-30 min . Ciasta przełożyć marmoladą polać polewą czekoladową i udekorować owocami. Polewa czekoladowa. 3/4 szkl cukru zalać niewielką ilością wody, ugotować syrop (do nitki) dodać łyżkę masła i 3 łyżeczki kakao. Chwilę jeszcze gotować mieszając
Gotowanie jest łatweLekkie i orzeźwiające ciasto na bazie jogurtu. Królują w nim mandarynki skąpane w lekkim syropie a galaretki utrzymują zwartą całość. Składniki ciasto ( forma 25 x 40
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTo ciasto jest wywołuje na mych ustach uśmiech na samo wspomnienie o nim. Nie wiem czy to zasługa złocistych moreli, których kolor przypomina mi słońce (a
Cynamonowe szczęścienastępnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką z żelatyną oraz ubitą śmietaną. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat szpinakowy. Masę serową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście. Przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem
Pyry na Gazroztopioną łyżką masła. Do masy dodajemy nasiona z laski wanilii, cukier a na koniec mąkę.Wszystko mieszamy do połączenia. 4.Na wierzch makaronu wykładamy owoce (tu porzeczki) i każdą polewamy wcześniej przygotowanym ciastem. Jeśli jet to makaron już wcześniej ugotowany. Porcję makaronu wkładamy do silikonowych foremek na muffiny.Widelcem skręcamy makaron-robimy gniazdko. Następnie postępujemy jak w punkcie
FarmażonyW tym roku Wigilię (i święta) spędzam poza domem. Nie mam okazji do obmyślania świątecznego menu i, będąc zupełnie szczerą, nie spędza mi to snu z
Gotuj z Blue Raventrzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu
Mentor SmakuWitam niedzielnie :) Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, ciągle ciemno, mokro i wietrznie, ja na przekór temu postanowiłam rozświetlić choć trochę nastrój sobie i bliskim przygotowując
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli lubicie pierogi z owocami to polecam pyszne pierogi z wiśniami i ciastem maślanym. Są delikatne w smaku, mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 0,5 kilograma wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Składniki ciasta umieszczamy
Bajeczna KuchniaDzisiejszy przepis uczestniczy w X akcji Lubelskiego Kociołka! TAK to już 10 raz się spotykamy w Lubelskim Kociołku! Jest to naprawdę fantastyczna akcja lubelskich blogerów która
sierotka maRysia w kuchniPowstałe ciasto można wykorzystać na dwa sposoby : rozwałkować ciasto cienko i za pomocą szklanki wykrajać fragmenty, w które zawijamy nasze śliwki, bądź urywać fragmenty ciasto i za pomocą dłoni formować kulki wypełnione owocami. Następnie wstawiamy do gotującej się wody z niewielką ilością soli i gotujemy około 6-8 minut. Podawać z cynamonem bądź jogurtem ( tudzież wariant mieszany
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wyłożónej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki bananów. Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! Według mnie ciasta bananowe są takie właśnie jesienne; kiedy innych owoców zaczyna brakować, można sięgnąć po te słonecznie żółte półksiężyce, które są niesamowicie uniwersalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeI jak Kochani przygotowania do zimy? Ja korzystając z okazji, że mam naprawdę sporą spiżarnię, systematycznie zapełniam jej przepastne półki wspaniałymi przetworami. Jeśli
Rozpustne gotowaniep { margin-bottom: 0.21cm; } Wczoraj prezentowałam przepyszne Orzechowe muffinki oraz Białą Pavlovą, dziś natomiast chciałam Wam zaproponować najlepszy sernik na świecie, który ja nazywam Sernikiem
Przepysznik - BLW i nie tylkopropozycja wspaniałej, orzeźwiającej, co ważne - nie pieczonej wersji ciasta - lekkiej leguminy, efektownej i przepysznej ze wszelkimi owocami jakie akurat posiadamy, prostota wykonania i czarujący wygląd niech będzie zachętą do jej wykonania! Składanki: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 l mleka 3 łyżki żelatyny 1 cukier wanilinowy 1 galaretka (o dowolnym smaku) 1 paczka herbatników pełnoziarnistych
kgwjanczewodwie części. Do jednej dodać rozciapanego/zblenderowanego banana (widelcem też można rozgniatać), a do drugiej pomarańczkę. Wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia. Można owoce posypać przyprawami. Do banana proponuję cynamon, a do pomarańczy gałkę muszkatołową. Ciasta podzielić na kawałki, z których można wyplatać różne formy. Od tradycyjnego warkocza, do fikuśnych serduszek. Piec w temp. 175 stopni
Karczma HonoriettyLeniwa majówka spędzona w domu, bo za oknem szaro, buro i nieprzyjemnie. Nic tylko poprawić sobie humor jakimś wypiekiem. Szybkim wypiekiem, dodajmy, co by się za
Życie zamknięte w smakuCały ostatni tydzień spędziłam w rozjazdach, a weekend na Festiwalu Fantastyki Pyrkon w Poznaniu. Zabawa była przednia, chociaż jako gżdacz miałam cały ogrom pracy. Jeżeli zaś
Życie zamknięte w smakuMokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć kilka owoców borówki (4-5 sztuk) i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu, muffinki można udekorować świeżą borówką, przyklejając
Kuchnia w opałachogródku mojej mamy rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do drożdżowego ciasta z kruszonką, dziś w wersji czekoladowej. Jeśli Wam też upały dają się we znaki, spokojnie możecie upiec ciasto wieczorem – następnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki
Ciastkozercyczasie zlać płyn z owoców, wymieszać go z wcześniej przygotowaną nalewką, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, by nalewka się sklarowała. Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem. 4. etap: Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać
Domowa Cookierenka AgiKocham ciasto drożdżowe! Zwłaszcza te, w których kryją się owoce sezonowe. W lasach zagościły jagody, więc pewnie nikogo nie zdziwi fakt, że na blogu zapraszam Cię na jagodzianki. Nie takie zwykłe a idealne, pulchne i najpyszniejsze na świecie. Wiem co mówię, bo przepis ten pochodzi od mojej babci a może nawet i od prababci. Sprawdzają się doskonale podczas rodzinnych
Wielki apetytPostanowiłam powracać do przeszłości. Bo zanim powstał blog wiele moich przepisów publikowałam na różnych kulinarnych portalach. Wiem, że większość zdjęć z tego okresu nie nadaje się
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny
Passions hobbies lifeRabarbarowe szaleństwo trwa! Tym razem prezentuję mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, a wszystko to przykryte kruszonką
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam Was na kruche ciasto z brzoskwiniami. Jego spód i wierzch stanowi kruszonka, co sprawia, że ciasto jest kruche, wręcz chrupiące, do
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. Pyszne, kruche ciasto skrywające intensywnie śliwkowe nadzienie. Jest tak smaczne, że znika
Rozpustne gotowaniePyszny, kremowy, wręcz aksamitny sernik na kruchym spodzie. Jest bardzo delikatny w smaku, dlatego postanowiłam wzbogacić go nieco dodając na wierzch jagody. Muszę
Rozpustne gotowanieDawno nie piekłam szarlotki, więc postanowiłam to nadrobić. Wybrałam przepis ze starego zeszytu mojej mamy i upiekłam amerykańską szarlotkę. Nie skłamię jeśli powiem
Rozpustne gotowanieKochani, dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe
Rozpustne gotowanieJest to niezwykle efektowne tak wizualnie jak i smakowo ciasto. Połączenie sernika na zimno z bogactwem sezonowych owoców daje nam niezwykły deser, idealnie chłodny na upalne letnie dni i idealnie zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :) Składniki - 1 serek homogenizowany waniliowy ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany
Świat Smakudnia. W tym przepisie zwykła mąka została z powodzeniem zastąpiona orkiszową tylko nieznacznie zmieniając proporcję składników w daniu. Podstawę smaku tworzą czereśnie, które (jak większość owoców sezonowych) dobrze się komponują z tego typu ciastem
Milion Smakówwcześnie rano...No cóż...Jestem bardzo ciekawa jak będzie i nie mogę się doczekać! :) Oczekujcie relacji na blogu :) Lato coraz bliżej...Wykorzystuję zapasy mrożonych owoców bo zaraz będą świeże! Zapraszam na cytrynowe ciasto z jagodami! :) *bezglutenowe* KLIK TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamsPyszny koktajl, w sam raz na upalne dni. truskawki z miętą dają uczucie przyjemnego orzeźwienia i są bardzo zdrowe! W sezonie warto truskawki jeść jak najczęściej
Kolorowy Przepisownikciasta dokładnie oblepić i zanurzyć również w gorącym oleju. Po chwili wyjąć, gdy ciasto jest złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką ziemniaczaną Składniki na sałatkę ziemniaczaną: 2 ugotowane marchewki 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 2 kiszone ogórki lub świeże ½ szklanki śmietany
Tradycyjna Kuchniaukładamy na dnie okrągłej formy o średnicy 25 cm. Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30 minut. Ciasto studzimy. Na ciasto wykładamy równą warstwę masy kajmakowej a następnie owoce. Mus czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem koniaku i wody. Dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym żółtku energicznie mieszając
Pyry na GazDzisiaj chciałam wam zaprezentować moją własny pomysł na ciasto. Wyszło smacznie, nie zbyt słodko ale połączenie smaków orzechów i brzoskwini świetnie ze sobą współgrało. Polecam więc
ciastkarnia na kruchym spodziePleśniak - nazwa może nie zachęcająca :P ale to moje ulubione, obok szarlotki, ciasto. Mogłabym jeść codziennie i nigdy się nie znudzi! :) czy piekę go często? Niestety
Kolorowy PrzepisownikA teraz wspominany już przez mnie przepis na najlepsze ciasto z malinami jakie kiedykolwiek jadłam! :) rozkosz dla podniebienia ;) pisząc tutaj - zajadam popijając kawą :) pierwszy raz upiekłam
Kolorowy PrzepisownikPyszne ciasto długo zachowujące swoją świeżość, z dodatkiem sezonowych owoców, których można podać naprawdę dużo. U mnie są jabłka, truskawki i rabarbar, ale pasują też inne np. brzoskwinie, borówki, maliny itd. Najlepiej smakuje podane na świeżym powietrzu
Milion Smakówwyłożyć na tort zaczynając od boków a kończąc na wyrównywaniu masy na wierzchu. 8. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. ( Zrobiłam to za pomocą płaskiego noża) 9. Ciasto udekorować winogronami i kiwi ( można użyć innych owoców ) 10. Odstawić do lodówki na kilka godzin w celu stężenia kremu
A Ty Smakuj MnieProsty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Składniki
Moja Delicjakremem jogurtowym :) Przepis na te babeczki jest uniwersalny , można je serwować z rozmaitymi nadzieniami lub kremami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem owoców :) Babeczka to w języku angielskim cupcake czyli ciasto z filiżanki . Istnieją dwie teorie pochodzenia tego określenia Jedna z nich mówi że wzięło się od filiżanek w których pieczono te pyszności.Druga mówi
Sama słodycz i szczypta chilicytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 50 g świeżych drożdży 500 g mąki tortowej 50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe) 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 jajko 1 żółtko
ClauditteMissCookingmocnym mandarynkowym akcencie . Sezon mandarynkowy w pełni . Słodkie, soczyste i pachnące. Wykorzystałam je więc maksymalnie zarówno do ciasta jak i dekoracji. Cienka warstwa mandarynkowej galaretki i świeże owoce to nie tylko fajna dekoracja babeczek , to również nadanie im przyjemnego, orzeźwiającego smaku. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki(...)żelatyny cząstki mandarynek/ do dekoracji Wykonanie: - Owoce dokładnie umyć. -Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i skórkę startą otartą z mandarynek. -Jajka ubić z cukrem -Sok wymieszać z olejem i jajkami , dodać do mąki . -Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników.. -Gotowym ciastem napełnić do połowy papierowe foremki umieszczone
Zakamarki mojej kuchnikuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych (tutaj: kuchnia włoska
Szefowa kuchnijuż pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebamiędzy czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy deser do wystygnięcia. jabłka i figi pod kruszonkąhttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit Małgorzatykolejny naleśnikowy przepis ( tych nigdy dosyć ;) )W sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców.Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad
Ostra na Słodkonich wrzucamy połowę pokrojonych truskawek i krótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy
Słodka StronaPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi jagodami oraz jeżynami.Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością
Słodka StronaWyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.Robimy nadzienie: pomarańczę wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki(...)rozmarynem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć.Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście, na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną- na ciepło lub w temperaturze
Smakowity Blog KulinarnyGórnych, do baru Kremenaros. Och,m tylko przymknę oczy i już wracają wspomnienia....Oprócz kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory skremowane, zabielane - raz!" czyli esencjonalna zupa pomidorowa ze śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec w czerwonym
Smaczna Pyzarównież znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części:- przystawki- zupy- makarony i kluski- pizza- dania z ryżu- dania z ryb i owoców morza- dania z mięs- dania z warzyw- ciasta i deseryW książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp
Kulinarne przygody Gatityciśnienie krwi . To naprawdę wspaniały sok :)Warto kupić owoce aronii i zrobić sobie choć małą buteleczkę tego "cudu ".Po odlaniu soku, słój z owocami przechowam w lodówce i zużyję je do ciast
Proste PotrawyKolejne kilka tygodni spędzę w Polsce, niestety widzę, że tutaj jesień pełną parą. Czytałam dzisiaj artykuł, że w tym roku w Polsce zima ma być bardzo
ciastkarnia na kruchym spodzieCiągle pochmurno, wieje i pada, zdecydowanie wiosna nie jest moją ulubioną porą roku. Nie cierpię jakoś szczególnie z braku słońca (chyba pomału zaczynam się przyczajać do
ciastkarnia na kruchym spodziepasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy
PastelFood