bardzo delikatne i wilgotne ciasto. Można je zrobić z jogurtu jaki mamy aktualnie pod ręką (np. naturalnego, greckiego lub owocowego). Jeśli mamy ochotę do ciasta możemy dodać też rodzynki albo drobne sezonowe owoce. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i co ciekawe robi się je metodą kubeczkową - pojemnik po jogurcie służy do odmierzania pozostałych składników. Fajne:) Warto
Krokusowy Domplacki są świetnym sposobem na „przemycenie” owoców – starte jabłka niemal idealnie stapiają się z ciastem. These pancakes are a perfect way to „smuggle” fruit – shredded apples almost disappear in them. Składniki (na 20 placków): 350g jabłek startych na dużych oczkach 250ml kefiru 150g mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli masło [...] Artykuł
SandraFrej.comO tej szarlotce słyszałam już dawno, ale do końca nie miałam pojęcia na czym polegało jej przygotowanie. Dopiero ostatnio wczytałam się w przepis na blogu Moje
Kuchnia w czekoladzieProsty przepis na super smaczny, bardzo efektowny i szybki deser. Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i owocami, to idealna słodycz na każdą imprezę
AniaGotuje.plmorskiej. Tarte tatin to tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się
codojedzeniaPyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam
Moje Małe CzarowanieCzy też tak macie, że nachodzi Was ochota na coś słodkiego ? Ale nie macie ochoty na włączanie piekarnika ? I czy czasami korzystacie z gotowców ? Ja tak
Ewa w kuchniJeśli tylko lubicie kawę i wszystko co z nią związane, zapraszam przy sobocie, pięknej i słonecznej, na tiramisu z malinami. Kawowo, delikatnie, pysznie... Składniki: 500 g
Z Majeczką w kuchniznam osoby która by nie jadła nigdy pizzy. Ja osobiście kocham pizze , te z mięsem, warzywami ,owocami i serami. Dziś skupiłam się głównie na cieście. Jest wielu przeciwników jak i zwolenników pizzy na cienkim jak i grubym cieście. Tym razem zrobiłam pizzę na grubym cieście na bazie suchych drożdży:) Dziś dodatki do pizzy są dowolne :) Polecam spróbować ja jestem
Gotowanie PatkiNie potrzeba dużo by znaleźć się w kulinarnym niebie. Kremówka, mascarpone i maliny. Nic więcej nie potrzeba,no może dołóżmy jeszcze biszkopty, a stworzymy deser
Z Majeczką w kuchnibiałek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto ( sprawdzić patyczkiem) i dobrze wystudzone pokryć warstwą owoców. Zalać gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawić do lodówki
Różne smaki w kuchnisporo drzew i krzewów owocowych, staram się zapakować też ich sporą część do słoików na zimę. Nic tak nie smakuje jak niedzielny obiad zakończony pysznym ciastem i właśnie domowym kompotem. Naprawdę domowym, bo owoce zebrane osobiście moimi rękoma. Dużo ich zostało na drzewie,bo bardzo wysoko się rozrosło, ale przyjemnie patrzeć, że szpaki też mają co jeść. Ostatnio było
Gosia gotujewszystkie składniki się połączyły smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron - jak pojawią się delikatne pęcherzyki na górze ciasta, można przekładać na drugą stronę podajemy z owocami, miodem lub na sucho :) Smacznego
Gotowanie z pasjąNie ma nic lepszego niż szybkie ciasto z truskawkami, czyli sezonowość pełną parą! I równie szybko się robi, co zjada. Dzieci są nim zachwycone. Spróbujcie już
Karczma Honorietty