ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:680/1556)

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 216

oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki pszennej(...)jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy okrągłe

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 252

jeżeli kwaśny to cukru więcej np. 200 gr (1 szklanka) 100 gr dżemu z owoców leśnych (niekoniecznie) 6 żółtek 400 gr mleczko kokosowe ew. 1 szklanka śmietany 30% Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem(...)łyżce, stopniowo! Jak już cały cukier się rozpuści dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Na upieczone owoce wyłożyć ubite białka, najlepiej lekko zwilżoną w wodzie szaptułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 10-15 min, do zarumienienia pianki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto kroić dopiero do całkowitym ostudzeniu, inaczej masa owocowa może wypłynąć, ciasta

moj przepis na
Pierogi twarogowe z malinami 121

pierożkach zamknęłam malinki z przydomowego ogródka, a całość podałam polane śmietanką słodką, posypane cukrem i udekorowane świeżymi malinami. Zamiast malin możecie użyć innych owoców. Dziękuję Kasi za przepis i szczerze polecam dalej :) Składniki: Ciasto: 300 g twarogu mielonego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka miękkiego masła szczypta soli, Nadzienie: 150 g malin cukier Dodatkowo: śmietanka słodka cukier

Kocham..lubię..gotuję..
Beza z mascarpone i musem owocowym 173

Pyszna beza, delikatny sos z mascarpone i owoce – cóż więcej potrzeba do szczęścia? Składniki: BEZA: 2 białka z dużych jajek 120 g drobnego cukru

Mój pomysł na
Placek owocowy 158

momentu, kiedy odparuje trochę sok, a owoce zrobią się miękkie, zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i pokruszone biszkopty, w razie gdybyśmy mieli kwaśne owoce, można jeszcze dosłodzić, odstawiamy do przestygnięcia. Wyciągamy jedną część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, nadajmy kształt blachy, ja robiłem w kwadratowej formie 24x24cm (najlepiej w formie do tarty), formę smarujemy margaryną i prószymy

KUCHNIA POLSKA
Domowe knedle ze śliwką (bez mleka) 307

wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Na stolnicy wysypanej mąką formujemy z ciasta dwa duże wałki. Każdy dzielimy na 6 kawałków. Z porcji ciasta formujemy okrągły placek wielkości dłoni. Na środku układamy umytą i pozbawioną pestki śliwkę. Jeśli owoce są bardzo kwaśne możemy do środka śliwki wlać trochę syropu klonowego lub innego słodzidła. Śliwkę zawijamy w ciasto i szczelnie zaklejamy, następnie

Dieta bez mleka
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel 241

owocach można teraz przebierać, są wszędzie i w bardzo dobrych cenach, więc trzeba korzystać! Pyszna tarta z nadzieniem z wiśni i jagód, zapieczone w słodkiej śmietance i pod słodką i chrupiącą kruszonką na pewno sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Wiśnie w sezonie swobodnie można zamienić na czereśnie a jagody leśne na borówkę amerykańską. Tarta ta jest bardzo(...)przygotowaniu, a najsmaczniejsza jest po schłodzeniu, polecam! Scroll down for recipe in English Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką (8-10 porcji) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 ½ szklanki świeżych jagód 1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestek Składniki na krem: ¾ szklanki cukru ⅓ szklanki mąki ⅛ łyżeczki soli

karmelowy
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 158

masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Usunąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować ze śmietaną, cukrem i wanilią na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Posmarować masą twarogową, na wierzch równomiernie wyłożyć śliwki. Zwinąć ciasno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 187

się w jogurtowym cieście, ponieważ jest... niezawodne! A przy tym smaczne, długo zachowuje świeżość, no i można je robić z różnymi owocami. Latem upiekłam je z mini morelkami , jesienią przyszła kolej na słodkie, dojrzałe, prawdziwe węgierki. Ciasto uratowało mi tyłek, kiedy przeliczyłam się czasowo i musiałam na bardzo szybko upiec coś dla gości. Zapraszam na świeżutkie, puszyste jogurtowe ciacho

Kuchenne zapiski Edyty
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 271

Fale Dunaju to ciasto, które ma wiele wersji. Zazwyczaj jednak jest ono z owocami, kremem budyniowym i obowiązkowo z polewą czekoladową :) Przepis na moje Fale Dunaju moja mama dostała od jednej cioci. Mamy go już długie lata i nikt nie wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :) Ciasto

Smakowy Raj
Tarta z owocami lasu 167

ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut, po czym piec w temperaturze 150 ° przez 15 minut. W rondelku wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną(...)mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień smakuje najlepiej

Kulinarne Inspiracje
Papierówki smażone w cieście naleśnikowym 165

leciała na samą myśl. Owoce z własnej działki są zawsze cudownie pachnące. Te kupione w sklepie nie pachną już tak intensywnie, nie zachwycają tak bardzo. Tym bardziej trzeba zamknąć w słoiki te smaki i aromaty, aby można nimi było zachwycać się w chłodne dni. Na początek jednak grube plastry papierówek smażone w naleśnikowym cieście. Danie dobre na obiad

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta truskawkowa 169

Truskawki są wspaniałymi owocami które niestety są przez krótki okres czasu, można z nich przygotować wiele wyśmienitych potraw ja dziś robiłam tartę truskawkową którą uwielbiam. Tarta truskawkowa Składniki: - 500 g truskawek - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - 1 galaretka truskawkowa - 300 ml śmietany(...)puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy

Kulinarne życie
Muffinki serowe z agrestem i truskawkami 122

Muffinki serowe z agrestem i truskawkami to doskonała propozycja na zdrowy deser oraz pożywną przekąskę, którą polubią zarówno dzieci jak i dorośli. Wilgotne ciasto serowe osłodzone miodem doskonale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia oraz poeksperymentujcie z innymi dodatkami. Polecam! (około 9 sztuk) 100g mielonego twarogu/twarożku sernikowo-kanapkowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka (1 szklanka(...)dokładnie zmiksować twaróg, jajko, mleko, olej oraz miód. Następnie suche składniki należy połączyć z mokrymi. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio pokrojone truskawki i agrest.  Foremki do muffinek (*) wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.  Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.  (Podczas stygnięcia babeczki

Di gotuje
Ciasteczka ze śliwkami w 30 minut 235

Bardzo dobre kruche ciasteczka, najsmaczniejsze w dzień pieczenia. Znikają tak szybko jak się pojawiają. Zrobiłam je na wypad na plażę,były super. Nie ma co dużo

Kuchnia Pokoleń