dlatego, że moja mama często je piecze z sezonowymi owocami, a tych - wiadomo - jesienią jest najwięcej. Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami. U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi z bloga Danusi TUTAJ, na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim
Walijskie PichcenieWykonanie: Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Mąkę przesiać przez sito, dodać mleko, jajko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto, np mikserem. Dodać cukier i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje(...)cukrem już upieczone racuszki). Dodać truskawki (ilość owoców też zależy od własnych upodobań. Ja daje dużo owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało owoce) i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem lub polane zmiksowanymi truskawkami
Mama Gotujeprzełóż na sitko, aby obeschły. Następnie zacznij przygotowywać ciasto. Jajko sparz, a mąkę przesiej. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj do niej szczyptę soli. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie, w które wbij jajko oraz wlej ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu dokładnego połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na pierogi powinno być przede wszystkim elastyczne. Nie może(...)jest zadowalająca możesz dodać mąki lub wody. Wyrobione ciasto podziel na dwie lub więcej części. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół) oprósz mąką i cienko rozwałkuj na nim porcję ciasta. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki, resztki ciasta zagnieć ponownie. Na każdym krążku połóż truskawkę. Większe owoce pokrój na cząstki i lekko obtocz w mące. Czynności
blog.moje-pasje.infoCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Naturalny tort By Piotr 27 sierpnia 2018 Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem
Pogotujmy.plJeśli chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu szacuje się CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM . Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :) Żeby z tego powodu mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło
Pani na deserCiasto na herbatnikach kakaowych z dodatkiem jagód leśnych. Szybkie w przygotowaniu, lekkie, owocowe, nie wymaga pieczenia, a przede wszystkim jest bardzo smaczne. ok 300 g herbatników kakaowych KREM JAGODOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 szklanka jagód leśnych 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 szklanka wody KREM ŚMIETANKOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka
https:KKuchniaMniamDelikatny, bardzo słodki deser bezowy z bitą śmietaną. Aby przełamać słodycz dodałam galaretkę z żurawiny ale możecie zastąpić ją na przykład dżemem porzeczkowym albo świeżymi owocami
babka w formiekakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem jagodowym z mlekiem skondensowanym. Biszkopt jest lekki, trochę inny niż tradycyjny, a to z tego względu, że upiekłam go na samych białkach. Takie ciasto z jagodami jest bardzo fajnym sposobem na wykorzystanie białek, które często zostają w letnim sezonie przy produkcji lodów. BISZKOPT NA BIAŁKACH: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)łyżki kakao woda z cytryną do nasączenia PIANKA JAGODOWA: 330 ml śmietanki kremówki 30% 200 g słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka jagód leśnych (mogą być mrożone) 1 galaretka z owoców leśnych 1 szklanka wody POLEWA: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Białka ubić ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier
https:KKuchniaMniampodniebienia na cały rok jak tylko rozpocznie się sezon:) Dzisiaj małe przygotowanie do przepisów z truskawkami. Kostka truskawkowa z duża ilością galaretki i śmietankową masą na wierzchu. Użyłam mrożonych owoców ale już wkrótce możecie sięgnąć po świeże:) blaszka 20×30 cm 5 h około 20 herbatników 450 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 250 g serka mascarpone(...)schłodzić ją do całkowitego ścięcia. (Ja wylałam galaretkę za wcześniej i herbatniki zaczęły się unosić. Tym samym zamiast tworzyć spód znalazły się w środku galaretki:) spokojnie można kończyć ciasto w takiej formie, jeżeli zdarzy Wam się coś podobnego) Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pomieszać z serkiem mascarpone. Wyłożyć masę na stężonej galaretce. Udekorować truskawkami
Ania i Marcin gotująszybkie ciasto z dodatkiem śmietany która sprawia, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość. Mam słabość do tego typu wypieków, zwłaszcza, że można użyć do nich dowolnych owoców. Robiłam to ciasto już do tej pory ze śliwkami (klik ) a teraz przyszła pora na aktualne sezonowe owoce - rabarbar i truskawki (choć notabene - rabarbar to przecież warzywo). Całość zwieńczyłam pyszną, migdałową(...)kruszonką. Cóż więcej trzeba? Ciasto zniknęło zaraz następnego dnia i wszyscy pochłonęli je ze smakiem. Jeśli jesteście wielbicielami wilgotnych wypieków z owocami, to koniecznie upieczcie to ciasto, a na pewno będziecie zadowoleni :) Blaszka o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto: 2 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy
My simple kitchendzielę dzień na sześć, robię swoje i się cieszę! Udaje się, blog nie stracił na mojej aktywności mimo malutkiej pełzającej Księżniczki w domu, dwóch kotów i upałów Są sezonowe owoce, jest kruszonka i cała blacha gorącego drożdżowego placka – czy coś jeszcze mówić?? Nie jest nowością, że pierwsze porcje w naszym domu (u mnie od zawsze:) z lekkim poparzeniem(...)miski, a miska gigant no pięknie wszystko wyrosło! Dodajemy w takim razie do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy
Zasmakuj Kuchnibezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki! To coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon. Gdy sezon się skończy, śliwki śmiało możemy zastąpić innymi, ulubionymi owocami! Drożdżówki są delikatne
Ostra na SłodkoDla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające
Smaczne Zdroweoprószyć dokładnie mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego :) Kategoria: Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta z owocami , Na wynos , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , drożdże , jagody , kruszonka
https:KKuchniaMniamJeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego, to polecam szybkie ciasto biszkoptowe. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Owoce opadną na dno, bo ciasto jest delikatne, ale to w niczym nie przeszkadza. Akurat trwa sezon, na świeże owoce, więc(...)przepis, może Wam się przydać :) Ciasto niby zwykłe, ale lekkie i smaczne. Mój mąż stwierdził, że takie zwykłe ciasta są najlepsze :) Coś mi się zdaje, że ma rację :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek oleju 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: truskawki, lub inne owoce cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Truskawki
Agusiowe smakołyki