ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:158/1556)

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 239

Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy  posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie
Wiosenne ciasto - leśny mech 195

pieczenia i delikatnie dodać do ciasta. Miksować na wolnych obrotach aż do połączenia.  Do ciasta dodać szpinak i skórkę cytrynową. Zmiksować całość na jednolitą masę.  Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić.  Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut.  Zostawić ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiach, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.  Śmietanę ubić, gdy lekko zgęstnieje dodać cukier i ekstrakt z wanilii.  Wierzch ciasta skroić nożem i pokruszyć (ja usunęłam skórkę, żeby nie mieć zbyt dużo brązowych plamek w moim "mchu".  Na dolną warstwę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch

Kulinarne Inspiracje
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 222

przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek. Wykładać dokładnie foremki ciastem. Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)ciepłe wyjmować z foremek odwracają je do góry nogami i lekko ściskając foremki. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Babeczki wypełniać śmietaną i dekorować owocami. Do ciasta można dodać otartą skórkę cytrynową.    kryształ

królestwo garów
TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ (przepis wegański i bezglutenowy!) 253

W lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką

Via Gusto
TARTA GALETTE Z JABŁKAMI 156

Nic innego jak słodki, miękki, baaardzo cynamonowy środek otulony równie słodkim, lecz chrupiącym kruchym ciastem. Tarta zachwyca swoją prostotą i smakiem :) GALETTE Z JABŁKAMI lekko zmodyfikowany

chili & sugar
Pleśniak z truskawkami 147

blaszkę (wym. 25cmx35cm). Mniejsze porcje ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. 2. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję kisiel oraz cukier. Ubijam. 3. Na cieście na blaszce układam truskawki. Na owoce ścieram na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto z zamrażalnika. Wykładam pianę, wyrównuję. Na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 179

Składniki: ciasto: 1 kostka masła 6 żółtek 0,5 kubka cukru muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki

Luźna Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkami 630

racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu.Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkamiSkładniki:0,5 kg serka

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka z marmoladą 156

Taka domowa, z kruszonką, idealna do kubka zimnego mleka. Swoją przygotowałam z marmoladą, jednakże w lecie kiedy jest bogactwo owoców możemy zrobić ją właśnie ze świeżymi owocami. Tortownica śr. 20 cm 2 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania Szczypta soli 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g margaryny(...)mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon

VioletoweKucharzenie
Owoce w otrębowym cieście czyli dietetyczna szarlotka nr 2 143

Można to potraktować jako szarlotkę, ja wykorzystałam brzoskwinie i jabłka  ;) Z tych proporcji wychodzi ciasta na niewiele naczynie żaroodporne, ale myślę że na deser dla dwóch osób starczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza(...)proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie, kroimy w drobną kostkę zasypujemy owoce cynamonem połowę ciasta wykładamy na spód małego naczynia żaroodpornego następnie wykładamy owoce i znów ciasto, żeby przykryło wszystkie brzoskwinie i jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto śmietankowe z truskawkami - bez pieczenia 124

Ciasto przygotowane na imieniny mojej siostry. Tak jak lubicie czyli bez pieczenia - ta opcja rzeczywiście jest niezła w upalne dni, gdy nie mamy ochoty stać koło gorącego piekarnika. Na pewno warto przygotować sobie nóż z ostrzem do krojenia, gdyż wafelkowy spód jest dość twardy - ale za to jego smak jest boski :). Dla kogo: dla mojej siostry dla wszystkich, którzy(...)galaretkę z owocami:  2 galaretki truskawkowe ok. 600g truskawek Składniki na czekoladowy spód: 250g czekolady (najlepiej z chrupkami np. Crusti Choc z Lidla) 250g wafelków w polewie czekoladowej 50g miękkiego masła Składniki na śmietanową masę: 400ml śmietany 36% (ew. 30%) 8g żelatyny  30 ml wody 60g cukru pudru Wykonanie galaretki: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek

Mania Wypiekania
Ciasto ze śliwkami i kruszonką wg Aleex 165

się w pamięci. Fajnie, że się zdarzyła… A ciasto polecam, jest świetne. Składniki: Ciasto: • 200 g miękkiego masła • 160 g cukru pudru • 1 cukier wanilinowy • 4 jajka • 200 g mąki tortowej • 40 g mąki ziemniaczanej, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 500 g śliwek lub innych owoców (mogą być mrożone) Kruszonka: • 100 g masła • 150 g mąki tortowej(...)rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć składniki. 5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 6. Wyłożyć masę do formy, powtykać gęsto połówki śliwek . 7. Ciasto posypać kruszonką. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 45 minut, w opcji dół i termoobieg. 9. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. 10. Ostudzić, podawać z pyszną

W mojej kuchni
Sernik z morelami i galaretką 220

sztywną pianę. Pianę dodaję do masy i delikatnie mieszam. 3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni. 4. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiam do stężenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z bananami i owsiano-cynamonową kruszonką 138

przepadam za tymi owocami w stanie surowym, chyba że jako dodatek do owsianki czy omleta. Zwykle czekam aż na bananach pojawią się ciemne plamki i wtedy to dla mnie znak, że pora upiec coś zdrowo-pysznego . Tym razem jednak nie rozgniotłam bananów, a pokroiłam je w plasterki, które posłużyły jako nadzienie do ciasta. Natomiast za słodzik posłużył mi ksylitol

Healthy food explorer
Sernik owocowy u Aleex 156

malin, borówek) • 2-3 łyżki cukru kryształu • 3 galaretki truskawkowe ( lub o takim smaku jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt

W mojej kuchni