składników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek(...)łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią
Smaczne Zdroweszybciej. Przed głównym filtrowaniem warto przelać nalewkę po prostu przez durszlak. W ten sposób od razu pozbędziemy się dużych kawałków owoców (słyszeliśmy, że niektórzy stosują potem te owoce do ciasta, ale my nie lubimy, my po prostu zgniatamy na sitku łyżką żeby jak najwięcej płynu odzyskać). I dopiero tak przecedzoną nalewkę filtrujemy. A w przyszłości mamy nadzieję wejść(...)jest, że jak użyjecie kiepskich produktów to otrzymacie kiepski wyrób końcowy. Co później z owocami? Szkoły są dwie: wycisnąć spirytus i wywalić albo wykorzystać do ciasta. My nie bardzo lubimy owoce z alkoholem więc należymy do tej pierwszej grupy. Ciśniemy z owoców ile tylko się da :) Pestki i zawarty w nich cyjanowodór (kwas pruski). Co do zasady
Marder&Marder ManufactureKopiec skrzata 2018-06-09 11:57:19 Porcje 10 Truskawki - jeden z największych i najbardziej wyczekiwanych przysmaków lata. Te niezwykle lubiane owoce są symbolem zbliżającego się lata i wakacji. Stragany uginają się od łubianek pełnych dojrzałych truskawek, które kuszą intensywnym kolorem i apetycznym zapachem. Sezon jest krótki, więc staram się zawsze go dobrze wykorzystać. Najbardziej cenię sobie świeże(...)truskawki z cukrem - są takim miłym wspomnieniem dzieciństwa. Truskawki bardzo lubię w koktajlach, dżemach czy lodach. Świetnie też spełniają swoją rolę w ciastach, dlatego często wykorzystuję je w wypiekach. Inspiracją do tego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna
Wędrówki po kuchniCiastka z owocami i bitą śmietaną. Z podanej ilości składników można upiec 4, calkiem spore ciastka, które można nadziać owocami i bitą smietaną. ciasto : 80 g miękkiego masła, 80 g cukru, 4 jajka, szczypta soli, 160 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z cytryny lub wanilia, masło do smarowania foremek, bułka tarta do wysypania foremek(...)jagody.... Masło utrzeć, dalej ucierając dodawać jajka i cukier. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sól i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Napełniając foremki, pamiętajmy, że ciasto podczas pieczenia urośnie – zwiększy swoją objętość. Ja piekłam w foremkach o srednicy 10 cm i wysokości 5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówlekko docisnąć aby w blaszcze aby nie było prześwitów. Śliwki pokroić na połówki i obtoczyć w mące i powciskać delikatnie w ciasto. Składniki kruszonki połączyć i posypać nią ciasto z owocami. Blachę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Potem ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem
Ewa w kuchniChyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli
Smaczne ZdroweSłodkości bardzo rzadko u nas goszczą, a jeśli już, to właśnie w formie "suchszej" typu drożdżowe czy ucierane. O owocach sezonowych już nie wspomnę. Zakupy na to ciasto robiłam kilka razy, a za każdym razem truskawki nie doczekały nawet wyjęcia mąki z szafki. Podobnie z czereśniami. Oczywiście bardzo mnie cieszy, że świeże owoce mają powodzenie w moim domu(...)szczyptą soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawać po 1 jajku, później mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a na końcu jogurt grecki. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na masie rozłożyć owoce (wedle uznania mogą pozostać w całości lub pokrojone w połówki) i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut
Zielona Kuchniaorzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła(...)się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy z powrotem do lodówki, a pozostałym ciastem wykładamy tortownicę (spód i boki) i schładzamy
Rozpustne gotowanieKiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce (u mnie mandarynki i ananasy). Brzegi drożdżówki możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st
Walijskie Pichceniepieczenia i delikatnie dodać do ciasta. Miksować na wolnych obrotach aż do połączenia. Do ciasta dodać szpinak i skórkę cytrynową. Zmiksować całość na jednolitą masę. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut. Zostawić ciasto na 10 minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiach, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić, gdy lekko zgęstnieje dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wierzch ciasta skroić nożem i pokruszyć (ja usunęłam skórkę, żeby nie mieć zbyt dużo brązowych plamek w moim "mchu". Na dolną warstwę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch
Kulinarne Inspiracjeprzypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek. Wykładać dokładnie foremki ciastem. Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)ciepłe wyjmować z foremek odwracają je do góry nogami i lekko ściskając foremki. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Babeczki wypełniać śmietaną i dekorować owocami. Do ciasta można dodać otartą skórkę cytrynową. kryształ
królestwo garówW lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką
Via GustoNic innego jak słodki, miękki, baaardzo cynamonowy środek otulony równie słodkim, lecz chrupiącym kruchym ciastem. Tarta zachwyca swoją prostotą i smakiem :) GALETTE Z JABŁKAMI lekko zmodyfikowany
chili & sugarblaszkę (wym. 25cmx35cm). Mniejsze porcje ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika. 2. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję kisiel oraz cukier. Ubijam. 3. Na cieście na blaszce układam truskawki. Na owoce ścieram na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto z zamrażalnika. Wykładam pianę, wyrównuję. Na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ciasto: 1 kostka masła 6 żółtek 0,5 kubka cukru muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki
Luźna Kuchnia