ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:161/1556)

Sernik na kruchym, ciemnym cieście nadziany kwaśnymi owocami 174

przygotować kruche ciasto : do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, gorzkie kakao i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie) składniki szybko połączyć ze sobą. Na sam koniec wbić jajko i jeszcze chwilę wyrabiać. Gotowe ciasto nie może kleić się do rąk, ewentualnie blat kuchenny lekko posypać mąką. Ciasto podzielić(...)samym wierzchu zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o dużych oczkach).  Piec w 180ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Następnie sernik ostudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.  Przygotowywanie kruchego ciasta Masa serowa przed i po zmiksowaniu Etapy przygotowywania ciasta: 1/2 kruchego ciasta, masa serowa, rozmrożone owoce, 1/2 startego kruchego ciasta Pomysł

Ugotować
Błyskawiczne ciasto z porzeczkami 158

Błyskawiczne ciasto z porzeczkami Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko kwaskowe, no i nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie(...)łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców cukier puder do obsypania Sposób przygotowania: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej, ciągle miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, wymieszać łyżką. Porzeczki umyć, osuszyć. 2 szklanki wymieszanych porzeczek obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.  Blaszkę (u mnie 20x20

na moim stole...
łatwe ciasto w kilku smakach 162

ciasto z książeczki dołączonej do foremki. Jest tanie, przepis łatwo zapamiętać a ciasto wyrasta bardzo mocno (co widać na zdjęciu poniżej). I oczywiście jest pyszne. Wystarczyło w zasadzie na jedno posiedzenie przy kawie.  Składniki: 200 g mąki 200 g masła 200 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao 1/2 tabliczki czekolady mrożone lub świeże owoce(...)pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wlać masło i zmiksować na jednolitą konsystencję. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, napełniając otworki do 3/4 wysokości. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Dodać posiekaną czekoladę. Wyłożyć ciasto do foremki. Na jasnym cieście ułożyć owoce (mrożonych nie rozmrażamy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez), piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą 191

W sklepach zaczynają górować truskawki... W sezonie nie może u mnie zabraknąć sernika z tymi pysznymi owocami. Tym razem mój sernik jest bez spodu za

Z miłości do słodkości
Truskawkowy piegus 161

Moja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :) Biszkopt makowy przełożony kremem budyniowym i nadziany dużą ilością truskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu? Spieszmy się, póki jeszcze są! Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru(...)Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Krem: 2,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Obie mąki roztrzepać w pozostałym

Na Ciasteczkowych Papierach
kruche ciasto ze śliwkami i bezą 415

wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi blaszki o wymiarach 26 x 21 cm. Wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy śliwkowej i bezy. Śliwki myję i pozbawiam pestek. Wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody i zasypuję cukrem. Doprowadzam do wrzenia i często mieszając gotuję 10 - 15 minut, aż owoce lekko się rozpadną. Kisiele (proszek) rozrabiam(...)Ostudzone śliwki wykładam na kruchy spód i przykrywam pianą z białek. Posypuję płatkami migdałowymi. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem ciasto chłodzę tak, by masa śliwkowa stężała

babka w formie
BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI 342

Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :)  Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata :) A przez pozostałą część roku wykorzystajcie mrożone owoce, jakie tylko lubicie :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 stopni C  przez około  20 - 22 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta śmietankowo-czekoladowa z malinami (bez pieczenia) 175

maliny lub inne owoce * ja po prostu powrzucałam wszystko co miałam ponapoczynane (jak to przy dziecku) - połowa to były herbatniki a reszta biszkopty, ciastka zbożowe i jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu(...)kąpieli wodnej). Zastygnięty spód wyjąć z lodówki i rozsmarować na nim czekoladę (będzie cudownie chrupać przy każdym kęsie). Na to wyłożyć masę śmietankową.  6. Na wierzch ułożyć owoce. Pozostałą czekoladę również rozpuścić i ozdobić nią wierzch

Kto ugości moich gości?
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 161

pieczenia. Jedynie do upieczenia rabarbaru potrzeba skorzystać z pomocy piekarnika;) Generalnie samo ciasto jest bardzo przyjemne. Rabarbar stanowi tutaj tylko dopełnienie, przysłowiową „kropkę nad i”. Jeśli chcielibyście go przygotować poza sezonem rabarbarowym, można śmiało z niego zrezygnować lub udekorować wierzch innymi owocami, choćby świeżymi malinami. Do przepisu na serniczek dziś mały bonus – przepis na kompot rabarbarowy

Smaki Na Talerzu
Placek ze śliwkami - prosty przepis dobrej gospodyni 547

Lato to czas na ciasta z owocami sezonowymi I gdy tylko pojawiają się śliwki - od razu mam ochotę na placek,  zwykły, tradycyjny placek ze śliwkami oprószony cukrem pudrem.  Mniam! Najbardziej lubię właśnie takie proste przepisy - ciasto zrobione w ciągu 15 minut i już się piecze! Składniki: 4 jajka szklanka cukru 6 łyżek oleju 2 łyżki wody łyżeczka

dobra gospodyni dom wesołym czyni
SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 758

blaszkę z lodówki i wylewamy drugą warstwę, tzn.wystudzoną, lekko ściągającą galaretkę agrestową. Odstawiamy do lodówki. Truskawki kroimy na małe kawałki i wykładamy na stężałą warstwę zielonej galaretki. Następnie owoce zalewamy lekko tężejącą ostatnią już galaretką malinową (lub truskawkową) i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. W rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: wlewamy kremówkę, dodajemy połamaną na kostki czekoladę(...)polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tort z owocami 147

Dodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego truskawki owoce i kwiaty do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki (duża, prostokątna) wyłożonej papierem(...)blat, sączymy, wykładamy masę i całą powierzchnię posypujemy obficie pokrojonymi truskawkami. Kładziemy trzeci blat, sączymy i polewamy polewą. Gdy polewa przestygnie pokrywamy ją warstwą piany (możecie pominąć pianę i owoce układać na czekoladzie, ale po pierwsze: ładniej wyglądają na białym tle, a po drugie piana bardzo dobrze "przykleja" je do tortu i nie odpadają :-) ). Na pianie układamy w dowolny

Czary - gary w kuchni
Tort bezglutenowy 142

miksowania. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 - 40 minut (tu odwołuję się do Waszej znajomości własnych piekarników - jeśli pieką szybko - a niektóre tak mają, to wiadomo, że będzie to te 5 minut krócej ;-) ). Po tym czasie piekarnik wyłączamy, zostawiamy tam ciasto jeszcze przez(...)łyżce wystudzonej masy, na koniec dodajemy aromat.  Składniki ponczu łączymy ze sobą. Migdały suszymy przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, a następnie zsypujemy, by za bardzo nie zbrązowiały. Owoce kroimy według uznania.  Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy krążki i każdy nasączamy przygotowanym ponczem. Masę dzielimy na trzy części. Pierwszy nasączony krążek smarujemy dżemem, a następnie masą

Czary - gary w kuchni
MALINOWA CHMURKA 239

razu spód (było dość twarde). Chłodnym ciastem wyklejamy spód blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na ok.30-60 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka(...)wystudzenia, następnie do schłodzonej w lodówce wrzucamy świeże owoce i jeśli jest już lekko tężejąca delikatnie wykładamy całość na kruchy spód, tak by masa nam nie spłynęła, trzeba uchwycić ten moment, gdy galaretka jest już prawie, prawie gęstawa, wówczas ładnie się rozprowadzi i nic nam nie spłynie pod spód ciasta. Osobiście uważam, że przygotowywanie tego ciasta z malin mrożonych

Smaczne Zdrowe
MUFFINKI Z MALINAMI 211

innego naczynia ok.2 łyżek tej mieszanki( przyda się do obtoczenia owoców). W trzeciej większej misce wymieszać ksylitol, jajka, olej, jogurt i mleko. Dodać suche składniki do mokrych i zamieszać, tylko do momentu połączenia się składników.  Wymieszać maliny w mieszance z mąki i dodać delikatnie do ciasta. Papilotki na muffinki wypełniać max.do 3/4 wysokości, najlepiej nakładać ciasto łyżką

Smaczne Zdrowe