upiekła mi to ciasto i potrafiłam sama zjeść naprawdę wiele kawałków. "Wiewiórka" to ciasto pełne jabłek, orzechów i suszonych owoców. Ja standardowo odbiegłam od oryginału zastępując suszone owoce agrestem. Ciasto jest lekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na formę 20x 15 cm): 4 jabłka, pokrojone w kostkę 300 gram agrestu po 1/2 łyżeczki cynamonu(...)misce mieszamy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, orzechy, cukier i kakao. W drugiej misce mieszamy jajka, oliwę z oliwek i jogurt naturalny oraz owoce. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche i dokładnie mieszamy zawartość obu. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 55-60 minut. Po tym czasie ciasto
Mango Papajasię 50 minut. Goście przyjeżdżają, a dom pachnie świeżo upieczonym ciastem. W czasie, gdy będziecie przygotowywać napoje, ciasto lekko przestygnie i będzie można kroić. Ważna informacja: jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania Składniki (na formę (36 x 23) cm) : Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju(...)miski z mokrymi składnikami wsypywać mieszankę suchych składników i miksować na jednolitą masę (na małych obrotach). Nie miksujcie zbyt długo, by ciasto po upieczeniu nie opadło . Ciasto wyłożyć do formy. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, a na nie wyłożyć grudki kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut do "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieWyczytałam, że podobno dziś dzień sernika :-) No to proszę - jest sernik :-) w prawdzie dziś już nie zdążycie nacieszyć się jego smakiem, ale może wykorzystacie przepis podczas
Czary - gary w kuchnizamiast serka można użyć jogurtu naturalnego. W wysokich szklaneczkach układać warstwy. Włożyć łyżkę serka, wsypać łyżkę ulubionej granoli, łyżkę jagód. I tak do wyczerpania składników. Smacznego! Kategoria: Ciasta z owocami , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Desery , SŁODKO Tagged: granola , jagody , serek homogenizowany
https:KKuchniaMniamOmlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepsze ciasto na upały. Bez pieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami. Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata. Polecam :) Masa budyniowa: 1,5 szkl mleka 5 żółtek 1 budyń waniliowy 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masła w temp. pokojowej 1,5 łyżki gorzkiego kakao 2 galaretki o smaku owoców(...)biszkopty wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Ułożyć następną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Na masie ułożyć owoce. Schłodzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin
Smakołyki AsiCiasto z owocami na niedzielne poranki, do kawy lub herbaty. Przepis na Ciasto: Do miseczki wsyp 2 szklanki mąki 1 łyżeczką proszku do pieczenia- wymieszaj, dodaj 200g masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka oraz 1 łyżkę gęstej śmietany. Teraz musimy zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce 30 minut. Owoce umyj, oczyść z pestek, pokrój na małe cząstki posyp cukrem pudrem i cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Połowę ciasta rozkładamy na przygotowanej formie do pieczenia (ja układam na tortownicy 35cm) układam na wierzch śliwki, resztę ciasta urywam i kładę kawałki na wierzch. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut
Kurnikowoborówek amerykańskich galaretka agrestowa wykonanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze, dodać roztopione masło, ugnieść. Przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli ciężko Wam wykładać spód ciasta na ślizgającym się papierze, możecie posmarować blaszkę masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, który przyklei się do formy). Bardzo dokładnie dociskając masę z ciasteczek, wyłożyć spód i brzegi formy. Włożyć do lodówki(...)godziny w lodówce do schłodzenia. P.S Zostało mi po 3 łyżki każdego składnika. Postanowiłam zrobić wersję „take – away” w słoiku. Ułożyłam na spodzie kolejno ciasteczka Oreo, masę mascarpone, owoce i wszystko zalałam galaretką wygląda okazale
Ania i Marcin gotująniespodziankę?! U jednych wywołują niesamowitą radość, a u innych przerażenie w oczach, bo przecież „nie mam nic w lodówce!”. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, ekspresowe ciasto – idealne właśnie dla niespodziewanych gości! W przygotowaniach jak zawsze pomógł mi nowy piekarnik parowy Electrolux. Dzięki funkcji SZYBKIEGO NAGRZEWANIA nie musiałam długo czekać na nagrzanie do tych 170C(...)platki migdalów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wlewamy jogurt, a następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki. Miesz amy na gładką masę. Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×24 ), posypujemy owocami i płatkami migdałów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem. W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Smacznego
Ostra na SłodkoDziś coś dla ochłody i osłody:) Tort w zupełnie wyjątkowej wersji:) Możecie się nim zajadać do woli! Jeśli dbacie o linię, żeby pięknie prezentować się w
Słodko-Słony Świat IlonyWspaniały sernik na zimno z dodatkiem borówek i malin. Mile widziane są tu jagody, uzyskamy wtedy mocno fioletowy kolor a o smaku to już nie wspomnę
Pani na desermiseczce patrzyły na mnie błagalnym wzrokiem aby je wykorzystać do czegoś pysznego. Propozycji było wiele jednak ja nie mam czasu na wielkie pieczenia. Postanowiłam połączyć ciasto z muffin z bordowymi soczystymi owocami. Przyznam trochę pokombinowałam też z polewą, gdyż chciałam w pełni uzyskać czereśniowy smak lata. Powiem tylko jedno Pyszności. Zapraszam... Skala smaku 10/10 inny owoc np. jagoda
Kubki smakuUwielbiam maliny, a z sernikiem to już po prostu poezja. Serniczek bardzo prosty w wykonaniu, zajmuje nam zaledwie 40 minut. Uwielbiam maliny! Od dziecka się
VioletoweKucharzenieNadszedł w końcu czas na śliwki. Zapraszam na półkruche ciasto z tymi smakowitymi owocami, przykrytymi bardzo chrupiącą kruszonką z dodatkiem musli, ziaren i orzechów. Ciasto: 200 g zimnego masła2,5 szklanki mąki1 jajko2/3 szklanki cukru pudru6 łyżki oleju3 łyżki mleka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 800 g śliwek Kruszonka: 100 g masła 2/3 szklanki mąki(...)godzinę do lodówki. Składniki kruszonki zagnieść i również odstawić do lodówki. Następnie średnią prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem. Wypestkowane i przekrojone na pół owoce gęsto wcisnąć w ciasto skórką w dół. Wierzch równomiernie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec ok. 50 minut (do zrumienienia wierzchu i spodu ciasta
Czerwień i błękit