możliwości, aby zmienić cały świat. Mogę jednak zmienić tę jego cząstkę, która jest wokół mnie. I dlatego tak robię – kupuję jabłka, zwracając uwagę, by były to polskie owoce. W tym roku odświeżę dawne przepisy na szarlotki i znajdę też nowe. Będę podawała jabłka moim chłopcom i każdego dnia zabiorę chociaż jedno ze sobą do pracy. Jabłkom przypisano wiele znaczeń(...)pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. 4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Można papier posmarować masłem. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. 6. Obrane jabłka kroić na cząstki, układać je na wierzchu ciasta, niektóre lekko wcisnąć w głąb ciasta. 7. Z 3 białek ubić pianę. Dodać pozostałe ½ szklanki
W mojej kuchniNie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy
Ostra na Słodkosmakiem totalnie. Delikatne, puszyste i bardzo wilgotne, można je przygotowywać na mnóstwo sposobów, u mnie była już wersja bez dodatków, z kawałkiem czekolady (dzieci lubią takie dodatki) i z owocami. Wszystkie wersje równie smaczne. Da każdego to, co najbardziej lubi. Inspiracją był ten przepis lekko tylko zmodyfikowany Przepis na 12 sztuk: Składniki: - 170g jogurtu naturalnego - 150g drobnego cukru(...)składników mokrych wsypać składniki suche i całość delikatnie wymieszać, nie wyrabiać, nie mieszać zbyt długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć do nich równo ciasto. Można do każdej babeczki wcisnąć po niedużym kawałku czekolady lub dodać mniejszą truskawkę, poziomki, jeżyny, itp. lub nie dodawać nic. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdroweciasto nie wyszło zbyt kwaśne). Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę bananową i tężejącą galaretkę z kwaskiem. Masę wykładamy na zimny biszkopt. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, na masie rozkładamy plasterki banana (można je skropić niewielką ilością soku cytrynowego, by nie ciemniały). Owoce zalewamy
Smaki Na TalerzuPokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym
Ostra na SłodkoMoje ukochane owoce lata, czyli morele i borówki amerykańskie, a do tego ciasto z pełnoziarnistą mąką i odrobiną kakao - to nie mogło się nie udać 😍. Tymi tartaletkami zainspirowała mnie Ania z bloga Tajemnice smaku . Jej przepis co nieco zmodyfikowałam i upiekłam te pyszne chrupiące ciastka. I oto mamy pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi. Mówię(...)mąką i cukrem. Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość około 3 mm, następnie wycinamy kółka o średnicy 12 cm. Na środek kółka wykładamy owoce, a nastepnie zawijamy brzegi ciasta do środka, układamy ciastka na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a przed podaniem posypujemy cukrem
Kulinarne przygody GatityCiasto jest bez pieczenia, więc w upały nie musimy włączać piekarnika. Jest bardzo lekkie, owocowe po prostu pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM SPÓD: 2 opakowania okrągłych biszkoptów (360 g) słoik powidła śliwkowego ok. 300 g PIANKA: 2 jogurty greckie ( 800 g) 2 wiśniowe galaretki WIERZCH: 2 krystaliczne galaretki smak truskawka - wanilia (Dr. Oetker) dowolne owoce
Pani na deserbułeczki z musem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia, na które macie ochotę. Zawsze będzie pysznie! Spróbujcie! Ps. takie bułeczki są idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, słodką przekąskę w pracy(...)jabłkowo – agrestowy DODATKOWO: żółtko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodajemy miód, jogurt naturalny i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy ( ciasto będzie klejące ). Wyciągamy na posypaną miksem stolnicę, kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, robimy wgłębienia, nadziewamy, formujemy bułeczki. Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy
Ostra na Słodkoprzebrać. Formę (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce – ja posypałam dodatkowo odrobiną cukru. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki. Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Fabryka pomysłówTo propozycja na szybki i łatwy deser bez pieczenia, a przy tym lekki i bardzo smaczny. SKŁADNIKI 1 op. podłużnych biszkoptów (200g), 500 g
słodki bratekSzybkie ciasto piegusek z owocami przygotujemy w 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja wykorzystałam(...)mrożone wiśnie, ale będzie pyszne również z truskawkami, brzoskwiniami, borowikami, rabarbarem czy jabłkami. Nie podaję dokładnej wagi owoców, gdyż tutaj też mamy dowolność. Jeśli chcemy bardziej wilgotne ciasto, dodajemy więcej owoców, jeśli bardziej „babkowate” wtedy ilość którą pokazuję na filmiku wystarczy. [embed]https://youtu.be/5PkmUurYdS4[/embed] Składniki: 125 g masła 1,5 szklanki mąki (200 g) 0,5 szklanki
e-PrzepisyKulinarneTo ciasto należy do prostych ciast, ale jest pyszne i nie suche. Polecam. Wykonanie ciasta w thermomix na dole, Przygotowanie ciasta – masło z cukrem utrzeć
Kuchnia Pokoleńprzesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia(...)nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st
Walijskie Pichceniepomysł podoba mi się bardzo, bo jestem miłośniczką lokalnych świeżych, sezonowych produktów. Nie oszukujmy się ciasto z truskawkami smakuje najlepiej w czerwcu, gdy mamy świeże pachnące owoce, a ciasto ze śliwkami jesienią. Można owszem wykorzystać mrożone owoce ale to już nie to samo. Wracając do książki to każdy znajdzie tu coś dla siebie zarówno doświadczeni cukiernicy(...)już wspomniałam są przepisy na wiosnę: lekkie, soczyste i radosne. Letnie wypieki uginają się od truskawek, czereśni i innych owoców, znajdziemy tutaj także orzeźwiające desery bez pieczenia. W przepisach jesiennych pojawiają się jabłka, orzechy, śliwki i dynia. I wreszcie ciasta na zimę pełne aromatycznych korzennych przypraw. Jak tak przeglądałam tą książkę to połowę ciast miałam ochotę spróbować odrazu
Cynamonowe szczęścieLekki, puszysty i nieprzesłodzony. Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :)Składniki:1kg białego sera3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową900 ml wody 150 g masła 4,5 łyżki cukru1 żółtkorodzynki(...)sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Ostatnią, pomarańczową galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić i wylać na wierzch sernika, wykładając uprzednio dowolne owoce. Wstawić do lodówki na co najmniej 3h.a teraz tylko mała czarna i ... relax
Walijskie Pichcenie