ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:159/1556)

Sernik na zimno z truskawkami 626

racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu.Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkamiSkładniki:0,5 kg serka

Smakołyki Bereniki
Drożdżówka z marmoladą 151

Taka domowa, z kruszonką, idealna do kubka zimnego mleka. Swoją przygotowałam z marmoladą, jednakże w lecie kiedy jest bogactwo owoców możemy zrobić ją właśnie ze świeżymi owocami. Tortownica śr. 20 cm 2 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka do podsypywania Szczypta soli 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g margaryny(...)mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon

VioletoweKucharzenie
Owoce w otrębowym cieście czyli dietetyczna szarlotka nr 2 140

Można to potraktować jako szarlotkę, ja wykorzystałam brzoskwinie i jabłka  ;) Z tych proporcji wychodzi ciasta na niewiele naczynie żaroodporne, ale myślę że na deser dla dwóch osób starczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza(...)proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie, kroimy w drobną kostkę zasypujemy owoce cynamonem połowę ciasta wykładamy na spód małego naczynia żaroodpornego następnie wykładamy owoce i znów ciasto, żeby przykryło wszystkie brzoskwinie i jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto śmietankowe z truskawkami - bez pieczenia 120

Ciasto przygotowane na imieniny mojej siostry. Tak jak lubicie czyli bez pieczenia - ta opcja rzeczywiście jest niezła w upalne dni, gdy nie mamy ochoty stać koło gorącego piekarnika. Na pewno warto przygotować sobie nóż z ostrzem do krojenia, gdyż wafelkowy spód jest dość twardy - ale za to jego smak jest boski :). Dla kogo: dla mojej siostry dla wszystkich, którzy(...)galaretkę z owocami:  2 galaretki truskawkowe ok. 600g truskawek Składniki na czekoladowy spód: 250g czekolady (najlepiej z chrupkami np. Crusti Choc z Lidla) 250g wafelków w polewie czekoladowej 50g miękkiego masła Składniki na śmietanową masę: 400ml śmietany 36% (ew. 30%) 8g żelatyny  30 ml wody 60g cukru pudru Wykonanie galaretki: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek

Mania Wypiekania
Ciasto ze śliwkami i kruszonką wg Aleex 159

się w pamięci. Fajnie, że się zdarzyła… A ciasto polecam, jest świetne. Składniki: Ciasto: • 200 g miękkiego masła • 160 g cukru pudru • 1 cukier wanilinowy • 4 jajka • 200 g mąki tortowej • 40 g mąki ziemniaczanej, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 500 g śliwek lub innych owoców (mogą być mrożone) Kruszonka: • 100 g masła • 150 g mąki tortowej(...)rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć składniki. 5. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 6. Wyłożyć masę do formy, powtykać gęsto połówki śliwek . 7. Ciasto posypać kruszonką. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok 45 minut, w opcji dół i termoobieg. 9. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. 10. Ostudzić, podawać z pyszną

W mojej kuchni
Sernik z morelami i galaretką 214

sztywną pianę. Pianę dodaję do masy i delikatnie mieszam. 3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni. 4. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiam do stężenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z bananami i owsiano-cynamonową kruszonką 132

przepadam za tymi owocami w stanie surowym, chyba że jako dodatek do owsianki czy omleta. Zwykle czekam aż na bananach pojawią się ciemne plamki i wtedy to dla mnie znak, że pora upiec coś zdrowo-pysznego . Tym razem jednak nie rozgniotłam bananów, a pokroiłam je w plasterki, które posłużyły jako nadzienie do ciasta. Natomiast za słodzik posłużył mi ksylitol

Healthy food explorer
Sernik owocowy u Aleex 150

malin, borówek) • 2-3 łyżki cukru kryształu • 3 galaretki truskawkowe ( lub o takim smaku jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt

W mojej kuchni
Jabłecznik z bitą śmietaną 317

biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję.Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz delikatną słodyczą bitej śmietany.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Jabłecznik z bitą(...)masę wlać do reszty bitej śmietany, krótko zmiksować- bitą śmietanę wyłożyć na wierzch biszkoptu, lekko wyrównać, ponownie schłodzić do zastygnięcia warstwy śmietankowej Jabłecznik z bitą śmietaną to bardzo lekkie ciasto wymagające użycia niewielu składników. Proces przygotowawczy nie jest zbyt pracochłonny mimo kilku etapów.Jeśli nie dysponujemy świeżymi jabłkami, lub chcemy zaoszczędzić na czasie, można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Pamiętać wtedy

Smakołyki Bereniki
Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady i mięty 143

Jestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym

VioletoweKucharzenie
Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym 173

piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu muffinki można dodatkowo polać podgrzaną masą kajmakową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na wynos Tagged: jabłka , kajmak , masło orzechowe

https:KKuchniaMniam
Figa z makiem 124

Biszkopt makowy z kremem, brzoskwiniami, biszkoptami i galaretką - pyszne połączenie. W mojej rodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach(...)puszce (syrop zachować!) 2 galaretki ciemnoczerwone (z czarnej porzeczki, owoców leśnych itp.) 120 g okrągłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Piec w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 45 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody

Na Ciasteczkowych Papierach
Piernik jogurtowy z malinami 125

tylko miski i drewnianej łyżki.  Ciasto jest puszyste i wilgotne.  3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 10 g przyprawy do piernika 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub owoce leśne 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie(...)Wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką w jednym kierunku. Mieszamy bardzo powoli i tak długo, aż składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu rozkładamy maliny. Piernik pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Gotowość piernika najlepiej

VioletoweKucharzenie
Szarlotka z kremem 118

Szarlotka, która jest tak bardzo popularna w Polsce, tak naprawdę pochodzi z Francji. Składa się z kruchego lub półkruchego ciasta z owocami. Najczęściej są to jabłka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innych owoców np. gruszek, moreli, czy brzoskwiń. W kuchni polskiej jabłka przyprawiane są cynamonem i goździkami. Tyle jeśli chodzi o teorię Moja szarlotka oprócz(...)jabłek i kruchego ciasta zawiera jeszcze krem. To właśnie dzięki niemu jest wyjątkowa. Sprawdza się w każdej kryzysowej sytuacji. Piekę ją często kiedy mam gorszy dzień. Już sam zapach podczas pieczenia szybko poprawia mi humor, a z dodatkiem lodów i bitej śmietany – działa cuda. Tak więc jeśli macie doła, a pogoda nie zachęca do spaceru, wypróbujcie ten przepis. Poprawa

PatiGotuje
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 109

masło pokrojone w kostkę. Robimy dołek i wbijamy do niego jajko, żółtko i dodajemy łyżkę jogurtu. Wyrabiamy ciasto i jeśli jest zbyt twarde to dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Ciasto dzielimy na pół i zawijamy w folię. Jedną część dajemy do lodówki, a drug,a do zamrażalnika na ok. pół godziny. Wykonanie warstwy owocowej: Orzechy włoskie siekamy na kawałki(...)kolejne 5 minut. Dodajemy łyżkę masła i gotujemy, aż owoce zmiękną, a z cukru powstanie sos (może to potrwać ok. 10-20 minut). Lekko studzimy i dodajemy orzechy.  Budyń gotujemy wg przepisu z opakowania (można dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe

Mania Wypiekania