Chyba każdy zna połączenie jabłka, cynamonu i karmelu. Jak również to połączenie dla większości z Was kojarzy się z jesienią, no i słusznie. Ja w deszczowe
Niezły MłynekDzień Mamy już jutro, na pewno macie w planach spędzić z Waszą Mamą trochę czasu i nie wiecie co dać jej w prezencie. Moja podpowiedź jest
Niezły MłynekBardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół. Składniki: 2 porcje ciasta
Niezły MłynekUwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda. Porcja ok 18 ciasteczek Składniki: puree z
Niezły MłynekOdwiedziny w moim rodzinnym domu zawsze są bardzo słodkie. To fakt, że cała moja rodzina uwielbia słodycze, a w ty ciasta. Dlatego taki deser jest podstawą
Niezły MłynekTruskawki w pełni więc wykorzystajmy je godnie. Dzisiaj przepis na bardzo fajny sernik z roladą i truskawkami. Taki tort gościł na naszym stole z okazji
Niezły MłynekWłasnie wcinam ją do kawy hihih Koniecznie musicie spróbować. rabarbar jest w sklepach teraz cały rok, a wykonanie ciasta to naprawdę 30 minut. Tak naprawdę to
Niezły MłynekDo niedawna nie wiedziałam nawet, że możliwe jest zrobienie ciasta drożdżowego w innej wersji smakowej, niż 'tradycyjne'. No ale dopóki się nie spróbuje, to się nie
chili & sugarJak dla mnie nie ma jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Śliwki powoli się kończą, a ja zapomniałam o tym cieście i zajęłam się innymi... Ostatnio
chili & sugarTo był dla mnie ciężki tydzień...W szkole masa zaliczeń, bo z powodu miesięcznych praktyk pojawię się tam z powrotem dopiero 7 stycznia. Całe szczęście większość
chili & sugarTo co lubię najbardziej, słodkości. Proste ciasto, które przygotowałam w formie tortu urodzinowego. Połączenie smaków wręcz idealne i nie za słodkie, jednak sprawiające ogromną radość podniebienia
Niezły MłynekWielkimi krokami zbliżają się Święta. Kiełbasy wędzone już zrobione, pasztety popieczone to nadszedł czas na słodkości. Dzisiaj Wielkanocna odsłona kokosanek z nutellą i jajkami m&
Niezły MłynekPo romantycznej kolacji koniecznie musi być słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no
Niezły MłynekSerie pączków mamy za sobą albo i nie bo tłusty czwartek już przed nami. A dzisiaj znowu coś prostego i mimo, że smażone to nie
Niezły MłynekŚwietna przystawka albo przekąska na udaną imprezę. Moi znajomi nazywają je muffinami piwosza, są słodkie i słone czyli smaki, które na imprezie są upragnionymi
Niezły MłynekOjj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się
Niezły MłynekTak zdecydowanie to jest czekoladowa piękność, a smakuje "nieziemsko" .Musicie spróbować!Składniki:ciasto150 g mąki1/3 szklanki wiórków kokosowych1/3 szklanki cukru pudru1/4 szklanki kakao150 g
Niezły MłynekMoje największe uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy
Niezły MłynekTo są moje ulubione pierożki! Przypominają mi smak z mojego dzieciństwa. Mama zawsze robiła je wieczorem do mleka, a potem całą rodzinką siadaliśmy i graliśmy w
Niezły MłynekDzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 180 g miękkiego masła 50 g cukru
Niezły MłynekNadchodzi wielkimi krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:) Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić
Niezły MłynekWieczorami najlepiej spędza się czas w kuchni :) Wczoraj upichciłam babeczkę, która zawsze wychodzi i nigdy nie ma zakalca :) takie wypieki uwielbiam mniam... Szybka w wykonaniu, pracy
Niezły MłynekFaszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie 250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów papryczka piri piri łyżka oleju
Niezły MłynekSzybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego
Z miłości do słodkościniewielka. Jak już pisałam w jednym z poprzednich wpisów, do pieczenia użyłam papieru, aby ciasto łatwo wyszło z foremki i nie ciemniało. Jeśli lubicie gruuubą warstwę serową, możecie użyć większą ilość sera. Podobnie ze śliwkami. Ja użyłam około 500 g, ale równie dobrze można owoce rozłożyć gęściej i wtedy wejdzie ich więcej. Ja tradycyjnie używam sera kanapkowo-sernikowego. Jeśli(...)wypadku sernika. Porcja na dużą blachę. Drukuj Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Kruszonka 200g mąki 75 g brązowego cukru 100 g masła Ciasto 2,5 szkl. mąki 50 g masła 0,5 szkl. mleka 1 łyżka cukru 2 żółtka 30g drożdży 500 g śliwek Masa serowa 2 jajka 2 białka 750 g sera
Mieszam w Garnkuczekoladowych smaków będą na pewno zadowoleni, choć ja przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta czekoladowe...Mimo to uważam, że przepis warto wypróbować i ja- zapewne nieraz- do niego wrócę :)* nutella- 300 g + 1 kopiasta łyżka* jajka- 3 szt.* porzeczki- 150 g (lub inne owoce)Piekarnik nastawić na 180 stopni.Jajka ubić na bardzo puszystą i jasną masę(...)delikatnie- aby nie niszczyć puszystości- łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej.Przelać do małej tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut (ciasto sporo urośnie).Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce (ciasto opadnie).Posmarować nutellą, ozdobić porzeczkami i... zajadać się ze smakiem :)Smacznego
Kraina Miodem Płynącadodane do kremu. Przepis autorstwa Pawła Małeckiego znalazłam w książce "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce". Gdybym miała coś zmienić następnym razem dałabym trochę mniej buraków do kremu, a zwiększyła ilość malin. Mimo wszystko przepis jest miłym zaskoczeniem, a że lubię dodawać warzywa do ciast to jest dla mnie bardzo ok! Gdybyście szukali innych brownies to na blogu znajdziecie: brownie
Mania Wypiekaniamąki luksusowej typ 550 130 g masła o temperaturze pokojowej 100 g cukru kryształ 1 jajko 2 łyżki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem. Krem budyniowy: Składniki: 2 torebki budyniu waniliowego 600 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru ze skórką(...)każdy Wykonanie: Budyń ugotować z 4 łyżkami cukru na 600 ml mleka. Ciepłą (nie gorącą) masę budyniową połączyć ze śmietaną i jogurtami naturalnymi. Pozostałe składniki: 350 g owoców (borówki i maliny) Wykonanie końcowe: Na gotowy spód rozsmarować ½ kremu budyniowego. Posypać owocami i wyłożyć resztę kremu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 0 C przez
Przepisy Babcibakalie. 2. Po upieczeniu pierniczki są twarde, ale zmiękną w ciągu 1-2 dni, jeśli zamkniesz je szczelnie w pojemniku z połówkami lub ćwiartkami jabłka (ciasteczka wchłoną wilgoć z owocu). 3. W „choinkowych” piernikach dziurki możesz zrobić przed pieczeniem np. słomką do picia lub po upieczeniu przekłuwać igłą z nitką. 4. Upiec pierniczki można dużo wcześniej przed świętami(...)Polecam Wam również inne słodkości : – T rufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasteczka bananowo-kokosowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną Frużelinę truskawkową i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło
Apetyczna babeczkadodać ekstrakt z wanilii, dusić, co jakiś czas mieszając, aż owoce zmiękną, a część soku odparuje - do gorącej mieszanki wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki, gotować jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć - gotowe nadzienie ostudzić - na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek
Smakołyki Berenikiwampirów” jest sporo. W przerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz z malinami i kruszonką: pyszny, pachnący, cudowny do kawy lub herbaty. To co? Skusicie się? Składniki: Ciasto: • 250 g mleka 3,2 % • 50 g świeżych drożdży • 100 g cukru • 560 g mąki pszennej • 1 jajko
W mojej kuchnimąki, 4 jajka, 250 g masła, 200 g cukru (nie pudru), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...), masło i tarta bułka do wsmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta. Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek(...)dodawać po trochę cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce mocno dociskając je. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut, aż ciasto uzyska jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem
królestwo garówpomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności od tego na jakie mamy sezon - równie smacznie będzie z wiśniami, z borówkami(...)Następnie powoli wlewać olej i miksować ( w dalszym ciągu na niskich obrotach ). Wsypać przesiane suche składniki oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 15 minut
Opowieści z piekarnikaPiekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić(...)się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)!Ciasto drożdżowe z rabarbaremSkładniki:1 szklanka mleka1 szklanka cukru1 kostka masła (200 g)4 jajka1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych4 szklanki mąki pszennej (lub mąki
UgotujmyTo.plczubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * aromat waniliowy- 4-5 kropli Semifreddo: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * cukier- 2 łyżki * czekolada gorzka- 2 kostki Sos owocowy: * owoce- 250 g * cukier- 1 łyżka * woda- 1/4 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka Dodatkowo: * kremówka- 100 g Czekoladowy spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem(...)papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć wraz z papierem do pieczenia i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Semifreddo: Kremówkę ubić wraz z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone oraz pokruszoną/startą czekoladę i całość wymieszać. Sos owocowy: Świeże owoce wrzucić do rondla, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut
Kraina Miodem Płynąca