koszyku i marnieją w oczach. Ja to niestety znam, a ponieważ nie lubię wyrzucać żywności, zazwyczaj smażę wtedy racuchy, albo piekę jakieś szybkie ciasto, do którego wtykam niechciane owoce. Zarówno ciasto, jak i racuchy wzbudzają entuzjazm moich domowników, jedno i drugie znika w ekspresowym tempie, a problem nadwyżek zostaje w smaczny sposób rozwiązany :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydość ciemna, ponieważ migdały zmielono całe, razem ze skórkami. Jeśli zależy Wam na lepszym kontraście kolorystycznym, zdecydujcie się na marcepan lub jasną masę migdałową. Inną propozycję na skandynawskie ciasto z owocami leśnymi znajdziecie u Siankoo . Tarta z masą migdałową i owocami leśnymi Składniki: (na formę do tarty o średnicy 24 cm) spód: 200 g mąki pszennej(...)cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto gęsto nakłuć widelcem, położyć na nim arkusz papieru do pieczenia i wysypać groszkami do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką . Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru (można dodać także parę truskawek) kruszonka: - 80 g masła - 1 szklanka(...)mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru Forma: kwadratowa blacha (wymiar około 22x26) Przygotowanie: Oczywiście najlepiej, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Należy je wyjąć około 2-3 godziny przed przygotowywaniem deseru. Suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce, w drugiej łączę składniki mokre. Mieszam łyżką (nie mikserem). Wszystko łącze razem i mieszam także tylko łyżką. Wymieszane
Kuchnia co dniaciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy(...)pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 st. C.Pieczemy
Maminek kulinarnywaniliowy 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia(...)biszkopt. Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia
babka w formieU mnie zaczyna się sezon malinowy. Maliny czerwienią się w moim ogrodzie na krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w
IzabelawkuchniZapraszam na bardzo pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe ciasto z truskawkami. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć. Takie idealne na podwieczorek. Lubicie ciasta z truskawkami
IzabelawkuchniZ wiśniami to jest tak, że jedni je kochają, a inni nienawidzą. Ja do ich wielbicieli nie należę, ale za to ciasta z ich dodatkiem przyrządzam
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto grysikowe z malinami to pyszny przekładaniec bez pieczenia. Ciasto składa się z masy z kaszy manny przełożonej
Marta GotujeCiasto drożdżowe ze śliwkami przepis autorski // blacha 30x32 ~48g świeżych drożdży ~ 1 szklanka ciepłego(nie gorącego!) mleka ~3,5 szklanki mąki (450g) ~1/2 do 3/4 szklanki
chili & sugarOstatnio, gdy dodawałam przepis na czekowiśnię , napisałam, że połączenie wiśni i kakao / czekolady jest obłędnie pyszne! Myślę, że nie macie co do tego wątpliwości? :) Owe ciasto
chili & sugarfor english version scroll down Nawet nie wiecie (i nie chcecie wiedzieć) jak długo przymierzałam się do upieczenia tego...ciasta? Bo koniec końców to przecież ciasto
chili & sugardlaczego nie wpadłam na ten przepis sama tylko musiałam podejrzeć u teściowej Przecież to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata (no dobra jak nie masz miksera planetarnego to trzeba dołożyć z 5 minut). Generalnie biszkopt można robić ze wszystkimi owocami, ale teraz jak mamy dostęp do dość tanich jabłek to, aż żal ich nie wykorzystywać. Zazwyczaj w biszkoptach trzeba(...)dlatego korzystam z przepisu na biszkopt genueński, czyli całe jajka i cukier do miksera i z głowy. Oryginalnie do biszkoptu genueńskiego dodaje się rozpuszczone masło, ja w przypadku tego ciasta (czyli idąc na łatwiznę) dolewam oleju, a ciasto dzięki temu nie wysusza się zbyt szybko. W ogóle ciacho pozostaje długo świeże, jeżeli będziecie je zawijać w folię spożywczą. Składniki
Relaxtimezrobienia. Idealne:) Wilgotne, o przyjemnej, nieco ziarnistej konsystencji, z dodatkiem pysznych malin. Cudo:) Tego dnia chciało mi się tego ciasta jak już dawno żadnego. Poszłam do ogrodu, ale na próżno szukać w nim malin – jeśli chodzi o te owoce, to ten rok nie był dla nas zbyt łaskawy:( Na szczęście moja zachcianka została spełniona zupełnie przypadkowo, bo jeszcze(...)masło, dodajemy cukier, mielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Od razu też wbijamy całe jajka. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Połowę gładkiego ciasta przekładamy do formy (śr. 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połowę malin. Przykrywamy resztą ciasta, wyrównujemy. Na wierzchu, lekko wciskając w ciasto, układamy resztę malin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaki Na Talerzu