bakalie. 2. Po upieczeniu pierniczki są twarde, ale zmiękną w ciągu 1-2 dni, jeśli zamkniesz je szczelnie w pojemniku z połówkami lub ćwiartkami jabłka (ciasteczka wchłoną wilgoć z owocu). 3. W „choinkowych” piernikach dziurki możesz zrobić przed pieczeniem np. słomką do picia lub po upieczeniu przekłuwać igłą z nitką. 4. Upiec pierniczki można dużo wcześniej przed świętami(...)Polecam Wam również inne słodkości : – T rufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasteczka bananowo-kokosowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną Frużelinę truskawkową i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży(...)dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, wyrobione ciasto pozostaw w misce, szczelnie przykryj folią do żywności i pozostaw na ok, 2 godziny, aby podwoiło
Apetyczna babeczkadodać ekstrakt z wanilii, dusić, co jakiś czas mieszając, aż owoce zmiękną, a część soku odparuje - do gorącej mieszanki wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki, gotować jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć - gotowe nadzienie ostudzić - na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek
Smakołyki Berenikiwampirów” jest sporo. W przerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz z malinami i kruszonką: pyszny, pachnący, cudowny do kawy lub herbaty. To co? Skusicie się? Składniki: Ciasto: • 250 g mleka 3,2 % • 50 g świeżych drożdży • 100 g cukru • 560 g mąki pszennej • 1 jajko
W mojej kuchnimąki, 4 jajka, 250 g masła, 200 g cukru (nie pudru), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 800 g owoców (może być agrest, borówka amerykańska...), masło i tarta bułka do wsmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta. Agrest umyć, osuszyć, „ogolić” - obciąć końce. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Masło rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek(...)dodawać po trochę cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce mocno dociskając je. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 50 minut, aż ciasto uzyska jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem
królestwo garówpomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności od tego na jakie mamy sezon - równie smacznie będzie z wiśniami, z borówkami(...)Następnie powoli wlewać olej i miksować ( w dalszym ciągu na niskich obrotach ). Wsypać przesiane suche składniki oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 15 minut
Opowieści z piekarnikaPiekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić(...)się staram. Mam nadzieję, że jednak nadrobię szybko wszystkie zaległości, choć ze względu na pogodę powinnam raczej więcej czasu poświęcić na prace ogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)!Ciasto drożdżowe z rabarbaremSkładniki:1 szklanka mleka1 szklanka cukru1 kostka masła (200 g)4 jajka1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych4 szklanki mąki pszennej (lub mąki
UgotujmyTo.plczubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * aromat waniliowy- 4-5 kropli Semifreddo: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * cukier- 2 łyżki * czekolada gorzka- 2 kostki Sos owocowy: * owoce- 250 g * cukier- 1 łyżka * woda- 1/4 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka Dodatkowo: * kremówka- 100 g Czekoladowy spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem(...)papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć wraz z papierem do pieczenia i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Semifreddo: Kremówkę ubić wraz z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone oraz pokruszoną/startą czekoladę i całość wymieszać. Sos owocowy: Świeże owoce wrzucić do rondla, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut
Kraina Miodem Płynącatruskawkowy. Mieszamy łyżką do połączenia się owoców ze śmietanką. Krem śmietanowy: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixów oraz cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach, aż połączy się ze śmietanką. Do osobnej miseczki odkładamy 4 łyżki śmietanki. Mieszamy ją z odrobiną czerwonego barwnika. Złożenie ciasta: W rancie od foremki układamy pierwszy blat biszkoptu
VioletoweKucharzeniebazie soku owocowego z truskawek, malin i arbuzów oraz duża ilość tych owoców zwieńczających całość :) [foodiepress] [hide] Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki(...)duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około
Pogotujmy.plZrobić wgłębienie, wlać drożdże i mleko z masłem, wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odsatwić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzedosładzając cukrem. Ilość w zależności od słodkości pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w wodzie i połączyć z pomarańczami. Tężącą galaretkę wylać na seromakowiec. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: mak , pomarańcze , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniamPyszne, bezglutenowe ciasto z kremem. Połączenie wilgotnego, mocno czekoladowego spodu i delikatnej, puszystej bitej śmietany, przełamane świeżymi, sezonowymi owocami. Nic tylko rozkoszować się chwilą przy jedzeniu tego smakołyku. Przekonajcie się sami :) Składniki: 300 g czekolady (ja dałam 2 mleczne i 1 gorzką) 150 g masła 6 jajek 100 g cukru Dodatkowo: 250 ml śmietanki 30 % ( zimnej(...)składników. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem. Przygotowanie kremu: Mocno schłodzoną śmietankę wlać do misy miksera, dodać mascarpone, cukier puder i powoli zacząć ubijać stopniowo zwiększając obroty miksera. Wyłożyć krem na ciasto i ułożyć pokrojone owoce
Słodka StrefaJedno z najprostszych, niewymagających i najsmaczniejszych ciast- na kremowym serku (takim do smarowania), ze świeżymi truskawkami, o subtelnej nucie wanilii, która idealnie miesza się z aromatem truskawek, mooocno wilgotne i mięciutkie. W razie braku truskawek (o ile to możliwe w truskawkowym sezonie? ;) ) zamienić je można na inne owoce, jak również można pokombinować z mąką- może być zwykła pszenna(...)przygotowaniem, tym bardziej, że składniki miesza się łyżką, przygotowuje w 5 minut, piecze tylko 25 min., ale niestety... zjada w minutę! ;))) Jestem pewna na 100%, że po spróbowaniu tego ciasta będzie często gościło na Waszym stole, bo jest przepyszne! :) * kremowy serek naturalny- 300 g (użyłam firmy President) * mąka- 3 szklanki (zrobiłam na pełnoziarnistej pszennej) * cukier trzcinowy
Kraina Miodem Płynącajednym z marketów, leżały i spokojnie czekały na wenę. Doczekały się wreszcie ;) Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe z zatopionymi wewnątrz niego ćwiartkami śliwek. Śliwki miały za zadanie nadać ciastu wilgotności i przełamać czekoladowy smak. Udało się, ciacho wyszło pyszne :) Zapraszam zatem do stołu :) Składniki: 5 jajek , 1 szklanka cukru , 2 łyżki esencji waniliowej >klik(...)szklanki oleju - użyłam Rapso , spora garść śliwek lub innych owoców. Jajka ubić lekko mikserem razem z cukrem. Dodać esencję waniliową i śmietankę - zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Na końcu dodać olej i wszystko razem połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około
Codzienna kuchnia niecodzienna