mieszać. Dodajemy olej – mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia - mieszamy łyżką, lub zmniejszamy w robocie kuchennym obroty na minimum. Gdy ciasto będzie jednolite wylewamy je na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce, w moim przypadku śliwki. Lekko je dociskamy. Ja śliwki posypuję cukrem zmieszanym z cynamonem, nie jest to jednak konieczne. Pieczemy przez(...)godzinę w temperaturze 180 stopni. Ciasto przygotowałam na standardowej blaszce prostokątnej. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Jak dla mnie to już jednak zbyt słodka wersja. Zapisujcie ten przepis w swoich kajecikach i wykorzystujcie z dowolnymi owocami
Pani domowasmaku, zmiksować. Na końcu wlać tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować. Złożenie ciasta: Ostudzone ciasto szpinakowe wyciągnąć wraz z papierem z formy. Ostrym nożem od góry ściąć około 1/3 ciasta i przełożyć do miski - pokruszyć. Resztę ciasta przełożyć wraz z papierem z powrotem do formy, nasączyć ciasto syropem z obgotowania kiwi, wyłożyć 1/2 masy śmietanowo-jogurtowej i wstawić do lodówki(...)galaretkę z kiwi, z powrotem schować do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowo-jogurtowej i wierzch obsypać okruszkami ciasta szpinakowego. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta posypać ziarenkami granatu lub innymi owocami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..twarogu 200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Wałkuję na placek o grubości około 4 mm i wycinam okręgi nieco większe, niż górny obwód foremek. Ciastem dokładnie wylepiam foremki. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni(...)napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej.Twaróg, śmietanę i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masą serową wypełniam tarteletki, dekoruję owocami, wstawiam do lodówki, by masa serowa stężała
babka w formiemleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko do posmarowania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA : Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować(...)wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt. Wycinamy okręgi ( lub formujemy w dłoniach ), na środku robimy wgłębienia. Układamy owoce, posypujemy obficie kruszonką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto
Ostra na Słodkobędzie wyższe. Najlepsze jeszcze letnie, ale na drugi dzień również bardzo smaczne, to dzięki oliwie... ;-) Składniki ciasta: - 500g mąki krupczatki - 62g masła - 3 żółtka - szczypta soli - 250ml mleka - 1/4 szklanki* oleju - 50g świeżych drożdży - 1/4 szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego +dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka) *szklanka 250ml Składniki kruszonki: - 220g mąki krupczatki - 125 zimnego masła, pokrojonego(...)kawałki - ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta. W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku umieścić masło, dodać
Smaczne Zdrowemogę ją podać ze świeżymi owocami jak jagody i truskawki. Cytrynowa krajanka to delikatne kruche ciasto . Na podpieczone spód wylałam cytrynową masę na bazie twarogu i jajek. To ciasto jest przeciwieństwem tarty kruszonki. W takiej tarcie mamy kruche ciasto czy kruszonkę i owoce, a do podania waniliowy czy inny sos. W tym cieście cytrynowo serowy sos zapiekam(...)gorący spód. wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Masa powinna się lekko ściąć i być sprężysta po naciśnięciu. Wyjmij krajankę i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty udekoruj owocami i oprósz cukrem pudrem. Smacznego! The post Cytrynowa krajanka serowa na deser appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaWiększość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać(...)cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa
Smakowy Rajciastem na maślance z truskawkami i kruszonką wszystkie miały jakieś wady albo po prostu wychodził zakalec :/ A ja chciałam coś prostego, do przygotowania w kilka minut, ze składników będących zawsze pod ręką (a maślankę akurat nie zawsze mam w domu). Aż w końcu udało się, jest - prosty, banalny przepis na ciasto, do którego można dodać w zasadzie każde owoce(...)więc nie wykładałam jej papierem tylko natłuściłam i posypałam bułką tartą. 3. Wyłożyć ciasto. Na wierzch ułożyć połówki czereśni skórką do dołu (pokryć dokładnie całość, ciasto urośnie więc owoce poodsuwają się od siebie). Piec
Kto ugości moich gości?łyżki oleju 50 g gorzkiej czekolady Galaretka wiśniowa: 2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, następnie olej
Na Ciasteczkowych Papierachwszystko razem ubijam. 4. Połowę przygotowanej masy wykładam na upieczony sernik. Na masie układam owoce. Przykrywam bezą. Boki obsypuję kolorowymi wiórkami kokosowymi. Pozostałą masą dekoruję wierzch ciasta. Tort dodatkowo dekoruję ulubionymi owocami
Tradycyjna kuchnia Kasimałej ilości składników, a jeszcze bardziej te, gdy wszystko wsypujemy i wlewamy do jednej miski, mieszamy i wstawiamy do pieczenia. Jednym z takich ciast jest ciasto jogurtowe. Wystarczy dodać ulubione owoce i upiec. Dziś chciałbym zainspirować Wać moim ciastem jogurtowym z rabarbarem. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jego smak zapewne zachęci Was do kolejnych słodkich(...)zmiksuj wszystko razem. Następnie przelej płynną masę do suchych składników i całość zmiksuj. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do tortownicy, na wierzchu ułóż rabarbar i dociśnij do ciasta, tak aby część owoców zatopiła się w cieście. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 50-60 min. Kontroluj strukturę ciasta drewnianym patyczkiem. Upieczone
kulinarnyJarobi się je dość szybko. Najlepiej upiec je na jakąś większą imprezę, by jeszcze tego dnia zostało zjedzone. Latem ciasta z owocami mają krótki termin przydatności...Następnym razem upiekę jednak na większej blaszce
Proste Potrawypieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka maślanki (można użyć kefiru) owoce: - około 1 szklanki porzeczki czerwoej dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: małe serce Przygotowanie: Przepis na przygotowanie ciasta znajdziecie tu: Ciasto kefirowe z czereśniami . Blachę smaruję margaryną i obsypuję mąką. Wlewam wymieszane
Kuchnia co dniaProste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru. Zachęcam do pieczenia, smacznego :) 4 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiej margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 jajek (M) 240 ml mleka 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo; 4 duże, słodkie(...)jabłka cynamon Margarynę, cukier i mąkę mieszam w mikserze ( widełkami) do uzyskania kruszonki. Odsypuję szklankę ( zostanie na wierzch ciasta) Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką, niedokładnie ( zostają grudki) Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków. Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
Takie tam pichcenienieziemsko pyszne i mega puszyste! No i można dać do niego wszystkie ulubione dodatki! Świetnie będzie smakowało z sezonowymi owocami, rodzynkami, żurawiną, a nawet solo! Dziś zrobiłam z borówkami! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 cm ) CIASTO : * drożdże świeże – 50 g * cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * olej – 0,5 szkl * zimne mleko – 0,5 szkl
Ostra na Słodko