łyżki syropu klonowego lub miodu (możesz też użyć jako zamiennik syropu z agawy) Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na cieście, jak na zdjęciu. Obsypujemy cukrem pudrem, cynamonem i polewamy syropem klonowym. Im kwaśniejsze jabłka tym dodaj więcej cukru. Ja użyłam dwóch łyżek cukru pudru. TARTĘ z jabłkami wstawiamy do piekarnika(...)soku jabłkowego - 1 łyżeczka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 czubate łyżeczki żelatyny Sok zagotuj na kuchni, dodaj w/w składniki, wymieszaj aż się rozpuszczą, ponownie doprowadź o wrzenia. Masę wystudź całkowicie. Upieczoną tarte wyjmij z piekarnika i przestudź w przewiewnym miejscu przez 30 minut. Pędzelkiem nałóż galaretkę na tartę. Poczekaj aż galaretka się zetnie, a tarta całkowicie wystudzi
SMYKWKUCHNIPavlova to cudne, lekkie ciasto bezowe idealne na lato. Chrupiąca beza na zewnątrz i piankowe wnętrze poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień. Beza 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego dodatkowo 500 ml śmietany kremówki owoce Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać(...)się grudek cukru, na koniec dodać skrobię i ocet. Wymieszać do połączenia się składników. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-24 cm i wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą
Pieguskowa Kuchniajako zdrowe śniadanie. Ja zrobiłam je bez dodatku cukru i innych słodzideł, jeśli dla Was okażą się zbyt mało słodkie możecie je np oprószyć cukrem pudrem lub dodać do ciasta 1-2 łyżki cukru Składniki (porcja dla 3-4 osób): 250 g ricotty 1 szklanka kaszy manny 1 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia, mąkę i cynamon, całość starannie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i dorzucamy do masy. Smażymy z obu stron na złoty kolor (ja na swojej super patelni smażyłam bez tłuszczu). Podajemy z jogurtem naturalnym lub ulubionym dżemem
Cynamonowe szczęścieżeby zrywać i jeść... Bo są jeszcze przecież rzodkiewki, buraczki liściowe, dymka, szczypior, koper, czarna porzeczka, czerwony agrest, poziomki, oregano... Chwilo, trwaj! Przed wyjazdem przygotowałam szybkie, letnie ciasto z galaretek. Tych ostatnich bowiem u mnie pod dostatkiem, a w lodówce stało opakowanie śmietany, którą kupiłam z myślą o czymś, czego w końcu nie przygotowałam. A że trzeba było(...)wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin 35 g jeżyn
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy tylko zalegają mi w domu przejrzałe banany piekę to pyszne ciasto bananowo – czekoladowe bez cukru .Polecam ,zawsze wychodzi. Składniki: na małą keksówkę 3 bardzo dojrzałe banany, skórka może być czarna Sok z cytryny 125 g masła ,roztopić ,przestudzić 1 szklanka migdałów mielonych O,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)zczerniały.Dodajemy roztrzepane jajko i rozpuszczone masło ,mieszamy .Dodajemy suche składniki – mąkę, mielone migdały ,sodę ,proszek do pieczenia i kakao i mieszamy do połączenia się składników.Masę Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut
Ladylaura.ciasto wyszło lepsze niż się spodziewałam, a miałam tylko jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia. Z pewnością(...)jeszcze nie raz go wykorzystam. Składniki na tortownicę o średnicy 18cm Spód: ¾ szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 10 suszonych daktyli Masa serowa: 400g serka homogenizowanego 2 łyżki miodu/ksylitolu (lub cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Mus z rabarbaru: 300-350g rabarbaru 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) Odrobina wody
Fabryka pomysłówWspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić . Składniki: opakowanie okrągłych wafli 1 tabliczka czekolady deserowej 100 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szkl. śmietanki 30 % 2 łyżki masła(...)rondelku z cukrem pudrem. Dodać śmietankę i masło i na małym ogniu chwilkę podgrzewać do połączenia się składników. Wrzucić zmielone orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę rumu. Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim, Wierzchniego wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć np. książką , Odstawić w chłodne miejsce. Na polewę
Różne smaki w kuchniPiernikowe babeczki nadają się idealnie na okres świąteczny. Pełne smaku oraz aromatu gałki muszkatołowej, goździków oraz imbiru. Wilgotne ciasto z puszystym czekoladowym kremem ozdobione domowymi pierniczkami są wspaniałym pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta Składniki na babeczki (12 sztuk) 120g masła 100g cukru brązowego jajko 120ml mleka 150g melasy łyżeczka esencji waniliowej 170g maki pszennej łyżeczka(...)goździków Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo pierniczki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować babeczki miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy resztę składników (przesianą make, proszek do pieczenia, przyprawy oraz mleko) i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut
wysmienityprzepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią. Ciasto totalnie wymiata! Wypróbujcie koniecznie! * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm (8 porcji) Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ¾ szklanki daktyli 1 łyżka oleju kokosowego Mus malinowy: 350 g malin 3 łyżki nasion(...)Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem i płynnym olejem kokosowym. Zagnieć i masą wyłóż spód i boki foremki na tartę. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki do czasu przygotowania musu. Mus malinowy Maliny zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka i wsyp nasiona
Food Squareopcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste go Do melaksera lub blendera wkładamy bób, dodajemy szpinak i miksujemy z dodatkiem wody, oliwy i serka. Nie musimy rozdrabniać tego na gładką masę, my zostawiliśmy drobne, nierozdrobnione kawałeczki bobu. Następnie dodajemy sok z cytryny, sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać również 1 łyżkę ostropestu. My go dajemy ostatnio do prawie wszystkiego(...)pita 3 szklanki mąki 1,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka suchych drożdży Mąkę przesiwamy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól i letnią wodę i zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem blasze piekarnika. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe
Marder&Marder Manufacturecholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła(...)330g mąki orkiszowej typ750, lub 300g mąki orkiszowej typ700, lub 300g mąki pszennej tortowej W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrami) na puszystą masę. Masło stopić w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu ubijamy. Na samym końcu wlewamy stopione, jeszcze ciepłe masło. Dokładnie mieszamy. Gotową
Smaczne ZdroweSernik - moje ulubione ciasto! W swoim życiu upiekłam już mnóstwo różnych serników. Uwielbiam je. Gdy znajdę nowy przepis to zawsze chętnie go testuje. Najbardziej lubię te gdzie się nie daje w ogóle mąki lub maksymalnie jedną łyżkę krupczatki. Takie serniki są puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach. Tym razem sernik na pysznym spodzie z ciasteczek maślanych, z warstwą śmietany(...)oprószony cynamonem z kakao. Pycha :) Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych Składniki na spód: 300 gram ciasteczek maślanych 60 gram masła Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych Składniki na masę serową: 1kg twarogu sernikowego 5 jajek 5 żółtek 250 gram cukru drobnego do wypieków sok z połowy cytryny saszetka naturalnego ekstraktu z wanilii Sernik na spodzie z ciasteczek maślanych Składniki
Pyza i Surówkaproszkiem do pieczenia. 2. Masło ucieram z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Do utartej masy dodaję mąkę wymieszaną z płatkami i żurawiną. Dokładnie mieszam. 3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam. 4. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam(...)Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. Owoc żurawiny ma szerokie w gastronomi. Można ją wykorzystywać do przygotowywania dowolnych potraw, ciast, ciastek, czy deserów. Ciasteczka owsiane dodatkiem żurawiny to jedne z moich ulubionych ciastek. Zawierają w swoim składzie zdrowe składniki i są przy tym bardzo smaczne. Żurawina o smaku jagody dodatkowo
Tradycyjna kuchnia KasiDostałam wiaderko brzoskwiń. Najdliśmy się do syta, zrobiłam ciasto i jeszcze trochę zostało więc zamknęłam je w słoiczkach. Taka frużelinka przyda się na potem do naleśników i deserków. składniki: 1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skórki 250 g cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Obrane brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem, wymieszać(...)owoce zagotować i gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlewać powoli do gotujących się brzoskwiń cały czas mieszając. Chwilę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje. Potem przełożyć do słoiczków. Słoiczki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeniepojętą moc. Zamiast prażyć, przyjemnie grzało, a ja z radością wystawiałam na jego działanie raz jeden, raz drugi boczek. Pisałam Wam też już, że na podróż zabrałam ze sobą ciasta. Drożdżówkę, która była przeznaczona do konsumpcji po drodze (a że nic z tego nie wyszło, to już nie moja wina), oraz sernik, który miał uradować moją Rodzinkę. Tak naprawdę powstał(...)wyżej drożdżówkach, reszta - w absolutnie bajecznym serniku. Nikt nie uwierzy, że to wypadkowa lodówkowych resztek! Spód to gęste, ciężkie, obłędnie czekoladowe brownie. Na nim delikatna i wyjątkowo wręcz kremowa masa serowa z waniliową nutą. Całość udekorowana hojną ilością aromatycznych, duńskich, a więc lekko kwaśnych, poziomek. Najwybredniejsi wzdychali z rozkoszy nad talerzami. Niektórzy nie chcieli uwierzyć, że sernik jest pieczony
Pożeraczka, czyli raz adobrze