ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2285/3191)

CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 255

miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są to jedne z moich(...)takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach

Ostra na Słodko
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 707

pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sernik wiedeński bezglutenowy 398

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)puder do oprószenia Twaróg 3 krotnie przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonego twarogu dodajemy 500g serka mascarpone – oba sery łączymy łyżką lub szpatułką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę (robotem). Porcjami dodajemy zmielony twaróg, miksujemy na niskich obrotach, następnie wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz esencję migdałową. W tym momencie kończymy używanie robota. Przy użyciu łyżki wrabiamy

mojewypiekiinietylko
Pani Walewska 426

pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym(...)5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na  pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfiturę śliwkową

Zapiski Młodej Żony
Kakaowy biszkopt rzucany 198

 składniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaoSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić

Mix smaku
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami 461

właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy(...)rzepakowy – 0,5 szkl* mąka pszenna – 2,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki* kakao – 6 łyżekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki

Ostra na Słodko
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 221

Wielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra,  z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i

Basia w kuchni
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 6538

pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sernik na zimno z brzoskwiniami-3 składniki. 1193

3 najprostsze składniki i sernik jest gotowy. Pyszny, lekki, słodki, niesamowicie smaczny serniczek z brzoskwiniami. Chyba nie muszę za dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że

Kuchnia Łukasza
Drożdżowy placek z dynią 192

gotującą wodą- zrobiłam łaźnię wodną, uważac, by masa jajeczna nie była zbyt gorąca) - jajka lepiej i szybciej mi się ubiły Po zdjęciu miski z łaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą na drobnych oczkach i ponownie wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy

Proste Potrawy
Naleśniki 207

pierwszego placka (no chyba , że ciasto będzie uparcie przystawać do patelni , wtedy częściej) ;-) [ ja smażyłam na naleśnikarce i niczym nie smarowałam] Nadzienie: około 30 dag sera białego  cukier do smaku (ja daję kilka łyżek)  1 żółtko  kilka kropli aromatu śmietankowego (oczywiście może być inny , ulubiony) Wszystkie składniki razem wymieszać (jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany

Moje domowe kucharzenie
Food Camp 17-19 styczeń 2014 191

wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk uczestników. I na stał czas pożegnań. Szkoda, że tak szybko …. Wiele wspomnień,   wspaniałe znajomości, masa inspiracji, nowych pomysłów – tego nikt

kolorowotorcikowo
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 198

pieczemy ok.20minut.  Ciasto najlepiej wykonywać dzień przed wyłożeniem go kremem – wtedy nie musimy czekać na jego całkowite ostudzenie (chyba, że pieczemy je rano).     Kolejno zabieramy się za przygotowanie kremu : pianki rozpuszczamy w rondelku w bardzo ciepłym mleku, na małym ogniu, dość szybko mieszając składniki trzepaczką. Po zgęstnieniu masy rondel zdejmujemy z ognia i studzimy w dość chłodnym

Symfonia Smaków
Babka mrożona 179

  Dzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko).Składniki:- 2 pudełka serka homogenizowanego- 3 jajka- pół szklanki cukru pudru- 1 cukier waniliowy- garść orzechów

Zainspirowana w kuchni
Karmelowy torcik bezowy z granatem 379

najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z dużą, okrągłą tylką. W jednym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać(...)pełny krążek bezowy. Rozłożyć połowę ziarenek z granatu i przykryć drugą bezą. W środek wsypać pozostałe owocowe ziarenka. Torcik bezowy podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Kuchnie świata , Na specjalne okazje , Wykorzystanie białek Tagged: czekolada , granat , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania