składniki: 6-8 jajek, ugotowanych na półmiękko 500 g mięsa mielonego 1 bułka np. kajzerka 100 ml mleka 1 jajko, surowe 1 cebula 2-3 ząbki
Domowy Smak JedzeniaOstatnio mieliście okazję przeczytać nasze zachwyty na temat dopiero co odkrytych przez nas migdałów ziemnych . Napój z nich i chlebek gryczany z dodatkiem owych orzechów przekonały
Candy PandasDzisiejszej tabliczki chyba nie trzeba zbytnio przedstawiać, bo czekolady jak i bakalie w czekoladzie Cocoa są od jakiegoś czasu bardzo popularne. Na naszym blogu opisywałyśmy już
Candy Pandasmojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis naŚwięto Niepodległości uczciliśmy spotkaniem rodzinnym. Jak zwykle wesołym i długim. Aby umilić ten czas, postanowiliśmy wspólnie pogotować (o czym więcej dowiecie się wkrótce na blogu☺). Ja
Ania i Marcin gotująDomowa musztarda doskonała na sos do sałatek, i nie tylko. Warto spróbować zrobić, jest łatwa w wykonaniu, a smak domowej musztardy niezastąpiony. Składniki: 120 gram
kgwjanczewoZapytałyśmy ostatnio na naszym Instagramie co byście chcieli abyśmy zrecenzowały na blogu. Jedną z odpowiedzi była Proteinella dostępna jakiś czas temu w Lidlu. Dobrze się składa
Candy PandasTrufle czekoladowe – postanowiłam, że biorę je na tapetę. Bo bez pieczenia, bo na szybko no i czekoladowe. Jednak szybko okazało się, że nie jest to
RelaxtimeSKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasWitam Was cieplutko :) Dzisiaj przychodzę do Was z sernikiem, niezwykle pysznym i mocno piernikowym z dużą ilością rodzynek i nadziewanych pierniczków w czekoladzie. Taki
IzabelawkuchniPrzepis na bardzo łatwy i szybki jabłecznik . 5 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
królestwo garówTorcik jabłkowy na lekkim czekoladowym biszkopcie do doskonałe ciasto na lato. Słodki biszkopt z odrobiną kwaśnej nuty zielonych papierówek zatopionych w musie jabłkowym, zwieńczony pachnącą cynamonem śmietanką. Torcik można wykonać w wersji całkowicie na zimno dając na spód zamiast biszkoptu pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. TORCIK JABŁKOWY Składniki: (tortownica 25cm) biszkopt oreo: 3 jajka 1/2 szkl cukru(...)spożywczego nasączenie: 1/2 szkl wody 3 łyżki amaretto lub rumu mus jabłkowy: 1,2 kg jabłek papierówek 100 g cukru 3/4 szkl wody 45 g żelatyny + 1/3 szkl. wody masa śmietankowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku
Bon appetit mon amieŚwietny, prosty w wykonaniu sernik, w którym nie znajdziecie ani odrobiny dodanego cukru. A za to całą moc zdrowej, naturalnej słodyczy :) Całą słodycz sernik zawdzięcza tylko
HealthyCreationsSernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki. Spód-foremka średnica 16 cm 2 łyżki masła
Moje domowe kucharzeniepołączenia składników. Mąkę, proszek, kakao przesiewam i dodaję w dwóch partiach do jajek. Delikatnie mieszam od spodu łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 30X15 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem jasny: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody zimnej(...)stężeje. Krem ciemny: Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję mus truskawkowy. Do letniej galaretki płynnej dodaje dwie łyżki śmietany i wlewam do pozostałej masy cały czas miksując. Obręcz czekoladowa: Z papieru do pieczenia wycinam paski o szerokości 9 cm i długości 38 cm długość papieru do pieczenia, ale mogą być krótsze. Czekoladę rozpuszczam
wesoła kuchniałączymy z ciastem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. Krem: Składniki(...)płynnej otrzymamy ciało stałe, którego nie da się ani odratować, ani wykorzystać. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej mascarpone i roztopioną czekoladę. Miksujemy do połączenia. 1/3 masy odkładamy do dekoracji boków i wierzchu tortu. . Do nasączenia tortu: ok. 3 /4 szklanki napar z herbaty miętowej lub woda z sokiem z cytryny Wykonanie tortu: Jeden blat biszkoptu kładziemy
bistro mamaSernik na zimno z truskawkami to letnie, smaczne ciasto za którym dzieci i nie tylko, przepadają. Bardzo lubię ciasta z truskawkami a serniczek to jedno z moich ulubionych. Polecam na ciepłe dni. SKŁADNIKI : 4 serki waniliowe po ( 160 g każdy ) 300 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 2 łyżki żelatyny 200 g ciastek owsianych 100 g masła(...)pozostawiamy do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w niedużej ilości wrzątku, studzimy. Herbatniki rozdrabniamy blenderem lub tłuczkiem aż będą drobno pokruszone. Tłuszcz rozpuszczamy i wlewamy do rozdrobnionych ciastek, dokładnie masę mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy masę z ciastek, dokładnie ją wyrównując. Na boki tortownicy układamy plastry truskawek. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy serki
Kulinarne Fantazje Mariolizagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy dżem truskawkowy, dokładnie mieszamy, przecedzamy przez gęste sitko (jeśli wybierzecie dżem Łowicz ekstra gładki, możecie pominąć przecedzanie). Dodajemy żelatynę i starannie ją rozpuszczamy. Wylewamy masę do foremek (ja użyłam silikonowych foremek do muffinek). Gdy przestygnie, wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Sok pomarańczowy zagotowujemy ze skórką pomarańczową i agarem, mieszamy kilka minut, żeby agar(...)sitku pod zimną wodą, aby pozbyć się oleju. Gotowy można przechowywać nawet kilka dni w lodówce. Masło, miód i mąki, łączymy ze sobą zagniatając (jak na kruszonkę). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia przez folię spożywczą. Usuwamy folię z wierzchu wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Pieczemy w 140 stopniach, aż ciastka się zrumienią z obu stron (około
Quinoa Raz!już dalej we wpisie ;) Gnocchi z dynią tak właśnie powstały. Chciałam na początku podać ziemniaki tak najprościej podsmażone na maśle do kolejnego obiadu. Chowając formę po cieście do piekarnika natknęłam się na upieczoną dynię z dnia poprzedniego ( a dokładnie ostatnie dwa kawałki tejże ). Wyciągnęłam jej resztki z piekarnika dołożyłam do ziemniaków i tak powstały te kluski, które bardzo zasmakowały mojej(...)garnku rozgniotłam, dodałam dynię wszystko razem porządnie wyrobiłam rękami. Czosnek obrałam i drobniutko pokroiłam dodałam do ziemniaków. Doprawiłam całość solą i pieprzem, dodałam mąkę i znowu całość wyrobiłam rękami. Masę uformowałam w rulon z którego robiłam małe podłużne kluski. W garnku zagotowałam wodę i wrzucałam na wrzątek kluski. Ugotowane odłożyłam na formę na której położyłam papier do pieczenia. Kluski
Kuchnia na wzgórzuciasto umieściłam w rękawie cukierniczym i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać i pozostawieniu sporego odstępu pomiędzy ciastkami, gdyż ciasto ptysiowe „puchnie”. Piekłam na rumiano pod koniec pieczenia sprawdzając stopień dopieczenia za pomocą wykałaczki w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Krem: Laskę wanilii przekroiłam na pół, nożem(...)kremem należy garnek umyć lub wymienić na czysty Żółtka ubiłam z cukrem za pomocą miksera na puszysty kogel-mogel. Dodałam przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksowałam na gładką masę na najniższych obrotach miksera ręcznego. Następnie, cały czas miksując powoli dolewałam gorące mleko. Gdy wszystkie składniki połączyły się, przelałam ponownie do garnka. Gotowałam na małym ogniu cały czas miksując (z niewielkimi
Kate's KitchenI kolejny sernik do mojej kolekcji... tym razem nieco inny - pieczony sernik dyniowy z serka mascarpone i jogurtu greckiego, na cienkim spodzie biszkoptowym. Jest to lżejsza
Kuchnia MagdaLenyGdyby pojęcie 'ciasto dietetyczne' istniało, i miało jakiś sens, ten 'sernik' z pewnością by do niego pasował. Lekki i delikatny jak pianka, znika w mgnieniu oka. Cukier z powodzeniem można zastąpić słodzikiem, czy innym specyfikiem. W ramach powtarzających się pytań: zawsze używam tej samej blachy o wymiarach ok 32x20cm :) Składniki -2 duże gęste jogurty naturalne -2 budynie śmietankowe -czubata łyżeczka(...)jajek -pół szklanki oleju -op. okrągłych biszkoptów -puszka brzoskwiń -cukier puder do posypania Przygotowanie Białka ubić z cukrem. Żółtka, olej, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszać na gładką masę. Dodać jogurty, połączyć. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dodać do masy, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wlać masę jogurtową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego
Zielona KuchniaNa takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak
Gotowanie...to proste !Bardzo lubimy chleb, ale nie jemy go zbyt często. Głównie ze względu na to, że na taki z glutenem nie możemy pozwolić sobie codziennie a ten
Candy PandasJak wiecie Pandy uwielbiają masło orzechowe i gdyby mogły to jadłyby tylko orzeszki w takiej postaci :D Bardzo często też wykorzystujemy je w swoich wypiekach co
Candy PandasMusicie przyznać, że energetycznych batonów typu raw na rynku jest coraz więcej i generalnie zawsze są bardzo smaczne. Jednak dostać proteinowego batona typu raw z eleganckim
Candy PandasKolejna tabliczka doczekała się recenzji po roku leżakowania w ciemnym "pudełku skarbów" 😋 Białe czekolady lubimy ale tylko te naprawdę dobrej jakości gdzie liczy się smak a
Candy PandasPrzepyszny w smaku sernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno
WielopokoleniowoSKŁADNIKI: 500 g ciecierzycy z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 4 jajka 60 g odzywki białkowej 20 g oleju kokosowego 4 łyżki kakao 100 g
ClauditteMissCookingOstatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką
Ania i Marcin gotująPo przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie
Marcepanowa kuchniaprażonymi płatkami owsianymi, obtoczone w kokosie. Szybkie i zdrowe. Możecie jeszcze do nich dirzucić co tam lubicie :-). Jak tam u Was przygotowania ?? Pieczecie już coś ? Ja dziś babeczki, jutro ciasta, a resztę zobaczymy :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 szklanka daktyli (zalać wrzątkiem i zostawić na noc) 3/4 szklanki płatków owsianych wiórki kokosowe 1. Daktyle zalewamy wieczorem wrzątkiem i odstawiamy na całą(...)dorzuciłam jeszcze troszkę kokosu i całość zblendowałam. Płatki na gładko nam się nie zmiksują, ale o to chodzi. 3. Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe, w rękach formujemy z masy kulki i obtaczamy w kokosie. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
kruche babeczkiJeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny
Z Majeczką w kuchniSernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest
BullioBardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić
Kuchnia Pokoleńlepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 5. Na wykrojonych kołach kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. 6. Sklejamy pierogi dociskając brzegi palcami i formując „zakładki”. 7. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub tacce wysypanej mąką i przykrywamy(...)jakiś czas, aby zmiękły, po czym odcedzamy je na sitku. 2. W misce rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. Dodajemy jajko oraz śmietankę. Dokładnie mieszamy. Śmietanki dodajemy tyle, aby masa twarogowa się zlepiła. Za dużo śmietany sprawi, że farsz będzie rzadki i ciężko będzie lepić pierogi. 3. Dodajemy rodzynki i cukier puder według własnych preferencji słodkości. Ponownie mieszamy - farsz gotowy :) Pierogi
W kuchni KatieKocham solony karmel ( to chyba powinien być mój kolejny tatuaż! ). Idealnie komponuje się z lodami, deserami, naleśnikami, ciastami, goframi, a nawet grzankami ( już od samego pisania zaczęła mi cieknąć ślinka! ). Robi się go błyskawicznie i ta samo błyskawicznie znika ( u mnie zwykle w podejrzanych okolicznościach ). Dziś mam dla Was przepis na ten idealny solony karmel. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * drobny cukier(...)podgrzewamy na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką ( uważajcie by nie rozsmarować cukru po ściankach ). Kiedy całkowicie się rozpuści ( nie przypalcie! ) dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i energicznie mieszamy aż masa zrobi się jednolita ( ok. 2 minuty ). Wlewamy śmietankę i podgrzewam aż zrobi się idealnie kremowy sos. Zdejmujemy z ognia, solimy i gotowe! Smacznego
Ostra na SłodkoBardzo proste i lekkie ciasto z nutą czekoladową. Krem na bazie bitej śmietany i wilgotny biszkopt tworzą wspaniałe połączenie- nie zamulające choć dość kaloryczne. Doskonałe na lato ale należy pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce, w innym razie się roztopi. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru(...)zimnej wody na krem: litr śmietanki kremówki 400 g czekolady deserowej łyżka kakao Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jasna i puszysta przestać miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyścielonej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaupieczeniu oraz po schłodzeniu w lodówce. Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego(...)Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 2 łyżki suszonej żurawiny Opcjonalnie: orzeszki płatki migdałowe Margarynę rozpuścić i połączyć z resztą składników. (Margaryna nie musi być ostudzona. Masa będzie dość lepka.) Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obłożyć plasterkami banana, posypać żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami i płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 35-40 minut
Di gotujeSezon na owsiankę trwa cały czas i przygotowujemy różne pyszności właśnie na bazie owsianki. Dzisiaj mam deser własnie dla Ciebie, delikatny, trochę wystrzałowy i nie za
Niezły MłynekSkładniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do
kgwjanczewoPyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe brownie podane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA(...)kąpieli wodnej , odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte żółtka i mąkę. Na koniec wlewamy czekoladę z masłem, delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy na 20 minut do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe z gałką lodów i owocami. Smacznego
My Culinary ArtPrzepis na pyszne, chrupiące a w środku lekko ciągnące, bezy. W dodatku w pięknym, dziewczęcym kolorze bo różowe. Przepis idealny, pochodzi z tej strony. Składniki (20
Mango Papajaser biały trzykrotnie mielony - 60 dag masło- 15 dag cukier - 15 dag żółtka- 2 szt białko - 1 szt galaretka żółta - 1 op galaretka zielona -2op
Camilla w kuchniDzisiaj suflety z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone. Uważam, że to bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną
Niezły MłynekTak, tak udało mi się zrobić wegańskiego „snikersa”, było to mój ulubiony batonik z czasów „niewege” tak więc mieszałam, kombinowałam i udało
greenscarfbest! Ale to ciasto ma COŚ w sobie. Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka mleka migdałowego skórka z otartej cytryny mus jagodowy słoiczek (do nabycia(...)kruszonkę: pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru masło ok 2 pełnych łyżek Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam mus jagodowym i posypałam kukurydzianą kruszonką. Piekłam 55 minut w 190 stopniach
AZgotuj!składniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki(...)maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami
Domowy Smak JedzeniaMiał być sernik pieczony ale zabrakło mi jajek. Wymyśliłam więc sobie sernik na zimno, z tego co akurat miałam pod ręką. Ciekawa byłam, co z tego
Kto ugości moich gości?połączyć i uformować kulę. Włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika(...)owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu. Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia. Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia. Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone
BullioJak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy olej kokosowy i posiłek po treningu
IzaGotujeChatkę Baby Jagi - prosty deser, który po wielu, wielu latach powrócił do moich łask i sprawia radość mi oraz moim najbliższym. Pewnie ile domów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał - w każdym razie pracy niewiele, a wrażenie smakowe wspaniałe. No i ten sentyment do dawnych(...)banan (opcjonalnie) cukier Przygotowanie: Twaróg ucieramy z połową kubeczka masła roślinnego i cukrem pudrem. Dodajemy go tyle ile chcemy - w zależności jak słodki krem lubimy. Miksujemy na jednolitą masę. 1/3 kremu przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy kakao - ilość również zależy od naszych preferencji. Herbatniki rozkładamy na pokrytej folią desce. Folia musi być na tyle wytrzymała i sztywna by udało
Kuchnia po mojemumuszę je kiedyś zrobić w domu. Nie chciałam jednak korzystać z żadnego z dostępnych przepisów. Jak to ja - postanowiłam je zrobić po swojemu. Wykorzystałam dwa sprawdzone przepisy na Ciasto czekoladowe Patrycji i na bezy . Środek babeczek napełniłam powidłami śliwkowymi - chciałam uzyskać smak zbliżony do moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło(...)Zaczynamy od babeczek. Przepis jest na ok. 15 sztuk. Masło rozpuścić, dodać pokruszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Rozlać do foremek na bebeczki wyłożonych papilotkami, trzeba pozostawić
Kulinarne Inspiracjedrugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia! A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru 25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń(...)się pęcherzyków powietrza. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut (można przykryć folią aby nie było kożucha). 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć krakersy (warstwą soloną do masy). Wylać masę budyniową. Przykryć drugą warstwą krakersów (również warstwą soloną do masy). Odstawić do wystygnięcia, a następnie odłożyć do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Kto ugości moich gości?Piegowate trójkąty Macie ochotę na szybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)Przygotować 2 formy do pieczenia o średnicy 20-22 cm. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtko i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Kilkakrotnie zebrać mieszankę ze ścianek miski. Na koniec dodać czekoladę, wymieszać łyżką. Masę podzielić na dwie części. Każdą
Pełny talerzbardzo zdrowe. Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy dodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch zamiast owoców posmarować czekoladowym kremem z awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie. Składniki: - 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego(...)ugotować normalną i później zblendować, można też użyć mąki jaglanej) zalać mlekiem i zagotować, cały czas mieszając, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i cały czas mieszać gotować tak długo, aż masa będzie gęsta, a po spróbowaniu kasza będzie miękka. Daktyle moczyć przez 15 minut następnie zmielić dodać orzechy zmielone w młynku lub blenderze na proszek wymieszać, rozłożyć na blachę do tarty
zdrowa vege kuchniaSernik pojechał do mnie z pewną miłą wizytą do koleżanki i jej półrocznego przystojniaka ;) Ponoć smakował. Wiem, że był mocno kawowy ;) Bardzo prosty do zrobienia. I
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!