ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2296/3191)

Mini serniczki z karmelem 335

Ostatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką

Ania i Marcin gotują
LEKKI SERNIK MIGDAŁOWY 135

Po przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie

Marcepanowa kuchnia
Zdrowe kulki z daktylami, płatkami owsianymi i kokosem 200

prażonymi płatkami owsianymi, obtoczone w kokosie. Szybkie i zdrowe. Możecie jeszcze do nich dirzucić co tam lubicie :-). Jak tam u Was przygotowania ?? Pieczecie już coś ? Ja dziś babeczki, jutro ciasta, a resztę zobaczymy :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 szklanka daktyli (zalać wrzątkiem i zostawić na noc) 3/4 szklanki płatków owsianych wiórki kokosowe 1. Daktyle zalewamy wieczorem wrzątkiem i odstawiamy na całą(...)dorzuciłam jeszcze troszkę kokosu i całość zblendowałam. Płatki na gładko nam się nie zmiksują, ale o to chodzi. 3. Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe, w rękach formujemy z masy kulki i obtaczamy w kokosie. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

kruche babeczki
TORT CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 224

Jeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny

Z Majeczką w kuchni
Sernik z kajmakiem na migdałowym spodzie brownie 162

Sernik z twarogu i sera mascarpone. Spód stanowi mocno czekoladowe brownie z migdałami. Warstwa kajmakowa jest bardzo słodka, dlatego do sera dodaję mało cukru. Sernik jest

Bullio
Tort bezowy, pavlova 147

Bardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z serem i rodzynkami 313

lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 5. Na wykrojonych kołach kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. 6. Sklejamy pierogi dociskając brzegi palcami i formując „zakładki”. 7. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub tacce wysypanej mąką i przykrywamy(...)jakiś czas, aby zmiękły, po czym odcedzamy je na sitku. 2. W misce rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. Dodajemy jajko oraz śmietankę. Dokładnie mieszamy. Śmietanki dodajemy tyle, aby masa twarogowa się zlepiła. Za dużo śmietany sprawi, że farsz będzie rzadki i ciężko będzie lepić pierogi. 3. Dodajemy rodzynki i cukier puder według własnych preferencji słodkości. Ponownie mieszamy - farsz gotowy :) Pierogi

W kuchni Katie
SOLONY KARMEL 253

Kocham solony karmel ( to chyba powinien być mój kolejny tatuaż! ). Idealnie komponuje się z lodami, deserami, naleśnikami, ciastami, goframi, a nawet grzankami ( już od samego pisania zaczęła mi cieknąć ślinka! ). Robi się go błyskawicznie i ta samo błyskawicznie znika ( u mnie zwykle w podejrzanych okolicznościach ). Dziś mam dla Was przepis na ten idealny solony karmel. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * drobny cukier(...)podgrzewamy na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką ( uważajcie by nie rozsmarować cukru po ściankach ). Kiedy całkowicie się rozpuści ( nie przypalcie! ) dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i energicznie mieszamy aż masa zrobi się jednolita ( ok. 2 minuty ). Wlewamy śmietankę i podgrzewam aż zrobi się idealnie kremowy sos. Zdejmujemy z ognia, solimy i gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
brzdąc- ciasto z czekoladowym kremem 176

Bardzo proste i lekkie ciasto z nutą czekoladową. Krem na bazie bitej śmietany i wilgotny biszkopt tworzą wspaniałe połączenie- nie zamulające choć dość kaloryczne. Doskonałe na lato ale należy pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce, w innym razie się roztopi.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru(...)zimnej wody na krem: litr śmietanki kremówki 400 g czekolady deserowej łyżka kakao Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jasna i puszysta przestać miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać olej i wodę, delikatnie wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przełożyć do formy wyścielonej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 187

upieczeniu oraz po schłodzeniu w lodówce. Konsystencja deseru początkowo (po upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego(...)Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 2 łyżki suszonej żurawiny Opcjonalnie: orzeszki płatki migdałowe Margarynę rozpuścić i połączyć z resztą składników. (Margaryna nie musi być ostudzona. Masa będzie dość lepka.) Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obłożyć plasterkami banana, posypać żurawiną oraz opcjonalnie - orzeszkami i płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 35-40 minut

Di gotuje
Owsiankowe zaskoczenie deserowe 177

Sezon na owsiankę trwa cały czas i przygotowujemy różne pyszności właśnie na bazie owsianki. Dzisiaj mam deser własnie dla Ciebie, delikatny, trochę wystrzałowy i nie za

Niezły Młynek
Pulpety rybne w zalewie octowej 243

Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do

kgwjanczewo
Klasyczne brownie 217

Pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe brownie podane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA(...)kąpieli wodnej , odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte żółtka i mąkę. Na koniec wlewamy czekoladę z masłem, delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy na 20 minut do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe z gałką lodów i owocami. Smacznego

My Culinary Art
Bezy 131

Przepis na pyszne, chrupiące a w środku lekko ciągnące, bezy. W dodatku w pięknym, dziewczęcym kolorze bo różowe. Przepis idealny, pochodzi z tej strony. Składniki (20

Mango Papaja
Sernik z ananansem 175

ser biały trzykrotnie mielony - 60 dag masło- 15 dag cukier - 15 dag żółtka- 2 szt białko - 1 szt galaretka żółta - 1 op galaretka zielona -2op

Camilla w kuchni