ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2303/3191)

Dietetyczne ciasto ze śliwkami 380

Pyszne i zdrowe ciasto poleca się na pyszny weekend. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.  Jest lekkie, słodko-kwaśne i bardzo zdrowe! P.S SZUKAMY OSÓB DO METAMORFOZY!!! Chcesz schudnąć? Przytyć? Poprawić stan włosów, cery lub paznokci?  Napisz do mnie na profil IZA KAPIS lub wyślij maila na adres: werlas10023@gmail.com Czekamy na Ciebie ;)  Składniki:  10 śliwek(...)szkl. oleju  Szczypta soli  Przygotowanie:  Śliwki myjemy i drylujemy. Jajka miksujemy z ksylitolem i solą. Dolewamy olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy z masą jajeczną. Średnią tortownice wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem/olejem koko. i obsypujemy mąką. Przelewamy masę i układamy śliwki. Pieczemy w 180 stopniach przez

Czarnawisienka
BAZYLIOWE PLACKI Z CUKINII 178

Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. A najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.  Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym(...)grubych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut, aż puści sok. Następnie odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajko, starty ser i mąkę. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita dodać bazylię, pieprz, sól i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem. SOS: 200 g jogurtu

wege i kropka
Babeczki z kremem i truskawkami 221

Puszyste, waniliowe babeczki z dodatkiem truskawek w cieście, udekorowane moim ulubionym śmietankowym kremem i truskawkami. Ciasto jest delikatne i pachnące za sprawą dodatku proszku budyniowego i śmietanki. Całość jest słodka, lecz nie przesłodzona. Ponadto babeczki wyglądają niezwykle uroczo i są bardzo wdzięcznym materiałem do fotografowania :) W sezonie truskawkowym must-have! Składniki (6 większych lub 10-12 mniejszych babeczek) Babeczki wszystkie(...)jajka 100 g mąki pszennej 40 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml śmietanki 36% 125 g pokrojonych na kawałki truskawek Maso utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Wbić jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem i solą, dodać do masy. Zmiksować. Wlać śmietankę i jeszcze raz całość

Słodkie inspiracje
Keks z bakaliami 214

Keks z bakaliami - idealne ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii, aromatu waniliowego, w sam raz na święta. Nie dość, że robi się je bardzo szybko, to jest bardzo smaczne. Najlepsze w smaku jest na drugi dzień.  Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250g masła 1 szklanka cukry 1 opakowanie cukru waniliowego 300g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa(...)waniliowego Przygotowanie: Orzechy i migdały pokroić na mniejsze kawałki. Wsypać pokrojone orzechy i pozostałe bakalie do miski. Wymieszać bakalie z mąką, proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą solli oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, wlewamy kilka kropel aromatu. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z bakaliami i mieszamy łyżką lub szpatułką

Gotuj z Mąką
Sernik z grysikiem i owocami 196

Kolejny sernik na naszym blogu i znowu bardzo oryginalny i prosty przepis. Przygotowanie tego ciasta to zaledwie kilkanaście minut, a na pewno pozytywnie zaskoczy wszystkich domowników. Polecamy serdecznie szczególnie na nadchodzące ciepłe wieczory. Przepis Składniki: 5 jajek 100 g miękkiego masła 150 cukru pudru + łyżka do posypania na wierzchu opakowanie cukru wanilinowego 250 g twarogu (taki jak używacie do serników(...)owoce, ale równie dobrze mogą być mrożone. Przygotowanie: Rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy dokładnie miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy do tego twaróg, śmietanę, grysik i budynie, całość znowu dokładnie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy ubite białka i owoce, delikatnie mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Całość wylewamy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto makowe z białek 276

Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Polecam Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka niemielonego maku 1 szklanka białek (około 7 szt.) 170 g masła 1 laska wanilii 2 płaskie(...)sztywną pianę. Następnie wsypujemy suchy mak, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wlewamy ostudzone masło. Delikatnie wszystko mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C przez około 30-35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 456

więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą rogaliki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm.  Na środek każdego z nich wykładamy ok. 1/2 łyżeczki konfitury i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Ro galiki przekładamy(...)stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy rogaliki drożdżowe przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki (ja najpierw wszystkie rogaliki zanurzyłam w dość rzadkim lukrze, a następnie

Słodka Strona
Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem 179

Starożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu. Składniki (15 ciasteczek) 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka(...)ostygnięcia. Migdały mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy jaglanej. Następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem, cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia i miodem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jaglaną. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 219

delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii(...)Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.  Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 kremu i przykryć drugim, nasączonym blatem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu, zostawiając część masy na dekorację i boki

FitKot
Orzeźwiający truskawkowy curd z kaszą manną 132

Lemon curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru(...)gotujemy 3 minuty. Słodzimy do smaku i odstawiamy. Truskawki blendujemy z cukrem i miętą. Podgrzewamy na wolnym ogniu i dodajemy masło. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy. Gdy po paru minutach truskawkowy curd zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Przekładamy obie masy do pucharków według uznania- ja ułożyłam je warstwami. Deser smakuje dobrze

Wrzosowa Polana
Pasztet z czerwonej soczewicy 162

olej, podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i seler. Poddusić ok. 10 minut. Następnie dołożyć ugotowaną soczewicę i   wszystko razem jeszcze chwilę dusić. Po przestygnięciu masę warzywną przepuścić raz przez maszynkę do mielenia – sitko o drobnych oczkach . Uwaga! Przed mieleniem wyjąć liście laurowe. Zmielić również ząbki czosnku. Doprawić pasztet do smaku przyprawami. Dodać płatki owsiane, żółtka(...)pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest

Grunt to przepis!
OMLET INACZEJ: muffiny! 191

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że kocham omlety :D Jestem  raczej znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami, pancakami, roladą, ciastem itd. Ostatnio jednak nie mogę się oprzeć prostocie i wygodzie z jaką się wiąże muffin! Kawka + muffinek = idealny poranek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa rozpuszczalna(...)sodę, aromat waniliowy, wymieszaj. 3) Posiekaj owoce na małe kawałki. 4) Naczynia (2) żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. 5) Wkładaj kolejno (do 2 naczyń, bądź do większej ilości): -łyżkę masy białkowej -owoce - łyża masy białkowej -owoce -łyżka masy białkowej - owoce - łyżka masy białkowej Na końcu na środku ułóż kilka owoców oraz masło orzechowe. Do piekarnika na 35minut. WSZYSTKO MA: 354kcal

fitolarun.blogspot.com
DELIKATNY SERNIK BEZ PIECZENIA 195

sprawdzają się szczególnie latem, kiedy nie chcemy dogrzewać kuchni dodatkowym ciepłem piekarnika ...  Sernik, który Wam dziś przedstawiam jest puszysty, delikatny i mało słodki, tak więc amatorzy bardzo słodkich ciast, mogą sobie go dosłodzić. Składniki : (blaszka 31cmx21cm) 750g białego sera  3 galaretki o dowolnym smaku 100 g miękkiego masła  5 łyżek drobnego cukru Na wierzch : 2 galaretki rozpuszczone(...)wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy  i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe dwie masy. Każdą następną masę wlewać na stężoną poprzednią. Pomiędzy warstwy możemy dodać owoce. Kiedy ostatni warstwa lekko zastygnie układamy na niej truskawki i maliny, i zalewamy tężejącymi galaretkami.  Chłodzimy

Walijskie Pichcenie
Piersi z kurczaka pod kremową kołderką 1556

żółty typu szwajcarskiego. charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Otwory te powstają w procesie dojrzewania, kiedy to w masie serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla. To jemu też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów(...)kroimy na plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Ja zrobiłam to pomiędzy kawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka

My simple kitchen