WIOSENNA ROLADA SZPINAKOWA 683mąka 5 łyżek sól szczypta W misie blendera umieścić jaja, śmietankę i dobrze odsączony z wody szpinak. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól i ponownie zmiksować. Gotową masę wylać na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem i piec ok. 10 min. w 180 stopniach. Wyciągnąć do ostygnięcia. Farsz serek naturalny kanapkowy 300 g. papryka żółta(...)skórki i bardzo drobno pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki dodać do misy z serkiem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na ostygnięte ciasto wyłożyć równomiernie serek. Zwinąć roladę, usuwając pergamin. Gotowe danie wstawić do lodówki
Kuchnia Paulettes
Sernik tradycyjny 208klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 1 kg sera do serników (patrz uwagi poniżej) – 250 g miękkiego masła(...)jajka, śmietanka. Masło włóż do misy miksera i zacznij ucieranie, dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru, naprzemiennie. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia. Białka zmiksuj w osobnym naczyniu
nietylkopasta.pl
Rafaelo na herbatnikach 215długo podchodziłam do tego ciasta, jakoś nie byłam do niego przekonana, sama nie wiem dlaczego. W końcu nadszedł ten czas i jakoś poszło. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (najlepiej po 24 h) Krakersy wtedy zdążą już popić budyń i będzie idealnie. Jeśli jednak ktoś nie przepada za kokosem niech omija je szerokim łukiem, bo jednak kokos jest wszędzie(...)miękkiego masła 1 paczka herbatników Przygotowanie: tradycyjnie żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę pozostałe mleko zagotować z resztą cukru do wrzącego mleka dodać wcześniej przygotowaną mieszankę gotować cały czas mieszając aż pojawi się struktura budyniu odstawić do ostygnięcia miękkie masło ucierać do puszystości dodawać stopniowo
Gotowanie z pasją
Makowa rolada z kremem cynamonowym 272Makowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix(...)cukier i ubijamy czas 6 min/obr.4. Następnie wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Mieszamy czas 30s/obr.3. Blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelewamy na blachę. Wygładzamy całość. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) ok. 10 minut , do lekkiego zezłocenia. Na blat rozkładamy czystą ścierkę na którą przekładamy
Themo przepisy
Pełnoziarniste gofry 220Tak wiem miałam dodać ten przepis kilka dni temu, jednak co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki (na około 6-7 gofrów)/całóść 980kcal/26g tłuszczu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z owocami na oleju 260Składniki : 2 szklanki mąki tortowej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 7 łyżek oleju owoce- u mnie 1obrane jabłko, kilka śliwek, mała
Proste Potrawy
Pieczony sernik pierniczkowy 224Pieczony sernik na spodzie herbatnikowym nadziany dużą ilością pierników to pomysł na słodkie i łatwe do przygotowania ciasto. Lekko cynamonowe i korzenne w smaku. Pamiętajcie o tym, że upieczony sernik musi studzić się w zamkniętym piekarniku, a po ostudzeniu należy go schłodzić w lodówce. Poniższy przepis na pieczony sernik pierniczkowy (wypiek) przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs(...)hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: spód herbatnikowy 100 g herbatników pełnoziarnistych 1/4 kostki masła (50 g) masa sernikowa 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 2 jajka (rozmiar l) 1/3 szklanki cukru pudru (50 g) 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżki miodu, np. rzepakowego
Ugotować
bananowy sernik 152Jak chyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy
Gotowanie z pasją
Sernik straciatella z malinami 252Kolejny sernik bez pieczenia tym razem pyszna strac i atella Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady Herbatniki
Kolorowa kuchnia Elki
Kawowe Ciasto Na Zimno 239spodobała prostota jego wykonania, że postanowiłam je zrobić, oczywiście delikatnie je zmodyfikowałam gdyż zamiast kawy inki użyłam kawy rozpuszczalnej, oraz każda z warstw oprószyłam kakaem aby bardziej się odznaczały. Ciasto wyszło pyszne, a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej :) składniki na tortownice o średn 18 : 250 gr serka mascarpone 200 gr śmietanki 30% 2 i 1/2 łyżki cukru pudru(...)Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki. 2. Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia. 3. Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem. 4. Wykładamy znów warstwę masy i znów herbatniki i oprószamy kakaem i aż do ostatniej warstwy na którą kruszymy
Gotowanie...to proste !
Windbojtle (Ptysie) 201Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane 7 czym słōnym, to do ciasta niy dołwejcie cukru ani arōmatu waniliowego. Take windbojtle sōm tak ajnfachowe 8 , że nawet bajtle umiōm je narychtować- sōm żech to widzioł Co potrza? 125 g masła 125 g mōnki(...)niech sie to zacznie warzić 9 . Potyn wsujcie tam mōnka i cały czołs miyszejcie, aż zgynstnieje. Terozki trza to ochōdzić 10 . Niyskorzi 11 wejście sie mikser, przełōżcie ta masa do jaki miski, wmiyszejcie do ni po jednym te jajca i dejcie proszek do pieczynioł. Rozgrzyjcie bratruła 12 na 200 stopni, przigotujcie sie 2 blachy, wyłōżcie na nich papiōr do pieczynioł
Chop w kuchni
Biszkopt na tort 245wmieszać do ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 170ºC 40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić w formie na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić, odciąć nożykiem boki od formy i przekroić(...)jest bardzo miękki. Są też specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie inaczej. Ja natomiast swój kroiłam długim ząbkowanym nożem ;) Jaki robiłam tort? Masa nie do końca wyszła, więc nie będzie przepisu, ale brzoskwiniowy ;) Taki troche sernik na zimno
W kuchni bez szafek
Agrestowo-kokosowa pianka 218Składniki galaretka agrestowa, 2 opak wiórki kokosowe, 300g kefir, 500ml śmietanka 30%, 250ml cukier, 3/4 szkl biszkopty, 1 opak Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach
Gotowanie moimi oczami
Szybki sernik na zimno. 194niedzielną kawkę i nie tylko szybki sernik na zimno jak znalazł!Można wzbogacać to ciasto owocami, bitą śmietaną, konfiturą, jednym słowem czym tylko chcecie! SKŁADNIKI: 1 kg. mielonego sera(u mnie w wiaderku) 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 łyżki amaretto owoce do dekoracji WYKONANIE: agrestowe i malinowe galaretki rozpuścić w połowie(...)dwie części, do jednej wlać zimną, gęstniejącą galaretkę zieloną, do drugiej malinową( 1/3 malinowej zostawiamy na wierzch), na biszkopty wylać 1/3 galaretki zielonej, następnie lejemy na środek formy przemiennie masę zieloną z różową- tworząc zebrę, na masę układamy np. cząstki mandarynki, zalewamy galaretką malinową, wkładamy do lodówki na 3 godz. i gotowe
Kuchnia Beaty
Chatka z piernika 178partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kształty(...)złoto i wyjmujemy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie, że gęsta masa szybciej wyschnie, dzięki demu domek szybciej i lepiej się sklei. Poszczególne części
Kulinarne Inspiracje