ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2283/3191)

Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą 116

przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący. Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą! Omlet możecie podawać z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami, choć w moim domu zazwyczaj znika w wersji solo!  Zawsze robię kilka porcji. Polecam! (Omlet o średnicy 18-20 cm) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej   2 łyżki mleka 1 łyżka chrzanu(...)Mąkę, mleko, żółtka oraz chrzan należy dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Całość doprawić niewielką ilością soli z pieprzem. Białą kiełbasę bez skórki pokroić w plasterki, a następnie równomiernie ułożyć na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu. Kiełbasę zalać masą biszkoptową. Omlet smażyć

Di gotuje
Ptysie 139

Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką.  Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów".  Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące(...)krem: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 żółtka pół szklanki mąki 4-5 kropel olejku waniliowego 250 g margaryny Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.  Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek

Domowe ciasta
Tort orzechowo - kawowy 257

Dodać żółtka i zmiksować do połączenia na niższych obrotach miksera, w trakcie dodając wodę. Wsypać przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników.  Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 - 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie samo dno ), wyrównać. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka(...)ubijając przez około 20 - 30 sekund po każdym dodaniu. Dodać miód i zmiksować.  Na ubitą pianę przesiać obie mąki, wsypać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o tej samej średnicy, w jakiej pieczony był biszkopt, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec przez około 30 minut

Opowieści z piekarnika
Ciastka Oponki – kuchnia podkarpacka 236

margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę z drożdżami i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Ciasta jest sporo, więc oddzielamy część na pierwszą partię ciastek, a resztę wkładamy do lodówki, żeby nie rosło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm . Foremką wycinamy ciastka, a w każdym z nich wycinamy w środku dziurkę. Ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z orzechami (użyłam grubego(...)około 13 minut. Ciastka Oponki - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA Znajdziecie tam między innymi przepisy na regionalne ciastka: Amoniaczki z boru Amoniaczki z Krzemienicy Amoniaczki z masą serową Ciasteczka kruche z wody   Ciastka jeżyki Ciastka kasztanki Ciastka orzechowe z Kołaczyc Ciastka półkruche z makiem Ciasteczka z marmoladą Kokietki Łódeczki rabarbarowe Rudnickie kruche babeczki z orzechami Rożki smalcówki

Trzeci talerz
Orkiszowe brownie z wiśniami | bez cukru, bez laktozy | 213

Proste, mocno czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, przełamane kwaśnym smakiem wiśni. Moje przygotowane ze szczyptą miłości na Dzień Ojca. Rady: Im mniejsza blaszka, tym wyższe ciasto i dłuższy czas pieczenia. Ja moje zaczęłam wyciągać gdy już zaczynało się spiekać na wierzchu. Wiśnie same w sobie są pyszne, ale można dołożyć im towarzyszów - pokrojone kostki mlecznej czekolady, orzechy. Składniki(...)czekoladą w rondelku. Lekko studzimy. Jajka energicznie mieszamy z erytrolem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i dekorujemy wydrylowanymi wiśniami. Pieczemy

Czarnawisienka
Sernik bez spodu z bitą śmietaną i owocami lata 205

jedzeniu pysznego ciasta nie chodzi tylko o sam fakt jedzenia:). Dobre ciasto zawsze jest świetną okazją do spotkania. Sięgnijmy po swój ulubiony przepis, zrealizujmy go z sercem i podzielmy się z bliskimi. Pozwólmy by świat na chwilę się zatrzymał. Sernik: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru 100g margaryny Palma Dodatki: 300ml śmietanki(...)owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki mięta do dekoracji 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Sernik pieczemy w 160 stopniach przez około 1h. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy

Szefowa kuchni
Pierogi Ruskie 150

jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami(...)ciepłe przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Połowę zrumienionej cebulki dodajemy do farszu, resztę zostawiamy do polanie. Ziemniaki wraz z twarogiem zagniatamy na gładką masę, bez grudek, dodajemy cebulkę oraz sól i pieprz wg uznania. Najlepiej spróbować pamiętając, że smak farszu musi być wyraźny, lekko pikantny

Dziś Ja gotuje
Ciasteczka żytnie z orzechami 168

posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆  Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi się kończy terminem. Mało piekę, bo aktualnie jestem na redukcji po masie🐷, z czego słodkości ponad kalorykę robię tylko raz na tydzień. Wolę kaszę zjeść czy ryż zamiast mąki do obiadu.😜 Ale na szczęście nie ma jej dużo i cała poszła(...)łyżeczka proszku do pieczenia -słodzik/miód/cukier wedle uznania do dosłodzenia Przygotowanie: 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące. 2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pierogi Ruskie 129

jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami(...)ciepłe przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Połowę zrumienionej cebulki dodajemy do farszu, resztę zostawiamy do polanie. Ziemniaki wraz z twarogiem zagniatamy na gładką masę, bez grudek, dodajemy cebulkę oraz sól i pieprz wg uznania. Najlepiej spróbować pamiętając, że smak farszu musi być wyraźny, lekko pikantny

Dziś Ja gotuje
PIEROGI RUSKIE 154

jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami(...)ciepłe przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Połowę zrumienionej cebulki dodajemy do farszu, resztę zostawiamy do polanie. Ziemniaki wraz z twarogiem zagniatamy na gładką masę, bez grudek, dodajemy cebulkę oraz sól i pieprz wg uznania. Najlepiej spróbować pamiętając, że smak farszu musi być wyraźny, lekko pikantny

Dziś Ja gotuje
Kasztanowe eklerki z jaglanym kremem i orzechowym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego) 151

Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać po dokładnym rozprowadzeniu pierwszego. Ciasto należy przełożyć do foliowego sztywnego woreczka, odciąż jeden z rogów tworząc niedużą dziurę i wyciskać partiami na blachę, tworząc kształt eklerków. Piec w 200’C ok 20-25 minut. JAGLANY(...)długo aż wchłonie cały płyn). Mniej więcej w połowie gotowania pod przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie blendować na gładką masę dodając śmietankę kokosową. Eklerki po wystudzeniu przeciąć ostrym nożem z ząbkami, posmarować kremem z orzechów włoskich oraz kremem jaglanym. Całość polać cienko gorzką czekoladą

Candy Pandas
Ciasto jogurtowe z truskawkami w wersji wegańskiej i bezglutenowej :) 274

strukturze widać jakby sypką konsystencję i faktycznie w jakimś stopniu taka jest. Ponad to czuć wyraźną kremowość, lekką tłustość, wyważoną słodycz, wilgotność i cudowny, intensywny aromat truskawek po wyciągnięciu ciasta z piekarnika 😂 Składniki: 200 g mąki z ryżu brązowego  150 g płatków owsianych bezglutenowych (zmielonych na mąkę lub gotowa mąka owsiana bezglutenowa) 1 opakowanie (40 g) śmietankowego lub waniliowego(...)Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem na "paćkę". Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki, nie musisz używać miksera.  Formę (u mnie standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, a na wierzchu ułóż truskawki.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 55 minut (do suchego patyczka

Zdrowie na języku :P
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 212

spożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę.  Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem(...)potrzeba będzie 30 min).  Lukier: Do miseczki wsypuję cały cukier puder, dodaję sok z cytryny i dodaję kilka łyżeczek wrzątku i mieszam tak długo aż masa będzie gładka i w miarę gęsta.  Gdy ślimaczki wystygną polewam je obficie cytrynowym lukrem. Smacznego

Kuchnia Viki
Brownies bez mąki z gruszkami i orzechami 168

Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję. Składniki * 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki gorzkiego(...)łyżeczki cynamonu Czekoladę posiekać, masło pokroić na mniejsze kawałki, wszystko włożyć do garnuszka i stopić w kąpieli wodnej. Odstawić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, czekoladę z masłem. Zmiksować. Dodać gruszki i orzechy, opcjonalnie cynamon. Wylać do kwadratowej formy o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez

Słodkie inspiracje
Babka majonezowa 171

Coś dla miłośników suchych ciast, a babki mają swoich smakoszy, ta babka oczarowuje pulchnością, mięciutka, jednym słowem przepyszna... Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 34 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 cytryny 4 czubate łyżki majonezu Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku wciąż miksując do połączenia się składników, dodawać majonez mieszając już rózgą lub łyżką, mąki wymieszane z proszkiem dosypywać stopniowo i delikatnie łączyć z masą, wlać sok z cytryny i wsypać skórkę, połączyć. Foremkę babkową, najlepiej z kominem wysmarować masłem, nie posypywać bułką tartą! Piec około 50 minut w temperaturze 180° C, po upieczeniu wyjąć

kgwjanczewo
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 201

Jestem z siebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura  pokojowa)  3/4 szklanki cukru  1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi )  5  łyżek kakao tłuszcz i bułka(...)soku malinowego  oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac  Sposób przyrządzenia:  Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przekroić

pieprzny smaczek
BANOFFEE W SŁOICZKU 151

Jest to prosty, szybki deser zainspirowany ciastem banoffee. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu lub mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy ciasta to taki deser strzał w dziesiątkę ! Można go zabrać do pracy lu gdziekolwiek. Deser jest słodki, kremowy, lekko maślany i bardzo smaczny. :D SKŁADNIKI: herbatniki pełnoziarniste 100 gram banan 2 szt. śmietana kremówka(...)osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany

Kuchnia Paulettes
Tort Mrowisko 168

schować do zamrażarki na 1 godzinę lub na całą noc do lodówki. • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 st.C, każdą część ciasta zetrzeć bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec ok. 10-15 minut, dwa razy w międzyczasie wymieszać kruszonkę. • Upieczoną kruszonkę zsypać do miski i pokruszyć(...)dodać mak i wymieszać. • Do kruszonki dodać pokrojone orzechy, płatki migdałowe i wymieszać z kremem. • Dno średniej tortownicy wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować masłem. • Całą masę kruszonkową wyłożyć do tortownicy i dokładnie ugnieść, najlepiej mokrą ręką. • Wstawić na 1-2 dni do lodówki aby kruszonka zmiękła, ale przed podaniem wyjąć kilka

To co kocham
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 167

borówek amerykańskich, gdy tych pierwszych brakuje). Dzięki migdałom jest cudownie wilgotne, a cydr nadaje mu charakterystycznego, ulotnego aromatu. Odwrócone do góry spodem prezentuje się doprawdy zachwycająco. Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)zewnątrz owinąć formę folią aluminiową, żeby płyn nie wyciekł. Na dnie ułożyć jagody, zalać je cydrem. Odstawić.  Masło rozpuścić, przestudzić.  Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i migdałami.  Do masy jajecznej dodać ekstrakt, zmiksować. Na zmianę dodawać mąkę i mleko z masłem, cały czas miksując.  Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z truskawkowym kremem 240

wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 4 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy większej niż foremki, tak aby starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spody piec przez 10-15 min do złego koloru(...)więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji bezy Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić w wysokim naczyniu, zmielić do momentu otrzymania gładkiej masy, dodać nasiona chia, wymieszać. Na wystudzone spody tartaletek, wyłożyć kilka łyżek kremu, udekorować truskawkami, wstawić do lodówki do zastygnięcia na 2-3 godziny. Można serwować z pokruszonymi bezami. Smacznego! Tartaletki

moj przepis na
Śmietanowiec 109

Mistrzami ciast nie jesteśmy, ale od czasu do czasu lubimy zjeść jakieś słodkości. Tym razem zrobiliśmy coś "słodkiego" bez dużej ilości słodyczy. Dla nas idealne.  Składniki 1 opakowanie biszkoptów 600 ml śmietanki 30% 1 łyżka ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (100 ml wrzątku) 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę 2 galaretki pomarańczowe   Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)25x25) układamy biszkopty. Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy. Jak już zacznie tężeć, dodajemy do śmietany (ciągle miksujemy na wolnych obrotach). Masę wylewamy na biszkopty. Na masę kładziemy (wbijając do połowy) kawałki ananasa. Wkładamy do lodówki. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (3/4 proporcji wody w stosunku do galaretek). Studzimy do momentu, kiedy

R'n'G Kitchen
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 234

swoje formy bardzo delikatnie smaruję olejem kokosowym- są już trochę wiekowe, gdy mamy nowe, nie jest to konieczne). Formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i wysypać mąką lub otrębami. Masę dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy, smarujemy oliwą z oliwek (gdy chcemy) i posypujemy ziarnami, u mnie ostatnio słonecznikiem, siemieniem lnianym i makiem. Skrapiamy pędzlem maczanym(...)tylko zakwasu żytniego, chleb również wyrośnie nam szybciej, na samym orkiszowym czas się trochę wydłuży. Ja dlatego używam zawsze dwóch zakwasów, żytni przyspiesza wyrastanie, orkiszowy nadaje niepowtarzalny smak. Gdy ciasto wypełni formę wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę w tej temperaturze 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 200*C i dopiekam jeszcze 30 minut. Ja piekę

Smaczne Zdrowe
Pieczone pączki z ziemniakami 215

Przykryć ściereczką, poczekać aż się napuszą (podwoją objętość, ja zawsze wkładam do piekarnika nastawionego na minimalną temp. tj. 30 st. i czekam 20 min). Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 20 min. 3 blachy naraz z termoobiegiem. Uwaga trzeba pilnować bo bułki na najwyższej półce najszybciej się rumienią, dlatego trzeba je obserwować(...)góry, grzałka góra-dół. około 15-20 min. Po upieczeniu lekko ostudzić. Polukrować, posypać skórką pomarańczową. Po upieczeniu zrobić lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, bez grudek, posmarować każdy pączek cienką warstwą lukru za pomocą silikonowego pędzelka. Pączki robiłam wieczorem a jedzone były następnego dnia i były wyborne. Smacznego! Pieczone pączki z ziemniakami Pieczone pączki

moj przepis na
Sernik jagodowy 233

jagodowy. Smak ciasta jest na prawdę bardzo dobry i wyjątkowy. Przygotowany został na imprezę urodzinową. Jednak pasuje na każdą inną okoliczność...bo przecież, kto nie lubi sernika...? Myślę, że ciasto zaskoczy nie jednego gościa. Składniki: - 300g kakaowych herbatników - kostka masła - 4 jajka - 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu wanilinowego (proszek) - opakowanie cukru wanilinowego(...)Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera lub wałka i przesypujemy do miski . Masło rozpuszczamy i wlewamy do naczynia z herbatnikami. Bardzo dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i boki blaszki. Następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 170 stopni. W misce ucieramy jajka  z cukrem. Miksując dodajemy 1 opakowanie cukru wanilinowego

Pan i Pani Smith w kuchni
Mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi 180

okazji Dnia Św. Patryka zapraszamy Was na nasze zielone mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi i kremem waniliowym. Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 100g dżemu agrestowego z kiwi - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - kilka kropel barwnika zielonego w żelu Krem do dekoracji: - 250g serka mascarpone(...)sodę i sól. Wszystko razem mieszamy i dodajemy wodę, jogurt, olej oraz kilka kropel barwnika (najlepiej w żelu ale ten sypki tez się sprawdzi )). Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i zaczynamy nakładać do papilotek (tak do połowy). Następnie nakładamy po łyżeczce dżemu który wcześniej wrzucamy na chwilę do zamrażalnika i przykrywamy go masą tak w sumie do 3/4 papilotki

Kuchenne Wariacje
Miodowe ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady :) 165

mnie na półce i kuszą, ażeby coś z nich wyczarować w kuchni :D Nie mogąc im odmówić - powstało pyszne, ciężkie , a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto, z delikatnym posmakiem pysznego miodu lipowego i kawałkami gorzkiej czekolady :D Znajdzie się też mąka żytnia oraz banan :) Składniki: 150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 140 g banana(...)miski przełóż wszystkie składniki, także mus z banana i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenie, wylej masę i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika, piekąc 1,5 godziny

Zdrowie na języku :P
BRZOSKWINIOWE KISIELOWE 393

Ciasta na kisielu ostatnio goszczą u mnie częściej niż zwykle …Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;)Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe!Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny.Z całą pewnością zrobi furorę i każdy(...)obrotach!Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C.MASA:Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.Do gorącego wsypujemy brzoskwiniową galaretkę.Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia.PIANKA:Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.Mieszamy z chłodnymi

Ostra na Słodko
476. Niemiecki wypiek. 353

truskawkami ze słoika(potem)inspiracjaNiemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xdKtoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś się udało, smakowało to najważniejsze :D Jeżeli przetrwam(...)masła (czubata) cynamon ew. cukierMakaron mieszamy z cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Serek wiejski ucieramy z twarożkiem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Powstałą masę wylewamy na makaron, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką.Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy

More food, love and dreams
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9229

którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować: 300 g kakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego masła dobrej jakości(...)sztywno z cukrem pudrem (jeśli go używamy), pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Czekoladę z żółtkami dodajemy do ubitej śmietanki. Najpierw tylko trochę, delikatnie mieszamy masę łyżką do połączenia składników, a później stopniowo resztę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je partiami do czekoladowej mikstury, najlepiej na trzy razy, a całość delikatnie

Ratunku obiad
Omlet z łososiem i szpinakiem 188

Śniadanie nie musi być nudne. Ostatnio przyznam, że trochę zaniedbałam śniadania. Nawet pomyślałam o diecie pudełkowej ... pytanie czy warto?? Pośpiech i dużo pracy, a do tego

Niezły Młynek
Pasta z fasoli 202

Ostatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli

kuchnia doski
Pieczona owsianka z bananem i cynamonem 148

Wczoraj znalazłam ten przepis  tutaj  i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka

kuchnia doski
Lody o smaku owoców leśnych 142

Zrobiłam wczoraj lody z dodatkiem owoców leśnych. Lody wyszły pyszne, robi się bardzo szybko, dlatego dzielę się z Wami przepisem na najprostsze lody domowe, akurat na

Smaki Armine
CEBULARZE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu) 235

ciepło zaraz po upieczeniu, ale i na zimno są doskonałe. Polecam posmarować je dodatkowo masłem dla efektów smakowych, jak i dla podbicia makro. Składniki na cebularze: Składniki na ciasto: 6 jajek 200 g tłustego twarogu 10 g (1 łyżka) odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego lub łupin/łuski babki jajowatej opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu –można pominąć, ponieważ placki(...)sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony inne przyprawy Oddzielić białka od żółtek. Twaróg, żółtka, babkę jajowatą lub odtłuszczone mielone siemię lniane  oraz przyprawy wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera. Można dodać także bezglutenowy proszek do pieczenia by pieczywo bardziej wyrosło. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę – test odwróconej miski. Masę

Ola la LCHF
ciasto bananowe z czekoladą 163

czekolady. Czekolada została mi jeszcze ze świąt (tak tak nadmiar czekolady nadal w użytkowaniu). Dlatego gdy zobaczyłam, że banany zaczynają już za bardzo dojrzewać pozwoliłam im na to. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, tylko zawsze wychodzi mi lekki zakalec... Robiłam już drugi raz, myśląc że będzie lepiej. Nie jest, więc już wklejam co mam. Co prawda przepyszne więc uwaga(...)naturalnego 200 g mąki 1,5 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki soli 100 g czekolady  Przygotowanie: banany rozgnieć widelcem na papkę masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę - na Thermomix - załóż motylek i mieszaj czas 45 s/obr 4 do masy dodaj po jednym jajku nadal mieszając - TM do naczynia miksującego dodaj jaja i mieszaj czas

Gotowanie z pasją
Muffinki czekoladowe 178

który idealnie wyrobił moje czekoladowe ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast. Zobacz też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis Drukuj przepis Porcji: 6 dużych lub 12 małych Czas gotowania(...)czekolady z orzechami Przepis 1 Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki: jogurt, jajko oraz olej. 2 Następnie, cały czas mieszając dodajemy mąkę, cukier, sodę, sól oraz kakao. 3 Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. 4 Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. 5 6 dużych muffinek pieczemy około

Kuchnia Bazylii
Wegańskie BROWNIE W DWÓCH KOLORACH z soczewicy 233

pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch kolorach – jedna część jest z kakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam! //   Składniki: Ciemna część: 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą) 50 g mąki 5 łyżek kakao 3 łyżki masła(...)pszennej i 30 g kokosowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g cukru Dodatkowo: gorzka czekolada, orzechy laskowe i masło orzechowe Sposób przygotowania: Soczewicę zblenduj na gładką masę (razem z zalewą). Dodaj do niej resztę składników na ciemną część i wymieszaj. Wyłóż do formy (u mnie 23 x 23 cm). Oddzielnie wymieszaj składniki na jasną część i gotową masę wyłóż

Via Gusto
Rollsy z łososiem – koreczki z tortilli 689

papryka żółta łosoś wędzony wykałaczki     *** Serek typu feta mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym, w proporcji 1:1 (na jedną łyżkę serka dajemy jedną łyżkę jogurtu). Tak uzyskaną masą smarujemy tortillę *** *** Na tortilli, na warstwie serka układamy sałatę *** *** Paprykę żółtą oraz czerwoną dokładnie myjemy, kroimy w cienkie paseczki i układamy równomiernie na sałacie *** *** Na końcu wykładamy cienką warstwę łososia(...)SZYNKĄ PRZEPIS TUTAJ KORECZKI Z SALAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rollsy z łososiem – koreczki z tortilli pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
rolada z sera i warzyw 226

składniki: 500 g sera żółtego w kawałku 100 g masła, miękkiego 200 g serka topionego (np. śmietankowego, z szynka) 2 jajka, ugotowane na twardo 1/2 papryki

Domowy Smak Jedzenia
babka majonezowa z migdałami 200

Wyjątkowe ciasto - pyszna, bardzo łatwa i szybka do wykonania babka majonezowa z migdałami. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki(...)aromatu migdałowego 100 g płatków migdałowych wykonanie: Do miski przesiewam mąkę, wbijam całe jajka, dodaję cukier, majonez, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuję do uzyskania gładkiej masy (około 3-5 minut). Na koniec wsypuję płatki migdałowe (zostawiając nieco do dekoracji) i delikatnie mieszam. Całość przelewam do foremki (małej, o pojemności 750 ml) wysmarowanej masłem i obsypanej tartą

babka w formie
WIOSENNA ROLADA SZPINAKOWA 672

mąka 5 łyżek sól szczypta W misie blendera umieścić jaja, śmietankę i dobrze odsączony z wody szpinak. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól i ponownie zmiksować. Gotową  masę wylać na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem i piec ok. 10 min. w 180 stopniach.  Wyciągnąć do ostygnięcia.  Farsz serek naturalny kanapkowy 300 g. papryka żółta(...)skórki i bardzo drobno pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki dodać do misy z serkiem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na ostygnięte ciasto wyłożyć równomiernie serek. Zwinąć roladę, usuwając pergamin. Gotowe danie wstawić do lodówki

Kuchnia Paulettes
Sernik tradycyjny 194

klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 1 kg sera do serników (patrz uwagi poniżej) – 250 g miękkiego masła(...)jajka, śmietanka. Masło włóż do misy miksera i zacznij ucieranie, dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru, naprzemiennie. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia. Białka zmiksuj w osobnym naczyniu

nietylkopasta.pl
Rafaelo na herbatnikach 203

długo podchodziłam do tego ciasta, jakoś nie byłam do niego przekonana, sama nie wiem dlaczego. W końcu nadszedł ten czas i jakoś poszło. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (najlepiej po 24 h) Krakersy wtedy zdążą już popić budyń i będzie idealnie. Jeśli jednak ktoś nie przepada za kokosem niech omija je szerokim łukiem, bo jednak kokos jest wszędzie(...)miękkiego masła 1 paczka herbatników Przygotowanie: tradycyjnie żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę pozostałe mleko zagotować z resztą cukru do wrzącego mleka dodać wcześniej przygotowaną mieszankę gotować cały czas mieszając aż pojawi się struktura budyniu  odstawić do ostygnięcia miękkie masło ucierać do puszystości  dodawać stopniowo

Gotowanie z pasją
Makowa rolada z kremem cynamonowym 251

Makowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix(...)cukier i ubijamy czas 6 min/obr.4. Następnie wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Mieszamy czas 30s/obr.3. Blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelewamy na blachę. Wygładzamy całość. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) ok. 10 minut , do lekkiego zezłocenia. Na blat rozkładamy czystą ścierkę na którą przekładamy

Themo przepisy
Pełnoziarniste gofry 209

Tak wiem miałam dodać ten przepis kilka dni temu, jednak co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki (na około 6-7 gofrów)/całóść 980kcal/26g tłuszczu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z owocami na oleju 249

Składniki : 2 szklanki mąki tortowej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 7 łyżek oleju owoce- u mnie 1obrane jabłko, kilka śliwek, mała

Proste Potrawy
Pieczony sernik pierniczkowy 209

Pieczony sernik na spodzie herbatnikowym nadziany dużą ilością pierników to pomysł na słodkie i łatwe do przygotowania ciasto. Lekko cynamonowe i korzenne w smaku. Pamiętajcie o tym, że upieczony sernik musi studzić się w zamkniętym piekarniku, a po ostudzeniu należy go schłodzić w lodówce. Poniższy przepis na pieczony sernik pierniczkowy (wypiek) przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs(...)hashtagiem → #przepisnakopernika znajdziecie inne pomysły na przepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: spód herbatnikowy 100 g herbatników pełnoziarnistych 1/4 kostki masła (50 g) masa sernikowa 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 2 jajka (rozmiar l) 1/3 szklanki cukru pudru (50 g) 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżki miodu, np. rzepakowego

Ugotować
bananowy sernik 144

Jak chyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc  połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy

Gotowanie z pasją
Sernik straciatella z malinami 237

Kolejny sernik bez pieczenia tym razem pyszna strac i atella Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych   100 g masła 20 g mlecznej czekolady  Herbatniki

Kolorowa kuchnia Elki
Kawowe Ciasto Na Zimno 227

spodobała prostota jego wykonania, że postanowiłam je zrobić, oczywiście delikatnie je zmodyfikowałam gdyż zamiast kawy inki użyłam kawy rozpuszczalnej, oraz każda z warstw oprószyłam kakaem aby bardziej się odznaczały. Ciasto wyszło pyszne, a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej :) składniki na tortownice o średn 18 : 250 gr serka mascarpone 200 gr śmietanki 30% 2 i 1/2 łyżki cukru pudru(...)Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki. 2. Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia. 3. Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem. 4. Wykładamy znów warstwę masy i znów herbatniki i oprószamy kakaem i aż do ostatniej warstwy na którą kruszymy

Gotowanie...to proste !
Windbojtle (Ptysie) 188

Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane 7 czym słōnym, to do ciasta niy dołwejcie cukru ani arōmatu waniliowego. Take windbojtle sōm tak ajnfachowe 8 , że nawet bajtle umiōm je narychtować- sōm żech to widzioł Co potrza? 125 g masła 125 g mōnki(...)niech sie to zacznie warzić 9 . Potyn wsujcie tam mōnka i cały czołs miyszejcie, aż zgynstnieje. Terozki trza to ochōdzić 10 . Niyskorzi 11 wejście sie mikser, przełōżcie ta masa do jaki miski, wmiyszejcie do ni po jednym te jajca i dejcie proszek do pieczynioł. Rozgrzyjcie bratruła 12 na 200 stopni, przigotujcie sie 2 blachy, wyłōżcie na nich papiōr do pieczynioł

Chop w kuchni
Biszkopt na tort 223

wmieszać do ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 170ºC 40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić w formie na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić, odciąć nożykiem boki od formy i przekroić(...)jest bardzo miękki. Są też specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie inaczej.  Ja natomiast swój kroiłam długim ząbkowanym nożem ;) Jaki robiłam tort?  Masa nie do końca wyszła, więc nie będzie przepisu, ale brzoskwiniowy ;) Taki troche sernik na zimno

W kuchni bez szafek
Agrestowo-kokosowa pianka 205

  Składniki galaretka agrestowa, 2 opak wiórki kokosowe, 300g kefir, 500ml śmietanka 30%, 250ml cukier, 3/4 szkl biszkopty, 1 opak Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach

Gotowanie moimi oczami
Szybki sernik na zimno. 181

niedzielną kawkę i nie tylko szybki sernik na zimno jak znalazł!Można wzbogacać to ciasto owocami, bitą śmietaną, konfiturą, jednym słowem czym tylko chcecie! SKŁADNIKI: 1 kg. mielonego sera(u mnie w wiaderku) 2 galaretki agrestowe 2 galaretki malinowe 1 mała paczka biszkoptów okrągłych 2-3 łyżki amaretto  owoce do dekoracji WYKONANIE: agrestowe i malinowe galaretki rozpuścić w połowie(...)dwie części, do jednej wlać zimną, gęstniejącą galaretkę zieloną, do drugiej malinową( 1/3 malinowej zostawiamy na wierzch), na biszkopty wylać 1/3 galaretki zielonej, następnie lejemy na środek formy przemiennie masę zieloną z różową- tworząc zebrę, na masę układamy np. cząstki mandarynki, zalewamy galaretką malinową, wkładamy do lodówki na 3 godz. i gotowe

Kuchnia Beaty
Chatka z piernika 167

partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kształty(...)złoto i wyjmujemy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie, że gęsta masa szybciej wyschnie, dzięki demu domek szybciej i lepiej się sklei. Poszczególne części

Kulinarne Inspiracje
Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach 230

mojprzepisna.pl| Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach Już dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki(...)sernika trwa mniej więcej cały dzień, tylko jest to rozłożone w czasie, warto więc : Pierwszy etap to przygotowanie galaretki, drugi etap to przygotowanie spodu ciasteczkowego, trzeci etap to przygotowanie masy jogurtowej, czwarty etap to wylewanie poszczególnych warstw deseru i tężenie deseru. Przepis mojego autorstwa. Składniki na formę 20 cm: Galaretka wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku

moj przepis na
Muffiny z malinami i Kitonek 283

nich kombinować wiele dań co bardzo mnie cieszy gdyż naprawdę bardzo je lubię - może nie są tak aromatyczne jak maliny letnie jednak i tak doskonale nadają się do ciast i nalewek MUFFINY Z MALINAMI łatwe ok 30 minut (z pieczeniem) ok 12-16 sztuk Składniki Suche 2 i 1/3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)sobą w osobnych naczyniach następnie łączymy je i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy do połowy w środek wkładamy 2-3 maliny i delikatnie posypujemy je cynamonem i przykrywamy dokładnie resztą masy. Po wierzchu każda muffinę  posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.Pieczemy ok 25 minut w150 stopniach. Smacznego!!! Przy okazji pragnę wam przedstawić mojego kochanego ,,synusia" o imieniu Kiton - znaleźliśmy

sierotka maRysia w kuchni
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 187

Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę(...)gęstą konsystencję kremu. Wsypałam cukier puder. Ja dodałam jedną łyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej. Następnie stopniowo dodawałam serek mascarpone i parę kropli aromatu waniliowego. Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego!  Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ

potrawyregionalne
beza z kawą i mascarone 183

sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje ale ostrzegam- uzależnia! Składniki: na bezę(...)serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Z gotowej masy odłożyć kilka łyżek i wymieszać je z kawą. Resztę podzielić na połowę. Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy około 25 cm i rozsmarować na nich pianę. Masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Poezja sernikowa z truskawkami na zimno 364

1 duża paczka herbatników 750 g sera cukier 3 zielone galaretki 1 op żelatyny 800 g truskawek 1,5 szkl mleka cukier wanilinowy sok z cytryny

Gotowanie jest łatwe
Placek amerykański 187

ciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś ekstra. Bez udziwnień z produktów, które zawsze są w domu, najdłużej schodzi się z pieczeniem, ale można je podać jeszcze ciepłe. Takie aromatyczne idealnie pasuje do kawy lub herbaty Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i ponownie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez

Cynamonowe szczęście
Mocno jagodowy sernik na zimno 150

Wiem, że sezon jagodowy minął, ale mam kilka przepisów sprzed dwóch lat, którymi chcę się z Wami podzielić.  Ten serniczek (prosty a zarazem efektowny) można

Nie tylko w kuchni
Bajaderki II 213

rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca) dwie garści amarantusa ekspandowanego gorzka czekolada (najlepiej 80% kakao) 50g masła bądź oleju kokosowego wiórki i rodzynki do posypania z wierzchu Biszkopta bądź inne ciasto, które mamy, rozgnieść na drobno i namoczyć sokiem z wodą, dodać syrop daktylowy, kakao i mleko, po czym zagnieść, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec dosypać amarantus i bakalie(...)może dotykać powierzchni wody pod spodem, do miski wrzucić czekoladę i zagrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści). Dodać wybrany tłuszcz i wymieszać, aż się połączą na gładko. Z bajaderkowej masy ukulać zgrabne kuleczki, u nas wielkości piłeczki ping-pongowej, ale mogą być zarówno mniejsze jak i większe. Każdą kulkę pomazać po wierzchu rozpuszczoną czekoladą z tłuszczem - można też zanurzyć kulki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rolada z herbatników 152

Ciasto rolada z herbatników to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Jest słodkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu, a takie uwielbiam najbardziej. Składniki: 300 g zmielonych herbatników 100 g cukru pudru 20 g cukru 150 g masła 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżka rumu 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki zmielić w mikserze. Dodać kakao, rum i rozpuszczony(...)ilości gorącej wody cukier (cukier wsypać do szklanki i uzupełnić wodą do połowy szklanki). Wodę z cukrem wlać do herbatników i dodać łyżkę masła. Całość wyrobić na jednolitą plastyczną masę i odstawić pod przykryciem. Resztę masła wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i wiórkami.Czarną masę rozwałkować na papierze w cienki prostokąt. Położyć białą masę na czarnej i zwinąć. Całość zawinąć

Smaczne Potrawy
Brazylijskie smakołyki - Brigaderio 178

Ostatnio zakochałam się w tych małych kuleczkach brazylijskich. Wyglądają jak praliny ale zupełnie inaczej smakują, a wykonanie ich jest banalnie proste. Brazylijczycy się nimi zajadają. Oryginalny

Niezły Młynek
Torcik na zimno 213

Trochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek

W kuchennym oknie Ewy
Szybkie bananowe ciastka 181

SKŁADNIKI: 1 duży banan 2 miarki płatków owsianych wymieszanych z otrębami orkiszowymi 1 czubata łyżka nasion chia 1 łyżka nutelli (możecie pominąć) 1 łyżka naturalnego tahini

ClauditteMissCooking
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 334

czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm.  Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp(...)świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować.  Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.  Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
MALINOWA PIANKA 191

Dziś święto wszystkich Tatusiów. Jak wiadomo mężczyźni lubią słodycze.Jako słodki podarunek przygotowałam więc malinowy torcik.Wszystkie ozdoby które użyłam do dekoracji znajdziecie w SŁODKI ŚWIAT . Ciasto swoim gościom podam na zastawie  GINA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów 2 kubki śmietany kremówki po 330 ml każdy 70 dag malin 4 łyżki żelatyny cukier puder do smaku(...)sztywno. dodajemy cukru pudru wg smaku. Żelatynę zalewamy  zimną wodą, mieszamy, jak napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.Studzimy, wlewamy do ubitej kremówki. Miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do ubitej śmietany.Masę wylewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy stężeje ozdabiamy wg upodobań

Z Majeczką w kuchni
SERNIK- wilgotny ,puszysty -- SERNIK umido, soffice 173

Składniki na dużą blachę: 1200 g zmielonego twarogu (u mnie dwa opakowania twarogu sernikowego President po 500g i 1 kostka twarogu 200g) 125 g masła 1

w mojej kuchni
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 227

miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są to jedne z moich(...)takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach

Ostra na Słodko
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 697

pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sernik wiedeński bezglutenowy 368

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)puder do oprószenia Twaróg 3 krotnie przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonego twarogu dodajemy 500g serka mascarpone – oba sery łączymy łyżką lub szpatułką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę (robotem). Porcjami dodajemy zmielony twaróg, miksujemy na niskich obrotach, następnie wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz esencję migdałową. W tym momencie kończymy używanie robota. Przy użyciu łyżki wrabiamy

mojewypiekiinietylko
Pani Walewska 410

pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym(...)5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na  pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfiturę śliwkową

Zapiski Młodej Żony
Kakaowy biszkopt rzucany 186

 składniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaoSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić

Mix smaku
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami 450

właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy(...)rzepakowy – 0,5 szkl* mąka pszenna – 2,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki* kakao – 6 łyżekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki

Ostra na Słodko
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 206

Wielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra,  z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i

Basia w kuchni
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 6521

pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza