ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2275/3191)

Testowanie płatków śniadaniowych Lubella 230

proszku pełne, otręby pszenne, sól, barwnik: beta-karoten. Mlekołaki Cinisy - z dodatkiem cynamonu, synek oczywiście zachwycony gratisem, jakim jest kalendarz z łamigłówkami na rok szkolny 2016/2017  Masa: 250g Skład: mąki 74,5%: pszenna pełnoziarnista 41,9%,  ryżowa: cukier, tłuszcz palmowy, skrobia pszenna, syrop glukozowy, sól, barwnik:  karmel, cynamon 0,3%, aromat: regulator kwasowości: fosforany sodu, przeciwutleniacz: mieszanina(...)ziarna.  Płatki są dość słodkie, jak dla mnie niektóre zdecydowanie za słodkie i mają trochę za długie listy składników.   Płatki można również stosować jako dodatek do ciast czy główny składnik domowych batoników, na które przepis już niebawem pojawi się na blogu :)  Dziękuję Lubelli za pyszną paczkę a Was zachęcam do wypróbowania nowych smaków

Z miłości do słodkości
Przekładaniec z Michałkami 190

Dziś przepis na pyszne ciasto, a mianowicie Przekładaniec z Michałkami. Ciasto rozpływało się w ustach. Robiłam je na roczek mojej wnusi i wyszło tak, jak sobie zamarzyłam. Goście chwalili, co jest najważniejsze, a cała patera, zniknęła. Zróbcie, a nie pożałujecie.                    TRUDNOŚĆ: średnie(...)orzechów włoskie tarte BackMit 1 łyżeczka proszku do pieczenia ZWYKŁY BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA Z MICHAŁKAMI pół litra mleka 4 żółtka 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 margaryna cukier wanilinowy kieliszek spirytusu pół szklanki cukru 20 dag cukierków MICHAŁKÓW POLEWA

Gotuję Testuję
Pączki ziemniaczane 353

luźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje z niej ciasto prosto do tłuszczu) i smażyć w głębokim tłuszczu do zezłocenia. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na ręczniku papierowym. W misce wymieszać cukier puder z cynamonem, oprószać nim pączki. Jak wspomniałam pączki(...)było za łatwo przygodę z ziemniakami i wódką zaczęliśmy od wizyty na polu. Odziani w kalosze, uzbrojeni w motyki ruszyliśmy na pole kopać kartofle. Gdy już ukopaliśmy cała masę kartofli wysypaliśmy je na górę ziemniaków, czekających na przerób w gorzelni. Kartofle trafiają do myjni, a potem.... powoli zamieniają się w spirytus.... Przyszedł czas na obiad: szczawiowa,  chrzanowa, babka ziemniaczana

królestwo garów
Sernik z musem brzoskwiniowym 189

Aksamitny sernik na spodzie z herbatników z musem brzoskwiniowym. Ostatnio większość serników robię z dodatkiem sera mascarpone. Mają, według mnie, delikatniejszy smak i lepszą konsystencję niż

Bullio
Puree z pieczonej dyni 146

Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na puree z pieczonej dyni. To przepis podstawowy. Puree możecie wykorzystać do ciast, zup oraz innych potraw. Ja używam go często. Puree możecie przechowywać w lodówce do kilku dni. Możecie je także zamrozić. Składniki: Dynia (u mnie muscat) Wykonanie: Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię(...)momentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. Jeśli po zmiksowaniu okaże się, że dynia jest bardzo wodnista, należy ją odcisnąć w gazie

Moja pasja smaku
SOS TOFFEE 186

Domowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem  i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły(...)łyżki miodu lub golden syropu 250 ml śmietanki 30% lub 36% WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy masę przez około 15 minut, aż sos się zredukuje, uzyska brązową barwę i zgęstnieje. Dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostudzeniu

cool and minty
Babeczki fasolowe słodzone daktylami 174

Dania z fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach. Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 2 łyżki karobu lub kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 daktyle bez pestek aromat daktylowy Sposób przygotowania: Daktyle kroimy w kostkę(...)odsączamy z wody. Do misy blendera wrzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, pokrojone banany, jajka, karob lub kakao, daktyle, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papierowych papilotek znajdujące się w blaszce do babeczek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Świąteczny piernik ze śliwkami 228

Smaczny, pachnący, wilgotny… to jest wszystko co wymagamy od idealnego piernika. Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 5

Kocham Czekoladę
Czekoladowe muffiny z mascarpone 228

Jeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a

Ania i Marcin gotują
sernik kawowy 197

miał ciasta ale składał się z trzech warstw: kakaowej, kawowej z fusami i kawowej na bazie kawy rozpuszczalnej. Całość polałam białą polewą z dodatkiem kawy właśnie. To ciasto idealne dla kawoszy.  *tortownica o średnicy 21 cm Składniki: 1 kg sera na sernik 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego  1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka(...)Każdą z nich zalać dwiema łyżkami wrzątku, wymieszać i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce sera, budynie i olej Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać zaparzoną kawę mieloną, do drugiej rozpuszczalną, do trzeciej kakao. Pianę z białek podzielić na trzy mniej więcej równe części i wymieszać delikatnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowy chleb na drożdżach 118

całkiem glutenowi byliśmy ostatnio na bezglutenowych warsztatach. Jedliśmy tam całą masę przepysznych potraw i kiedy wróciliśmy do domu On poprosił mnie abym upiekła mu ten właśnie chleb. Biały, bezglutenowy i tak smaczny, niczym nasza łódzka angielka. Przepis dodaję dla wszystkich tych, którzy są na diecie bezglutenowej i dla tych, co są niedowiarkami i nie mogą uwierzyć w smaczność bezglutenowych potraw(...)ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 7 gram suchych drożdży Składniki umieszczam w misce w podanej kolejności i miksuję mikserem do połączenia składników. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy i odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Umieszczam w nim formę z wyrośniętym ciastem i piekę 40 minut

Mango Papaja
Deser na serkach homogenizowanych z ananase 324

Składniki: 2 niebieskie galaretki ( u mnie była jedna o smaku frugo, a druga wieloowocowa), 450g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 6 większych borówek, 6 plastrów

W kuchni u Moniki
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym 426

skondensowanego  Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe owoce  Sposób przygotowania Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszka 25x29 (może być większa wtedy ciasto wyjdzie niższe) i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki(...)Sery ubijamy mikserem, aż będzie gładki i puszysty. Do sera dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną  mieszankę żelatynową. Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy

Kubki smaku
Brzoskwiniowiec jogurtowo-serkowy z galaretką. Ciasto na zimno. 282

rozpieszcza, ciągle ciemno, mokro i wietrznie, ja na przekór temu postanowiłam rozświetlić choć trochę nastrój sobie i bliskim przygotowując taki oto brzoskwiniowiec :)  Bo kto powiedział, że ciasta na zimno są zarezerwowane tylko na lato i upały? Zapewniam, że w zimie smakują równie wybornie :) Polecam :) Składniki * na tortownice 24-26 cm* - 0.5 litra jogurtu naturalnego - 500 gram serka homogenizowanego waniliowego(...)paczka okrągłych biszkoptów - 0.5 szklanki mleka Wykonanie Serki waniliowe i jogurt połączyć przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, ostudzić i wlać do masy, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie ( 4 połówki zostawić do dekoracji ) Delikatnie wymieszać. Tortownice wyłożyć biszkoptami nasączonymi w mleku, na biszkopty przelać masę brzoskwiniową. Formę wstawić do lodówki aby stężała

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik na zimno z melonem (210 kcal) 297

Lekki, wręcz dietetyczny sernik za zimno z melonem. Jeśli użyjemy twarogu i jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, a ciasto podzielimy na 9 porcji, to jedna będzie miała 210 kcal. Składniki: opakowanie biszkoptów melon 4 łyżki żelatyny 250 g zmielonego twarogu 330 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru 250 ml mleka skondensowanego (light) galaretka cytrynowa Przygotowanie Na blaszce (moja ma wymiary(...)blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg i melona, na końcu wlewamy cienką stróżką zimną (ale jeszcze płynną) żelatynę. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Powoli dodajemy zimną (płynną) galaretkę i miksujemy

e-PrzepisyKulinarne