ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2272/3191)

Tiramisu Amaretto 220

Tiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję jest moim zdaniem najbliższy ideału włoskiej pychoty. Lekki, puszysty, przesiąknięty aromatem kawy i amaretto. Nie skończy się na jednej porcji;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki : opakowanie biszkoptów podłużnych opakowanie biszkoptów okrągłych kakao Poncz(...)gorącej wody+ 4 łyżeczki kawy) 1/3 szklanki cukru 50-60 ml amaretto Do garnka wlewamy kawę. Dodajemy cukier. Gotujemy, aż powstanie kawowy syrop.  Studzimy. Dodajemy amaretto. Mieszamy. Masa: 6 żółtek 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 500g serka mascarpone Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając

Domowe ciasta
Krem kakaowy 317

żeby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło na krem miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli w kremie dalej widać małe grudki budyniu i nie da się ich połączyć mimo miksowania, całość można włożyć na 15 -20 minut do lodówki, kiedy masło lekko stwardnieje będzie(...)można modyfikować wg. swojego gustu. Wystarczy spróbować gotowego kremu i sprawdzić, czy jest dla nas wystarczająco czekoladowy. Krem nadaje się idealnie do dekoracji, można wykorzystać go także do przełożenia ciasta. Bardzo dobrze znosi oczekiwanie na gości – gotowy tort czy babeczki mogą stać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka godzin i dalej będą pyszne, a dekoracja zostanie taka

Ciastkozercy
Sernik piernikowy z mango 196

Delikatny, puszysty sernik piernikowy z nutą mango. Jestem wielką fanką serników i pierników. Dlatego postanowiłam połączyć je żeby stworzyć coś dobrego. Wykorzystałam pierniki  katarzynki Kopernik

wesoła kuchnia
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 171

czasem stała się ona jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej  polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby przed wrzuceniem na głęboki olej. Najsłynniejszym takim daniem są peixinhos da horta , co w dosłownym tłumaczeniu oznacza(...)portugalskiej restauracji, jednak bardzo łatwo można je również zrobić w domu. Szczególnie polecam je wypróbować, kiedy sezon na fasolkę trwa w najlepsze. Moim ulubionym sposobem na tempurę jest najprostsze ciasto z mąki, wody gazowanej i soli. W Portugalii można się spotkać również z wersją przygotowaną na winie lub piwie. Jednak według mnie ta tempura wychodzi znacznie bardziej chrupiąca. Oprócz fasolki

Food Square
Wafelki z kremem-pischingery II 277

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną słodką przekąskę, którą robi się ekspresowo a smakuje rewelacyjnie. Mowa o wafelkach z kremem z mleka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt z musem kokosowo-czekoladowym 180

blogu i ciasta też były w wykonaniu mojej córki...spód ciasta jest stąd [tylko z inną mąką i z  dodatkiem kakao i z większej porcji] a wierzch ciasta stąd . 4 jajka  4 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, zmiksować z ksylitolem, dodać żółtka i ponownie(...)łyżki ksylitolu 3 łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.Mleko zmiksować z ksylitolem i kakao, na koniec dodać żelatynę, kiedy masa trochę zgęstnieje przelać ją na schłodzony spód.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 1291

Puszysta babka z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, chrupiącymi migdałami, posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf. Składniki: 6 jajek 200g masła extra 1 szklanka cukru 350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarlotka królewska 156

Ciasto przygotowałam wczoraj do dzisiejszej kawy z koleżanką. Mam nadzieje że będzie smakowało. Proste ale efektowne i słodkie a to najważniejsze. W końcu to ciasto! Składniki : * 3 jajka * pół szklanki cukru  * szklanka mąki pszennej  * łyżeczka proszku do pieczenia  * cukier waniliowy  * 4 jabłka  * 2 łyżki cukru trzcinowego   * łyżeczka cynamonu * ulubiona galaretka * 200ml śmietanki(...)prze 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i masę z jabłek wyłożyć na biszkopt. Wystudzić. Ubić kremówkę z fix-ami i cukrem. Rozsmarować na jabłkach. Całość posypać startą czekoladą

Magiczne Życie Marty
Ciasto ze świeżą żurawiną 189

Skoro już udało mi się zdobyć w sklepie świeżą żurawinę, postanowiłam upiec z nią szybkie ciasto. Owoc ten jest kwaśny i cierpki, dlatego idealnie nadaje się do słodkiego, maślanego ciasta. A dodatek  otartej skórki z pomarańczy podkreśla smak całości.  Składniki: 200g świeżej żurawiny szkl. cukru 100 g masła 1,5 szkl. mąki 2 jaja łyżeczka proszku do pieczenia(...)skórkę z pomarańczy, utrzeć mikserem. Następnie wbijać kolejno jajka, ciągle dokładnie ucierając. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.  Wrzucić żurawinę, delikatnie przemieszać i wylać masę do formy. Wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 min do tzw. suchego patyczka

wyzwania kuchenne
Lekki sernik z malinami 208

Składniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jogurtowo - kokosowy deser z wiśniami 205

Lekki i delikatny, wręcz piankowy deser z wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/bor(...)określiłabym jako orzeźwiającą. Cóż, nie będę już więcej zachwalać, musicie sami spróbować ;). Spód: 170 g herbatników maślanych lub maślanych ciastek kokosowych ( pasować będą też herbatniki czekoladowe ) 45 g masła Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami: 500 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 150 g cukru pudru 28 g żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu

Opowieści z piekarnika
Ptysie ze śmietaną 223

ładnie odchodzić od brzegów. Zdjąć z kuchenki i wystudzić. Po tym czasie wbijać kolejno jajka za każdym razem miksując. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno mieć grudek. Przygotowane ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką ozdobną, wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem nie za duże kółeczka. Z porcji wychodzi 12-15 sztuk. Piec w 200stopniach 22-25minut. Po wystudzeniu(...)dodałam do śmietany dodatkowo 2 łyżeczki domowego syropu malinowego. Tak przygotowaną śmietaną przekładałam nasze ptysie. Jeśli ptysie miałyby postać nieco dłużej niż być zjedzone od razu proponuję dodać do masy śmietanowej śmietan-fix, który nieco bardziej usztywni masę. My zajadaliśmy na bieżąco więc nie było takiej potrzeby

W garach u Gosi
Tarta gryczana z kremem jaglanym i owocami | bezglutenowa | 236

uzależniają. Wiecie na co jeszcze trzeba uważać?  Na owoce! One to są silnym narkotykiem! Legalnym i zdrowym! Dlatego mam dla Was pyszny przepis na tartę bezglutenową GRYCZANĄ z masą JAGLANĄ i owocaaaaami!  Składniki na dużą tartę: 200g mąki gryczanej 100g margaryny Optima Omega 3 5 łyżek syropu z agawy 2 jajka Krem: 1 szkl. kaszy jaglanej 3 łyżki(...)wodzie dopóki woda nie będzie mętna. Gotujemy aż do rozgotowania z cukrem i syropem waniliowym.  Dobrze studzimy i miksujemy na gładki krem. Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy i przekładamy na formę silikonową. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, a po wyciągnięciu z piekarnika dokładnie studzimy. Przekładamy krem jaglany i dekorujemy umytymi

Czarnawisienka
sernik z różowym moro 231

pogodę przeganiam kolorowym optymistycznym sernikiem. Jego  konsystencja była tak lekka, że rodzinka myślała, że to sernik bez pieczenia. Serniki na biszkoptach to moje ulubione, bo nie trzeba zagniatać ciasta. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego(...)Twaróg zmielić w maszynce (lub   zblenderować a żeby było łatwiej można wymieszać z serem z wiaderka). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęstą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać budynie i wlać olej. Masę serową podzielić na trzy części: do jednej dodać barwnik, do drugiej kakao a trzecią zostawić bez dodatku.  Białka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy Big Mac jak z McDonald's 537

wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić(...)przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania