czekoladą i malinami Pyszne jogurtowe ciasto „na bogato”. Puszyste i wilgotne. Kwaskowy smak malin fantastycznie przełamuje czekoladowy smak. Ciasto: 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka kurkumy 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 50 g oleju 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)łyżki mleka sok z 1/2 cytryny Czekoladę kruszymy na małe kawałki. Mąkę mieszamy z kurkumą, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy jajka z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta dodajemy jogurt, olej i mąkę z dodatkami. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i maliny, mieszamy. Masę wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy
KucharzycaUgotowane i ostudzone jajka obieramy i odcinamy z nich końcówki – tak aby odsłonić żółtka *** *** Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i na jej dnie umieszczamy połowę masy mięsnej. W masie robimy niewielkie wgłębienie i umieszczamy w nim w rzędzie jajka *** *** Na wierzchu wykładamy resztę mięsa, przykrywając dokładnie jajka *** *** Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut *** *** Pieczeń można jeść(...)POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pieczeń rzymska z jajkiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempłatki owsiane do konsystencji mąki. Chlebek robi się błyskawicznie, a smakuje naprawdę świetnie. Borówki wraz z wiórkami doskonale wzbogacają smak ciasta. Taki chlebek świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto na imprezę, przekąskę czy śniadanie. Rano, posmarowany masłem orzechowym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Inspiracja: Missberry Składniki: 2 duże dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych(...)widelcemodać do jajek i wymieszać. Wsypać mąkę owsianą, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia.Wymieszać wszystko do połączenia się składników. Na koniec wsypać borówki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 45 minut
Healthy food explorersłodko, te z serem, dżemem, rozmaitymi kremami, śmietaną, miodem lub wszelakimi syropami, czekoladą i owocami, także te wytrawne z różnymi serami, grzybami, farszem ziemniaczanym, mięsem. Możliwości jest naprawdę masa! Smażone, zapiekane, w fantazyjny sposób zwijane. Te zawijane w charakterystyczne rulony, trójkąty czy kwadraty. Kocham naleśniki i już! Dziś naleśniki bez jajek z budyniem śmietankowym, zapraszam pysznie!;) Składniki: 2 szklanki mleka(...)szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej 60 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: W misce mieszam trzepaczką wodę, mleko, sól, mąkę i budyń proszek. Mieszam, odstawiam na pół godziny. Ciasto lubi nieco zgęstnieć, nie zdziwcie się tym. Gdy ciasto zgęstnieje, dolewam olej i w razie potrzeby trochę wody, u mnie wyszło ok. pół do 3/4 szklanki wody. Mieszam dokładnie. Ciasto ma być
Zasmakuj Kuchniopakowaniu, z którego będziemy je nakładać łyżką do lodów. Jeśli lubicie niecodzienne smaki, to będzie smak waszych wakacji. Jeśli spodoba się Wam połączenie pikantnego ze słodkim spróbujcie też koniecznie ciasta czekoladowego z pomidorami i chili i czy piernika z przyprawą ras el hanout . Składniki na 6 porcji: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki zielonego tabasco pół(...)lody guacamole z tabasco Awokado obrać i wyjąć pestki. Zalać sokiem z limonki i tabasco. Zmiksować z mlekiem skondensowanym. W osobnej misce ubić śmietanę na sztywno i połączyć z masą z awokado. Przełożyć do foremek do lodów lub na blachę, na której będziemy zamrażać nasze lody. Posypać pistacjami i zostawić w zamrażalce na noc. Artykuł Lody guacamole z tabasco pochodzi
Ugotowane pozamiatanepiany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtka. 4. Mąkę i kakao przesiewamy, następnie partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką. 5. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut – do suchego patyczka. MUS TRUSKAWKOWY: 1.Truskawki odsączamy z zalewy(...)przygotowaną żelatynę wlewamy do reszty musu cały czas mieszając. SERNIK WANILIOWY: 1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy. 2. Serki miksujemy z cukrem. 3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. SKŁADANIE DESERU: Szklanki natłuszczamy odrobiną oleju (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć desery po zastygnięciu) . Do każdej wlewamy sernik waniliowy. Z biszkopta wycinamy okręgi
Marcepanowa kuchniaPyszne, lekkie i delikatne ciasto. :) Składniki: I. Biszkopt: 4 jaja w temp. pokojowej szczypta soli 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) kilka kropel aromatu pomarańczowego II. Warstwa owocowa: 1 puszka ananasa 1 puszka mieszanki egzotycznych owoców 1 puszka mandarynek 400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania) 1 budyń bananowy(...)Warstwa kokosowa: 4 białka szczypta soli 5 łyżek cukru pudru 150 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu. Z 400 ml syropu gotujemy budyń
DominikaDolciprzywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami. PRZEPIS Spód suchary 250 g. masło czekoladowe(...)podgrzewamy w garnuszku, aby było płynne i wlewamy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm. ( nie mniejsza ). Wsadzamy do lodówki. Masa serowa twaróg z wiaderka 1 kg. śmietana kremówka 30 % 250 ml. cukier puder 3 łyżki lub wg. smaku żelatyna 6 łyżeczek + woda Twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy
Kuchnia Paulettesmusiałam dorobić na drugi dzień jeszcze jedną porcję, gdyż w tajemniczych okolicznościach znikały kolejne kawałki i zabrakłoby tego przysmaku dla gości. Na szczęście przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę. Ciasto jest zbite i mocno czekoladowe, może nie aż tak zakalcowate jak typowe Brownie, ale równie pyszne. Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 300 g cukru 6 jajek 150 g mąki(...)rozpuścić i odstawić do wystudzeni. Jajka chwilę ubijać z cukrem, wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wmieszać w masę. Dodać zmielone orzechy i połączyć z całością. Masę przelać do formy o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp
My sweet a lifecytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie serowe : białka ubić na sztywno(...)stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sos : wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika
Pieguskowa Kuchniacytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie serowe : białka ubić na sztywno(...)stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sos : wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika
Pieguskowa Kuchniapudru 4 łyżki sezamu do obsypania foremki Z podanych produktów ( z wyjątkiem sezamu) zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodowce 45 minut Foremkę posmarować masłem i obsypać sezamem. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na przygotowaną foremkę. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem(...)ziemniaczanej otarta skórka z dwóch wyparzonych i wyszorowanych cytryn 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny Wszystkie składniki krótko zmiksować - nie miksujcie za długo aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Delikatnie przelać na upieczony spód i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Tartę przykryłam folią aluminiową, aby góra pozostała jasna. Po upieczeniu wystudzić. Ozdobić bitą śmietaną
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrazem poszłam w coś słodkiego i mocno czekoladowego. Ciacho wilgotne z dodatkiem żurawiny i orzechów. Smakuje rewelacyjnie i jest idealnym dodatkiem do niedzielnej kawy. A co najważnijesze, ciasto jest mega proste i nie wymaga żadnych (no może poza łyżką) sprzętów kuchennych do pomocy :) Tylko chwilę wolnego (całe 5 minut) na wymieszanie, potem można już tylko czekać aż wyjdzie(...)łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ulubione bakalie Przygotowanie: banany dobrze rozgnieść widelcem na paćkę mokre składniki wymieszać razem w drugiej misce wymieszać suche składniki do suche masy dodać mokrą z bananami i pomieszać dodać bakalie i delikatnie zamieszać przełożyć do keksówki piec ok 40 - 50 min do suchego patyczka Smacznego
Gotowanie z pasjąchudego twarogu Ser rozgniatamy z jajkiem np przy pomocy widelca dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C Farsz: 450 g szpinaku (użyłam(...)Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i szklimy razem na oleju. Dodajemy szpinak dusimy aż zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy do masy szpinakowej. Wymieszaną masę wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy suszone pomidory i pieczemy ok 30 minut
Cynamonowe szczęściemąki, dodać szczyptę soli, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 29 cm podwijając boki do góry. Włożyć ponownie do lodówki na 10 minut, po czym ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika(...)całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na podpieczonym spodzie wyłożyć część szynki, następnie szparagi i pozostałą szynkę. Całość posypać rozdrobnioną mozzarellą, poukładać rozcięciem do góry równomiernie pomidorki i zalać masą jajeczno-śmietanową. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30 minut
Passions hobbies lifesmakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia(...)małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem. Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy do czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pieczemy w formie o średnicy
KucharzycaMało ciasto dużo jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :) Składniki: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem. Białka(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane jabłka i pieczemy przez około 35 minut w 180 C. Upieczony biszkopt przekładamy na zwilżoną ściereczkę, tak by na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej
Zainspirowana w kuchniMurzynek , ciasto znane chyba w każdym domu. Zawsze się udaje, zawsze smaczne. Dzisiaj propozycja nieco zmodyfikowana. ale jakże doskonała w smaku. Murzynek z kawałkami gorzkiej czekolady i suszoną śliwką. SKŁADNIKI 25 dag. margaryny; 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka małe opakowanie suszonych śliwek(...)tabliczka gorzkiej czekolady WYKONANIE Margarynę z cukrem i mlekiem rozpuszczamy w niewielkim garnku na ogniu. Dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Nie zagotowujemy. Zostawiamy, aby masa przestygła. Śliwki kroimy w paski, czekoladę kruszymy na małe kawałki.Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy masę
W kuchennym oknie EwyCzęsto mamy ochotę na coś słodkiego a nie chce nam się piec ciasta. Wtedy idealnie sprawdzają się takie deserki. Galaretka, bita śmietana, serek mascarpone i owoce są idealne aby stworzyć coś słodkiego. składniki: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa 2 kostki gorzkiej czekolady oraz starta czekolada do posypania kilka truskawek i czereśni Galaretkę truskawkową przygotować(...)Rozlać do szklaneczek, na wysokość ok 1/3 szklanki. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować. Dodać ubitą śmietankę oraz startą czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do szklaneczek ze stężałą galaretką. Na wierzchu posypać jeszcze odrobiną startej czekolady i udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić. Z podanych składników wyszły mi 4 deserki takie jak na zdjęciu
Monia miesza i gotujeSernik na zimno to idealne ciasto na lato. Bardzo lubię letnie serniczki bez pieczenia udekorowane sezonowymi owocami. Taki sernik na zimno mogę jeść codziennie! Dzisiejszy sernik na zimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem. Sernik na zimno Składniki(...)duży sernik (foremka o średnicy 25 cm) lub 6 małych (metalowe obręcze o średnicy 12 cm) Spód na sernik 150 g zmielonych digestive 50 g rozpuszczonego masła Masa serowa 500 g sera ricotta lub twarogu 200 g cukru 10 listków żelatyny 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l śmietanki 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Dodatkowo
codojedzeniabędzie się odklejać od boków garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym(...)laski wanilii. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy do niego zawartość szklanki, mieszamy trzepaczką, żeby nie porobiły się grudki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia , raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch. W misce ucieramy masło, a następnie dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej
Kulinarne przygody GatityDrożdżowe i pachnące bułeczki z masą czekoladowo-cynamonową to propozycja na wspólne weekendowe "Wypiekanie na śniadanie" . Bułeczki a raczej bułki, bo moje wyszły dosyć duże są pyszne i tak się zastanawiam czy może być coś lepszego na śniadanie jak pachnąca bułeczka z szklanką mleka, dla mnie raczej nie. A was również namawiam do ich upieczenia. Przepis z książki Erica(...)Lanlarda - Czekolada. Ja piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja 1 kg mąki pszennej T500 Nadzienie: 75 g gorzkiej
Ala piecze i gotujeszklanki topionego masła (ok. 80-100 g) * od siebie dodałam jeszcze szczyptę pieprzy cayenne - nic tak nie podkreśla smaku czekolady jak ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach(...)zrobiłam z lukru. ZIELONY LUKIER * łyżeczka cukru pudru * kilka kropli cytryny * 2 krople kropli żołądkowych Herbapol * kropla barwniku zielonego Składniki mieszamy i ucieramy do powstania gładkiej, delikatnie lejącej się masy. Gdy masa będzie za rzadka dodajemy cukru pudru. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam serniki. Dam się za nie pokroić. Z racji wiecznych diet zwykle robię je z chudego twarogu, ale tym razem wykorzystałam serek wiaderkowy i nie żałuję! Nadał ciastu kremowy, wręcz pankowy charakter. Jednak do innych wypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do tego(...)wersji smakuje doskonale. Polecam serdecznie! Już niedługo więcej serników na moim blogu, całe mnóstwo! :) Składniki na spód: 100 g kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej 50 ml likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek
Cakes By KejtCiasto wymyśliłam wczoraj wieczorem, dodałam do niego wszystko to, co lubi mój partner. Nie do końca wiedziałam czy się uda, ale efekt końcowy mnie zadowolił :) Na dole postu znajdziesz listę zakupów :) Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać(...)cukier - cały czas ubijając. Następnie dodawać stopniowo żółtka i ubijać dalej. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodać razem do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać, do momentu, gdy otrzymamy gładką masę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Masa budyniowa z wanilią: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe
The Sweet Damseltrzymanie z mamą miksera, dosypywanie mąki (pół do miski, pół dookoła miski), ale przede wszystkim obserwowanie, jak to wszystko się razem ze sobą miesza. Na moje pytanie, czy robimy ciasto, biegnie do szafki, wyciąga miskę i głośno krzyczy "bziummm..." Babeczkę tę często przygotowuję, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście, lub dopadnie mnie, lub męża chęć na coś słodkiego. Pomimo(...)jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować
Rozpustne gotowaniemąki 1 jajko 250 ml zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki(...)dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, kakao i sodę cały czas mieszając. 2. Białko wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać obie masy ( białka dodawać do masy jogurtowej- nie odwrotnie!). 3. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wylewać na patelnię nieduże placuszki i smażyć z każdej strony ok 1-1,5 minuty w zależności
DefinicjaSmakuDżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej! SKŁADNIKI 30 dojrzałych śliwek węgierek 2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne) 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)dusić na małym ogniu cały czas mieszająć. 3. Gdy śliwki puszczą sok zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, dodać cukier i kakao. 4. Podgrzewać powidła aż sok odprauje i cała masa zgęstnieje. Cały czas mieszać i uważać aby powidła się nie przypaliły. 5. Kiedy powidła osiągną odpowiadającą nam konsystencję zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki (ja swoje powidła dusiłam
DefinicjaSmakutruskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 100 g białego zmielonego sera 400 g zimnej śmietany kremówki 30% 100 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce(...)miksujemy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując. Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach. Gotową masę przelewamy na spód z biszkoptów i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Wierzch ozdabiamy truskawkami
Kulinarne przygody Gatityprzyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec w piekarniku lub tak jak ja na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej(...)tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski,a na środku palcem robimy dziurkę (nie jest to konieczne;)) kluski wrzucamy do lekko wrzącej wody, należy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćekstrakt waniliowy. Zagniatamy na jednolite ciasto przez 5-10 minut. Przekładamy do miski wysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego(...)wyrośnięcia na 45 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. W między czasie miksujemy składniki polewy na gładką masę. Bułeczki smarujemy polewą kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Bułeczki świetnie smakują już po 20 minutach od wyciągnięcia z piekarnika :) Smacznego
My Culinary ArtKolejne placuszki pancakes, tym razem z dodatkiem cappuccino, oblane syropem kawowym. Zainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ , z podanej porcji wychodzi około 6 placuszków. Składniki CIASTO: 1,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino (użyłam czekoladowego, przy czym dałam go więcej niż 2 łyżki) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 2 łyżki(...)szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Sposób Mąkę mieszamy z cukrem, kawą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, masło i jajko, miksujemy na gładką masę, smażymy na rozgrzanej patelni, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, przewracamy na druga stronę. Wszystkie składniki na syrop umieścić w rondelku, wymieszać i gotować na średnim ogniu do momentu delikatnego
Kuchenne aromatycytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów : naleśników , gofrów , babeczek , lodów czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast i tortów . A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :) Składniki : 2 cytryny 2 jajka szklanka cukru ( lub troszkę mniej , jeśli lubicie mocno kwaśne smaki ) 80 g masła(...)utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje . Wlać do sloiczka i schłodzić . Przechowywać w lodówce . Należy zużyć w przeciągu 2 tygodni. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaCiasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!. Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!. Składniki na 25 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag 1 szklanka soku z pomarańczy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna w sklepie www.Skworcu.com.pl Masa śmietankowa: 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku 1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek
Apetyczna babeczkaKeks cioci Krysi". Najlepszy z najlepszych. Idealnie delikatny, nie za suchy i może troszkę sobie poleżeć, co nie wpłynie negatywnie na smak tego ciasta. Z pysznymi bakaliami z Piątnicy. Znika jeszcze gorący... Uwielbiamy ;)Składniki:200 g masła2 i 1/2 szkl mąki pszennej5 jajek3/4 szkl cukru pudu lub więcej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy300-400 g bakalii - np. w dowolnej kombinacji(...)skórka kandyzowana.....Wykonanie:Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kolejno jajka, stale ucierając jedno po drugim. Posiekane delikatnie bakalie odsypujemy mąką pszenną. Do masy maślano jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowane bakalie i mieszamy. Całość przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i całość
Malinowe Pocałunkiszynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka(...)ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego
Stare GaryZ tym sosem po raz pierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na
Kraina Miodem PłynącaKolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy(...)opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania)Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz
Słodka StronaŚwieże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto
Ciastkozercymleka skondensowanego, białej czekolady i żelatyny. Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności, a jedynie trochę chęci i czasu. Tort obłożony dowolną masą, pokryty (a właściwie oblany) jest błyszczącą glazurą mirror glaze. Kwiaty i liście wykonane są natomiast za pomocą tylek firmy Wilton o numerach 16 i 352. Tę dekorację wykonałam przy użyciu własnoręcznie(...)Tort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm: W tym miejscu warto wspomnieć, iż polewą tą oblewamy ciasto obłożone uprzednio kremem i dobrze schłodzone (jeśli jest taka możliwość warto je nawet włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut przed polaniem glazurą). Jeśli krem będzie zabarwiony tym samym barwnikiem
Trzeci talerzDziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We
W kuchni Karmel-itkikurczaka), drugiego z krążkami cebulowymi. Zapewne w Cluckin’ Bell byłyby pełne chemicznych wypełniaczy, jednak tutaj zastosowaliśmy taryfę ulgową i poniższy przepis pozwoli Wam na uzyskanie bardzo smacznych przekąsek. Dzięki ciastu piwnemu oraz odpowiedniej temperaturze ani kulki ani krążki nie będą „opite” tłuszczem. Jeśli uwielbiacie takie fast foodowe rarytasy, to ta domowa wersja jest świetnym pomysłem na ucztę bez wyrzutów sumienia(...)PANIEROWANIE KULEK (7 min) Płatki kukurydziane rozgniatamy w drobne kawałki (np. rozkładając je na blacie i wałkując je przez ścierkę), tak aby powstała z nich drobna panierka. Następnie z masy mięsnej formujemy małe kulki o średnicy ok. 3-4cm i dokładnie obtaczamy w panierce. 3. SMAŻENIE KULEK Z KURCZAKA (10 min) Do rondelka wlewamy olej rzepakowy (musi być
Nerds KitchenRolada bezowa z kremem mascarpone i owocami Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Rolada jest mega smaczna i można się nią zajadać od razu po przyrządzeniu. Przygotowanie tego wspaniałego deseru zajmuje nie całą godzinę i jest tak proste, że każdy bez problemu powinien sobie poradzić. Zachęcam do spróbowania! Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki(...)piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy
Blog z ApetytemCiasto idealne - mocno czekoladowe, wilgotne a do jego zrobienia możemy wykorzystać banany, które zbyt mocno dojrzały i na które nie mamy już ochoty:). Do tego zrobimy je w 15 minut, bez użycia miksera! 3 bardzo dojrzałe banany 125g masła 100g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru 2 jajka 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 50g mlecznej czekolady(...)wiórki kokosowe 1. Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier, rozgniecione widelcem banany. Odstawiamy na chwilę by masa przestygła. 2. Do masy dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników. 3. Masę przelewamy do keksówki (długość 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchnirazem dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne ciasto pomarańczowe bez mąki, które zadowoli wegetarian i miłośników produktów bezglutenowych. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 55 min. Porcja dla 4-6 osób Składniki: ● 1 duża pomarańcza bio ● 125 g mielonych migdałów ● 3 jajka ● 125 g drobnego cukru ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio ● cukier puder(...)dekoracji ● sól Przygotowanie : Jajka ubij z cukrem do białości. Domieszaj proszek do pieczenia, skórkę otartą i sok wyciśnięty z pomarańczy, szczyptę soli i zmielone migdały. Dokładnie wymieszaj całość. Przygotowaną masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 55 minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki 1kg zmielonego twarogu zmielonego 2 x 10 jajek 250g masła 300g cukru rodzynki 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy skórka z cytryny Wykonanie Cytrynę
mojej kuchniskładniki na ok. 14 szt: 100 g daktyli 15 g kakao 30 g migdałów 30 g żurawiny suszonej 1 łyżka oleju kokosowego gorąca woda do namoczenia
Domowy Smak JedzeniaPyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że
Oryginalny smakmleka kokosowego użytego do nadzienia ciastka oreo do dekoracji Wykonanie: Spód: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie odpowiednio tortownicę. Mianowicie dno montujemy odwrotnie niż należy Dlaczego? Bo wtedy ukrojony kawałek ciasta gładko się ześlizgnie na talerzyk Ciastka oreo przeznaczone na wykonanie spodu wrzucamy połamane do blendera miksujemy do całkowitego rozdrobnienia. Dolewamy płynny olej kokosowy i miksujemy przez minutę. Zawartość wykładamy(...)równy i gładki. Wkładamy tortownicę z gotowym spodem do lodówki i zabieramy się za przyrządzenie nadzienia. Nadzienie: Do blendera wrzucamy banany obrane ze skórki i miksujemy aż utworzą gładką masę. W małej miseczce mieszamy kakao z jedną łyżkę wody i mieszamy aż uzyskamy jednolitą mieszankę. Dodajemy ją do blendera razem z płynnym olejem kokosowym i miksujemy aż całość będzie jednolita
Lamarida.plTe wafle to mój słodki powrót do dzieciństwa. Robi się je bardzo prosto i szybko. Smakują każdemu, polecam :) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki miodu (prawdziwy lub sztuczny) 0
Pani na desersól, pieprz *** Karkówkę kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Posypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Wszystkie zioła oraz musztardę, czosnek, masło i olej blendujemy razem na gładką masę *** *** Plastry karkówki smarujemy z dwóch stron powstałą marynatą. Mięso przekładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc *** *** Karkówkę grilujemy(...)HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Karkówka w ziołowej marynacie pochodzi z serwisu Blog
Blog z ApetytemSkładniki 1kg zmielonego twarogu zmielonego 2 x 10 jajek 250g masła 300g cukru rodzynki 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy skórka z cytryny Wykonanie Cytrynę
w mojej kuchniprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)kąpieli wodnej. W drugiej misce ucieramy robotem miękkie masło z cukrem pudrem. Dalej miksując dodajemy porcjami przestudzoną, ale płynną czekoladę. Dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wstawiamy do stężenia na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki umieszczając wewnątrz każdej migdał. Gotowe obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki
mojewypiekiinietylkoprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)kąpieli wodnej. W drugiej misce ucieramy robotem miękkie masło z cukrem pudrem. Dalej miksując dodajemy porcjami przestudzoną, ale płynną czekoladę. Dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wstawiamy do stężenia na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki umieszczając wewnątrz każdej migdał. Gotowe obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki
mojewypiekiinietylkoGofry na jogurcie naturalnym Dzisiaj polecam gofry na jogurcie naturalnym Składniki: 3 jajka 80 ml oleju 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 ½ szklanki mąki 1
Pomysłowa kuchniapomysł na umilenie sobie chwili. Na pewno posmakuje wielbicielom bananowych smaków Taki deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nada się na nie jedną okazję. Plasterki bananów w kukurydzianym cieście smakują nie tylko mi i rodzinie. Często podaję je również gościom (w większych ilościach) same lub w towarzystwie gałki domowych lodów. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1 średni banan 2 łyżki(...)Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mąkę kukurydzianą jogurt naturalny i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Banana obieramy i kroimy na grubsze plasterki. Każdy plaster obtaczamy w gęstej kukurydzianej masie. Obtoczone plasterki smażymy na oleju kokosowym (mniejszy ogień, z oby stron na złoto). Zdejmujemy z patelni
Słodkie okruszkiilością mleka ponieważ ciasto może być za miękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną(...)szczelnie zamykamy. Tydzień przed świętami pierniczki wyciągamy i dekorujemy lukrem lub wg uznania Jak przygotować lukier? to bardzo proste. W metalowej misce ucieramy białka z cukrem na gęstą białą masę . Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny :). Gotowe. Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEZastanawiałam się nad stworzeniem dla moich gości czegoś zdrowego, lekkiego i odżywczego. Powstał więc taki oto deser. Jeśli chcesz go odchudzić na spód użyj zbożowych ciasteczek
Mój pomysł naPieprz gruboziarnisty mielony do smaku Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania tarty: Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, wbić jajka, dodać zimne masło oraz śmietanę, szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, uformować kulę, schłodzić 15 minut w lodówce, po czym wyjąć rozwałkować na stolnicy okrąg i wylepić nim formę do tarty, razem z brzegami, przykryć papierem pergaminowym do pieczenia, obciążyć kuleczkami(...)przelać zimną wodą i obrać z łupinek. Serek ricotta, rozdrobnić widelcem, dodać jogurt oraz jajko, wymieszać, dodać posiekaną botwinkę-same łodygi i trochę listków, czosnek przecisnąć przez praskę do masy, wymieszać z posiekanym koperkiem, bobem, oraz osączoną z zalewy kukurydzę i groszek, całość dobrze doprawić do smaku, gałką, solą oraz świeżo mielonym pieprzem, tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczony
Wanilia i Kardamoncukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta. Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Wiśniowy spód 1 szklanka wiśnie mrożone 2 łyżka mąka ziemniaczana 1 łyżka eyrtrol Czekoladowe ciacho 200 g masło 1 szklanka erytrol niepełna(...)łyżka jogurt gęsty czubata Sposób przygotowania Formę do pieczenia wykładamy folią. Wysypujemy wiśnie, by przykrywały spód. Dodajemy erytrol i mąkę, potrząsamy, by się wymieszały. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy erytrol. Ucieramy. Dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakaem. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jogurt, mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do formy
Kucharzycababkę i nada jej słodkiego smaku. Margarynę, czy też masło zastępujemy olejem koksowym, którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo dobrze znane.Celowo do ciasta użyłam tylko mąki bezglutenowe. Aby ciasto miało aromatyczny i jedyny w swoim rodzaju smak, użyłam do jego wytworzenia maki uzyskanej ze zmielenia orzechów włoskich. WYKONANIE: Orzechy włoskie zmiksuj blenderem na sypką mąkę. Uważaj aby zbyt długo(...)Olej kokosowy musi być w płynnej postaci, jeśli posiadasz go w formie stałej wstaw go na 3 minuty do mikrofalówki, bądź rozpuść w rondelku. Wszytko miksujemy blenderem na gładką masę, ważne aby masa mocno zbielała. Musi stać się puszysta i dużo jaśniejsza. Trwa to około 5 - 7 minut. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek i sodę. Marchewki ścieramy na tarce
SMYKWKUCHNIskładniki: ok. 1000 g ziemniaków, obranych ok. 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli dodatkowo: 300 g wędzonej kiełbasy lub boczku, dobrej jakości 1 cebula szczypiorek kwaśne
Domowy Smak Jedzeniamożliwości. Przede wszystkim używany jest do smażenia (idealnie sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach), ze względu na brak zapachu, jest olejem uniwersalnym. Doskonale nadaje się do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek, babek oraz naleśników i słodkich placuszków (przepis na placuszki z użyciem oleju kokosowego znajdziecie TU ) i innych deserów. Możemy nim zastąpić margarynę lub masło. Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne(...)pół na pół: pszenna i graham), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. czekoladowych drobinek WYKONANIE Jajko ubijamy z cukrami, dodajemy olej, następnie suche składniki, mieszamy aż powstanie jednolita masa, na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do pojemnika plastikowego, przykrywamy, chłodzimy aż masło stężeje ok. 1-2 godzin. Następnie wykładamy na formę wyłożoną pergaminem
słodki bratekBardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)dać margarynę i cukier, utrzeć dokładnie i dodać pod koniec 2 jajka. Miksować. Następnie dodać pomieszaną mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Mleko zagotować, ostudzić, wlać do masy, dodać przyprawę do piernika. Całość zmiksować dokładnie i wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać żółtka i miksować
Gotuję TestujęGofry z mąki żytniej i owsianej podane z sosem czekoladowym, pestkami granatu i żurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane(...)Przygotowanie: Żółtko utrzeć ze stewią, w drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Resztę połączyć, następnie dodać utarte żółtko, na końcu ubitą pianę. Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 4 minut. Wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe, Smacznego! Uwaga: Do przygotowywania paluszków gofrowych używam TEJ patelni. Wszystkie produkty wyróżnione pogrubioną czcionką
Poranek na słodkoPrzepyszny i lekki sernik kawowy z dodatkiem bitej śmietany. Pomysł na spód zaczerpnęłam od Dorotuś, a reszta jest wynikiem własnej improwizacji. Lekko kawowy posmak sernika wspaniale
Kuchnia bezglutenowawspaniałą roladę, z bitą śmietaną i powidłami. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolady jest trudne, ale po dzisiejszym wypieku stwierdzam-nie jest :-) ale dość pisaniny, zaczynamy CIASTO -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -2 łyżki oleju Nadzienie -pół słoiczka powideł śliwkowych -400ml śmietany(...)rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,następnie żółtka. Następnie dodajemy mąki, kakao i wszystko bardzo delikatnie miksujemy. Na koniec dajemy olej. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 8 minut. Gorący biszkopt wierzchnią stroną wykładamy na suchą ściereczkę,odrywamy papier i delikatnie zawijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMamy weekend więc jest coś słodkiego. Co prawda ten torcik powstał troszkę przypadkiem przez jedną osobę. Ta osoba wie o co chodzi, więc nie będę tutaj
Ewa w kuchnipiekarnik do 180 stopni. Formy natłuść i oprósz mąką. Mąkę, masło, jajko, sól i wodę zmiksuj robotem (30 s.). Uformuj kulę, rozwałkuj na prostokąt, podziel na dwa płaty ciasta, wyłóż formy, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika na 15 minut (180 stopni), po upieczeniu przestudź. Nadzienie Pokrzywy włóż do wrzącej wody na minutę, przełóż łyżką cedzakową do zimnej wody(...)mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty ciągle mieszając. Jajka zmiksuj ze śmietaną, solą i pieprzem, wymieszaj z posiekanymi pokrzywami i czosnkiem. Mięso wyłóż na podpieczone spody, zalej masą jajeczną, posyp serem. Piecz 25 minut w 180 stopniach
SzczyptaSmaQPyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję
Kucharzycatruskawki, banany, brzoskwinie , jak i maliny czy borówki . Naleśniki? Najlepsze z Nutellą i owocami! Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy przygotować na śniadanie wspaniałe naleśniki . Robimy ciasto (mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, odrobinę roztopionego masła bądź oleju), a następnie smażymy naleśniki z dwóch stron, aż się zarumienią . Po usmażeniu, smarujemy każdy naleśnik Nutellą(...)Nutellą . Przygotowujemy gofry. W tym celu oddzielamy białka i żółtka, białka ubijamy na pianę, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich roztopione masło bądź olej oraz mąkę. Łączymy masę z pianą i delikatnie mieszamy. Gofry pieką się szybko , zatem musimy pilnować, aby nie zarumieniły się zbyt mocno, bo będą twarde. Na gotowe, ciepłe gofry nakładamy Nutellę
Moja smaczna kuchniaskładniki: 250 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 -5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Domowy Smak JedzeniaSKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i
ClauditteMissCookingPiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i
ClauditteMissCookingupały jakie mamy w tym roku. Ciasto składa się z galaretek i jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka bardzo je polubiła. Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno(...)rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową. Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym torciku i zalać tężejącą
Smakołyki AsiNietypowe połączenie- placków ziemniaczanych z racuchami. Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ½ szklanki mleka ½ kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka
Tradycyjna KuchniaProsty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1l mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 10dag cukru, 25dag miękkiej margaryny do pieczenia, pół aromatu waniliowego, 35dag wiórków kokosowych 10dag płatków migdałów
W kuchni u Monikitemperatury 200 ° C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Nadzienie grzybowe: 400 g kurek 100 g sera cheddar lub innego ostrego sera 250 g śmietany 18 % 1 duża cebula 3 jajka 3 łyżki oleju(...)momentu aż z grzybów całkowicie odparuje woda. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Następnie wsypać do masy jajecznej starty ser i dobrze wymieszać. Masę jajeczną dokładnie połączyć z grzybowym farszem. Na podpieczony spód przelać farsz. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 30 minut. Wierzch tarty ładnie
maniapieczeniaskóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku(...)nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Cebulę dymkę siekamy i łączymy z pomidorami. Ser żółty ścieramy na tarce warzywnej do oddzielnej miseczki. Na natłuszczoną okrągłą formę kładziemy naleśnik, rozprowadzamy część masy z tuńczykiem. Posypujemy lekko serem. Układamy kolejny naleśnik, smarujemy masą pomidorową, posypujemy serem. I tak na zmianę, masa z tuńczykiem, masa z pomidorami. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę
Smaki Ewybiszkoptowy na słodko. Po świątecznym obżarstwie w dalszym ciągu mam wielką ochotę na słodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami, a do tego można się nim wspaniale delektować - taki pyszny, puszysty, mięciutki, ze wspaniałym dodatkiem(...)cukier puder do posypania ulubiony dżem Wykonanie: Żółtka ubijamy do lekkiego spienienia, łączymy z mlekiem i solą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do żółtek na zmianę z mąką. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy przez ok. 1 min by spód się zarumienił na złotobrązowy kolor. Dosmażamy na mniejszym ogniu pod przykryciem.Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem
psgotujemyPodczas ostatnich zmagań mentorskich z Marcelem robiliśmy suflet czekoladowy, który możecie również sami spróbować zrobić Składniki: - 4 jajka - 200 g czekolady - 200 g cukru brązowego - 200
Kuchenne Wariacjejeszcze ciacho było ciepłe i niestety efekt jest lepszy jak na chwile wyląduje w lodówce, albo po prostu ostygnie :) Zdecydowanie polecam, jeżeli lubicie smak ciepłych słodkich lodów i kwaskowatej masy limonkowej :) Świetne połączenie :) Składniki: Tarta: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego jajko 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody Curd z limonek: 3 duże(...)limonek Beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g) 60 ml wody Przygotowanie: Składniki umieścić w naczyniu i zagnieść. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm oraz przenieść delikatnie do formy, obrócić i odkleić
ChilliJemyDziś postanowiłam dać upust swojej dziecięcej fantazji i przygotowałam pyszne, słodkie i baaardzo czekoladowe cukierki. Składniki: 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag cukru pudru 200 g
Tradycyjna KuchniaCiasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi śliwkami to idealna porcja energii. Są dietetyczne, przygotowane bez dodatku tłuszczu i z niską zawartością cukru. Ponad to poprawiają
kulinarnyJaCiasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g masła 150g gorzkiej czekolady Dodatkowo(...)300g śliwek węgierek Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. W oddzielnej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przelać do mąki i dokładnie wymieszać. Do rondelka dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu i co chwilę mieszać do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić by lekko ostygła. Przelać
pink envelopepodanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć w folię, schować do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Składniki tarta: 0,5 kg śliwek 200 gram jogurtu(...)skórki, drobno pokroić. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i układać jedną obok drugiej na podpieczonym spodzie. Następnie w miseczce wymieszać jogurt, jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz budyń. Przygotowaną masą zalać śliwki, wierzch posypać drobno pokrojonymi migdałami. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Krakowskie smaki AniCzasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny. Porcja na 4 osoby. Składniki: 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej) 1 jogurt naturalny szklanka malin kokos do posypania deseru Wykonanie: Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie(...)żeby galaretka prędko stężała. Drugą galaretkę przygotować z połowy zalecanej wody. Zostawić do ochłodnięcia, a następnie dobrze wymieszać z jogurtem naturalnym. Maliny umyć, na stężałej galaretce ułożyć kilka, następnie masę jogurtową i znowu maliny, a na nich masę jogurtowa. Ostatnie z malin wymieszać z resztką masy jogurtowej i ułożyć na deserze. Całość posypać kokosem i wstawić do lodówki. Deser można
Passions hobbies lifeMam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają
Niezły Młynekfolią spożywczą, a na dnie układam krakersy. Kiedy masa jogurtowa zacznie tężeć i będzie mocno gęsta (ale nie sztywna), wylewam do tortownicy. Na wierzchu układam borówki i wkładam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową Winiary w 2 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiam do wystudzenia. Wylewam na wierzch ciasta i schładzam w lodówce przez około 2 godziny. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkidodatkiem świeżych owoców, dlatego latem często takie ciasta u nas goszczą:) Ostatnio "spodobały" mi się tarty, szybko i łatwo się je przygotowuje a wszyscy je lubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych malin. Latem nie ma lepszego
Z miłości do słodkościblat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. Delikatnie mieszamy. Wykładamy 3/4 masy na 2 blat. 1/4 zostawiamy na sam wierzch. Krem
SMYKWKUCHNIpewności, że wyciągać je będę łyżeczką z foremki - dobrze, że się z nikim nie założyłam;) Przepis był na tortownicę o śr. 28 cm i z tego wyszło bardzo niskie ciasto w rodzaju tarty. Ja tym razem wyjątkowo nie zmniejszyłam ilości składników (poza słodzikiem, bo było 3/4 szklanki cukru w przepisie), a zrobiłam w formie(...)gładką masę (sł). Powoli dodałam do niej mąkę ryżową (o), sodę (sn), sok z cytryny (k), kakao (g), mąkę jaglaną i siemię lniane, cynamon (mało, bo nie przepadam) (sł), imbir (o) i szczyptę soli (sn). Na końcu dołożyłam pokrojone w kostkę jabłka (k), jeszcze odrobinę kakao dla zachowania przemiany (g) i pianę z białek. W drugiej wersji ciasta mąkę
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzonym spodzie rozłożyć pokrojone i odsączone połówki brzoskwiń. masy serowej : - 1 kg sera (najlepiej w kostce i zmielić
Smaczne ZdroweKolejna wersja pysznego , kremowego sernika . W połączeniu z creme brulee - dla mnie poezja. Myślę , że dla większości wielbicieli serników również. U nas znikał w
Smaczne Zdrowe