ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2261/3191)

Naleśniki bez jajek na budyniu 179

słodko, te z serem, dżemem, rozmaitymi kremami, śmietaną, miodem lub wszelakimi syropami, czekoladą i owocami, także te wytrawne z różnymi serami, grzybami, farszem ziemniaczanym, mięsem. Możliwości jest naprawdę masa! Smażone, zapiekane, w fantazyjny sposób zwijane. Te zawijane w charakterystyczne rulony, trójkąty czy kwadraty. Kocham naleśniki i już! Dziś naleśniki bez jajek z budyniem śmietankowym, zapraszam pysznie!;) Składniki: 2 szklanki mleka(...)szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej 60 ml oleju rzepakowego Przygotowanie: W misce mieszam trzepaczką wodę, mleko, sól, mąkę i budyń proszek. Mieszam, odstawiam na pół godziny. Ciasto lubi nieco zgęstnieć, nie zdziwcie się tym. Gdy ciasto zgęstnieje, dolewam olej i w razie potrzeby trochę wody, u mnie wyszło ok. pół do 3/4 szklanki wody. Mieszam dokładnie. Ciasto ma być

Zasmakuj Kuchni
Lody guacamole z tabasco 180

opakowaniu, z którego będziemy je nakładać łyżką do lodów. Jeśli lubicie niecodzienne smaki, to będzie smak waszych wakacji. Jeśli spodoba się Wam połączenie pikantnego ze słodkim spróbujcie też koniecznie ciasta czekoladowego z pomidorami i chili i czy piernika z przyprawą ras el hanout . Składniki na 6 porcji: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki zielonego tabasco pół(...)lody guacamole z tabasco Awokado obrać i wyjąć pestki. Zalać sokiem z limonki i tabasco. Zmiksować z mlekiem skondensowanym. W osobnej misce ubić śmietanę na sztywno i połączyć z masą z awokado. Przełożyć do foremek do lodów lub na blachę, na której będziemy zamrażać nasze lody. Posypać pistacjami i zostawić w zamrażalce na noc. Artykuł Lody guacamole z tabasco pochodzi

Ugotowane pozamiatane
WANILIOWO-TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO 176

piany dodajemy po łyżce cukru. 3. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtka. 4. Mąkę i kakao przesiewamy, następnie partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką. 5. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut – do suchego patyczka.  MUS TRUSKAWKOWY: 1.Truskawki odsączamy z zalewy(...)przygotowaną żelatynę wlewamy do reszty musu cały czas mieszając. SERNIK WANILIOWY: 1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy. 2. Serki miksujemy z cukrem. 3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. SKŁADANIE DESERU: Szklanki natłuszczamy odrobiną oleju (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć desery po zastygnięciu) . Do każdej  wlewamy sernik waniliowy. Z biszkopta wycinamy okręgi

Marcepanowa kuchnia
Ciasto "Tropiki pod kokosowym obłokiem". 132

Pyszne, lekkie i delikatne ciasto. :) Składniki: I. Biszkopt: 4 jaja w temp. pokojowej szczypta soli 4 łyżki cukru  4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) kilka kropel aromatu pomarańczowego II. Warstwa owocowa: 1 puszka ananasa 1 puszka mieszanki egzotycznych owoców 1 puszka mandarynek 400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania) 1 budyń bananowy(...)Warstwa kokosowa: 4 białka szczypta soli 5 łyżek cukru pudru 150 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu. Z 400 ml syropu gotujemy budyń

DominikaDolci
SERNIK NA ZIMNO Z CHAŁWOWYM SPODEM 285

przywołuje wiosnę, a raczej lato. Serniczek jest orzeźwiający z truskawkowo -jogurtowym musem. Aksamitny, z równymi warstwami i najlepszym spodem chałwowym. Pomysł na spód był spontaniczny. Od razu zaznaczę, że ciasto zrobił mąż z moją małą pomocą. Ten sernik to jego ulubiony i już nieraz był robiony z małymi zmianami.  PRZEPIS Spód suchary 250 g.  masło czekoladowe(...)podgrzewamy w garnuszku, aby było płynne i wlewamy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm. ( nie mniejsza ). Wsadzamy do lodówki. Masa serowa twaróg z wiaderka 1 kg. śmietana kremówka 30 % 250 ml. cukier puder 3 łyżki lub wg. smaku żelatyna 6 łyżeczek + woda  Twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy

Kuchnia Paulettes
Brownie orzechowe 178

musiałam dorobić na drugi dzień jeszcze jedną porcję, gdyż w tajemniczych okolicznościach znikały kolejne kawałki i zabrakłoby tego przysmaku dla gości. Na szczęście przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilkę. Ciasto jest zbite i mocno czekoladowe, może nie aż tak zakalcowate jak typowe Brownie, ale równie pyszne. Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 300 g cukru 6 jajek 150 g mąki(...)rozpuścić i odstawić do wystudzeni. Jajka chwilę ubijać z cukrem, wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wmieszać w masę. Dodać zmielone orzechy i połączyć z całością. Masę przelać do formy o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 30 min w temp

My sweet a life
Naleśniki z serem – zapiekane 217

cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie serowe : białka ubić na sztywno(...)stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sos : wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z serem – zapiekane 443

cytryny Sos budyniowy 125 ml mleka 125 ml gęstej śmietany 18% 2 jajka 30 g cukru pudru 1 op cukru waniliowego Naleśniki : wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie serowe : białka ubić na sztywno(...)stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Sos : wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą. Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika

Pieguskowa Kuchnia
Tarta cytrynowa 181

pudru 4 łyżki sezamu do obsypania foremki Z podanych produktów ( z wyjątkiem sezamu) zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodowce 45 minut Foremkę posmarować masłem i obsypać sezamem. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na przygotowaną foremkę. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i  obciążyć ceramicznymi kulkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem(...)ziemniaczanej  otarta skórka z dwóch wyparzonych i wyszorowanych cytryn 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny Wszystkie składniki krótko zmiksować - nie miksujcie za długo aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.  Delikatnie przelać na upieczony spód i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Tartę przykryłam folią aluminiową, aby góra pozostała jasna. Po upieczeniu wystudzić. Ozdobić bitą śmietaną

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto czekoladowo bananowe 218

razem poszłam w coś słodkiego i mocno czekoladowego. Ciacho wilgotne z dodatkiem żurawiny i orzechów. Smakuje rewelacyjnie i jest idealnym dodatkiem do niedzielnej kawy.  A co najważnijesze, ciasto jest mega proste i nie wymaga żadnych (no może poza łyżką) sprzętów kuchennych do pomocy :) Tylko chwilę wolnego (całe 5 minut) na wymieszanie, potem można już tylko czekać aż wyjdzie(...)łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ulubione bakalie  Przygotowanie: banany dobrze rozgnieść widelcem na paćkę mokre składniki wymieszać razem w drugiej misce wymieszać suche składniki do suche masy dodać mokrą z bananami i pomieszać dodać bakalie i delikatnie zamieszać przełożyć do keksówki  piec ok 40 - 50 min do suchego patyczka Smacznego

Gotowanie z pasją
Dietetyczna tarta szpinakowa 216

chudego twarogu Ser rozgniatamy z jajkiem np przy pomocy widelca dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C Farsz:  450 g szpinaku (użyłam(...)Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i szklimy razem na oleju. Dodajemy szpinak dusimy aż zmięknie, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka mieszamy z jogurtem, dodajemy do masy szpinakowej. Wymieszaną masę wykładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy suszone pomidory i pieczemy ok 30 minut

Cynamonowe szczęście
Tarta na pełnoziarnistym spodzie ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 251

mąki, dodać szczyptę soli, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 29 cm podwijając boki do góry. Włożyć ponownie do lodówki na 10 minut, po czym ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika(...)całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na podpieczonym spodzie wyłożyć część szynki, następnie szparagi i pozostałą szynkę. Całość posypać rozdrobnioną mozzarellą, poukładać rozcięciem do góry równomiernie pomidorki i zalać masą jajeczno-śmietanową. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30 minut

Passions hobbies life
Makowiec selerowo-marchewkowy 166

smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia(...)małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem. Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy do czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pieczemy w formie o średnicy

Kucharzyca
Rolada jabłkowa 172

Mało ciasto dużo jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :) Składniki: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem. Białka(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane jabłka i pieczemy przez około 35 minut w 180 C. Upieczony biszkopt przekładamy na zwilżoną ściereczkę, tak by na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej

Zainspirowana w kuchni