wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez 20-25 minut. Babka cytrynowa(...)cytryny skórka otarta z 1 cytryny W misce mieszamy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i olejem na gładką masę Stopniowo dodajemy sypką część Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny Wylewamy masę na przygotowaną formę (natłuszczoną i obsypaną bułką tartą) Pieczemy ok 40 – 50 minut w temperaturze 180°C Karkówka wieprzowa
Kuchcik gotujeleniwe śniadanie, kiedy to nie musimy jeść w biegu kanapek przed wyjściem do pracy:). Nie do końca wyobrażałam sobie efekt końcowy i jej smak, ale najlepszym określeniem będzie tu: ciasto jajeczne. Do tego kanapki lub tosty i gotowe:). Poniższa porcja wystarczy dla dwóch osób. 4 jajka 4 plastry salami 4 plastry kiełbasy, np. żywieckiej 1 cebula 1/2 papryki 2 pieczarki(...)plastry, kiełbasę i salami na mniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na niedużej ilości oleju. Studzimy. 2. Jajka miksujemy z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Przekładamy do masy mięso i warzywa. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. 3. Fritatę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż cała masa się zetnie
Szefowa kuchnipowiedział, że babkę należy jeść, serwować jedynie w święta wielkanocne? Ja mówię Wam – zawsze Bo to bardzo proste ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, czyli coś dla mnie! Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna (250g) 2 łyżki kakao cukier puder(...)formy na babkę w środku Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Jajka wbijamy do miski i miksujemy. Dodajemy stopniowo cukier waniliowy i 1 szkl cukru. Miksujemy na puszystą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek d pieczenia mieszamy ze sobą i powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy lub delikatnie miksujemy. Dodaję rozpuszczoną margarynę. Mieszam szpatułką. Do wysmarowanej margaryn i wysypanej
MojaQchnia.plBRZOSKWINIOWY SERNIK GOTOWANY Sernik gotowany to taki, którego nie trzeba piec w piekarniku. Jest bardzo puszysty z wyczuwalną nutą brzoskwini, przypominającej smaki lata. Ostatnio na
Kuchnia PaulettesPomysł na szybką tartę z łososiem wędzonym, brokułami, pomidorkami oraz serem mozzarella. Wykonana jest na spodzie z pokruszonych krakersów, dzięki temu nie musimy zagniatać ciasta i oszczędzamy czas. Idealna na kolację! Składniki: ok. 250 g krakersów 120 g masła 1/2 brokułu 100 g łososia wędzonego 5-6 pomidorków koktajlowych 1 kulka sera mozzarella 250 ml śmietany 30% 4 jajka(...)żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy zmielone krakersy z rozpuszczonym masłem, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy. Powstałą masą wylepiamy formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Brokuła myjemy, rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Pomidorki myjemy
Kuchnia MagdaLenyoleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można go zamrozić. Składniki: Ciasto na ok. 20 naleśników • 2 szklanki mleka (1 szklanka to 250 ml) • 1 szklanka gorącej wody • 1/2 łyżeczki soli • 3 jajka • 2 szklanki mąki • 2 łyżki oleju Farsz(...)bułki tartej • olej do smażenia Wykonanie: • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać. • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei. • Usmażyć naleśniki, smarując patelnię pędzlem z olejem. Farsz • Grzyby namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie
To co kochambułka tarta 2 łyżki masła Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Brokuł zgniatamy widelcem, dodajemy czosnek, cebulkę, fetę i przyprawy. Mieszamy na w miarę jednolitą masę. Filet oprawiamy, nakrawamy zgodnie z instrukcją w poście. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy farsz i zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy do żaroodpornego naczynia(...)pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuboków niczym nie smarujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę-dodajemy cukier, potem żółtka, potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Gdy wbijemy patyczek i jest suchy wyciągamy biszkopt z piekarnika(...)odważamy boki i wyciągamy biszkopt z tortownicy do wystudzenia. Jak biszkopt będzie zimny kroimy go na trzy spody. Schłodzoną śmietanę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Zimne spody ponczujemy niewielką ilością likieru kokosowego, przekładamy cienko śmietaną. Potem cały tort smarujemy śmietaną. Wafelki kokosowe mielimy w malakserze lub rozdrabniamy wałkiem na bardzo drobno. I obtaczamy nimi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSernik z musem truskawkowym przygotowany z sera z jogurtów greckich. Doskonały pod każdym względem - robiłam go wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze jest to rozkosz
Kuchnia bezglutenowaZapraszam na przepyszną puszystą lekka piankę z dodatkiem jeżyn do popołudniowej kawy Składniki • 300 g ciastek kruchych z orzechami (miałam takie z cukierni ) • 120 g masła
W królestwie smaków BeatyOwsiano bananowe ciasto jest idealne dla osób które dbają o sylwetkę. Jest dosyć syte więc w zupełności wystarczy nam jeden kawałek. Bananowa słodycz dodatkowo zachęca do wypróbowania. To co spróbujesz?! Składniki; 3 dojrzałe banany + jeden do dekoracji 3/4 szkl. mąki razowej (może być tez inna) 1 szkl. płatków owsianych 7 łyżek cukru pół szklanki posiekanych bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki(...)naturalnego jogurtu 1 jajko 3 łyżki oliwy pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Przygotowanie; Trzy banany zmiksować z blenderze na gładką masę lub widelcem. W jednym naczynku połączyć mokre składniki czyli ; jogurt, banany, jajko , oliwę a w drugim składniki suche ; mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, bakalie i kakao. Mokre składniki mieszamy widelceam aby roztrzepać dokładnie
Radość kipiąca uśmiechem.Dwu smakowy, dwukolorowy sernik na zimno o smaku czekoladowo - adwokatowym, który swą nazwę zawdzięcza dwukolorowym rurkom czekoladowym oraz dodatkowi miodu, który pszczółki produkują. Idealny torcik
słodki bratekrodzinnym gronie. Muffinki czekoladowe z budyniem Składniki na około 12 dużych babeczek : Nadzienie 1,5 szklanki mleka 1 budyń w ulubionym smaku 3 łyżki cukru, jeżeli budyń jest niesłodzony Ciasto 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 i pół łyżki oleju lub oliwy(...)mleka i gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić. W jednej misce wymieszać łyżką suche składniki. W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko. Dodać suche składniki i zmiksować do momentu powstania gładkiej masy. Do około połowy wysokości foremek wlać masę kakaową. Następnie nałożyć łyżeczką porcje nadzienia budyniowego, i przykryć masą kakaową. Piec w 180 stopniach C, około 25 min. Babeczki można udekorować polewą
Kocham Czekoladęłyżki gałka muszkatołowa starta, 1/3 łyżeczki pieprz, 1/4 łyżeczki Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 10 minut w temperaturze 180st. Z porów odkrawamy białe części (nie będą potrzebne). Zielone części płuczemy i kroimy w drobną kostkę(...)będą lekko rumiane. Jeśli boczek jest chudy na patelnie trzeba wlać odrobinę oleju. W misce mieszamy jajko, śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową, na końcu starty żółty ser (nie solimy!!!). Masę dodajemy do usmażonych porów. Mieszamy całość, przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20-25 minut
Gotowanie moimi oczamiJuż od jakiegoś czasu "chodzą" za mną domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego(...)Niestety przy okazji dowiedziałam się, że chyba jestem lekko uczulona (objawiło się swędzeniem buzi) na większą ilości Tahini. Zjadłam trochę samej pasty podczas przygotowania sernika, trochę próbowałam polewy, trochę masy serowej no i na końcu zjadłam solidną porcję upieczonego już sernika. Za dużo...??? ;) Trochę mnie to zaskoczyło, bo nie mam reakcji alergicznych na inne składniki pokarmowe
Bon appetit mon amie