Mocno śliwkowy placek 209jeśli nie (nie polecam sklepowych) dajcie w zamian więcej śliwek tylko je zblendujcie to konsystencji "dżemu". Dzięki śliwce ciasto przybrało ciemną barwę i można oszukać oczy, myśląc że to ciasto czekoladowe😋 Składniki: (mała keksówka) -200 g mąki ryżowej -30 g oleju -3 jaja -200 g śliwek -130 g dżemu śliwkowego lub więcej śliwek -łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąki dodajemy jaja, proszek do pieczenia,olej i miksujemy. 3. Następnie dżem śliwkowy i śliwki, ponownie miksujemy do dokładnego połączenia składników. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 1330 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzu
Puszyste ciasto z matchą - bez cukru :) 192Rozpływa się w ustach! Niebywale puszyste i mięciutkie, niczym chmurka :) W przepisie użyłam mąki pszennej ekologicznej, o wyższym typie. Myślę, że dobrze sprawdzi się też pełnoziarnista, razowa czy graham. Ciasto pozbawiłam cukru, który zamieniłam na ksylitol. Składniki: 200 g mąki pszennej typu 750 1 czubata łyżka matchy codziennej (Moya Matcha) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 150 g ksyliotlu(...)składniki, następnie dodaj mokre, czyli jajka, jogurt i olej. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, tak aby powstała jednolita, gładka konsystencja. Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 55 minut
Zdrowie na języku :P
Tarta z łososiem i brokułami 436Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej(...)śmietaną i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na nadzienie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 160ºC na termoobiegu i piecz tartę przez około 40 minut. Masa jajeczna powinna być ścięta i lekko przyrumieniona. Wyjmij tartę z piekarnika. Poczekaj z krojeniem 10 minut. Lekko przestudzona tarta lepiej się kroi. The post Tarta z łososiem i brokułami appeared first
codojedzenia
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI 244albo zwyczajnie je pominąć. Babeczki po upieczeniu możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, obsypać cukrem pudrem ... U mnie jednak jak zwykle najprostrza wersja, dlatego, że nie lubię mocno słodkich ciast, i wszystkie te dodatki pomijam :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 mały cukier wanilinowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczyptę soli. Następnie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mleko i olej. Miksujemy krótko na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Truskawki kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do masy. Mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy masę do 3/4 wys. papilotki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 25 minut
Walijskie Pichcenie
Chudy klops z czosnkiem 236Jeśli go lubimy, to jest to przepis dla nas :) Mam koleżankę która jest prawnikiem i nie ma za wiele czasu na kulinarne eksperymenty, nawet te najprostsze :) Kiedy zrobię pyszne ciasto lub mięso np. takie jak dziś, to kancelaria prawna chętnie otwiera mi swoje drzwi i wtedy razem z koleżanką próbujemy wytwory Prostych Potraw... Składniki : 30 dag mielonego boczku(...)tarta Przygotowanie : Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka, przeciśnięty czosnek, sól i przyprawy oraz bułkę tartą tyle by mięso miało konsystencje taką jak na kotlety mielone ( może być trochę rzadsze) Masę mięsną przełożyć do natłuszczonej foremki, docisnąć dobrze z wierzchu mokrą ręką Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 *C, około 50-60 min. Do zarumienienia mięsa
Proste Potrawy
Tiramisu - przepis tradycyjny 243dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty kolejno maczamy w kawie z alkoholem (mają być mokre tylko z zewnątrz) i wykładamy nimi dno naczynia dość ciasno, ale nie musi być szczelnie. Puste niewielkie przerwy(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto. Smacznego
bistro mama
Sernik bez sera 781czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik, ale bez sera robiłam już jakiś czas temu..a tym razem zrobiłam sernik z ze śmietany i bez ciasta kruchego..a podpatrzyłam tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji(...)budyniu waniliowego z cukrem 4 białka 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy Śmietanę, budynie, białka, cukier i cukier waniliowy dobrze zmiksować. Dolać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie bardzo płynna. Wlać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ostrożnie włożyć sernik. Piec 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec
Moje domowe kucharzenie
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 268pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Do pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość dokładnie razem mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Posypujemy pozostałym tartym serem i rozkładamy pokrojone drobniej plasterki boczku. Przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej (możecie z niego zrobić pokrywkę) i pieczemy stratę na środkowej(...)złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki
Karo in the Kitchen
Ciasteczka imbirowe 179Poniżej przepis na ciasteczka brzydkie ale dobre, przepis pochodzi z... jednej z aplikacji na Androida, oczywiście nieco go zmodyfikowałam. Ciasteczka robi się błyskawicznie, nie trzeba ich rozwałkowywać i wykrawać- ciasto na blaszkę nakłada się łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać je po upieczeniu w szczelnym pojemniku. Po prostu idealne ciasteczka "awaryjne", gdy dzwoni teściowa, że przyjedzie za pół(...)startego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 100g masła 4 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 3 łyżki gęstej śmietany Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Wrzosowa Polana
Biszkopt z orzechami 238Puszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się
Domowe Torty
Migdałowe kule z amaretto 204pierniczki, które po upieczeniu nie tracą kształtu i od razu można je jeść, to naprawdę szczerze polecam. A tymczasem coś z alkoholem dla dorosłych. W piekarniku właśnie siedzi ciasto angielskie z rumem, a na małą przekąskę, a może też świąteczny słodki prezent dla kogoś bliskiego - migdałowe kule z dodatkiem amaretto. O tak, po wczorajszych pierniczkach potrzebuję z podwójną dawką alkoholu(...)cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Ucieramy w misce masło z z cukrem pudrem. Następnie wsypujemy zmielone migdały i porcjami mleko w proszku. Dolewamy amaretto i z powstałej masy wyrabiamy gładkie kulki. Gdyby masa była za rzadka, należy dodać więcej mleka w proszku. Jeśli jest za gęsta, można dodać więcej amaretto lub trochę wody. Kule chłodzimy przez
bistro mama
Migdałowe ciasto ze śliwkami 209nagroda w postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej(...)łyżki cukru Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na połowy i pozbawić pestek. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Na zmianę dodawać do masy mąkę i mleko, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
rurki z błękitnym kremem 188rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około 30 cm i szerokości dwóch centymetrów. Foremki do pieczenia rurek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Owijać je ciastem szczelnie, tworząc zakładkę. Cukier wysypać na płaski talerzyk i obtoczyć w nim rurki z trzech stron. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem kładąc bokiem bez cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)mogą się pokruszyć podczas zdejmowania. W czasie kiedy pieką się ciastka rozpuścić galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć ją do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać rurki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Migdały i brzoskwinie. Ciasto. 186psychicznego skuszą się na coś słodkiego i niezdrowego. Bo w życiu najważniejszy jest zdrowy rozsądek i umiar i raz na jakiś czas może być niezdrowo ;-) Smacznego zatem. Migdałowe ciasto z brzoskwiniami składniki 200 g masła 4-6 brzoskwiń 200 g brązowego cukru 80 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej 30 g płatków migdałowych 6 białek cukier puder(...)mikserem białka z cukrem. Gdy będą już gładkie i lśniące dodajemy do nich mąkę pszenną i migdałową oraz uprażone na suchej patelni migdały. Mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu układamy pokrojone w ósemki brzoskwinie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Przed podaniem
Przysmaki Karolki
Letni torcik owocowy 197Posłodzić. Podzielić na 3 części. Do pierwszej z nich dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, zmiksować, wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Schłodzić. Pozostałe 2 części jogurtowej masy schować do lodówki. WARSTWY OWOCOWE: Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku. Na schłodzony krem jogurtowy(...)plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki. Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta, na około 2-3 godziny
Cakes By Kejt