ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2238/3191)

Wielkanocne Babeczki z Jajeczkami 279

mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Silikonowe foremki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (możemy również użyć formy do pieczenia muffinków, wtedy wyścielamy je papilotkami i wykładamy ciasto również do ok. 3/4 wysokości). Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy(...)puder wymieszany z fixem, odrobinę barwnika i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone, po czym dodajemy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka umieszczamy ją w lodówce do momentu zgęstnienia. Przygotowanym kremem (za pomocą szprycy) dekorujemy wierzch każdej babeczki tworzymy a na środek wykładamy po 3 cukrowe

Słodka Strona
Orzechy w cukrze 243

blachę i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 90 minut, mieszając co 15 minut. Jeśli wyjdzie wam za dużo białek, bo różnej wielkości są jajka, to po wymieszaniu z cukrem będzie masa z orzechami. Nie przejmujcie się tym, tylko rozłóżcie ją na blasze. Jak wyciągniecie blachę do pierwszego mieszania, to zobaczycie jednolitą powierzchnię, gdzieniegdzie podniesioną jakby z bezą. Nie wpadajcie w panikę(...)przestygnięcia. Wybierzcie orzechy do miseczki. Zostanie wam cukier z kawałkami bezy cynamonowej i małymi kawałkami orzechów – nie wyrzucajcie, to genialny dodatek do jogurtów, owsianki, jako zamiennik kruszonki do ciast, do muesli lub do wyjedzenia łyżką. Ja użyłam surowych orzeszków ziemnych, ale możecie to zrobić z migdałami, macadamia, ziarenkami słonecznika czy dyni.   Post Orzechy w cukrze pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Fit ciasto dyniowe 220

wykorzystuję do nich puree, jednak tym razem wzorując się na cieście marchewkowym, dynię obrałam i starłam na tarce.  Do środka dodałam posiekaną żurawinę, możesz ją zastąpić np. orzechami. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Polega jedynie na wymieszaniu poszczególnych składników, by w kilka chwil móc cieszyć się tym jesiennym wypiekiem. Składniki na foremkę 20x20cm: 175g mąki orkiszowej(...)Przygotowanie: Dynię zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać olej, dynię i szczyptę soli. Zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Na koniec dodać posiekaną żurawinę. Wymieszać za pomocą łyżki lub łopatki. Przełożyć do silikonowej foremki i piec w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego

Fabryka pomysłów
Jesienne babeczki pomarańczowe 215

herbaty. Sekretem dobrze wyrośniętych i pulchnych babeczek jest temperatura pokojowa –tzn,   że wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć identyczną temperaturę. Polecam! Na około 24 sztuk babeczek: Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru ½ pomarańczy ½ łyżeczki pomarańczowego ekstraktu szczypta soli Dodatkowo(...)zetrzeć skórkę, sok wycisnąć , wymieszać ze skórką i pomarańczowym ekstraktem. Mąkę tortową przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczypta soli. Jajka ubić w osobnej misce z cukrem aż masa będzie gęsta i prawie biała, wlać sok z pomarańczy ze skórką , mleko oraz olej, delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Na sam koniec wsypać mąkę, delikatnie wmieszać.  Masę nakładać

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe babeczki pistacjowe 164

niego uformować małą kulkę. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki – ważne, aby były to papilotki z twardszego papieru niż te tradycyjne. Jeżeli zaś nie mamy mocniejszych, można ciasto włożyć do podwójnej osłonki. Babeczki w papilotkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik nagrzewamy(...)temp. do 180C i pieczemy do zrumienienia się przez ok. 15-20 min. W małym garnuszku przygotowujemy lukier, rozcierając cukier z sokiem cytryny, aż powstanie w miarę gęsta, biała masa. Lukrujemy przestudzone wypieki. Wierzch babeczek posypujemy resztą pistacji. Smacznego! Artykuł Drożdżowe babeczki pistacjowe pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Naleśniki a’la Carbonara 584

ilość oleju rzepakowego do smażenia o ile nie posiada się nieprzywierającej patelni do naleśników – w innym przypadku dodawanie oleju do smażenia nie jest konieczne – sam olej w cieście wystarczy). Usmażone naleśniki (u mnie były to 3 sztuki o średnicy 30cm) wyłożyć na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przykryć talerzem lub folią i odstawić na 10 minut(...)powstało coś na styl nitek/wstążek makaronowych. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek również obrać, a następnie przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać za pomocą noża. Przygotować masę śmietanowo-jajeczną: Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i wbić do miseczki. Doprawić pieprzem i solą, rozkłócić trzepaczką do jajek. Dodać obie śmietany oraz starty na małych oczkach parmezan, wymieszać. Boczek pozbawić

Kulinarne Przeboje
TORT - milky way z akcentem kokosowym i porzeczkowym 251

dodać cukier, następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Krem Milky Way: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 szkl mleka(...)jego rozpuszczenia. Wystudzić. Masło i masło kokosowe utrzeć na jasny krem z przestudzonym mlekiem. Na koniec dodać mleko w proszku i miskować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać do uzyskania jednolitej masy ze śmietanką. Dodatkowo: dżem porzeczkowy wiórki kokosowe batoniki milky way, kolorowe

Trufelkowo
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 442

własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier(...)kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier – 5 łyżek * galaretka truskawkowa – szt * budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno

Ostra na Słodko
Rolada szpinakowa 242

usiąść i powrzucać nowe posty, ale JESTEM. Może uda się nadrobić trochę zaległości ;) Dzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna ! Składniki na ciasto: - opakowanie szpinaku mrożonego, - 2 ząbki czosnku, -1 łyżka masła, - 4 jajka, - łyżka mąki, Składniki na farsz: -2 serki typu almette śmietankowe, - ząbek czosnku, lub czosnek w proszku, - 2 łyżeczki chrzanu(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy przestygnie odcisnąć na sitku. Oddzielić żółtka od białek. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę szpinakową. Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozprowadzić równomiernie na blaszce. Następnie piec ok 15min w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ( opcja

Pudełko rozmaitości
Naleśniki z serem zapiekane z sosem waniliowym 312

obiad. Po upieczeniu naleśniki są i mięciutkie i wilgotne. Po prostu rozpływają się w ustach :) Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Twaróg przełożyć do miski. Dodać cukier i żółtka(...)rzadki, ponieważ w trakcie pieczenia wypłynie nam z naleśników. Ja wybrałam twaróg kanapkowo-sernikowy "Mój Ulubiony" z Wielunia. Sprawdził się tutaj doskonale. Na usmażone naleśniki nakładać po 1 łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do wysmarowanego masłem, naczynia żaroodpornego (o wymiarach 30 x 22 cm) tak, aby ściśle przylegały do siebie. Ze składników na sos waniliowy przygotować masę

Świat Domowej Kuchni
Cupcakes cytrynowe z dwukolorowym kremem i czerwonymi owocami 227

Piękne, letnie, kolorowe cupcakes cytrynowe ze śmietankowym, różowym kremem. Udekorowane sezonowymi, intensywnie czerwonymi owocami. Świetnie wyglądają zarówno na zdjęciach, jak i w rzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi. Składniki Babeczki wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 125 g miękkiego masła(...)pieczenia szczypta soli skórka otarta z 2 wyszorowanych cytryn 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas ucierając. Na koniec dodać skórkę

Słodkie inspiracje
Deser truskawkowy z czekoladowym makaronem 233

śmietana i truskawki, to połączenie idealne. A jak się okazuje makaron czekoladowy Lubella nadaje się świetnie. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Jeżeli mój tata, który nie jest zwolennikiem deserów i ciast, wcinał ten z zachwytem, to coś w nim wyjątkowego musi być ;-) SKŁADNIKI 200 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 500 g truskawek 1 banan 250 g serka mascarpone(...)kilka truskawek, 4 kostki gorzkiej czekolady WYKONANIE Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Banana obrać ze skórki. 200 g truskawek, banana i 2 łyżki cukru zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą masę.  Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, po czym odcedzić z wody, przełożyć do miski i zostawić, aż lekko ochłodnie (aby się nie skleił, warto go 2-3 razy przemieszać

Passions hobbies life
Śnieżny puch - bez pieczenia 383

jest właśnie dla Was. Ciasto ma jedną wadę :) Bardzo szybko znika :)  Kto się skusi na taką delikatną piankę? Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 400 g śmietany kremówki (36%) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka żelatyny ciastka herbatniki  cukier puder według własnego smaku (dałam 1/2 szklanki(...)płynna. Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Dodać ser i zmiksować, a następnie miksując wlewać cienkim strumieniem galaretkę. Dno tortownicy o przekroju 24 cm wyłożyć herbatnikami. Wlać masę na ciastka. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. śnieżny puch

O kuchni z uczuciem
Tarta odtłuszczona z borówkami 165

przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy masło, żółtko oraz mleko i zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to bardzo sprawnie i nie za długo by za bardzo nie ogrzać ciasta. Wałkujemy ciasto bardzo cienko (nie dosypując mąki) i wykładamy do foremki wysmarowanej masłem. Dociskamy do brzegów oraz nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny do schłodzenia. Nagrzewamy piekarnik(...)odstawiamy na 5 minut aż napęcznieje. Następnie zalewamy 100ml wrzątku i mieszamy aż całość się rozpuści. Mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem i nasionami z laski wanilii. Tak przygotowaną masą zalewamy spód tarty i wstawiamy do lodówki na godzinę. Na koniec wykładamy wierzch borówkami i finito, smacznego

wysmienity

Proponowane wyszukiwania