ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2232/3191)

Puree z dyni 190

puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki(...)aluminiową. Piec do miękkości około godziny w temperaturze 180 stopni. Miękkość sprawdzać patyczkiem, lub widelcem. Po upieczeniu dynię przestudzić i obrać ze skórki, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe puree można przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub jeśli chcemy wekować, to przełożyć do garnka, mocno podgrzać i dopiero wtedy nakładać do słoików. Do wekowania polecam dodać do gorącego

kuchnia doski
Koktajl malinowy bez pestek 249

2 szklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub

Korniszonki
UCIERANE NA MLEKU Z PORZECZKAMI 193

przepis na ciasto ucierane na mleku – jeszcze nigdy nikomu, komu dałam ten przepis nie wyszedł zakalec! Tym razem dodałam do niego porzeczki, które cudownie przełamały smak słodkiego ciasta. Wy śmiało możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 ) * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl * olej(...)PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę, obficie posypujemy owocami i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem do suchego patyczka ( ok. 45-50 minut ). Smacznego

Ostra na Słodko
UCIERANE NA MLEKU Z PORZECZKAMI 176

przepis na ciasto ucierane na mleku – jeszcze nigdy nikomu, komu dałam ten przepis nie wyszedł zakalec! Tym razem dodałam do niego porzeczki, które cudownie przełamały smak słodkiego ciasta. Wy śmiało możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 ) * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl * olej(...)PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę, obficie posypujemy owocami i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem do suchego patyczka ( ok. 45-50 minut ). Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik na zimno z musem z mango i pomarańczy 264

dokładnie wymieszać, w celu wyrównania temperatury. 4) Nie przestając miksować, przygotowaną żelatynę powoli dolewać do całości. 5) Kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 6) Przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i odstawić do lodówki, do stężenia. 7) Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na jednolity mus. 8) Do musu(...)wymieszać. 9) Kiedy sernik stężej (2-3h), zalać lekko tężejącym musem i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 10) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża

Fitsweet.me
Wiosenne tartaletki z cytrynowym kremem jogurtowym i truskawkami 220

lodówce na 30 minut schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować z osobna na placki grubości kilku milimetrów, następnie wykleić ciastem foremki wysmarowane uprzednio masłem. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C i piec około 20 minut do zrumienienia  do małego rondelka nalać 100 ml wody, dodać ksylitol, agar i mieszać do zagotowania(...)jogurtu greckiego odlać wodę, można wcześniej wyłożyć jogurt na sitko celem odsączenia nadmiaru wody. Ubić jogurt mikserem najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększając je i dolewać wąskim strumyczkiem masę z agarem. Na koniec wmieszać lemon curd krem wyłożyć na przestudzone kruche spody. Na kremie w dowolny spsosób  ułożyć truskawki w rondelku wymieszać wodę z ksylitolem i 1 łyżeczką mączki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty sernik z jogurtów greckich 168

serników z tzw, grudkami to propozycja tego sernika jest w sam raz dla niego :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie :) Przepis pochodzi z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta "autorstwa Elżbiety :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: 5 jaj 1/4 szkl. cukru pudru(...)budynie waniliowe  1 cukier waniliowy biszkopty ciasteczka korzenne ( można również ciasteczka kakaowe tak jak było w oryginale Sposób przygotowania : Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej łyżce jogurty cały czas mieszając Następnie wsypujemy budynie i całość mieszamy. Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej

Różne smaki w kuchni
Babeczki a la wuzetka 172

krem. Wbijamy po 1 jajku i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy maślankę oraz suche składniki kończąc suchymi składnikami. Formę do muffin wykładamy papierowymi papilotkami, papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Babeczki odstawiamy do wystudzenia. Krem: serek ucieramy krótko z cukrem i cukrem(...)wody, odstawiamy do napęcznienie, a następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy jej). Do serka mascarpone dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na chwilę do lodówki. Kremem napełniamy szprycę i dekorujemy babeczki. Możemy je dodatkowo posypać starą czekoladą. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Ciasto na oleju z żółtymi śliwkami 521

wyszukiwanie przepisu na ciasto ze śliwkami, co uświadomiło mi, że bardzo dawno nic takiego nie robiłam. A że babcia podrzuciła akurat świeże owoce - oto jest:  delikatne, puszyste, słodkie ciasto z żółtymi śliwkami. Bardzo szybko i łatwo się je robi, nie jest zbyt tłuste i ciężkie. Składniki 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego  1/3 szklanki oleju(...)małych, żółtych śliwek opcjonalnie cukier puder do posypania z wierzchu Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i zmiksować. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i sól. Zmiksować. Przełożyć do formy o wym 27x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć połówki śliwek skórkami do dołu, a wypestkowaną częścią

Słodkie inspiracje
Truskawkowa tarta bez pieczenia 293

blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć(...)garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą.  Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę w mikrofali. Płynną czekoladę wlać do pokruszonych ciastek - wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do blachy na tartę, o średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy, mocno dociskając. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody

kolorowotorcikowo
Malinowa pianka 145

Składniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki

Qchnia po prostu
Sernik śmietanowy 210

Prosty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾  szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa śmietanowa(...)łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o  śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym

Wanilia i Kardamon
Agrestowy sernik na zimno 146

Dziś zapraszam Was na boski agrestowy sernik na zimno. Tak, nie waham się użyć tego słowa - jest boski ! Przygotowałam go na urodziny przyjaciółki i bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Frużelina czereśniowa 148

Frużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki(...)garnku.   Całość zasypać cukrem i połączyć z sokiem cytrynowym.   Owoce gotować do momentu puszczenia soku. Dodać mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w wodzie) i mieszając - gotować do powstania gęstej masy. Następnie garnek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dokładnie połączyć z kisielem. Frużelinę przełożyć do słoiczków i odstawić (do góry dnem) - aż ostygnie i zgęstnieje

Di gotuje
Gofry w wersji klasycznej i light! 224

łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 płaskie łyżki cukru pudru Jajka z cukrem roztrzep rózgą lub ubij mikserem, dodaj mleko i pozostałe składniki. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie zacznij smażyć na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej olejem rzepakowym. Smażymy na złoty kolor, GOFRY WERSJA NR.2 LIGHT: - 1 szklanka mąki owsianej - 1 czubata łyżki(...)tłuszczu - 1/2 banana dojrzałego - 1/2 łyżeczki stewii - 2 białka - 1 żółtko - 4 łyżki oleju kokosowego (w postaci płynnej) Białko, żółtko, banana, mleko i olej kokosowy zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie rózgą. Gofry smażymy od razu na rozgrzanej gofrownicy, smarując ją olejem kokosowym. Podajemy z sezonowymi owocami, u mnie posypałam kakao i podałam z morelami

SMYKWKUCHNI