ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2225/3191)

Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 197

pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części.   Mus miętowo cytrynowy 600  ml śmietany kremówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wiśniowa tarta z bezą 213

czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy 26 cm podwijając boki. Włożyć do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 15 minut. Nadzienie: Wiśnie wraz z sokiem i cukrem umieścić na dużej patelni teflonowej i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Owoce smażyć(...)przygotowane wiśnie wyłożyć równomiernie na podpieczonym kruchym spodzie i zostawić do ostudzenia. Beza: Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodać ocet winny, wymieszać szpatułką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i przelać na ochłodzoną masę wiśniową. Pianę rozprowadzić równomiernie po tarcie, po czym włożyć do piekarnika. Po 5 minutach

Passions hobbies life
Minitarty karmelowe bez pieczenia [bez cukru] 195

Porcje 7 Oceń Zapisz przepis Drukuj Spód 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao niesłodzonego Masa karmelowa wg tego przepisu (przygotuj 1/4 porcji i mniej mleka, żeby sos był gęstszy) http://www.powiedzdietomnie.pl/2017/05/krem-karmelowy.html Do przybrania świeże owoce (maliny, truskawki, borówki, jagody) tarta gorzka czekolada Przygotowanie Wiórki i płatki(...)Wszystko dokładnie połącz za pomocą rąk. Przygotuj foremki (najlepiej silikonowe), następnie wyłóż do każdej spód dokładnie ugniatając Włóż spody do zamrażarki na kilka godzin - dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z foremek Delikatnie wyjmij minitarty i wypełnij je karmelowym kremem Ozdób owocami i posiekaną czekolada Zjedz od razu lub przechowuj kilka dni (w lodówce). Wskazówki Przygotuj sos karmelowy w bardziej

Powiedz dietom nie
Sernik Oreo 169

Sernik upieczony na mleku skondensowanym (które uwielbiam!) z dodatkiem pysznych ciasteczek Oreo wręcz rozpływa się w ustach. Wszyscy prosili o dokładkę. Was też zachęcam do upieczenia tego pysznego ciasta, na pewno jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu :) 1 kg sera na serniki z wiadereczka (Piątnica lub President) 4 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ciasteczek Oreo  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Do misy miksera przekładamy wszystkie składniki, krótko miksujemy, tylko do połączenia. 12 ciasteczek grubo łamiemy i mieszamy z masą serową. Spód tortownicy (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Wlewamy masę sernikową. Pieczemy w temp. 150 stopni (góra-dół) 60 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy w nim sernik

Smakołyki Asi
Cytrynowe mufinki 223

Szybko, smacznie i cytrynowo :) Jeśli macie ochotę na naprawdę coś smacznego i prostego w przygotowaniu to zróbcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Składniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1,5 ) 130 g jogurtu(...)winogron ( użyłam rzepakowy ) skórka z cytryny ( ewentualnie esencja cytrynowa ) Sposób przygotowania : Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Dolewamy jogurt naturalny i olej , dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremek na mniej więcej 3/4 wysokości , nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy ok. 25 minut ( obserwujemy muffinki gdyż długość zależy

Różne smaki w kuchni
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 240

kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa mielonego. Przygotuj dwie stołowe łyżki i odmierzaj nimi porcję masy. Obtocz każdy kotlecik w bułce tartej. Kotleciki smaż w dużej ilości tłuszczu. Ja nalałam jakiś 1 cm do garnka i smażyłam po kilka sztuk. Smaż do zrumienienia z obu stron(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw

Anioszek w kuchni
Orzechowe muffinki z Monte! 231

białej czekolady - 2 łyżki Nutelli - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło ucieram z cukrem i jajkiem na gładką, puszystą masę. Dodaję mleko. Rozdzielam ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję białą część deseru Monte, do drugiej ciemną + dwie łyżki Nutelli. Do każdej z porcji dodaję po równej(...)mleczną czekoladę i połowę orzechów, do jasnej porcji posiekaną białą czekoladę i pozostałe orzechy.  Blachę do muffinek wykładam papilotkami i wlewam analogicznie do deseru Monte- najpierw ciemną część ciasta, następnie jasną (po ok. łyżce. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę muffinki 20-25 minut

Cook&Love
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami 169

Pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami - u mnie bez spodu, ale można spó ciasta wyłożyć biszkoptami bezglutenowymi czy ciasteczkami. Bardzo delikatny i puszysty, uwielbiany przez dzieci, choć nie tylko ;) Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 700 g serka homogenizowanego ( śmietankowy lub waniliowy)  250 g śmietanki kremowej 30%  4 łyżki cukru pudru  30 g żelatyny  200 g truskawek(...)Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody i dokładnie wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Cały czas miksując dodawaj serki. Do żelatyny dolej 2-3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Powoli połącz żelatynę z masą serową i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na tortownicę o średnicy ok. 24 cm i wstaw do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuść

Kuchnia bezglutenowa
Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym 244

paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Paski ciasta nawijać na foremki do rurek zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto na siebie nachodziło. Nawinięte na rurki ciasto ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekranika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki dobrze się zrumienią(...)desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała, dzięki temu nie będzie wypływać z rurek. Za pomocą szprycy napełnić masą wystudzone rurki. Gotowe rureczki można od razu zajadać lub wstawić jeszcze

Monia miesza i gotuje
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 184

solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec(...)przez kolejne 10 minut. Przestudzić. Na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem, odparować wodę, ostudzić. Kremówkę zmiksować z serkiem, jajkami, solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki, łyżeczką między nimi rozłożyć pesto. Całość posypać płatkami orzechów. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Borówkowe placuszki z lodami z nerkowców 201

jest w stanie poradzić sobie z kostkami lodu, wlej do orzechowego musu 150 ml bardzo chłodnej, zmrożonej wody i zmiksuj – wtedy czas mrożenia wydłuż do 3 godzin). Lodową masę przełóż do pudełka i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.  Aby przygotować placuszki, do miski wysp wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oraz sól i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej roślinne(...)uzyskanej maślanki dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier, zamieszaj tak, aby nieco się rozpuścił, po czym wlej całość do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.  Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta, a na każdą z nich powykładaj kilka borówek. Kiedy na placuszkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi

Roślinna - blog wegański
Vit kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe 291

mąką migdałową, z szafranem, z malinami. Najczęściej podawane z łyżką bitej śmietany i świeżymi owocami. Natomiast dla mnie najlepiej smakuje z sosem żurawinowym który swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest z czekoladą mleczną a nie białą (vit kladdkaka). SKŁADNIKI: * 100 g białej czekolady * 100 g masła * 180 cukru(...)Dodatki do podania: świeże owoce, bita śmietana, sos żurawinowy, WYKONANIE: Masło roztapiamy w małym garnku, od razu ściągamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jajka, cukier i cukier z wanilią ucieramy/miksujemy na jednolitą białą masę. Do białej masy jajecznej dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość

Mohiella
Knedle z truskawkami 259

gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą już zupełnie chłodne, uklepać je w dużej płaskiej misce i podzielić masę na trzy części, jedną część wyjąć łyżką i odłożyć na bok, jej miejsce wypełnić mąką (to taki stary, dobry sposób, dlatego moja mama zawsze ma problem z podaniem mi proporcji(...)kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie i to, co powoduje, że każda kucharka przygotowuje inne knedle, ponieważ jeśli ciasto ma zbyt luźną konsystencję, trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Blondies 168

cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).     Potrzebne będą: 230 g masła 300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki(...)kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 181

Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe 3 zł a ułatwia życie. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut(...)orzeszków ziemnym (jeżeli niesolone to dodać pół łyżeczki soli) kromka chleba (jasnego) około 100 g 150-200 ml mleka sojowego 50 ml oliwy/oleju Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi pierogami. Smacznego

greenscarf