ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2217/3191)

Mój tort urodzinowy (orzechowo-jagodowy). 229

Wczoraj (30 marca) obchodziłam swoje 24. urodziny. Z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić moim tortem. :) Na razie będzie to przepis tylko na ciasto i kremy. Jeszcze nie czuję się na siłach, aby umieszczać tu instrukcje dotyczące dekoracji, gdyż jest to mój początek i się uczę! Składniki: I. Biszkopt (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych(...)mąki ziemniaczanej II. Nasącz: syrop 30 °  ( zagotować 100 ml wody z 100 ml cukru i ostudzić) 3/4 szklanki wody 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu III. Masa orzechowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki rumu 2 łyżki domowej przyprawy "karmel wanilia

DominikaDolci
Tarta cytrynowa z bezą 219

Składniki połączyć i szybko zagnieść, a następnie odstawić do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy olejem, wystudzone ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie kuchennym i przekładamy do formy, nadmiar ciasta ścinamy ostrym nożem. Czas pieczenia ok. 25 minut w 180 C. Krem cytrynowy: - 4 żółtka - 2 jaja - 4 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki masła(...)Cytryny należy sparzyć wrzątkiem, następnie zetrzeć dokładnie żółtą część skórki bez białego albedo, do startej skórki wcisnąć sok z cytryn i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną.  2. Ubitą masę z jaj ściągamy z pary i stawiamy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia i łączymy z sokiem cytrynowym z mąką, mieszamy do czasu aż powstanie budyń. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy garnek

Apetyczna babeczka
Rolada mięsno-serowa 328

połączenia i wyłączamy mikser. Dodajemy starty cheddar i mieszamy łyżką. Wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (ja używam tej od piekarnika). Rozsmarowujemy – uzyskamy cienką warstwę (masy może wydawać się bardzo mało, ale urośnie). Pieczemy przez ok. 15 minut w 200ºC (190ºC z termoobiegiem). Szalotkę i marchew obieramy. Szalotkę kroimy drobno, a marchew trzemy na tarce o dużych(...)tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy

Poezja smaku
EKLERKI 147

mąki pszennej • 4 jajka Wodę zagotować z margaryną lub masłem, energicznie mieszając wsypać mąkę, mieszamy aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek garnka, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycujemy ok. 7 cm eklery zostawiając odstępy, pieczemy(...)waniliowe • 2 łyżki cukru • 200 g masła W garnku zagotowujemy dwie szklanki mleka z cukrem, dodajemy budyń rozmieszany w szklance mleka, mieszamy aż zgęstnieje, studzimy. Masło utrzeć na puszystą masę, ciągle miksując dodawać stopniowo budyń, gotowy krem odłożyć do lodówki do schłodzenia. Ostudzone eklerki trzeba przekroić wzdłuż i szprycą nakładać krem, następnie je składamy, gotowe dekorujemy cukrem pudrem lub czekoladą

KUCHNIA POLSKA
CIASTO FASOLOWE 173

łyżeczka proszku do pieczenia, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cynamonu Polewa: 6 kostek czekolady gorzkiej, 3 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana(...)dodajemy wiórki i żurawinę, wylewamy na formę. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu polewamy polewą (podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę

słodki bratek
Najlepszy sernik truskawkowy (pieczony) 279

często w okresie letnim piekę wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Niestety ze względu na krem śmietanowy ciasto nie może być przechowywane dłużej niż 3 dni, jednak uwierzcie - jest tak pyszny, że na pewno tyle nie będzie musiał czekać ;) Składniki Spód 70 g masła 170 g maślanych herbatników masło do wysmarowania tortownicy(...)masłem. Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. W dno tortownicy wcisnąć przygotowany spód, wyrównać, docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 900 g tłustego, gładkiego, mielonego sera białego 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 15 g cukru z wanilią

Słodkie inspiracje
Czekoladowy tort naleśnikowy 269

inaczej niż tradycyjnie zwinięte w ruloniki. Tort składa się z kilkunastu naleśników o średnicy 20 cm. Gdy upieczesz mniejsze naleśniki Twój tort będzie znacznie wyższy. Polecam przepis ! Składniki na ciasto naleśnikowe: 150 g mąki orkiszowej 550 (1 szklanka) 250 ml mleka 2 jajka 50 g masła 1 łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru/ksylitolu 1/3 szklanki wody gazowanej(...)śmietany 24% 3 łyżki ksylitolu (zmielonego) 1 laska wanilii Wykonanie: do rondelka połamać czekoladę, dodać masło i mieszając podgrzewać aż się roztopi. Wlać mleko, wmieszać rózgą kakao. Do ostudzonej masy wbić jajka i rozbełtać mikserem, następnie przesiać mąkę, wymieszać i odstawić do napęcznienia na około 30 minut. Po tym czasie dodać gazowaną wodę mineralną, powtórnie wymieszać. Usmażyć naleśniki ser wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosanka z malinami 190

polatane. Dziś dowiedziałam się, że ciasto smakowało, więc cieszę się, że choć tak mogłam podziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kokosanka z malinami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki 130 g mąka kokosowa 75 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 60 g erytrol lub inne słodziwo 70 g wiórki kokosowe(...)łyżka olej kokosowy roztopiony 1 szklanka maliny mrożone lub świeże Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy. Dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Masę przekładamy do formy o średnicy 25-30 cm, pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka

Kucharzyca
Babka śmietankowa – kuchnia podkarpacka 202

według przepisu z Jodłowej Górnej (Ziemia Brzozowska) wyróżnia się spośród innych babek delikatnym śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to użycia w roli tłuszczu nie masła, margaryny, czy oleju, a właśnie śmietany. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne. Warto upiec nie tylko na święta :) Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Składniki (foremka z kominkiem, wysokość 12 cm, szerokość u góry(...)szklanki mąki 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła bakalie (u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i orzechy) Całe jajka miksujemy z cukrem i masłem. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę, następnie mąkę z proszkiem i troszkę bakalii. Pieczemy w dobrze piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut (do suchego patyczka

Trzeci talerz
Marchewkowa kokosanka 170

mogą je zajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 1/2 szklanka mąka kukurydziana 1/2 szklanka mąka ryżowa 80 g wiórki kokosowe 60 g cukier kokosowy 1 łyżeczka soda oczyszczona 1 łyżeczka(...)tarce o małych oczkach 180 ml mleko może być roślinne Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki, a następnie mieszamy je razem dodając partiami suche do mokrych. Masę wykładamy do formy o średnicy 18-20cm lub mniejszej keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut

Kucharzyca
Lany chrust czyli dzikie węże 164

się je błyskawicznie, nie wymagają zagniatania, wałkowania i wycinania, a smakują równie dobrze jak tradycyjne i są bardzo chrupiące. Podczas smażenia można wykazać niebywałą kreatywność rysując ciastem wzorki na gorącym oleju. Składniki: • 3 jajka • 2 cukry wanilinowe • 200 g mąki pszennej • 150 ml mleka • 1 łyżka spirytusu • cukier puder do posypania • olej do smażenia(...)małych obrotach, powoli dodając mąkę i spirytus. • Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, zawiązać na końcu gumką i dopiero wtedy obciąć końcówkę rękawa, przez który będziemy wyciskać masę. • Olej rozgrzać w metalowej misce

To co kocham
Galaretka/sos z czarnej porzeczki 187

Przepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody(...)gorące przełożyć na sito, przetrzeć i odcedzić sok. Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut. Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje. Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić

Di gotuje
śniadaniowe ciastko bananowe 230

śniadaniowy, jednoporcjowy, razowy chlebek (ciastko, ciasto) bananowe (bez cukru i laktozy) z polewą z kakao i orzechami "Muszę zacząć lepiej organizować swój czas" - taka myśl ogarnia mnie, kiedy do zrobienia jeszcze stos zadań z matematyki. Przepis: / własny, jedna porcja/ 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku średnie jajko banan (około(...)skórki) Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajko zmiksować z bananem. Połączyć obie masy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 40 minut w kokilce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ostudzenia. Rano podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie sos z kakao - łyżeczka kakao, dwie łyżeczki wody; migdały i wiórki kokosowe). smacznego

tost z dżemem
Placki dyniowo-ziemniaczane 172

większe ziemniaki  ok. 1/2 kg dyni   1 duża cebula  1 jajko lub 2 jeśli są malutkie mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji ciasta 2-3 ząbki czosnku  olej do smażenia     pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie:   Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce(...)odciskamy. Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami do smaku. Na koniec dodajemy mąkę i zagęszczamy nią masę.  Placki smażymy podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane , podajemy z keksem śmiatany czy jogurtu naturalnego lub dipem czosnkowym.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Domowy Hamburger jak z McDonald's 222

wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy . Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż(...)przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie

Słodka Strona