Dziadka u mojego starszego synka. Jest mnóstwo wariacji związanych z tym ciastem, ja jednak wybrałam wersję klasyczną bez herbatników, za to z dżemem porzeczkowym i galaretką. Tak zapamiętałam to ciasto z dzieciństwa :). KASZAK Biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakako Krem 1 litr mleka 1 szkl kaszy manny(...)czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie mieszając. Piec do zrumienienia. Ostudzony biszkopt przekroic na pół. Do szkl mleka wsypac kaszę mannę a resztę mleka zagotować z cukrami, masłem i kakao. Do gotującego się mleka wlać
Pieguskowa Kuchniaowsianek bratki - te mi najbardziej w smaku, przypadły do gustu nagietek lekarski, bardzo pospolity kwiatek, również możecie jeść płatki kwiaty cukinii , które idealnie sprawdzą się np. smażone w cieście naleśnikowym, albo w omletach ;-)) Mniej popularne kwiaty, ale też dostępne: kwiaty ogórecznika lekarskiego, kwiaty czarnego bzu czy nasturcji Po całą długą listę kwiatów jadalnych odsyłam Was na tą stronę PRZEPIS(...)płaska łyżka mąki pszennej lub orkiszowej - ewentualnie cukier lub stewia, ja nie dodaje ani jednego, ani drugiego Białka ubij na sztywno, ale niezbyt długo dodaj żółtka dalej ubijaj, aż masa troszkę zbieleje. Smaż z każdej strony na małej ilości oleju kokosowego lub maśle. Jeśli zaczynasz przygodę z omletami to zacznij od omleta wielkości małego talerzyka, taki będzie Ci łatwo obrócić
SMYKWKUCHNIapetyczny kolor! To moje pierwsze takie ciasto owsiane, warto skusić się na wersję z mąki pełnoziarnistej i dodać garść ulubionych bakalii. Myślę, że np. z bananami będzie smakowało genialnie! Ciasto owsiane Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko 1/3 szklanki cukru, najlepiej brązowego 1/4 szklanki masła 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru(...)Odstawiamy, aby napęczniały. Jajko ubijamy z cukrem i dodajemy masło. Do płatków, które już napęczniały dodajemy mąkę pszenną, 1/2 szklanki wody oraz cukier z prawdziwą wanilią. Starannie mieszamy. Masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy cukrem kokosowym. Pieczemy przez kwadrans w temp. 180 st. C. Idealne na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchniamąki owsianej). Do wysokiego naczynia wbić 2 jajka, dodać pokrojonego banana, zmielone płatki owsiane i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksować za pomocą miksera lub blendera. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, dlatego dobrze dodawać zmielone płatki stopniowo. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub szczyptę zmielonej wanilii (dzięki temu placki będą miały przyjemny waniliowy(...)placuszki równomiernie się usmażyły i nie były surowe w środku. Krok po kroku: 1. Zmielić płatki owsiane 2. Połączyć wszystkie składniki 3. Zmiksować całość na masę o konsystencji gęstej śmietany 4. Usmażyć placuszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki owsiane z bananem Artykuł Placuszki owsiane z bananem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plbiałej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny mus truskawkowy 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe pół szklanki wody Wykonanie: ciasto Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając. Odstawić do lodówki na około godzinę. krem(...)rozpuścić /namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i dodać do śmietany i czekolady. Ubić pozostałą śmietanę, dosłodzić według uznania cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Połowę kremu śmietanowego wyłożyć na schłodzony spód. mus truskawkowy Truskawki umyć i zmiksować blenderem na mus. Przełożyć do rondelka i podgrzewać, dolać wodę i krótko zagotować
Pysznie & Pięknieposmarowałam go masą kajmakową. Położyłam drugi wafel, na którym rozłożyłam masę mleczną. Rozsmarowałam ją i przykryłam kolejnym waflem. I tak naprzemiennie aż do rozłożenia 5 sztuk wafli i skończenia masy. Ostatni wafel nie jest niczym posmarowany. Całość zawinęłam ściśle w folię spożywczą. Wstawiłam do lodówki i zostawiłam pod obciążeniem na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki pokroiłam na paski. Zrobiłam(...)stół dla Waszych gości, to z pewnością nie powstydzicie się ani ich wyglądem ani smakiem. Podane na deser np. do kawy, z powodzeniem mogą zastąpić niejedno smaczne ciasto. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysikrem na bazie dyniowego puree. Z czym najbardziej mi to zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego(...)łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć do garnuszka. Dodać resztę składników i wymieszać. Zagotować i na niewielkim ogniu gotować tak długo, aż masa osiągnie pożądana gęstość. Masę należy mieszać, aby nie pryskała. Taki krem należy trzymać w lodówce. Jeśli chcemy zrobić większa ilość, wtedy należy przełożyć gorący krem do wyparzonych słoiczków, a następnie
Codzienna kuchnia niecodziennaBiałka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Wszystko delikatnie mieszamy drewniana łyżką Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt makowo-kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy(...)Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Przygotowanie kremu 1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Pozostałe mleko gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodajemy po łyżce budyniu. Ostudzony biały biszkopt smarujemy dżemem i na to kładziemy biszkopt makowo-kokosowy Następnie smarujemy kremem
W kuchennym oknie EwyCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)szklanka wiórków kokosowych 1 kg truskawek (trochę zostanie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Ściągnąć „skórkę”, przełożyć
Oryginalny smakKrem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami. SKŁADNIKI: - 4 żółtka - 150 ml tłustego mleka - 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej) - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - 4 łyżki cukru ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM , potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie wrzeć(...)odstaw z ognia aby się lekko przestudziło. BARDZO MAŁYMI PORCJAMI dodawaj mleko do żółtek ciągle energicznie mieszając. Masa nie może się ściąć. PRAWIE GOTOWY KREM przelej do rondelka i postaw na mały ogień, podgrzewaj ciągle mieszając. Po kilku minutach zgęstnieje i zrobi się błyszczący. KREM ANGIELSKI możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolijaja i masło, miąższ z lasek wanilii. Ciasto wyrabiać robotem. Na koniec dodać proszek do pieczenia nie przerywając mieszania. Ciasto podzielić na 2 formy (24 cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Krem Żółtka ubić z cukrem(...)cytryny. Po zagotowaniu mleko przefiltrować. Gor ą ce mleko wlać do garnuszka, do którego stopniowo dodawać masę z żółtkami. Całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając . Do kremu dodać wiórki kokosowe. Całość gotować 2 minuty
La grande e la piccola cuocamiąższem z laski wanilii i szczypt ą soli ok. 3-4 minut. Pod koniec stopniowo dodawać m ą k ę i delikatnie wymieszać . 2. Ciasto przelać do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Krem Żółtka ubić z cukrem(...)cytryny. Po zagotowaniu mleko przefiltrować. Gor ą ce mleko wlać do garnuszka, do którego stopniowo dodawać masę z żółtkami. Całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając . G otować 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając . Krem
La grande e la piccola cuocapokrojone masło i zmiksować (powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez(...)możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać
KuukBuukdodać mąkę ze szczypt ą proszku , sól,żółtka, śmietanę i masło szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 10 minut. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto na wielkość formy, przełożyć i dobrze wyłożyć boki. Podpiekać w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać po kolei cebulę pokrojoną w piórka, cukinię pokrojoną(...)smaku solą, pieprzem i papryką, dusić aż cukinia będzie lekko miękka. Na końcu dodać start ser i wymieszać. Wszystko przełożyć na podpieczoną tartę, jajka roztrzepać i lekko posolić zalać masę mięsno cukiniową. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki pokrojoną w plasterki cukinię i posypać szczypiorkiem. Włożyć do piekarnika i dalej zapiekać około 18 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na spód: 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych 1 jajko 1 łyżka ksylitolu/cukru 100 g masła 2 łyżki lodowatej wody Składniki na masę serową: 500 g sera 3x mielonego 200 g masła orzechowego 2 jaja L 160 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki kukurydzianej/Mondaminy Składniki na karmel: 100 g ksylitolu/cukru 1 łyżka wody 65 g masła(...)orzeszki zmielić w młynku, bardzo krótko, dosłownie kilka sekund. Mąkę i cukier wymieszać z drobno pokrojonym zimnym masłem na mokry piasek. Dodać orzeszki, jajko i miksować dalej, aż ciasto zacznie zlepiać się w kulę. Pod koniec dodać wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą wylepić bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!