ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2219/3191)

Ekspresowe bułeczki 229

Szybkie do zrobienia bułeczki...nie potrzeba długiego zagniatania ciasta, a nawet nie potrzeba wyrastania.Uformowane bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika i czekamy aż się upieką. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżki miodu około  30 dkg  mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie jajko(...)Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól i rozmieszane drożdże. Składniki wyrobić energicznie ręką na gładką jednolitą masę (ok. 7 minut). Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę,naciąć,  posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Serowa tarta bez pieczenia 167

kilku deszczowych dniach trafił się w końcu jeden ciepły i słoneczny nabrałam więc ochoty na ciasto bez pieczenia. Sezon truskawkowy wciąż w pełni, ale mnie truskawki jeszcze się nie przejadły. Tak więc zapraszam na tartę serową z truskawkami. Serowa tarta bez pieczenia 25 dag maślanych herbatników czekoladowych 4-5 łyżek nutelli 50 dag miękkiego, zmielonego twarogu 20 dag kwaśnej śmietany(...)cukru pudru 1 laska wanilli 3 łyżki żelatyny 40 dag truskawek Herbatniki zmiksować w malakserze, przełożyć do miski i wymieszać z nutellą do uzyskania elastycznej masy. Okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożyć masą herbatnikową i odstawić do lodówki do stwardnienia. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Twaróg wymieszać ze śmietaną i cukrem

Pieguskowa Kuchnia
Biskwity 265

Moje wypieki”. Robiłam je już kilkukrotnie i jestem pewna, że zrobię je jeszcze nie jeden raz. Wyglądają cudnie, a smakują jeszcze lepiej. Uwielbiam to połączenie świeżego, delikatnego biszkoptu, masy śmietanowej i soczystych owoców. Do tego są szybkie w wykonaniu i poradzi sobie z nimi każdy, kto choć raz w życiu upiekł biszkopt;) Szczerze polecam:) 3 duże jajka szczypta soli(...)skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 400 ml śmietanki 36% 200 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru świeże owoce: truskawki/borówki/maliny/jeżyny lub bezpestkowe winogrona cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. W misie miksera umieszczamy białka, które ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier. Do ubitej i lśniącej piany dodajemy po jednym żółtku

Smaki Na Talerzu
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 187

naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem  i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy ją. Następnie odłamujemy jeszcze kawałek szparaga(...)kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle z czosnkiem kilka minut. W tym czasie, w misce rozbijamy rózgą jajka, jogurt, ser, dodajemy sól, pieprz i podsmażone na maśle szparagi. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, układamy na wierzchu szparagi, pokrojonego w plastry oscypka i konfiturę żurawinową. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Wielkanocna pascha z bakaliami bez jajek 286

składniki: 500 g białego sera, tłustego 100 g masła, miękkiego 70 ml śmietany 50-70 g cukru pudru 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Domowy Smak Jedzenia
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI 191

troszkę mniej niż 1/4 szkl. letniej wody Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h DZIEŃ 2 Do zakwasu dodaj 1/4 szklanki mąki i mniej więcej taką samą ilość wody, masa powinna być dość gęsta. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h DZIEŃ 3 Powtórz czynność z dnia nr 2 Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h DZIEŃ 4 Odłóż połowę(...)szklanki mąki i wodę. Wymieszaj, odstaw na 24h. DZIEŃ 5 Możesz już spróbować piec chleb z 4 dniowego zakwasu, ale jest on jeszcze najprawdopodobniej słaby i musisz do ciasta dodać troszkę drożdży. Zakwas możesz dokarmiać dalej i to Ci rekomenduję. Dodaj 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720 i wodę letnią. Odstaw na 24 godziny. Zakwas jest gotowy. Powinien być, gęsty

SMYKWKUCHNI
Sernik crème brûlée z mango 218

święta i od tech samych kilku lat nic mi z tego nie wychodzi. Ilekroć komponuje menu słyszę zza pleców " jaki sernik robisz rym razem?" "grrrr!" a ja mam tyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe(...)Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie Spód 200 g ciastek owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa 500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 80 ml śmietany 30% 2 bardzo dojrzałe mango Dodatkowo ok 8 łyżek brązowego

Słodki Kompromis
Naleśniki z serem 178

biały ser niemielony, a jedynie delikatny utarty z żółtkami i cukrem, z wyrażnie wyczuwalnymi grudkami. Ja również pamiętam takie nadzienie z dzieciństwa. Składniki: Ciasto na ok. 20 naleśników (1 szklanka to 250 ml) • 2 szklanki mleka • 1 szklanka gorącej wody • 1/2 łyżeczki soli • 3 jajka • 2 szklanki mąki • 2 łyżki oleju(...)odsmażenia naleśników • kwaśna śmietana Wykonanie: • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać. • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei. • Usmażyć ok. 20 naleśników, smarując patelnię pędzlem z olejem. • Żółtka utrzeć w misce z cukrem pudrem i waniliowym. • Dodać

To co kocham
Keks z owocami lata 158

porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne, aby to były małe owoce i nie krojone, bo wtedy nie wylatuje z nich sok i nie rozmiękają ciasta tworząc zakalec. Dodałam również małe czipsiki czekoladowe dla podkręcenia smaku. Można użyć tabliczkę czekolady pokrojoną na drobne kawałki. Wyszedł wyśmienity, lekko kwaskowy z nutką czekolady! Polecam(...)czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szklanka jagód • 1 szklanka czerwonej porzeczki • 100 g czipsów/płatków czekoladowych Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Wlewać powoli olej cały czas ucierając. • Dodać mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka, wymieszać. • Wsypać owoce i czekoladę, wymieszać. • Ta porcja wystarcza

To co kocham
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 189

złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. 3. Wracamy do sosu: Kiedy warzywa zmiękną musztardę, jogurt naturalny, mąkę i kilka łyżek wywaru na sos wymieszać w miseczce na gładką masę, wlać ją do garnka i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć usmażone pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił(...)ziemniaki rozgnieść praską razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy  stopniowo, na oko- tak aby uzyskać nieklejące się do ręki ciasto. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości jednego centymetra, wykrajać kółka szklanką. Scones smażyć na posmarowanej olejem patelni na złoty kolor.  Podawać z pulpecikami, lekko polane sosem koperkowym

Cook&Love
Sernik dyniowy 376

Sernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu

Poezja smaku
Chrupkie pieczywo. 154

przygotowaniu i smakuje wspaniale. Często jest podawane na śniadanie, zarówno z wytrawnymi dodatkami jak i słodkimi. Będzie też idealną przekąską między posiłkami. Bardzo ważne jest, aby naprawdę cienko rozsmarować masę na blaszce. Chlebek jest mocno chrupiący i jeżeli warstwa będzie zbyt gruba, stanie się po prostu za twardy. Przekonałam się o tym na własnej skórze ;) Składniki: 2 szkl. nasion(...)pełnoziarnistej 1 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać. Do suchych składników dodać wodę i miód, a następnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i cienko rozprowadzić, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i podzielić

zadanie-gotowanie
Sernik jagodowy z pianką Chia 560

Pyszny i delikatny w smaku sernik jagodowy z pianką z nasion Chia oraz chałowym spodzie. W upalne dni nie zawsze chcemy włączać piekarnik i dodatkowo nagrzewać

Bajeczna Kuchnia
Dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką 364

Dziś zapraszam Was na dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką. Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! 1572

opakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony  1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody  szklanka porzeczek czerwonych    Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia.  Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy.  Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – uwaga zmniejszamy ilość wody(...)mieszamy, a wręcz lekko ubijamy, tak aby całość się porządnie połączyła, dodajemy galaretkę i znowu mieszamy ( uwaga może chlapać ;). Wyłączamy mikser i do misy dodajemy 75% naszych porzeczek.  Masę przelewamy do formy na nasz przygotowany wcześniej spód i z góry delikatnie rozsypujemy po masie porzeczki.    Wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie sernik stał w lodówce

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania