ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2216/3191)

Babka śmietankowa – kuchnia podkarpacka 236

według przepisu z Jodłowej Górnej (Ziemia Brzozowska) wyróżnia się spośród innych babek delikatnym śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to użycia w roli tłuszczu nie masła, margaryny, czy oleju, a właśnie śmietany. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne. Warto upiec nie tylko na święta :) Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Składniki (foremka z kominkiem, wysokość 12 cm, szerokość u góry(...)szklanki mąki 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła bakalie (u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i orzechy) Całe jajka miksujemy z cukrem i masłem. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę, następnie mąkę z proszkiem i troszkę bakalii. Pieczemy w dobrze piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut (do suchego patyczka

Trzeci talerz
Marchewkowa kokosanka 184

mogą je zajadać weganie. Ciasto jest bezglutenowe, ale (aaaaa!) zawiera cukier (aaaaa!). Oczywiście możecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 1/2 szklanka mąka kukurydziana 1/2 szklanka mąka ryżowa 80 g wiórki kokosowe 60 g cukier kokosowy 1 łyżeczka soda oczyszczona 1 łyżeczka(...)tarce o małych oczkach 180 ml mleko może być roślinne Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki, a następnie mieszamy je razem dodając partiami suche do mokrych. Masę wykładamy do formy o średnicy 18-20cm lub mniejszej keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut

Kucharzyca
Lany chrust czyli dzikie węże 176

się je błyskawicznie, nie wymagają zagniatania, wałkowania i wycinania, a smakują równie dobrze jak tradycyjne i są bardzo chrupiące. Podczas smażenia można wykazać niebywałą kreatywność rysując ciastem wzorki na gorącym oleju. Składniki: • 3 jajka • 2 cukry wanilinowe • 200 g mąki pszennej • 150 ml mleka • 1 łyżka spirytusu • cukier puder do posypania • olej do smażenia(...)małych obrotach, powoli dodając mąkę i spirytus. • Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, zawiązać na końcu gumką i dopiero wtedy obciąć końcówkę rękawa, przez który będziemy wyciskać masę. • Olej rozgrzać w metalowej misce

To co kocham
Galaretka/sos z czarnej porzeczki 196

Przepis został zaczerpnięty ze starych, rodzinnych zapisków i do dziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody(...)gorące przełożyć na sito, przetrzeć i odcedzić sok. Otrzymany przecier zważyć/zmierzyć i podgotować 5-8 minut. Dodać odpowiednią ilość cukru i gotować przez kolejne kilka minut - aż masa odrobinę zgęstnieje. Gorącą galaretkę natychmiast przelać do słoików i dokładnie uszczelnić

Di gotuje
śniadaniowe ciastko bananowe 244

śniadaniowy, jednoporcjowy, razowy chlebek (ciastko, ciasto) bananowe (bez cukru i laktozy) z polewą z kakao i orzechami "Muszę zacząć lepiej organizować swój czas" - taka myśl ogarnia mnie, kiedy do zrobienia jeszcze stos zadań z matematyki. Przepis: / własny, jedna porcja/ 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku średnie jajko banan (około(...)skórki) Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajko zmiksować z bananem. Połączyć obie masy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 40 minut w kokilce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ostudzenia. Rano podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie sos z kakao - łyżeczka kakao, dwie łyżeczki wody; migdały i wiórki kokosowe). smacznego

tost z dżemem
Placki dyniowo-ziemniaczane 184

większe ziemniaki  ok. 1/2 kg dyni   1 duża cebula  1 jajko lub 2 jeśli są malutkie mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji ciasta 2-3 ząbki czosnku  olej do smażenia     pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie:   Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce(...)odciskamy. Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami do smaku. Na koniec dodajemy mąkę i zagęszczamy nią masę.  Placki smażymy podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane , podajemy z keksem śmiatany czy jogurtu naturalnego lub dipem czosnkowym.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Domowy Hamburger jak z McDonald's 236

wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy . Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż(...)przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie

Słodka Strona
Chlebek bananowy 193

odżywianiu, więc musiał pojawić się także tutaj :) Użyłam mąki jaglanej, tak zachwalanej na wielu blogach, ale powiem szczerze, że mojego serca nie skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :) Składniki: 4 dojrzałe banany(...)oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Banany rozgniatamy, dodajemy jajko i olej. Suche składniki mieszamy w innej misce i łączymy z mokrymi. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w 180*C. Kanapki z chlebka można smarować masłem orzechowym, serkiem homogenizowanym lub dietetycznym kremem czekoladowym. Wartości odżywcze: 1432 kcal w całym

Chocolate Muffin Blog
Sernik z truskawkami i bezami 204

Czerwiec i truskawki to idealna sezonowa para. W czerwcu mamy kilka uroczystości rodzinnych, na których zawsze pojawiają się ciasta bez pieczenia, głownie sernik z truskawkami, który każdego roku jest inny. Sernik na zimno z truskawkami to deser, który nigdy nam się nie nudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie(...)Bezy można oczywiście pominąć lub wykorzystać bezy kupione w sklepie, a biszkopt można upiec. Lekka, truskawkowa, sernikowa pianka nie jest zbyt słodka, gdyż słodkie są bezy, ale jeśli chcecie masę sernikową możecie dosłodzić. Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną niedogodnością jest pilnowanie aby galaretka przeznaczona do masy piankowej za szybko nie stężała. Do przygotowania Sernika z truskawkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z truskawkami i białą czekoladą 935

truskawek nigdy dość! :) Przynajmniej w moim przypadku :)  Było ciasto, lody, kompot a teraz przyszła pora na deser :) Jeśli aktywnie  śledzicie Euro 2016 to zamieńcie kolejność warstw i otrzymacie  deser idealny dla kibica hehe :) Składniki: (na 2 porcje) 100 g białej czekolady 125 mascarpone 50 jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru pudru(...)opakowania galaretki truskawkowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej, (ale nie gorącej czekolady) dodać mascarpone i jogurt. Dokładnie ze sobą wymieszać. Masę przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Truskawki umyć i obrać. Zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać aż galaretka się rozpuści i wystudzić. Chłodną

My simple kitchen
"Oczka" - ciasteczka z kremem nutella 222

pieczenia Krem: 200g masła 3/4 szklanki cukru pudru 300g kremu nutelli 2 łyżki spirytusu Polewa: 2 tabliczki deserowej czekolady 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka(...)180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia).  2. Krem: Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem przesianego cukru pudru. Stopniowo dodajemy nutellę, a następnie spirytus. Przygotowaną masą smarujemy pełne krążki, a następnie dociskamy drugim krążkiem z "oczkiem". 3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Rozpuszczoną polewamy ciasteczka za pomocą szprycy z cienką końcówką

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki Gundel 190

szklanki mleka 1,5 ml śmietany 13 g cukru 10 g gorzkiej czekolady 5dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia 1,5dkg mąki trochę rumu Przygotowanie: Ciasto na naleśniki zrobi ć a nast ępnie smaży ć. Orzechy zmielić na drobno, rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki do farszu wymiesza ć,orzechy z cukrem ,kandyzowane skórki pomara ńczy pokroić w paski ,cynamon(...)razem , a następnie wla ć do mieszaniny orzecha ,dokładnie miesza ć.Gotowa ć przez kolejne 1-2 minut , w razie potrzeby, doda ć mleka do uzyskania pasty do smarowania . Masa ostygnie doda ć rumu. Sos czekoladowy robimy w garnku gotując na małym ogniu ż ółtka z cukrem, kakao i trochę mąki, zimnego mleka , :wymiesza ć dokładnie.Doda ć stopiono czekolad

Smaczne Potrawy
Mega Ciastka z Masłem Orzechowym i M&M`s 297

owsiane i na końcu czekoladę pokrojoną na grube kawałki i 1/3 części M&M`s. Z ciasta formuję ugniatając w dłoniach nieduże kulki, tak ok. 1 kopiasta łyżka ciasta. Układam na blaszce wyłożonej papierem, lekko spłaszczam i wciskam po 2 - 3 sztuki M&M`s. Ciastka jak widać nie rosną zbytnio więc nie musimy robić zbyt wielkich odstępów(...)minut. Po tym czasie delikatnie przeniosłam na kratkę i odstawiłam do wystudzenia. ciastka po upieczeniu są miękkie, ale jak wystygną twardnieją i są idealne jak za długo będziesz miksować masę mogą trochę rozpłynąć podczas pieczenia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską 252

ciasto. Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę o średnicy 25 cm, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy kawałek folii aluminiowej i zasypujemy ryżem, grochem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód(...)wkładamy do piekarnika na kolejne 10 -15 minut.  4. W między czasie w małym rondelku podgrzewamy mleko z budyniem i łyżką cukru i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Wylewamy na podpieczone śliwki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Czas na przygotowanie bezy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza z funkcją grilla, półkę piekarnika ustawiamy możliwie najwyżej, tak żeby

My Culinary Art
Ciasto czekoladowo bananowe 246

już wiosną, a Lublin jest od kilku dni po prostu skąpany w słońcu, taka pogoda sprawia, że aż chce się żyć. Dziś mam dla Was przepis na proste, pyszne ciasto bananowo czekoladowe. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, smaczne i do tego można je przechowywać około tygodnia. 1 1/4 szklanki cukru 250g masła lub margaryny 3 jajka 2 1/4 szklanki(...)łyżeczki kakao 40g czekolady (u mnie gorzka) 4 dojrzałe banany Banany rozgniatamy (ja do tego celu używam tłuczka do ziemniaków) i miksujemy z cukrem miękką margaryną i jajkami. Masa ma dość niejednolitą konsystencję ale zapewniam, że tak ma być. Dodajemy startą czekoladę, mąkę, sodę, proszek, starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania