ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2211/3191)

Raffaello z truskawkami 1093

Ciasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)szklanka wiórków kokosowych 1 kg truskawek (trochę zostanie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Ostudzić. Ściągnąć „skórkę”, przełożyć

Oryginalny smak
KREM ANGIELSKI 187

Krem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami. SKŁADNIKI: - 4 żółtka - 150 ml tłustego mleka - 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej) - 2 łyżki  ekstraktu waniliowego - 4 łyżki cukru ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM , potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie wrzeć(...)odstaw z ognia aby się lekko przestudziło. BARDZO MAŁYMI PORCJAMI dodawaj mleko do żółtek ciągle energicznie mieszając. Masa nie może się ściąć. PRAWIE GOTOWY KREM  przelej do rondelka i postaw na mały ogień, podgrzewaj ciągle mieszając. Po kilku minutach zgęstnieje i zrobi się błyszczący. KREM ANGIELSKI  możesz podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tort kokosowy (Torta al cocco) 192

jaja i masło,  miąższ z lasek wanilii. Ciasto wyrabiać robotem.  Na koniec dodać proszek do pieczenia nie przerywając  mieszania. Ciasto podzielić na 2 formy (24 cm) wyłożone  papierem do pieczenia. Piec  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Krem Żółtka ubić z cukrem(...)cytryny. Po zagotowaniu mleko przefiltrować. Gor ą ce mleko wlać do garnuszka, do którego stopniowo dodawać masę z żółtkami.  Całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając .  Do kremu dodać wiórki kokosowe. Całość gotować 2 minuty

La grande e la piccola cuoca
Na Dzień Kobiet - Tort Mimosa (La torta mimosa) 211

miąższem z laski wanilii i szczypt ą  soli ok. 3-4 minut. Pod koniec stopniowo dodawać m ą k ę  i delikatnie wymieszać . 2. Ciasto przelać do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Krem Żółtka ubić z cukrem(...)cytryny. Po zagotowaniu mleko przefiltrować. Gor ą ce mleko wlać do garnuszka, do którego stopniowo dodawać masę z żółtkami.  Całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając . G otować 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając .  Krem

La grande e la piccola cuoca
___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___ 186

pokrojone masło i zmiksować (powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.  Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do   190 stopni C   (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez(...)możemy wykonać krem cytrynowy. Należy wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować (masa powinna zgęstnieć). Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło. Mieszać energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać

KuukBuuk
Wytrawna tarta z cukinią, kurczakiem i mozzarellą. 231

dodać mąkę ze szczypt ą proszku , sól,żółtka, śmietanę i masło szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 10 minut. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto na wielkość formy, przełożyć i dobrze wyłożyć boki. Podpiekać w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać po kolei cebulę pokrojoną w piórka, cukinię pokrojoną(...)smaku solą, pieprzem i papryką, dusić aż cukinia będzie lekko miękka. Na końcu dodać start ser i wymieszać. Wszystko przełożyć na podpieczoną tartę, jajka roztrzepać i lekko posolić zalać masę mięsno cukiniową. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plasterki pokrojoną w plasterki cukinię i posypać szczypiorkiem. Włożyć do piekarnika i dalej zapiekać około 18 minut.    Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rustykalny sernik z orzeszkami ziemnymi 282

Składniki na spód: 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 łyżek mielonych orzeszków ziemnych 1 jajko 1 łyżka ksylitolu/cukru 100 g masła 2 łyżki lodowatej wody Składniki na masę serową: 500 g sera 3x mielonego 200 g masła orzechowego 2 jaja L 160 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki kukurydzianej/Mondaminy Składniki na karmel: 100 g ksylitolu/cukru 1 łyżka wody 65 g masła(...)orzeszki zmielić w młynku, bardzo krótko, dosłownie kilka sekund. Mąkę i cukier wymieszać z drobno pokrojonym zimnym masłem na mokry piasek. Dodać orzeszki,  jajko i miksować dalej, aż ciasto zacznie zlepiać się w kulę. Pod koniec dodać wodę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Drugą wylepić bok tortownicy, wysmarowanej uprzednio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezglutenowe kokosowe tartaletki z liczi 208

zlepiać. Uformuj z niego kulę i podziel na tyle częsci ile masz foremek. Foremki do pieczenia wyłóż papierem i wylep je ciastem (u mnie było więcej form, bo robiłam ciasto z podwójnej ilości składników, ale w między czasie z Miśką wyżarłyśmy krem, i tylko na 4 wystarczyło). Tak przygotowane schowaj do lodówki na czas przygotowywania kremu (około 30 minut). Ugotuj(...)krem będzie miał ciekawy posmak i nie trzeba będzie go dosładzać. Pamiętaj, o mieszaniu ryżu od czasu do czasu. Wiórki odsącz na sicie z wody i zblenuj na gładką masę razem w ryżem. Oczywiście możesz krem dosłodzić, kwestia gustu. Blendowanie trochę Ci czasu zajmie, więc zanim zaczniesz rozgrzej piekarnik do temp. 18-190 C po czym upiecz spody tartaletek przez

greenscarf
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 228

alkoholu migdały w słupkach Sposób przygotowania: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy(...)mleko się zagotuje mieszamy obie części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Mus czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywna pianę

Pyry na Gaz
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami 309

cebuli 2 łyżki musztardy ziołowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól , pieprz olej do smażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami  https://www.youtube.com/watch?v=O73BVdKBpQI Przygotowanie : Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około(...)kroję na mniejsze kawałki . Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam . Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso , podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone) . Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , musztardę , majeranek , sól ( dwie duże szczypty) pieprz ( dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam , można dłonią lub łyżką tak żeby składniki dokładnie się wymieszały , sprawdzam smak

Uwaga Babcia Gotuje
Babeczki do koszyczka 208

składników, dodać przesiane składniki. Wymieszać rózgą, tylko do połączenia składników. Nakładać ciasto do foremek do 2/3 wysokości foremki, można też przełożyć do rękawa cukierniczego – wówczas wygodniej się nakłada ciasto, ponieważ dotrzemy do każdej szczeliny w foremce. Piekarnik nagrzać do 170 st. piec 25 min., lub do suchego patyczka (grzałka góra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko(...)wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier: 100 gr przesianego cukru pudru 1 lub 2 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem na gładką masę grzbietem łyżki. Każdą babeczkę zanurzać w lukrze, poczekać aż nadmiar lukru spłynie. Postawić na kratce. Smacznego! Babeczki do koszyczka Babeczki do koszyczka Babeczki do koszyczka Babeczki do koszyczka listonic_type='fooddrink

moj przepis na
BISZKOPT Z GALARETKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 137

Ciasto jest bardzo smaczne. Niezbyt słodkie. Spód można delikatnie nasączyć. SKŁADNIKI: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 3 galaretki o różnych smakach 3 śmietany małe 18 % 2 płaskie łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE:   Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę(...)pszenną i proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 do 30 minut. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać

Darcia w kuchni
Sernik chałwowy 240

docisnąć, ser zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym i dodać mąkę,cały czas mieszając dodawać po jednym jajku,i połowę śmietany, 300 g chałwy rozdrobnić widelcem i połączyć z masą serową,całość wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać. piec przez 55-60 min w temp.180 stopni w kąpieli wodnej(formę z wypiekiem wstawić do większej formy lub blaszki wypełnionej  gorącą(...)polewę:resztę chałwy rozdrobnić do miski,w rondelku zagotować resztę śmietanki,dodać rozdrobnioną chałwę,,ciągle mieszając żeby się połączyły składniki. gdy polewa zgęstnieje zdjąć z ognia,ostudzić,i polać ciasto,schłodzić w lodówce najlepiej cała noc smacznego

Swojskie jedzonko
DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 148

Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego(...)obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić. Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.  Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.  Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy

Kuchnia w opałach
pomidorowe pulpeciki 221

wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy(...)rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy            (odparujemy) do połowy ich objętość.  Wtedy do pomidorów dodajemy wyrobione wcześniej w dłoniach w kulkę ciasta ( mamy wtedy pewność że nie powstaną grudki), masło z mąką. Cały czas mieszając doprawiamy sos pieprzem, solą oraz maggi, a gdy zgęstnieje  wlewamy go do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania