Witam Kochani :-) Święta już za kilka dni, w domu masa zajęć-sprzątanie, gotowanie, pieczenie. Ja jednak w tym roku tak sobie wszystko zorganizowałam, że dzień dzisiejszy poświeciłam na pierniczenie. Bardzo lubię pierniki, dlatego nie mogło ich zabraknąć też w te święta. Tym razem jednak zrobiłam pierniczki według tego przepisu : http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-przepis-ii Muszę przyznać, że spełnił on moje oczekiwania(...)ponieważ w tym roku chciałam zrobić pierniczki twarde, takie do chrupania :-) te takie są, i są pyszne. Ciasto zagniata się dość ciężko, ale w końcu przyjmuje ono pożądany kształt. Dobrze się wałkuje, i pierniczki fajnie się wykrawają. Ja korzystałam z gotowych foremek jak również z papierowych szablonów, które sobie przygotowałam wcześniej. Z szablonów wycinałam głównie duże zajączki. Jeśli
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudole powinna utworzyć się masa z mączki ziemniaczanej. Zlać wodę a mączkę dodać do potartych ziemniaków. Do masy dodać jajka,potartą połowę cebulki, mąkę i sól, pieprz. Jeśli masa ciągle będzie za rzadka dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Wszystko wymieszać. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Następnie dodać(...)lekko zmiękną i puszczą sok. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień do minimum. Chwilkę podgrzewać, wrzucić posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej wlać ciasto i smażyć placki na złoty kolor z dwóch stron. Podawać placki polane sosem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńczasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać koła nieco większe niż średnica foremek, wyłożyć ciastem formy na tartaletki. Schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać w zagłębienia kamyki do pieczenia. Piec w 190 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie usunąć kamyki i papier. Piec(...)Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, czekoladę posiekać. Kremówkę z kardamonem zagotować. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Kremówką zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić. Gęstniejącą masę przelać do foremek, schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem udekorować kakao, wiórkami z czekolady i pokrojonymi na kawałki truskawkami. Smacznego! Weekend powoli dobiega końca. Za chwilę poniedziałek znów brutalnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku u mnie w domu dostatek, postanowiłam przetestować go na własnej rodzinie :) Ciasto udało się doskonale, chociaż dla mnie było za słodkie. Jednak według moich najbliższych było to najlepsze ciasto jakie jedli, więc czekać mnie będzie pewnie powtórka :) Składniki: 2 duże opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka(...)gorzka czekolada 2 orzechowe czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki wody 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: KREM: Płynne mleko i cukier zagotować, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę.Wlać mleko z cukrem i mleko w proszku, dokładnie zmiksować, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając je do najwyższych. POLEWA: Składniki polewy umieścić w rondelku, rozpuścić na maleńkim ogniu. Odstawić
Cakes By Kejtprzepadają. Urozmaiciłam ją nieco herbatą matcha i efekt bardzo mnie zadowolił. Połączenie ciasta cytrynowego z herbacianym to strzał w dzisiątkę. Im lepszej jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy kolor ciasta uzyskacie. Moje niestety wyszło nieco mdłe, ale w smaku rewelacja :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 140 g cukru trzcinowego kopiasta łyżka herbaty matcha 4 jajka sok z połowy(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem, żółtkami, sokiem i skórką z cytryny. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą. Do jednej dodajemy herbatę i delikatnie mieszamy. Obie masy przekładamy do natłuszczonej formy (najpierw jasną) i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka), w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego
Mienta blogPrzepyszna, wilgotna babka czekoladowa na świąteczny stół ☺ Powstała ze składników, z których zrobiłam muffiny (przepis wkrótce) i z pewnością na stałe zagości w naszym repertuarze ciast ☺ Dzisiaj proponujemy proporcje na 3 małe foremki do babki o średnicy 14 cm. Urocze ciasteczka można rozdać gościom do domów ☺ 1 godzina 3 foremki o średnicy 14 cm składniki: 2 jajka 150 g cukru(...)płynnego masła 1/3 szklanki gorącej wody 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta sody duża szczypta soli 4 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji użyłam masę korówkową, wiórki koksowe i startą na średnich oczkach gorzką czekoladę ☺ wykonanie: Masło i kakao wraz z wodą rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem
Ania i Marcin gotująnieufna. Jak się okazało nie było nad czym dumać, bo patelnia i jej rozwiązanie jest bardzo fajne. Jedyny problem nastąpił przez fakt, iż jak zwykle nałożyłam zbyt dużą ilość ciasta :-D Niemniej, mimo iż omlet nie wyglądał idealnie to był bardzo smakowity ;-) Puchaty omlet z jeżynami PUCHATY OMLET Z JEŻYNAMI 2 jaja 1 łyżka mąki z ciecierzycy 1 serek bieluch(...)łyżeczka masła Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Po otrzymaniu puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Serek miksujemy z pozostałym cukrem i kilkoma jeżynami (3-4). Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy masę jajeczną i gdy się lekko zetnie dodajemy
peggiwkuchnikładziemy na pas ciasta, zawijamy ciasto i odcinamy. Tak samo z kolejną foremką. Foremkę układamy tak, by z jednej strony jej kawałek wystawał, dzięki czemu od razu po upieczeniu ciasto zsuniemy z foremki. Drugi koniec zaś możemy delikatnie ścisnąć i „zamknąć” rurkę. Gotowe rurki układamy na blaszce – w pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut(...)ściągamy z foremek, odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone rurki nadziewamy kremem, wkładamy do lodówki. Nad kąpielą wodą, w rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na gładką masę. Płynną czekoladą smarujemy rurki (używałam pędzelka), odstawiamy na kratkę do zastygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę
Gotowanie i blogowaniePrzypomniało mi się, jak piekłam marchewkowo- cieciorkowe ciastka.. Zatęskniłam za smakiem marchewkowej słodyczy i uznałam, że muszę coś przygotować, aczkolwiek postanowiłam wymyślić coś nowego. Tak powstało bezglutenowe ciasto marchewkowe! Niesamowicie smaczne i odpowiednie dla bezglutenowców. SKŁADNIKI: dwie małe marchewki 5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego białko jajka 2 łyżki rodzynek 2 garście obranych orzeszków ziemnych łyżeczka(...)orzechy kruszymy kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody ugotowaną kaszę blendujemy z startą marchewką, dodajemy rodzynki, orzeszki i jogurt- całość dokładnie mieszamy białko ubijamy, mieszamy z pozostałymi składnikami masę przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia całość posypujemy cynamonem i pieczemy 45 min w 175 stopniach
healthy dreamssobie. Delikatnie słodkie, a zarazem wytrawne. Sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją. Święta minęły, czyli moje trzy dni wolnego od bloga właśnie upłynęło (i dobrze, bo tęskniłam). Wracam z masą przepisów, tu też z moimi wigilijnymi smakołykami. W wegańskiej atmosferze przebrnęłam przez trzy dni objadania i obijania się. Nie często dostajemy przyzwolenie na takie zachowanie, więc nie było mowy(...)szklanki ciepłej wody marchewka 75g ugotowanej ciecierzycy kawałek imbiru łyżeczka czarnuszki przyprawy: pieprz ziołowy WYKONANIE: mąkę mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki cieciorkę blendujemy, marchewkę oraz imbir trzemy na tarce na małych oczkach zblendowaną cieciorkę mieszamy ze startą marchewką, imbirem i przyprawami nadziewamy każdy placuszek (łyżeczka nadzienia), zalepiamy rogi
healthy dreamswww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy(...)moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową
Di gotujepuszystą, jasną pianę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki oraz mleko i mieszamy przy pomocy np. szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)serka kremowego np. philadelphia 1 i 1/4 szkl cukru pudru barwniki spożywcze wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy serek i ponownie miksujemy na jednolita masę. Na koniec dodajemy wg uznania barwnik. Gotowym kremem dekorujemy muffiny, wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzeniałyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta łyżką na patelnię, delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu – tak żeby zdążyły wyrosnąć i napuchnąć, a nie spaliły się i nie zostały surowe w środku(...)partia placków na patelnię wlewamy łyżkę oleju, kładziemy 4-5 placuszków, na małym ogniu czekamy, aż pancakes podrosną, a na wierzchu utworzą się małe kratery po pęcherzykach powietrza i masa już będzie już widocznie lekko ścięta. Wtedy placki przewracamy i dosmażamy na drugiej stronie. Tutaj przyda się chwila cierpliwości Usmażone placuszki podajemy ze świeżymi owocami lub ulubionym dżemem. U mnie
Karo in the Kitchenzdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka(...)śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier puder. Na końcu ubijania dodać 150ml ubitej na sztywno śmietany kremówki, zmielone migdały i wymieszać. W razie gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zwarzy należy
Mania Wypiekaniakońcu projekt trwa więc dzisiaj muffinki waniliowo rumowe. Przepis jest inny niż przy muffinkach cytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego (ja dałem grecki) - 1/3 szklanki oliwy(...)łyżka aromatu waniliowego Najpierw przesiałem mąkę do której dodałem cukier i sodę, a następnie wymieszałem. Zrobiłem małe wgłębienie i wlałem wodę, jogurt i oliwę. Wszystko wymieszałem na jednolitą masę, a następnie podzieliłem na dwie części – 1/3 dla masy waniliowej i 2/3 dla masy rumowej. Do jednej dodałem aromat waniliowy (i oczywiście wymieszałem) a do drugiej dodałem kakao
Kuchenne Wariacje