suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny(...)Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiec przez 7-8 minut. Podpieczony spód pozostawić do ostygnięcia. *** Dzięki
kolorowotorcikowooddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną, gęstą część mleczka kokosowego ubijamy(...)Następnie rozsmarowujemy ją na wystudzonym biszkopcie. Truskawki przekrawamy na połówki i układamy na śmietanie. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Bita śmietana i truskawki oraz czekolada to idealne połączenie. Bitą śmietanę z mleczka kokosowego można śmiało zastąpić jogurtem greckim wymieszanym ze słodzikiem - bez ubijania
Health-Fit-LifeBardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak! Składniki: 2 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki naturalnej aromat 700g rabarbaru + cukier i cynamon Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem(...)cynamonem. Odstawiamy na 15-20 minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaDziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek Składniki: 200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta(...)posiekanej Przygotowanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodajemy wiórki i czekoladę, wszystko mieszamy delikatnie łopatką. Z gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm. Pieczemy w 180 C przez
Niezły Młyneknastępnie wyrobić ciasto ręcznie. Uformować kulę włożyć do miski. Nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i poczekać aż wyrosną. (około 10-15 minut(...)palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane. Masa budyniowa 250 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego Żóltka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać, a następnie wlać do mleka i zagotować. Gotując stale
O kuchni z uczuciemwyłóżcie nim formę do tarty, ponakłuwajcie widelcem i włóżcie jeszcze na chwilę do lodówki. Pieczcie bez obciążenia w temperaturze 190 st przez około 15-20 minut- do momentu, aż ciasto stanie się złote. W czasie pieczenia spodu tarty przygotujcie nadzienie - kwaśną śmietanę wymieszajcie z jajami i 3-4 łyżkami musztardy (jeśli używacie musztardy francuskiej dodajcie ją właśnie tu), przyprawcie solą(...)kukurydzę odsączcie z zalewy. Upieczony spód tarty posmarujcie pozostałą musztardą. Wyłóżcie na to różyczki kalafiora, posypcie kukurydzą i posiekaną dymką (trochę dymki zostawcie do przybrania upieczonej juz potrawy), zalejcie masą śmietanową. Wstawcie do piekarnika i pieczcie około 20-30 minut -do momentu stężenia i zezłocenia masy. Upieczona tartę posypcie dymką, ułóżcie na niej pomidorki koktajlowe. Podawajcie natychmiast
OliveandThymewody 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE Do truskawek wlać wodę i zmiksować je blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać do momentu zagotowania się masy. Wyłączyć palnik, dodać siemię lniane i wymieszać. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać(...)zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać banany i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnie nakładać łyżką małe porcje ciasta, lekko spłaszczyć i krótko smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Temperatura patelni nie powinna być zbyt duża. Podawać z ciepłym sosem truskawkowym
Passions hobbies lifeciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)łyżka miękkiego masła Dekoracja z masy dragant 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody) 0,5 kubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy
Luźna Kuchniamakaronu spaghetti? Jak dla mnie to jedna z najciekawszych odmian! :) Placki z dyni makaronowej podane z sosem wiśniowym, cynamonkami bio i awokado PANCAKES Z DYNI MAKARONOWEJ /przepis własny/ Ciasto: 150 g upieczonej dyni makaronowej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka zarodków pszennych pół łyżeczki proszku do pieczenia aromat pomarańczowy łyżka konfitury bananowej (Lucien Georgelin) jajko cynamon kardamon pieprz(...)wiśniowy: puree z mrożonych wiśni + 2 łyżki błonnika malinowego (Becla.pl) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zarodki, aromat, miąższ z dyni i konfiturę. Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy. Formować łyżką małe placuszki. Smażyć na natłuszczonej patelni około 2 minut z każdej strony. Smacznego
Poranek na słodkoSzczerze powiem że ciasto nie zachwyciło mnie specjalnie. Dla mnie trochę za słodki. Przepis pochodzi z internetu i bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Wspólnie ze mną ciasto przygotowały: Szóste niebo , Angelika i .... Składniki: 400 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g herbatników 2 czekolady białe 2 czekolady mleczne 4 szklanki płatków Nestle Kangus Białe(...)ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone, zmiksować i powoli wlewać ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać łyżką. Kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Białą masę przełożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki. Mleczne czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i dodać do ostudzonej czekolady, wymieszać
Ewusiowe Smakiminut). Następnie przez godzinę na bardzo małym ogniu, tak aby cała zawartość wody odparowała. Jeśli tą czynność wykonujesz w garnku, będzie trwała dłużej, po powierzchnia do odparowania jest mniejsza. Masy powinno ubyć podczas smażenia połowę. Przed nałożeniem konfitury do słoiczków, wyjmij laskę wanilii i gwiazdy anyżu. Słoiki powinny być wyparzone wrzątkiem i idealnie suche (najlepiej nastawić je na intensywny(...)słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNISezon na truskawki trawa, dlatego postanowiłam przygotować wyskokowego drinka idealnego na upalne wieczory. To świetna alternatywa, dla tradycyjnego Mojito, który cieszy się ogromną popularnością nie tylko
Niezły MłynekIdealne ciasto na lato - bez pieczenia, przygotowane ze zdrowych składników. Ciasto wykonane na chrupiącym spodzie z płatków owsianych i oleju kokosowego, a do tego delikatny krem z kaszy jaglanej i galaretka z truskawkami. Moja wersja jest o niskiej zawartości cukru, więc przygotowując proponuję próbować i słodycz dostosować do swoich upodobań. Składniki: (forma o średnicy 26 cm) spód: 2 szklanki płatków(...)owsianych 4 łyżki oleju kokosowego (temperatura pokojowa) 2 łyżki kakao naturalnego 1 - 2 łyżki cukru pudru masa jaglana: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego 2 szklanki wody 3 łyżki oleju kokosowego galaretka: 500 g dojrzałych truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie
Kuchcik gotujecytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek) A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka powędrowała(...)owoce leśne. Wszystko pozostawić do lekkiego stężenia. Na dno 5 słoiczków wyłożyć owoce, a na pozostałe 5 pokruszony piernik. Owoce zalać warstwą tężejącej galaretki, a na piernik wyłożyć warstwę masy serowej. Słoiczki wstawić do lodówki, aby zawartość mocniej stężała. Słoiczki wyciągnąć i wlać kolejną warstwę, na przemian. Ponownie schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone
Kuchnia w opałach