Na słodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód: 100g masła 200g kruchych ciasteczek Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera
Sajkofanka smakuOd dłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole
Ala piecze i gotujeGdybyśmy się już nie spotkali :Wielkanoc już puka do wypucowanych okien.Delikatnie stuka w szybę kolorową palmą.W lewej dłoni kosz do święcenia trzyma,baranek miota się
W kuchni Karmel-itkiCiasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie. Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie. Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny. Wyszło SUPER! Składniki: biszkopt: 5 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao szczypta soli krem I: 2 opakowania kremu Karpatka, mleko(...)mililitrach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wyciskany sok z cytryny, dajemy w wodę. Krem I Do zimnego mleka wsypujemy krem na karpatkę. Miksujemy do połączenia się masy przez około 3 minuty. Krem II Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i wodę, zagotowujemy. Studzimy, a następnie dodajemy mleko w proszku miksujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao
Lena Gotujesmaku i zapachu. Są bardzo proste do przygotowania. Idealne dla dzieci i dla dorosłych, do kawy, na deser lub podwieczorek. Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast, lodów i serników. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą. SKŁADNIKI: - migdały mielone (200 g.) - cukier puder (150 g.) - 2 białka (60 g.) - likier amaretto(...)WYKONANIE: - Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier puder. Mikser wyłączamy, do białka dodajemy mielone migdały , likier amaretto i wszystko mieszamy szpatułką do uzyskania gęstej klejącej masy. - Masę nakładamy łyżeczką lub szprycą na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę . Wilgotnymi palcami kształtujemy masę w formie ciasteczka lekko ją spłaszczając. Jak nie chcecie mieć płaskich ciasteczek to pomińcie ten proces
RITA food channelśmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić godzinę w lodówce. Cukierki podzielić kolorami i włożyć do woreczków. Rozbić tłuczkiem przez ścierkę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrajać foremką ciasteczka, następnie przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym ciasteczku wyciąć otwór, małym kieliszkiem lub mniejszą foremką. Rurką do napojów można zrobić dziurki, jeśli(...)wycięte otwory wsypać łyżeczką pokruszone landrynki. Piec w temperaturze 180 stopni 15-17 minut. To już zależy od piekarnika. Po upieczeniu zostawić ciasteczka na blaszce do wystudzenia, żeby masa landrynkowa zastygła
Agusiowe smakołykipomyślał, że można upiec ciasto z rośliny strączkowe! Można? Można! Świetny smak i aromat. Każdy się skusi! Składniki: 2 jaja 120g suchej soczewicy + 1 łyżeczka erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka erytrytolu 3 łyżki mąki orkiszowej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Do wrzącej wody (ok.150-200ml) wrzucamy soczewicę. Pod koniec gotowania dodajemy erytrytol. Odstawiamy do wystudzenia(...)misce dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestapartiami suche składniki i miksować do połączenia całości. Nie należy nazbyt długo miksować, żeby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale i tak wyrośnie i będzie pulchne. Ciasto nakładać do papilotek do pełnej wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 - 25 minut - piekłam z termoobiegiem. Gotowe babeczki wystudzić i polać przygotowaną polewą. Polewę(...)wielkanocnego króliczka, jednego jajka czekoladowego i 8 kostek zwykłej czekolady. Czekoladę wrzuciłam do garnka, wlałam 2 łyżki mleka i całość podgrzałam na małym ogniu do połączenia składników w gładką masę. Babeczki polewać od razu bo polewa szybko gęstnieje. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuGotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy np. suchym grochem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu ściągamy papier z obciążeniem, a spody mazurków pozostawiamy do wystygnięcia(...)łyżeczka wody. Do smaku dodajemy sok z cytryny. Ma powstać konsystencja dżemu. Taką miksturą wykładamy dno mazurków. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem orzechowym i miodem. Gdy masa dobrze się połączy napełniamy nią mazurki. Dekorujemy gdy czekolada jest jeszcze miękka. Mazurki odstawiamy do lodówki
Przysmaki Karolkirozdrobnić. Dodać wodę i zamieszać do połączenia składników. Mąki zarówno żytnia jak i orkiszowa nie wymagają długiego wyrabiania, więc korzystam z tego i mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładam do formy (przesmarowanej olejem kokosowym i obsypanej płatkami i ziarnami), dokładnie ubijam miejsce przy miejscu (łyżką maczaną w wodzie), wygładzam i obsypuję ulubionymi ziarnami, u mnie płatki owsiane, słonecznik(...)chleba skrapiam (dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren). Formy (zwykle piekę od razu dwa chleby) odstawiam pod przykryciem w dość ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto wypełni formę. Zwykle trwa to ok.4,5h. Zależy od świeżości i rodzaju użytego zakwasu, na samym żytnim wzrasta zdecydowanie szybciej, na orkiszowym wyrasta zdecydowanie dłużej. Czym świeższy zakwas
Smaczne ZdroweMaliny to królowe owoców. Skarbnica witamin, uroku i smaku! Uwielbiamy!! Tym razem maliny wskoczyły na wierzch sernika na zimno. Pyszne, delikatne i szybkie ciasto na ciepłe dni. Składniki: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny Maliny Galaretka malinowa Galaretkę cytrynową rozpuszczamy(...)szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Gdy wszystko się połączy dodajemy po łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę
Słodki Zakątekpszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie, aż żółtka połączą się z białkami. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Jeden odłożyć resztę zamrozić. Mus cytrusowy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpatelni, którą będziemy używać do smażenia . Dodać domowy cukier waniliowy , mąkę z proszkiem przesiane przez sitko i sól. Zmiksować krótko do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Uwaga! Ważne żeby do smażenia użyć patelni z nieprzywierająca powłoką, bo owoce lubią przylepiać się do dna - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej(...)patelnię, wrzucić mały kawałek oleju kokosowego - ok 1/2 łyżeczki - poczekać aż się rozpuści i rozsmarować go po całym dnie patelni - można tu użyć pędzelka . Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki, więc jednorazowo najlepiej mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć na niezbyt dużym ogniu
Grunt to przepis!miękkim środkiem, robi się je baaardzo szybko, a co najważniejsze zawsze się udają 😉 Są super pomysłem na wykorzystanie białek, które czasem zalegają nam w lodówce od jakiegoś ciasta czy kremu. Idealne do popołudniowej "małej czarnej" 😊 Składniki: ( na 24 ciasteczka) 4 białka jaj 200 g wiórków kokosowych 1/2 szkl. cukru (lub 5 łyżek erytrytolu) 80 g masła szczypta soli(...)łyżka mąki ziemniaczanej (u mnie kokosowa) Wykonanie: Masło roztapiamy. Dodajemy do niego wiórki kokosowe i dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy białka z solą na sztywno. Gdy masa jest już dość sztywna dodajemy cukier (u mnie erytrol) i mąkę (może być ziemniaczana - u mnie kokosowa) oraz sok z cytryny. Chwilę ubijamy całość. Następnie dodajemy łyżką wiórki z masłem (partiami
Walijskie Pichceniemąki ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w kostkę. Ser biały rozgniatamy widelcem(...)dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. Mus : Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładki mus. Następnie dodajemy miód i mieszamy. Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy w rulon lub kopertę i polewamy musem truskawkowym
Kuchnia MagdaLeny