ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2190/3191)

Zdrowe ciasto banoffee z kokosową bitą śmietaną 263

warstwą czekoladowego kremu. Wbijając łyżeczkę dalej znajdziemy dojrzałe, słodkie banany przykryte puszystą bitą śmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego (ważne, żeby było płynne, jeśli wasze masło(...)można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody) Ciasteczka rozgnieść lub zmiksować na pył. Dodać olej i masło orzechowe. Wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę, dokładnie rozprowadzić i docisnąć do dna. Schłodzić w zamrażarce na czas przygotowania masy. Masa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 średnie banany 400 g mleczka kokosowego schłodzonego całą

Chocolate Muffin Blog
Chocolate fondants - dla czekoholików 168

czasu do czasu. Masę czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować. Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki. Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. ( piekłam 13 i pół minuty(...)wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć kakao. Z doświadczenia w poprzedniej restauracji dodam ze surowe ciasto w ramekinach ( kokilkach) można zamrażać, albo przygotować wcześniej i surowe w ramekinach przechowywać w lodowce do dwóch dni. Najlepiej smakują z creme fraiche ( lekko ukwaszona świeża śmietanka ) i z owocami

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Donaty 180

miejsce na conajmniej godzinę, by podwoiło swoja objętość. Gdy ciasto podrośnie przełożyc znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie. Podzielić ciasto na ok 40 czeście, z każdej uformowac kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę. Donaty ulożyć na papierze do pieczenia i odstawić(...)180stC. Ostrożnie wkładamy donaty do rondla i smazymy z obu stron, wyjmujemy, układamy na ręczniku papierowym. POLEWA: Cukier puder mieszamy z wodą, ucierając pare minut, by powstala gładka masa. Przestudzone donaty smarujemy polewą i posypujemy posypką

Camilla w kuchni
Szneki z serem i śliwką 210

którego odkrawam kawałki ciasta. Formuję z nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki. Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę. Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni(...)się zrumienią. Kruszonka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier i łączę składniki na kruszonkę. Ser: Ser, cukier puder, żółtka miksuję blenderem aż masa będzie puszysta i dobrze zmiksowana a ser nie będzie miał grudek

wesoła kuchnia
Tort naleśnikowy z łososiem 210

przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na ok. 10 naleśników • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/4 łyżeczki soli • 2 małe jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka oleju Ser • 500 g sera(...)cytryny • pęczek koperku • natka pietruszki Wykonanie: Naleśniki • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką. • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać. • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei. • Usmażyć ok. 8-10 naleśników, smarując patelnię pędzlem z olejem. Ser • Ser przemieszać, doprawić solą i pieprzem. Koperek posiekać

To co kocham
Babka cynamonowo marcepanowa 148

przygotowania dosłownie w kilka minut. Ciasto jest lśniące, delikatne i obłędnie smakuje cynamonem i marcepanem. Smaki już świąteczne. 125 g margaryny lub masła 2 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżki marcepana 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka 100 g białej czekolady Do miski wsypujemy cukier, wbijamy(...)jajka oraz siekamy miękką margarynę. Całość miksujemy na puszystą, gładką masę. Wlewamy olej oraz dodajemy kawałeczki marcepana. Ponownie miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i cynamonem. Dodajemy do masy, wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy na babkę o pojemności 2-2,5 l. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy, wyjmujemy

VioletoweKucharzenie
Ciasto "Wiewiórka" 231

lata robiłam to ciasto pod nazwą "Amerykańskie". Dopiero niedawno jak porównałam skład obydwu przepisów zorientowałam się, że jest to tak znane i popularne ciasto. Pyszne, wilgotne, napełnione bakaliami. Idealne ciasto na jesienne wieczory. Składniki (26x20):  4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki) łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku(...)Sposób przygotowania: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Orzechy drobno siekamy. Jabłka obieramy ze skórki o kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Powoli dodajemy sypkie składniki. Dokładamy bakalie i jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Batoniki dyniowe bez pieczenia 241

łatwe do przygotowania. Nie wymagają pieczenia :) A jeżeli zostało Wam jeszcze troszkę dyni.. polecam Wam zrobić z niej na śniadanie  placki dyniowe  lub upiec  ciasto  idealne do kawy. Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. płatków gryczanych 200g puree dyniowego 3 łyżki rodzynek lub żurawiny 4 łyżki pestek dyni 2 łyżki miodu 2 łyżki masła(...)łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Miód rozpuszczamy w rondelku razem z masłem orzechowym.  Doprawiamy cynamonem i łączymy z puree. Suche składniki mieszamy w misce ze sobą.  Wlewamy naszą słodką masę do miski i mieszamy tak, aby wszystko było oblepione. Masę przekładamy do sylikonowej formy lub innej wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy na ok. 30-60 min do zamrażalnika.  Zastygniętą

Czarnawisienka
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 174

300g świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki i dusić(...)woda. Wrzucić pokrojone liście szpinaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem. Całość mieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypać starty ser i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, które zwijać w krokiety. Każdy zamoczyć w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć

Kuchnia w opałach
Delikatny sernik z musem truskawkowym. 226

Sezon truskawkowy w pełni więc czas na sernik z truskawkami. Ciasto powstało z myślą o prezencie z okazji Dnia matki ale dotąd nie znalazłam czasu by się nim z Wami podzielić. Sernik jest kremowy, delikatny nie za słodki. Spód z herbatników dodaje ciekawej faktury. Zwieńczeniem całości jest lekki i mocno truskawkowy mus. Delicja wśród serników, Zapraszam do degustacji.  Składniki(...)spód:  ok. 200 g ciasteczek typu herbatnik Ok. 100 g roztopionego i przestudzonego masła Na masę serową:   500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 125 ml śmietany kremówki 36% 2 całe jajka 3 łyżki soku z cytryny Skórka otarta z połówki cytryny 140 g  drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 1 łyżka

vaniliowoczekoladowa
Tarta z brzoskwiniami na orzechowym spodzie. 201

puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej pomiętym) który mocno dociskamy i wykładamy obciążniki ( fasola czy inne specjalne kulki). Pieczemy około 20 min w 180C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki(...)czasie przygotowujemy nadzienie. Budyń, mleko, żółtka, jajko i cukier miksujemy razem. (jeśli budyń jest słodzony to zmniejszamy ilość cukru z przepisu) Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy  brzoskwinie pokrojone w plastry, następnie wylewamy resztę masy waniliowej. Pieczemy w temperaturze 160°C- 170C przez 25-30 minut. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto bananowe 221

Pełne aromatu. Smaczne, miękkie, soczyste. Ciasto bananowe na deser lub zamiast tradycyjnego pieczywa. Lekko słodkie, z orzechami. Pyszna przekąska.   Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany(...)dojrzałe 2 żółtko jaja 50 g masło roztopione Sposób przygotowania Suche składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Banany ugnieść widelcem lub zblenować. Erytrol, masło i żółtka utrzeć na gładką masę, dodać suche składniki, banany i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i piec ok. 30 minut w temp

Kucharzyca
Idealny przepis na naleśniki 182

Kocham naleśniki i  bardzo ważny jest dla mnie przepis na ciasto. Już wypróbowałam kilka z przepisów i albo były za bardzo mączne lub nie spełniały moich wymagań :) ten przepis jest idealny! Składniki: 200 g mąki pszennej 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Jajko roztrzepujemy z szczyptą soli, wodą, mlekiem(...)olejem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i za pomocą miksera bądź trzepaczki łączymy wszystkie składniki. Ważne aby masa była jednolita bez grudek . Dla uzyskania ciekawego koloru naleśników polecam dodania szczypty kurkumy. Tak przygotowaną masę rozlewamy na patelnie. Smażąc obustronnie i cieszymy się wspaniałym smakiem naleśników z dowolnym nadzieniem :) Polecam biały ser doprawiony na słodko + dżem  z czarnej porzeczki

W Moim Magicznym Domu
Biszkopt jasny 221

Puszyst, pachnący, domowy [rzucany] biszkopt, który zawsze wychodzi! Będzie idealną podstawą do różnego rodzaju tortów i ciast. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub śmietankowy [opcjonalnie] Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru(...)bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę

Domowe Torty
rurki z kremem 180

nadzienie: 1 kostka masła na budyń:  0,5 l mleka 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru  cukier waniliowy   Sposób wykonania: Ciasto: Składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2 cm. Foremki do rurek(...)zaczynając od części węższej do szerszej. Rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić. Masa: Z 0,5 litra mleka odlać 1/2 szklanki w której należy rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozczyn i ciągle mieszając zagotować. Wystudzić

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania