ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2201/3191)

Brownie bardzo czekoladowe 177

czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao) 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski.  Do lekko ostudzonej masy dodać cukier, jajka, miksować. Następnie mąkę i proszek przesiane przez sito, połączyć mikserem lub trzepaczką (dla ambitniejszych). Na koniec dodać zmielone migdały albo orzechy, dobrze wymieszać, przełożyć do niewielkiej formy(...)około 15 minut.  W tym czasie przygotować polewę. Rozpuścić 100 g gorzkiej deserowej czekolady w kąpieli wodnej dodając do niej mleko i łyżeczkę cukru. Ciasto po upieczeniu oblać polewą i najlepiej podawać na ciepło, a będzie to uczta dla podniebienia. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Sernikobrownie (Cheesecake Brownie) 418

ciasta w jednym, czyli połączenie sernika i czekoladowego brownie to efektowne ciacho, które  zachwyca swoimi smakami. Do serowej warstwy użyłam pysznego włoskiego sera ricotta, ale śmiało możecie zamiast niego użyć nasz tradycyjny twaróg. Zapewniam, że będzie równie apetycznie.  Składniki na formę 20x20 cm: na brownie: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szkl. cukru 2 jaja(...)szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli na masę serową: 250 g sera ricotta lub twarogu 3 łyżki cukru łyżka mąki pszennej jajko łyżeczka ekstraktu z wanilii  Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić

wyzwania kuchenne
Brownie bardzo czekoladowe 175

czekolady deserowej (z wysoką zawartością kakao) 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Przełożyć do miski.  Do lekko ostudzonej masy dodać cukier, jajka, miksować. Następnie mąkę i proszek przesiane przez sito, połączyć mikserem lub trzepaczką (dla ambitniejszych). Na koniec dodać zmielone migdały albo orzechy, dobrze wymieszać, przełożyć do niewielkiej formy(...)około 15 minut.  W tym czasie przygotować polewę. Rozpuścić 100 g gorzkiej deserowej czekolady w kąpieli wodnej dodając do niej mleko i łyżeczkę cukru. Ciasto po upieczeniu oblać polewą i najlepiej podawać na ciepło, a będzie to uczta dla podniebienia. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Lukier plastyczny oraz do ciast -praktyczne wskazówki 217

średni: o konsystencji rzadkiego kremu c)średni stały: stała kremowa konsystencja 2) lukier cukierniczy: rzadki, płynny, do polewania ciast 3)lukier plastyczny: stała, gumowa, do tworzenia ozdób na ciasta i figurek. Rodzaje lukru ze względu na dodatki: 1) ucierany: z dodatkiem wody lub soku z cytryny 2)gotowany: na bazie cukru kryształu 3)królewski: z dodatkiem białek i soku(...)Podstawowy przepis na lukier ucierany: Składniki: 200 g cukru pudru(1 szklanka) 3 łyżki ciepłej wody ew. sok z 1/2 cytryny Cukier z wodą energicznie mieszamy do powstania gęstej masy. Możemy dodać również sok z cytryny. Gotowe! Podstawowy przepis na lukier gotowany: Składniki: 150 g cukru kryształu 5 łyżek wody sok z 1/2 cytryny Gotujemy cukier z wodą i sokiem

Ciasta z tradycjami
ciasteczka piernikowo orzechowe 296

pieczenia wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy, jajko, mleko, przyprawę do piernika, cukier z wanilią oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10-15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Wystudzone dowolnie(...)składniki na lukier: 1 białko (z wyparzonego wcześniej jajka) 100 g cukru pudru opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na gładką lśniącą masę. Jeśli lukier jest za twardy dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli jest za rzadki dodajemy cukier puder

Domowy Smak Jedzenia
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 330

przepis najbliższy jest oryginałowi – mielone mięso doprawione jest niewielką, ale całkowicie wystarczającą do podkreślenia smaku ilością prostych przypraw. Sos wzbogaca wołowy, esencjonalny rosół i przesmażone do zarumienienia warzywa. Masę ziemniaczaną poza masłem i mlekiem dopełnia dojrzały angielski ser cheddar, natka pietruszki i skondensowany smak prażonej cebuli. Do przygotowania tej zapiekanki potrzeba tak naprawdę tylko dwóch naczyń – dużej, głębokiej patelni(...)piekarnika i garnka do gotowania ziemniaków. Prawie eintopf, mało mycia! Jeśli jednak Wasza patelnia do piekarnika się nie nadaje – zapiekanka uda się też w metalowej lub ceramicznej formie na ciasto albo w naczyniu żaroodpornym – nie potrzebuje przykrycia.   Na patelni rozgrzewamy na wysokim ogniu łyżkę oleju i smażymy mięso – ma się zamknąć i szybko zbrązowieć, nie może puścić wody – smażymy

Karo in the Kitchen
Tarta biszkoptowa z owocami 171

Pianę przekładamy do żółtek, mieszamy. Dodajemy przesiane przez sitko mąki i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą.  Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie wyjmujemy i układamy(...)ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto schładzamy minimum 2 godziny. SMACZNEGO! Wersja z malinami: A do pieczenia tart polecam specjalną foremkę dostępną w sklepie Makowski Kredens. Forma posiada ochronną warstwę non-stick ułatwiającą wyjmowanie ciasta

Smak mojej kuchni
WEGAŃSKI SERNIK KOKOSOWY Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I CHIA! 220

racji upałów wybieramy częściej te na zimno. Tak, jak dzisiaj u mnie kokosowy sernik wegański, z aromatyczną i soczystą czerwoną porzeczką, nasionami chia i truskawkami.  Lubię takie ciasta, są to najlepsze letnie desery, które też po troszku pełnią funkcję takich niby lodów, bo sięgamy po nie do lodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci, bo takie właśnie smakują najlepiej(...)bardzo subtelnym i ciekawym smaku. Jak dobrze wiecie uwielbiam kokos i świeże sezonowe owoce, dlatego ten sernik zagości pewnie u mnie na stole jeszcze nie raz!  SKŁADNIKI: MASA NR 1: - 5 łyżek nasion chia - 250 ml mleczka kokosowego - 50 ml śmietanki kokosowej - 100 ml wody - 1/2 szklanki owoców porzeczki czerwonej - 2-3 łyżki cukru Diamant - 10 g żelatyny

SMYKWKUCHNI
Smerfy - niebieskie babeczki brownie z jagodami 246

Brownie to proste i niezwykle ukochane przeze mnie ciasto. Z racji tego, że smakuje również dzieciom ( w końcu jest wybitnie czekoladowe), to jego mini babeczkowa wersja może być ozdobą niejednego kinderbalu.                 Składniki:   335g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 450 ml jogurtu naturalnego(...)cukru pudru 110g drobnego cukru brązowego 120ml oleju 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanka jagód + cukier do obtoczenia lub dżem jagodowy   Masa:   330 ml zimnej śmietany 30% 1 niebieski barwnik opcjonalnie śmietanfix (jeżeli śmietana będzie bardzo mocno schłodzona, nie będzie nam potrzebny)         Przygotowanie:   Aby przygotować babeczki potrzebne nam będą dwie

ChilliJemy
Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa na oleju rzepakowym 218

również na najwyższych obrotach. Formę natłuszczamy i posypujemy kakao. Połowę ciasta przelewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao i miksujemy do połączenia się składników. Na białe ciasto przelewamy kakaowe, ja użyłam do tego rękawa cukierniczego, dlatego wyszedł taki wzorek.  Piekarnik nastawiamy na 175°C, formę przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min, do suchego patyczka. Zanim wyciągniemy(...)foremce. Babka będzie najlepiej smakować z polewą z gorzkiej czekolady 90%. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamanej na kostki czekoladę, po kilku minutach energicznie mieszamy. Masę na babce rozsmarowujemy za pomocą pędzelka sylikonowego. Dowolnie ozdabiamy

Moniki Smakołyki
S'mores brownies 164

się rozpuszcza. Mimo, że za marshmallows nie przepadam to pomysł na brownie wyglądające jak s'more akurat mi się spodobał. Spód to chrupiące, lekko słone ciastka, wnętrze - baaardzo czekoladowe ciasto, przykryte piankową chmurką. Jedyne zastrzeżenie to to, że nie znalazłam ich w neutralnym kolorze, tylko w podejrzanie fioletowym... i to w dodatku o smaku truskawki ;) Składniki Spód 10 ciasteczek digestive(...)Pokruszone ciasteczka wymieszać z masłem i wyłożyć nią dno blaszki o wym 20x20 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce przez 10 min. W tym czasie przygotować masę brownie i nagrzać piekarnik do 175 st. C. Brownie 115 g masła 3 tabliczki czekolady deserowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka w temp. pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka pianek

Słodkie inspiracje
Rafaello 165

Słodkie, kokosowe ciasto na słonych krakersach. Bez pieczenia. W zależności od upodobań, można dodać większą niż w przepisie ilość wiórków aby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe. 2 paczki krakersów solonych masło roślinne cukier waniliowy 0,5 litra mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 2 paczki wiórków kokosowych Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki(...)cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość rozetrzeć z 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z pozostałą częścią cukru. Następnie wlać do tego przygotowaną masę i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Masę wystudzić. Rozetrzeć z masłem i 1 i 3/4 paczki wiórków kokosowych. W formie układać na przemian warstwy krakersów i kremu. Ostatnią warstwę kremu

Bullio
Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy 177

pokazanie wszystkich przepisów. Piernik z grysikiem i nutą pomarańczy nie może nie smakować. Super połączenie do wypróbowania. Zapraszam... Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.   Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki kakao 1 łyżka kawy prawdziwej 4 łyżki powideł 1 przyprawa do piernika 1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych   Masa: 0,5 l mleka 6 łyżek grysiku 3/4 szkl. cukru  200 g, masła 1 pomarańcza Wykonanie: Składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło utrzeć z cukrami dodając po jednym żółtku, następnie

Kubki smaku
Tarta z fasolką szparagową i bobem 271

drugim arkuszem papieru i wałkuję na cienki placek wielkości formy do tarty. Od ciasta zrywam arkusz papieru i przekładam na drugim arkuszu do formy, odrywam drugi arkusz i dociskam ciasto palcami do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni. Farsz: Do miseczki wlewam jogurt, dodaję jajka, czubricę, sól(...)patelni na odrobinie oleju. Fasolki gotuję na pół twardo w osolonej wodzie. Bób gotuję też aldente w osolonej wodzie, i obieram z łupinek. Na dno zimnej tarty wylewam 2/3 masy jajecznej, układam na przemian fasolkę, bób, boczek. wylewam resztę masy jajecznej. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20, minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuję

wesoła kuchnia
Kremówka 457

kwaśnej śmietany szczypta soli  kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę w lodówce, generalnie im dłużej tym lepiej.  Schłodzone ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x33 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor tj. ok 20 minut. Krem:  1 litr mleka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru łyżka cukru z wanilią Jajka mieszamy ze szklanką mleka i mąkami. Resztę mleka gotujemy z cukrami i masłem, dodajemy mieszankę mączno jajeczną, zagotowujemy. Masę wykładamy na placek, przykrywamy drugi i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Cynamonowe szczęście
SERNICZKI NA ZIMNO Z OWOCAMI 146

Serniczki a raczej deserki, są pyszne i sycące. Przygotowałam je ponieważ nie zawsze mam ochotę piec ciasto a serniczki na zimno sprawdzają się zawsze i o każdej porze roku. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Po ubiciu śmietany dodajemy serki i mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.  Masę serową nakładamy do pucharków i chłodzimy w lodówce. Galaretkę rozpuszczamy  i studzimy. Na zimne serniczki układamy owoce, wylewamy porcje galaretki i odkładamy do lodówki. Przed podaniem można deserki udekorować dowolnie. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche babeczki na małe smuteczki 215

smalcem, dodajemy cukier, żółtka i jajo i szybko zagniatamy ciasto (jeśli klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki). Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek (tym razem metalowe) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 3 białka sok z 1/2 cytryny 1 1/2 szkl. cukru 1 szklanka wody 1 łyżka(...)kuleczek zbożowych w różowej skorupce od Delecty) Z wody, cukru i octu gotujemy syrop. Białka ubijamy na parze i dodajemy do nich gorący syrop i ubijamy do momentu aż masa będzie gęsta, gładka i lśniąca. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, a następnie napełniamy nim upieczone wcześniej babeczki. Smacznego.       Przepis bierze udział w akcji

Cynamonowe szczęście
Podziel się miłością i dobra radą- konkurs z Russell Hobbs 150

Wielkimi krokami idą do nas Święta, zapach domowych potraw świątecznych, choinka, i nie tylko.. Pyszne ciasta i wspaniałe dania. Nasze babcie miały sprawdzone przepisy na Wigilię, Święta i....na to, jak utrzymać kuchnię w czystości, jak sprawić ,by nie było osadów z herbaty i kawy na filiżankach, jak wyczyścić chrom, jak usunąć przykre zapachy z lodówki , czy zamrażalnika(...)wyczyścić piekarnik. Jak obrać czosnek, czy jak nie popłakać się przy cebuli. A może wiecie jak robić zakupy, jakieś rady na nie kupowanie masy niepotrzebnych rzeczy? Jak zachować świeżość miękkich owoców i sałaty? A może jak zapobiec zwilgotnieniu soli? Problemów w kuchni jest tak wiele, jak wiele jest na nie sekretów! Macie taki kuchenny sposób na kuchnię? Sekret , który trzymacie

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek różany 158

wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koło. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Wycianmy drugie koło i w środku wycinamy mniejsze kółko tworząc w ten sposób ramkę (obręcz), wycinamy kilka listków, obręcz(...)stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą różaną.   Blat różany:   Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy konfiturę różaną i sok z cytryny. Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę migdałową, zmielone biszkopty i mąkę pszenną) i mieszamy ręcznie. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe (lub orzechy, albo jedno i drugie jeśli wybierzemy taką opcję, pamiętajcie tylko

Lili w kuchni
.1062. fasoello 155

kokosowe pralinki z fasoli a'la Rafaello (z migdałem w srodku)~ Bardzo długo zwlekałam z tym przepisem, bo nie byłam przekonana do "surowej" fasoli na słodko...Ciasta z fasoli jak najbardziej, ale coś nie pieczonego...? Oczywiście nie żałuję że się przełamałam bo te pralinki były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być(...)kokosowego (płynnego) ~25g mąki kokosowej ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~kilka sztuk migałów ~wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę, olej i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Z masy nabieramy porcje, lekko spłaszczamy, na środek kładziemy migdał, sklejamy boki i formujemy ładną kulkę. Tak przygotowane pralinki na koniec obtaczamy

breakfast of dreams
Tarteletki ze śmietaną i owocami 234

gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  W między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem.  Piec około 15 minut w temp. 180st.  Ostudzić i wyjąć z foremek. Krem:  300ml śmietanki(...)Princessa",  300g świeżych malin,  100g świeżych borówek amerykańskich. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać drobno posiekane wafle, delikatnie wymieszać szpatułką.  Masę nakładać do przestudzonych spodów.  Udekorować świeżymi owocami i miętą

Z miłości do słodkości
Tort Pavlova 415

ciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova.  Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam.  Dodałam inne(...)urosła i stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych!  Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g  serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Białka ubijamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Domowa nutella 2790

Nawet mama która nie przepada za nutellą, tą zajada z przyjemnością.  Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo.  Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe.   Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać(...)łyżki płynnego miodu   Przygotowanie: Mleko i miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Zestawiamy i dodajemy połamane kawałki czekolady, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aż masa przestygnie i dodajemy do niej orzechy. Po dodaniu orzechów miksujemy aż powstanie gęsty krem, który przelewamy do słoików.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Kolorowe ciasto na soku kubuś 253

mnie bardzo stresujący i emocjonująco męczący, ale na szczęście jest już dobrze i będzie tylko lepiej. W dowód tego, że ma być lepiej mam dla Was bajecznie kolorowe, wesołe ciasto. Leciutkie i puszyste, jestem pewna, że podbije ono serca najmłodszych swym wyglądem, a starszych lekko kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem. Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu(...)pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa budyniowa duży sok typu Kubuś (ja użyłam biedronkowego) 2 budynie śmietankowe opcjonalnie 2-3 łyżki cukru Z soku odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę zagotowujemy

Cynamonowe szczęście
Tarta ze szparagami 191

inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około 1,5 cm długości kawałki. Wrzucamy(...)miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, wino, ser, pieprz, sól i tymianek. Mieszamy. Pomidorki kroimy na pół. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Układamy szparagi, dodajemy boczek i pomidorki. Całość zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika na 180C na 15 - 20 minut, aż masa się zetnie i z góry ładnie zrumieni. A do tego białe wino. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Batoniki. Zdrowa przekąska 206

jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal. W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni(...)łyżeczka miodu gryczanego; 2 banany; 1 łyżka oleju kokosowego; 3 łyżki wody. Krok po kroku.           Na początku w misce miksuję banany na gładką masę, a następnie dodaję wszystkie suche składniki i mieszam. Rozpuszczam olej kokosowy w kąpieli wodnej i dodaję do całości wraz z wodą, ponieważ masa wyszła za sucha. Całość odstawiam

Życie na widelcu
Kakaowe muffiny 192

Bardzo lubię robić muffiny bo są proste i szybkie w wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników i szybko oraz niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200 o C przez 20 minut, ostudzić

Mama Gotuje
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 232

miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są przygotowywane na zaczynie zwanym(...)się różni od Pâte Fermentée czy Poolish ? Poczytajcie! ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo

Ostra na Słodko
Dyniowe babeczki na musie z dyni 189

potrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany mus przyda nam się do zrobienia babeczek. Składniki: kostka masła 3/4 szklanki brązowego cukru  2 jajka 3 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki czekoladowo orzechowe 142

łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu    W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek(...)wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut.    Przygotowanie kremu

noteskulinarnyfiga
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 222

zrumieniły - ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane.  Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy.  Na mazurek pigwowo-czekoladowy:  kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa(...)Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu  ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać odrobinę (u mnie większa odrobina) nalewki pigwowej. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić. Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie - u mnie kawałeczki pigwy i krojone w paseczki daktyle

KUCHARNIA
PLACKI A' LA PIZZA 387

Dziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody  1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka(...)surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki  Smażymy na złoty kolor Dobrou chut

Zofiana
Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą 237

ciasto czekoladowe z pomarańczą!Składniki:200 g margaryny200 g cukru3 jaja340 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia55 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy kolejno po jajku nadal miksując.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i kakao. Do przygotowanej masy

Słodkie Przyjemności
Sernik tęczowy 426

łyżki jogurtu greckiego.    Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli(...)użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Świeży twaróg domowy nie wymaga mielenia. Po przełożeniu do miski, przy użyciu robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie

mojewypiekiinietylko
Krem z serka mascarpone 362

serka mascarponeKrem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania na podanie, więc przygotowane ciasta bezwzględnie trzeba przechować w lodówce do ostatniej chwili. Równie smaczny i do tego "bezpieczny" jest krem z mascarpone z dodatkiem masła, świetnie komponuje się z aromatem pomarańczowym, ale tak naprawdę można(...)fantazji: wanilią, masłem orzechowym czy czekoladą.Składniki:200 g serka mascarpone100 g masła2 łyżki cukru pudruaromat pomarańczowy (lub skórki pomarańczowej) Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki

Ciastkozercy
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 203

400g mascarpone - 5 łyżeczek ksylitolu lub cukru (lub dowolnie) - 1,5 płaskiej łyżeczki cynamonu W misie miksera umieścić mascarpone razem z kremówką, dodać także ksylitol i ubić na sztywną masę, na końcu dodać cynamon, całość zamieszać i odstawić. Dodatkowo: - słoik ok.500g musu z jabłek (u mnie domowy) - tarte orzechy laskowe - likier do nasączenia blatów, u mnie: Amaretto i Cointreau Wystudzony(...)wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi orzechami laskowymi i odstawiłam do lodówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KARPATKA AJERKONIAKOWA. I wieczorne rozmowy. 248

mnie poniosła xd ) ciasto: szklanka wody 1/2 kostki masła 4 duże jajka (lub 5 małych) szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuściłam w garnku ze szklanką wody. Zagotowałam. Cały czas na ogniu, wsypałam mąkę, proszek i ucierałam do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zestawiłam z palnika i ostudziłam. Następnie wbiłam jajka i dokładnie zmiksowałam. Powstałą masę podzieliłam na 2 części(...)pozostałym mleku rozprowadziłam mąkę, zmiksowałam z jajkami i dodałam do gotującego mleka. Gotowałam jeszcze ok. 2 minut, stale mieszając. Krem, jeszcze gorący, wylałam na jeden z upieczonych blatów ciasta. Przykryłam drugi, lekko przydusiłam. Wystudziłam i schłodziłam. Oprószyłam cukrem  pudrem. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Ciastka orzechowe 208

Pyszne, kruche i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Orzechy włoskie z dziadkowego drzewa i babciny przepis sprawdziły się znakomicie :) Składniki : -  szklanka mąki, - szklanka zmielonych orzechów, - 3/4

Przepisy Mikołaja
Czekoladowy sernik z rumowymi śliwkami (oraz życzenia) 236

Mocno czekoladowy sernik z alkoholowym akcentem w postaci śliwek przez noc moczonych w rumie. Jest smaczny, aczkolwiek jego wykonanie może przysporzyć nieco problemu. Jak to sernik

Smaki Na Talerzu
Sernik z polewą karmelową 222

Po ostatnim przepisie na tradycyjny sernik, macie może ochotę na kolejny? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie

Pink Envelope
Lody krówkowe z rodzynkami 244

Przepis na proste i bardzo smaczne lody krówkowe z rodzynkami. Są słodkie, ale nie przesłodzone. Dobrane proporcje są idealne. Ich przygotowanie zajmuje naprawdę tylko chwilkę. Warto

Krokusowy Dom
Ciasto z Krainy Lodu 919

WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier

Dziś Ja gotuje
Ciasto z Krainy Lodu 782

WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier

Dziś Ja gotuje
Sernik z malinowo-śmietanowym musem 319

  I przyszła pora na ostatni majowy serniczek , tym razem z musem malinowo-śmietanowym . Jest delikatny i wilgotny dzięki kąpieli wodnej ,rozpływa się w ustach ,mus

Wypieki Rene
"Oszukany " sernik na spodzie z płatków owsianych 189

Na blogu już jest kilka wersji takiego oszukanego sernika..a tym razem sernik na spodzie z płatków owsianych..świetny pomysł..znaleziony  tutaj .Przepis podaję za

Moje domowe kucharzenie
Kulki energetyczne- zdrowe słodycze 231

Czas przygotowania: 6 min. Składniki na ok. 8 sztuk Koszt przygotowania: 4,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 1 łyżeczka drobno

kulinarnyJa
Pokoleniowa babka tradycyjna z rodzynkami 195

Tradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas

Kuchnia Pokoleń
Bakaliowe cukierki/batoniki 157

No i mamy ponurą, deszczową, obleśną wręcz niedzielę popołudniu;p Dla osłodzenia tej (przynajmniej dla mnie) depresyjnej części tygodnia polecam wyprodukowane wczoraj cukierki bakaliowe (mogą również

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik na zimno z brzoskwiniami 232

Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest.  Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy

Takie tam pichcenie
Sernik Malinowy 502

Sernik malinowy pychota :D Składniki: 1 kg sera twarogu  500 g malin + ok 100 g do dekoracji 2 galaretki malinowe 40 g cukru pudru

Niezły Młynek
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 435

Lekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje

Ala piecze i gotuje