ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2220/3191)

Prosta tarta z grzybami leśnymi i porem 215

Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. 2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min. 3. Wylep schłodzonym ciastem formę do tarty, ponakłówaj obficie widelcem i piecz 15min. w 200*C. Farsz: 1. Pora pokrój w talarki i podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości oleju. 2. Grzyby oczyść(...)całość solą, pieprzem i tymiankiem - wymieszaj. 4. Wyłóż całość na podpieczony spód i rozłóż równomiernie. 5. W misce roztrzep jajka i wymieszaj z jogurtem, śmietaną i przyprawami. 6. Jogurtową masą zalej równo grzyby z porem. 7. Piecz ok. 30min. w 200*C. Smacznego! A simple tart with forest mushrooms and leek Ingredients: Crust with cheese: 100 g butter, cold

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lemoniada z kiwi 197

Miałam kilka bardzo dojrzałych owoców kiwi i szukałam na nie przepisu. Żadnego ciasta nie chciałam piec, ale pomyślałam o napoju. Padło na coś orzeźwiającego ale i słodkiego, bo lemoniada musi być słodka. Do osłodzenia możemy użyć miodu ale i syropu cukrowego - u mnie z cukru trzcinowego. Zapraszam po przepis, bo lato tuż, tuż... Składniki : * 3 dojrzałe owoce kiwi * 1 cytryna(...)kostki lodu * litr lekko gazowanej wody mineralnej * pół szklanki cukru trzcinowego  * pół szklanki wody Przygotowanie : Cukier zagotować z wodą, wystudzić. Kiwi zmiksować na gładką masę, dodać sok z cytryny oraz zimny syrop cukrowy. Do dzbanka wsypać kostki lodu, dodać kiwi. Całość uzupełnić wodą. Napój podawać z kostkami lodu, schłodzony

Magiczne Życie Marty
Tarta z burakiem i pesto 228

mąką. Następnie delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy na formę do tarty. Delikatnie wykładamy dno i boki formy. Wałkujemy po wierzchu formy odcinając brzegi. Nakłuwamy widelcem spód.  Na ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę albo specjalne kulki do pieczenia. Wstawiamy tartę do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne(...)kroimy w kosteczkę. Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę i doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy widelcem. Na podpieczony spód wykładamy buraki, ser kanapkowy oraz kawałki wędzonego łososia. Zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na kolejne 30 minut. Po wyjęciu polewamy pesto, ewentualnie dodajemy sałaty lub rukoli. Smacznego

Kolizje Smaków
Deser czekoladowy z chili 192

Pyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkac h ) z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i

Oryginalny smak
CHAŁWA LNIANA Z FIGAMI HISZPAŃSKIMI 158

korzystny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego - idealne na podrażniony żołądek.  Mąkę lnianą można stosować do gotowania, smażenia, pieczenia, a także jako gotowy dodatek do jogurtów, deserów oraz ciast nie wymagających pieczenia. Składniki: 1 szklanka mąki lnianej Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Radix-Bis 3 łyżki miodu 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki wody(...)olej kokosowy z miodem i wodą. Gdy składniki połączą się, dodajemy gorzką czekoladę i rozpuszczamy ją. Do miski wsypujemy mąkę lnianą i wlewamy zawartość rondelka. Dokładnie wszystko mieszamy. Otrzymaną masę przenosimy do foremek ( u mnie foremki na batoniki), ugniatamy i wyrównujemy.  Figi kroimy na pół i  umieszczamy na wierzchu masy, lekko dociskając. Foremki wkładamy do lodówki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z kremem straciatella i porzeczkami 183

szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 125 g margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka łyżka kakao Zimną margarynę pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników.Zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić pół godziny.Wylepić tortownicę wraz z bokami i piec w 180C przez ok.40 minut. Krem: 300 g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej) 250 g serka mascarpone(...)łyżek cukru pudru łyżka cukru wanilinowego Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrami.Żelatynę połączyć z masą,dodać czekoladę wymieszać i,wyłożyć na ciasto.Wstawić do lodówki. Masa śmietanowo-porzeczkowa : 300 ml śmietanki 30% opakowanie śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru szklanka czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru

Anielskie wypieki
Tartaletki z kremem z prażonych orzechów laskowych 162

ciasto. Wałkujemy ciasto an stolnicy i wykrawamy kółka (ja miałam 2 rozmiary tartaletek, dlatego użyłam szklanki do dużych i do mniejszych kieliszka. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Foremki wykładam ciastem, dociskam do brzegów, nadmiar usuwam. Nakłuwam dno foremek małym widelczykiem, by spód nie rósł. Piekę około 15 minut. Krem: 500 g serka mascarpone 1 czekolada sererowa 1/2 czekolady gorzkiej(...)mają wspaniały intensywny smak) Orzechy mielę – mam taki młynek do tego przeznaczony. Jeśli nie macie młyneczka posiekajcie orzechy dokładnie nożem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki miksuję. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i nadziewam wystudzone tartaletki.     Artykuł Tartaletki z kremem z prażonych orzechów laskowych pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną 252

  Dla mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by

Cynamonowe szczęście
Ekspresowe bułeczki 217

Szybkie do zrobienia bułeczki...nie potrzeba długiego zagniatania ciasta, a nawet nie potrzeba wyrastania.Uformowane bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika i czekamy aż się upieką. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżki miodu około  30 dkg  mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie jajko(...)Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól i rozmieszane drożdże. Składniki wyrobić energicznie ręką na gładką jednolitą masę (ok. 7 minut). Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę,naciąć,  posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Serowa tarta bez pieczenia 153

kilku deszczowych dniach trafił się w końcu jeden ciepły i słoneczny nabrałam więc ochoty na ciasto bez pieczenia. Sezon truskawkowy wciąż w pełni, ale mnie truskawki jeszcze się nie przejadły. Tak więc zapraszam na tartę serową z truskawkami. Serowa tarta bez pieczenia 25 dag maślanych herbatników czekoladowych 4-5 łyżek nutelli 50 dag miękkiego, zmielonego twarogu 20 dag kwaśnej śmietany(...)cukru pudru 1 laska wanilli 3 łyżki żelatyny 40 dag truskawek Herbatniki zmiksować w malakserze, przełożyć do miski i wymieszać z nutellą do uzyskania elastycznej masy. Okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożyć masą herbatnikową i odstawić do lodówki do stwardnienia. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Twaróg wymieszać ze śmietaną i cukrem

Pieguskowa Kuchnia
Biskwity 250

Moje wypieki”. Robiłam je już kilkukrotnie i jestem pewna, że zrobię je jeszcze nie jeden raz. Wyglądają cudnie, a smakują jeszcze lepiej. Uwielbiam to połączenie świeżego, delikatnego biszkoptu, masy śmietanowej i soczystych owoców. Do tego są szybkie w wykonaniu i poradzi sobie z nimi każdy, kto choć raz w życiu upiekł biszkopt;) Szczerze polecam:) 3 duże jajka szczypta soli(...)skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 400 ml śmietanki 36% 200 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru świeże owoce: truskawki/borówki/maliny/jeżyny lub bezpestkowe winogrona cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. W misie miksera umieszczamy białka, które ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy cukier. Do ubitej i lśniącej piany dodajemy po jednym żółtku

Smaki Na Talerzu
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 172

naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem  i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy ją. Następnie odłamujemy jeszcze kawałek szparaga(...)kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle z czosnkiem kilka minut. W tym czasie, w misce rozbijamy rózgą jajka, jogurt, ser, dodajemy sól, pieprz i podsmażone na maśle szparagi. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, układamy na wierzchu szparagi, pokrojonego w plastry oscypka i konfiturę żurawinową. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Wielkanocna pascha z bakaliami bez jajek 274

składniki: 500 g białego sera, tłustego 100 g masła, miękkiego 70 ml śmietany 50-70 g cukru pudru 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Domowy Smak Jedzenia
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI 181

troszkę mniej niż 1/4 szkl. letniej wody Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h DZIEŃ 2 Do zakwasu dodaj 1/4 szklanki mąki i mniej więcej taką samą ilość wody, masa powinna być dość gęsta. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h DZIEŃ 3 Powtórz czynność z dnia nr 2 Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 24h DZIEŃ 4 Odłóż połowę(...)szklanki mąki i wodę. Wymieszaj, odstaw na 24h. DZIEŃ 5 Możesz już spróbować piec chleb z 4 dniowego zakwasu, ale jest on jeszcze najprawdopodobniej słaby i musisz do ciasta dodać troszkę drożdży. Zakwas możesz dokarmiać dalej i to Ci rekomenduję. Dodaj 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720 i wodę letnią. Odstaw na 24 godziny. Zakwas jest gotowy. Powinien być, gęsty

SMYKWKUCHNI
Sernik crème brûlée z mango 204

święta i od tech samych kilku lat nic mi z tego nie wychodzi. Ilekroć komponuje menu słyszę zza pleców " jaki sernik robisz rym razem?" "grrrr!" a ja mam tyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe(...)Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie Spód 200 g ciastek owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa 500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 80 ml śmietany 30% 2 bardzo dojrzałe mango Dodatkowo ok 8 łyżek brązowego

Słodki Kompromis