ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2224/3191)

Sernik Pod Pierzynką 236

cukier, cukier wanilinowy, żółtka, skórkę cytrynową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika(...)najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięty sernik wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przełożyć na paterę. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 266

mąki pszennej ( u mnie tortowa typ500) 50g cukru trzcinowego 10g cukru z prawdziwą wanilią 1,5 łyżki kakao 1 jajko 60g masła (w dość drobnych kawałkach) szczypta imbiru Sernikowa masa:  1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (wiaderko) 5 jajek ¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Ok.100ml ostudzonej, zaparzonej z 2 torebek herbaty Teekanne  ¾ szklanki cukru + odrobina cukru(...)czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej) należy rozdrobnić go w malakserze na pył

Symfonia Smaków
Bezy z kremem straciatella i truskawkami 272

sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Na papierze do pieczenia można narysować okręgi o średnicy około 6 cm lub masę wyciskać intuicyjnie zaczynając od środka, a kończąc na wyższych brzegach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej(...)godzinach beza robi się miękka. Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Desery , Dla dzieci Tagged: czekolada , kremówka , truskawki

https:KKuchniaMniam
domowe lody truskawkowo brzoskwiniowe na patyku 186

składniki: 150 g truskawek bez szypułek 180 g brzoskwiń bez pestek 2-4 łyżki cukru pudru 120 ml śmietany kremówki wykonanie: Truskawki myjemy, przekładamy do wysokiego

Domowy Smak Jedzenia
Budyń z kaszy jaglanej 204

Składniki: 0,5 l mleka 0,5 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki masła 1 łyżka miodu ponadto 2 brzoskwinie sok z malinami borówki Wykonanie: Kaszę przepłukujemy

kgwjanczewo
Grillowane serduszka - Caracao 232

Proste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie

Niezły Młynek
KUBUSIOWY DESER Z TAPIOKI. 191

Wystarczą zaledwie trzy składniki : sok marchewkowy, odrobina cukru i kuleczki z tapioki, by powstać mógł niesamowity deser! Łatwy, a jaki smaczny :] Idealny dla małych, ale i

W kuchni Karmel-itki
Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami 278

Dziś zapraszam Was na kolejne letnie ciasto. Budyniowa tarta bez pieczenia z konfiturą z czarnego bzu i owocami , to idealny pomysł na deser w upalne dni. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt… no cóż moi goście byli zachwyceni. Dla przełamania słodyczy budyniu i ciekawego efektu wizualnego użyłam pyszną konfiturę z czarnego bzu Matecznik . Matecznik, to nie tylko konfitury(...)spód: 300 g dowolnego miksu herbatników – np. kakaowe z maślanymi lub pełnoziarnistymi około 100 g masła lub margaryny 2 budynie waniliowe 40 g (bez cukru) Na masę budyniową: 3 i 1/2 szklanki mleka lub ciut mniej 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła około 3 czubate łyżeczki konfitury z czarnego bzu – u mnie

Słodkie okruszki
Placki z dyni 170

Cześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach.  Upiekłam ciasto z dyni  przepis  i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz :) Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)pomocą malaksera, polecam taki właśnie sposób. Do startej dyni wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną i dosypałam sól, pieprz i imbir. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do masy.  Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki

Pieprzyć z Fantazją
Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą 180

naprawdę szybko. A często w efekcie końcowym ciacho wygląda jak z najlepszej cukierni. Polecam bardzo ! PRZEPIS NA TARTĘ "REESE'S" Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Krem orzechowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów(...)Wykonanie:   1.  Biszkopty pokruszyć w malakserze.  W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki j formy do tarty  o średnicy około 26-27 cm. 2 . Ugotować budyń, wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą ( ma dotykać

kolorowotorcikowo
TIRAMISU MIĘTOWE 194

Inna wersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych(...)naparze 2 kieliszki nalewki miętowej wymieszanej z ¾ szklanki przegotowanej wody. Kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Upieczony wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą następnie wlać napar i ponownie wymieszać. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić

RAROSSA
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO NA MASCARPONE I ŚMIETANIE 247

bardziej delikatnego śmietanowca niż sernik, ale ... przyjmijmy, że jest to sernik 😉 Przepis oczywiście możemy dowolnie modyfikować zamieniając truskawki np. na brzoskwinie, ananasy czy inne ulubione owoce. Myślę, że takie ciasto szczególnie sprawdzi się teraz latem, kiedy  nie chcemy dodatkowo nagrzewać mieszkania "odpalając" piekarnik, a  i ochota na wszelakie  wypieki z piekarnika  jest mniejsza.😊 Opcjonalnie na spód(...)malakserze na drobny piasek lub pokruszyć drobno. Do pokruszonych ciastek dodać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wysmarować odrobiną oleju. Wyłożyć masę ciasteczkową i  delikatnie ją przycisnąć. Schłodzić w lodówce około 1h. Masa serowo-śmietanowa: 500 g schłodzonej śmietanki 30 % lub 36% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru

Walijskie Pichcenie
Ciasto z kremem rafaello i truskawkami 791

okazji i nie upiec z nimi ciast, deserów a także knedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki(...)wiórków kokosowych 100 ml adwokatu 2 galaretki truskawkowe 800 ml wrzątku truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem do momentu połączenia się z masą. Wylać

Ala piecze i gotuje
Desery tiramisu 209

deser z kremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów  Mamut Kakao  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru(...)ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa

Bajeczna Kuchnia
Ciasto jaglano-migdałowe z suszonymi morelami 151

Uwielbiam kombinować w kuchni! Ciasta zawsze robię z głowy. Nie sugeruje się innym przepisem. O dziwo zawsze mi wychodzą! Tak było i tym razem. to był strzał w dziesiątkę! Mąka jaglana nadaje puszystość, a mąka migdałowa smaku i zapachu, natomiast suszone morele słodyczy. Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 4 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki migdałowej szczypta proszku(...)pieczenia cynamon 4 suszone morele + mąka do obtoczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę i obtoczone mąką suszone morele. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 197

pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części.   Mus miętowo cytrynowy 600  ml śmietany kremówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wiśniowa tarta z bezą 213

czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy 26 cm podwijając boki. Włożyć do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 15 minut. Nadzienie: Wiśnie wraz z sokiem i cukrem umieścić na dużej patelni teflonowej i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Owoce smażyć(...)przygotowane wiśnie wyłożyć równomiernie na podpieczonym kruchym spodzie i zostawić do ostudzenia. Beza: Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodać ocet winny, wymieszać szpatułką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i przelać na ochłodzoną masę wiśniową. Pianę rozprowadzić równomiernie po tarcie, po czym włożyć do piekarnika. Po 5 minutach

Passions hobbies life
Minitarty karmelowe bez pieczenia [bez cukru] 195

Porcje 7 Oceń Zapisz przepis Drukuj Spód 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao niesłodzonego Masa karmelowa wg tego przepisu (przygotuj 1/4 porcji i mniej mleka, żeby sos był gęstszy) http://www.powiedzdietomnie.pl/2017/05/krem-karmelowy.html Do przybrania świeże owoce (maliny, truskawki, borówki, jagody) tarta gorzka czekolada Przygotowanie Wiórki i płatki(...)Wszystko dokładnie połącz za pomocą rąk. Przygotuj foremki (najlepiej silikonowe), następnie wyłóż do każdej spód dokładnie ugniatając Włóż spody do zamrażarki na kilka godzin - dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z foremek Delikatnie wyjmij minitarty i wypełnij je karmelowym kremem Ozdób owocami i posiekaną czekolada Zjedz od razu lub przechowuj kilka dni (w lodówce). Wskazówki Przygotuj sos karmelowy w bardziej

Powiedz dietom nie
Sernik Oreo 169

Sernik upieczony na mleku skondensowanym (które uwielbiam!) z dodatkiem pysznych ciasteczek Oreo wręcz rozpływa się w ustach. Wszyscy prosili o dokładkę. Was też zachęcam do upieczenia tego pysznego ciasta, na pewno jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu :) 1 kg sera na serniki z wiadereczka (Piątnica lub President) 4 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ciasteczek Oreo  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Do misy miksera przekładamy wszystkie składniki, krótko miksujemy, tylko do połączenia. 12 ciasteczek grubo łamiemy i mieszamy z masą serową. Spód tortownicy (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Wlewamy masę sernikową. Pieczemy w temp. 150 stopni (góra-dół) 60 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy w nim sernik

Smakołyki Asi
Cytrynowe mufinki 223

Szybko, smacznie i cytrynowo :) Jeśli macie ochotę na naprawdę coś smacznego i prostego w przygotowaniu to zróbcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Składniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1,5 ) 130 g jogurtu(...)winogron ( użyłam rzepakowy ) skórka z cytryny ( ewentualnie esencja cytrynowa ) Sposób przygotowania : Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Dolewamy jogurt naturalny i olej , dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremek na mniej więcej 3/4 wysokości , nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy ok. 25 minut ( obserwujemy muffinki gdyż długość zależy

Różne smaki w kuchni
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 240

kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa mielonego. Przygotuj dwie stołowe łyżki i odmierzaj nimi porcję masy. Obtocz każdy kotlecik w bułce tartej. Kotleciki smaż w dużej ilości tłuszczu. Ja nalałam jakiś 1 cm do garnka i smażyłam po kilka sztuk. Smaż do zrumienienia z obu stron(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw

Anioszek w kuchni
Orzechowe muffinki z Monte! 231

białej czekolady - 2 łyżki Nutelli - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło ucieram z cukrem i jajkiem na gładką, puszystą masę. Dodaję mleko. Rozdzielam ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję białą część deseru Monte, do drugiej ciemną + dwie łyżki Nutelli. Do każdej z porcji dodaję po równej(...)mleczną czekoladę i połowę orzechów, do jasnej porcji posiekaną białą czekoladę i pozostałe orzechy.  Blachę do muffinek wykładam papilotkami i wlewam analogicznie do deseru Monte- najpierw ciemną część ciasta, następnie jasną (po ok. łyżce. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę muffinki 20-25 minut

Cook&Love
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami 169

Pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami - u mnie bez spodu, ale można spó ciasta wyłożyć biszkoptami bezglutenowymi czy ciasteczkami. Bardzo delikatny i puszysty, uwielbiany przez dzieci, choć nie tylko ;) Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 700 g serka homogenizowanego ( śmietankowy lub waniliowy)  250 g śmietanki kremowej 30%  4 łyżki cukru pudru  30 g żelatyny  200 g truskawek(...)Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody i dokładnie wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Cały czas miksując dodawaj serki. Do żelatyny dolej 2-3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Powoli połącz żelatynę z masą serową i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na tortownicę o średnicy ok. 24 cm i wstaw do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuść

Kuchnia bezglutenowa
Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym 244

paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Paski ciasta nawijać na foremki do rurek zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto na siebie nachodziło. Nawinięte na rurki ciasto ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekranika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki dobrze się zrumienią(...)desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała, dzięki temu nie będzie wypływać z rurek. Za pomocą szprycy napełnić masą wystudzone rurki. Gotowe rureczki można od razu zajadać lub wstawić jeszcze

Monia miesza i gotuje
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 184

solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując przy tym brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec(...)przez kolejne 10 minut. Przestudzić. Na maśle podsmażyć szpinak z czosnkiem, odparować wodę, ostudzić. Kremówkę zmiksować z serkiem, jajkami, solą, pieprzem i ziołami. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki, łyżeczką między nimi rozłożyć pesto. Całość posypać płatkami orzechów. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Borówkowe placuszki z lodami z nerkowców 201

jest w stanie poradzić sobie z kostkami lodu, wlej do orzechowego musu 150 ml bardzo chłodnej, zmrożonej wody i zmiksuj – wtedy czas mrożenia wydłuż do 3 godzin). Lodową masę przełóż do pudełka i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.  Aby przygotować placuszki, do miski wysp wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oraz sól i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej roślinne(...)uzyskanej maślanki dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier, zamieszaj tak, aby nieco się rozpuścił, po czym wlej całość do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.  Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta, a na każdą z nich powykładaj kilka borówek. Kiedy na placuszkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi

Roślinna - blog wegański
Vit kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe 291

mąką migdałową, z szafranem, z malinami. Najczęściej podawane z łyżką bitej śmietany i świeżymi owocami. Natomiast dla mnie najlepiej smakuje z sosem żurawinowym który swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest z czekoladą mleczną a nie białą (vit kladdkaka). SKŁADNIKI: * 100 g białej czekolady * 100 g masła * 180 cukru(...)Dodatki do podania: świeże owoce, bita śmietana, sos żurawinowy, WYKONANIE: Masło roztapiamy w małym garnku, od razu ściągamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jajka, cukier i cukier z wanilią ucieramy/miksujemy na jednolitą białą masę. Do białej masy jajecznej dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość

Mohiella
Knedle z truskawkami 259

gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą już zupełnie chłodne, uklepać je w dużej płaskiej misce i podzielić masę na trzy części, jedną część wyjąć łyżką i odłożyć na bok, jej miejsce wypełnić mąką (to taki stary, dobry sposób, dlatego moja mama zawsze ma problem z podaniem mi proporcji(...)kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie i to, co powoduje, że każda kucharka przygotowuje inne knedle, ponieważ jeśli ciasto ma zbyt luźną konsystencję, trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Blondies 168

cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).     Potrzebne będą: 230 g masła 300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki(...)kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 181

Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe 3 zł a ułatwia życie. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut(...)orzeszków ziemnym (jeżeli niesolone to dodać pół łyżeczki soli) kromka chleba (jasnego) około 100 g 150-200 ml mleka sojowego 50 ml oliwy/oleju Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi pierogami. Smacznego

greenscarf
Francuska Fantazja z borówkami 183

Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy na pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny(...)łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy na sztywno i na koniec delikatnie mieszając wkładamy Almette. Odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy borówki i przykrywamy górą ciastka, którą zdobimy masą i polewamy syropem Blue Curacao i zdobimy dowolnie. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Cytrynowe muffinki 253

Szybko, smacznie i cytrynowo :) Jeśli macie ochote na naprawdę cos smacznego i prostego w przygotowaniu to zrobcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego(...)Sposób przygotowania : Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy skorke z cytryny. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej. Dolewamy jogurt naturalny i olej , dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremek na mniej więcej 3/4 wysokości , nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy ok. 25 minut ( obserwujemy muffinki gdyż dlugosc zależy od piekarnika ) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Krokiety z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 152

ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki (ciasto będzie rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe). Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zetnie z każdej strony dodajemy posiekaną cebulę i dusimy razem aż mięso będzie całkowicie usmażone (około(...)dusimy pieczarki, pod koniec solimy 1/2 łyżeczki. Studzimy Przestudzone mięso i pieczarki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy starte na grubych oczkach ogórki. Całość dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Powierzchnię każdego naleśnika smarujemy farszem tak, aby brzegi pozostały wolne. Składamy brzegi z dwóch stron, następnie zwijamy całość w rulon. Tak przygotowane krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej

Kolorowy Przepisownik
Tarta cytrynowa z bezową pianką 299

mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu      Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i chowamy do lodówki na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o bokach. Spód nakłuwamy widelcem i wrzucamy do piekarnika na 15 min w 200 stopniach.      Cytryny myjemy(...)Dodajemy cukier, mąkę i olej, mieszamy na bardzo małym ogniu aż do uzyskania budyniowej konsystencji. Wykładamy na kruchy spód.      Białka ubijamy na sztywną pianę, a gdy masa będzie gładka i lśniąca dodajemy po żyłce cukru, cały czas miksując. Gdy składniki połączą się, dosypujemy mąkę oraz dolewamy octu, mieszamy jeszcze chwilę. Piankę wylewamy na wierzch tarty i wstawiamy

sama złodycz
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 183

wodę i za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie włożyć je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 20 minut w 195ºC. W międzyczasie do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, wsypać cukier puder i całość ze sobą(...)Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Gdy tarta uzyska lekko złoty kolor to wyjąć ją z piekarnika. Od razu ułożyć plasterki gruszek i całość zalać masą jajeczno-jogurtową. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 30 minut w 180ºC. Podawać dopiero wtedy, gdy tarta lekko przestygnie. Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Ugotować
Szyszki 224

Kolejnym moim, a właściwie moich dzieci, ulubionym ciastem są  szyszki . Drobne ciasteczka wyglądem przypominające prawdziwe szyszki. Są bardzo słodkie i podzielne, gdyż sporo tego wychodzi. A dzieciaki wprost je uwielbiają. A teraz podaję przepis; Składniki: 2 kostki masła 1 kg krówek 1 łyżka kakao 5 opakowań ryżu preparowanego Wykonanie: 2 kostki masła rozpuścić, dodać krówki i mieszać do całkowitego(...)połaczenia się składników. Dodać kakao, wymieszać i trochę przestudzić. Następnie wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać, aby każde ziarenko pokryte było masą. Formować nie za duże szyszki, układać na talerzu i odstawić do zastygnięcia

Ciasteczkowy Potwór
Lemon curd 169

sokiem malinowym ;) Ale co tam, mam nadzieję, że mi wybaczy podkradzenie kilku, a dokładnie 4, sztuk cytryn. Krem ten można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny(...)cytryn wycisnąć sok (powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki soku). Jajka rozkłócić trzepaczką, dodać sok z cytryny, cukier puder i masło. Wszystkie składniki podgrzewać na ogniu i ciągle mieszając poczekać, aż masa zacznie bulgotać. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować około 5 minut. Masę przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczka i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masa w tym czasie powinna zgęstnieć. Gotowy

CookYourself
Blondies 192

cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).  Potrzebne będą:230 g masła300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku)szczypta soli2 jajka - lekko roztrzepane280 g mąki1 czubata łyżeczka proszku(...)kawałkiOpcjonalnie: kwaśne owoce lub dżemRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę.Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia.Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.W osobnej misce mieszamy ze sobą

Kulinarna rozmowa
Cytrynowy zawrót głowy 196

urosło, później nieco opadło i bałam się, że będzie zakalec, ale nic z tych rzeczy. Jest idealne, cudowne i wspaniałe. Nie można mu się oprzeć. Koniecznie musicie spróbować!Sycylijskie ciasto cytrynowe z tymiankiemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)175 g miękkiego masła175 g cukru3 jajka250 g ricottyskórka otarta z 4 cytrynsok wyciśnięty z 3 cytryn100 g mąki pszennej2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia25 g mielonych migdałówlistki z 4 gałązek tymiankudekoracja:kandyzowane plasterki cytrynygałązki tymiankuOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać ricottę, połączyć. Powoli wlewać sok z cytryny ze skórką, nie przerywając miksowania. Następnie partiami dodwać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekolada plastyczna - zrób to sam 514

użycia. Jeśli wydaje się być zbyt miękka, żeby wyciągną ją z folii (u mnie było tak z białą) można włożyć ją na chwilę do lodówki. W przeciwieństwie do masy cukrowej czekolada plastyczna nie może wyschnąć, więc nic się nie stanie jeśli zostawimy ją odkrytą na stole podczas przygotowywania dekoracji. Może zaszkodzić jej jednak ciepło - jeśli zbyt długo ugniatamy(...)plastyczną można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, dobrze jest zamknąć ją w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych, żeby nie przesiąkła "lodówkowymi" zapachami, które nie za dobrze pasują do ciasta. Przed przygotowaniem dekoracji warto wyciągnąć czekoladę z lodówki trochę wcześniej, żeby zmiękła.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy