Co powiecie na popcorn? lubicie go na słodko czy słono? a może macie jeszcze inne swoje patenty na przyprawianie takiej przekąski? Dziś proponujemy Wam popcorn
Candy PandasSernik na zimno Smerf. Moja mania sernikowa nadal trwa. Tym razem zrobiłam taki smerfny serniczek. Jest to piankowy sernik na zimno z delicjami i borówkami amerykańskimi
Rita creativeDziś witam Was z czymś lekko rozgrzewającym w tę jesienną pluchę… Ci , którzy mnie znają wiedzą, że nie przepadam za alkoholem w nomen omen „czystej postaci
Domowe ciastaDawno nie robiłam i nie jadłam sernika, więc czas najwyższy to zmienić. Mając do dyspozycji świetnej jakości ekologiczne czekolady marki Vivani skusiłam się na sernik właśnie
Zdrowie na języku :PWiecie, że dzisiaj jest Dzień Pandy Wielkiej ? Trzeba to jakoś uczcić, najlepiej tym co Pandy (oraz wiewiórki) lubią najbardziej 😄 Czyli masłem orzechowym! Wreszcie nastał
Candy PandasKolejna dawka przepysznych masełek orzechowych przed Wami! 😍 Tym razem są to mniej standardowe opcje niż te z fistaszków. Masła z orzechów włoskich, nerkowców i migdałów niejednokrotnie
Candy PandasSkładniki: 6 jajek z czego tylko 3 żółtka 3 budynie waniliowe 1 miarka odżywki białkowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka zmielonych nasion chilli
ClauditteMissCookingDziś zapraszam na słodziutki, lekko kwaskowaty i mocno malinowy sernik na kruchym spodzie z pyszną polewą z jogurtu greckiego :) Z podanych składników przygotujecie sernik o średnicy
My Culinary ArtJedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z
Anioły w kuchniNajprostszy przepis na pyszny serniczek. Jesli potrzeba chwili żeby zrobić cos pysznego polecam ten przepis! Składniki: 1kg sera waniliowego w wiadereczku 2 galaretki owocowe( u mnie
Z Majeczką w kuchniTym razem zapraszam Was na sernik na zimno który zrobiłam z półproduktu. Ku memu zdziwieniu sernik wyszedł smaczny. Zrobiłam go na konkurs w którym
Ala piecze i gotujeskładniki:750 g serka homogenizowanego naturalnego1 szklanka cukru pudru1 kostka masła5 żółtek2 kopiaste łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie żelatyny deserowej)1/3 szklanki mlekabiszkopty do wyłożenia
Monia miesza i gotujeMuffinki o smaku bananowym to idealne małe ,,co nie co'' do poobiedniej kawki lub herbatki. Przepis jest łatwy, szybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat(...)czekolada do polania muffinek (wg. uznania) WYKONANIE: - W dużej misie rozdrabniamy banany widelcem na papkę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki, miód, wanilię, mąkę i mieszamy szpatułką. - masę przekładamy do foremek lub papilotek na 3/4 wysokości. Posypujemy z osobna ziarenkami granatu, skórką kandyzowaną, posypką czekoladową i migdałami. - pieczemy w 180* C około 20 min. Każdy piekarnik inaczej
RITA food channelMuffinki o smaku bananowym to idealne małe ,,co nie co'' do poobiedniej kawki lub herbatki. Przepis jest łatwy, szybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat(...)czekolada do polania muffinek (wg. uznania) WYKONANIE: - W dużej misie rozdrabniamy banany widelcem na papkę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki, miód, wanilię, mąkę i mieszamy szpatułką. - masę przekładamy do foremek lub papilotek na 3/4 wysokości. Każdą z foremek posypujemy z osobna ziarenkami granatu, skórką kandyzowaną, posypką czekoladową i migdałami. - pieczemy w 180* C około
RITA food channelgówniarę ugościć należycie zgodnie z powiedzeniem " gość w dom - Bóg w dom", to dosłownie w 5 minut zorganizowałam sernika. Banalnie prosty, bez proszku do pieczenia, bez gniecenia ciasta, idealny nawet dla tych osób, co to mają dwie lewe ręce do wszystkiego. W ustach się rozpływa a w towarzystwie sosu malinowego poezja... Składniki: 350 g herbatników(...)malin 1 łyżka cukru 50 ml czerwonego wina Sposób przyrządzenia: Herbatniki pokruszyć a następnie zmielić blenderem. Masło rozpuścić, połączyć z rozgniecionymi ciastkami, dodać 2 żółtka.Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy (26 cm) Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać alkohol, sok oraz skórkę z cytryny. Oba sery chwilę miksować aż się połączą
pieprzny smaczekCiasto dla fanów cytrusowych smaków. Piekłam je po raz pierwszy i bardzo miło zaskoczył mnie właśnie jej smak. Babka nie jest ani za słodka ani za kwaśna - jest w sam raz. Gwarantuję, że bardzo szybko zniknie. 5 małych jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny lub masła(...)Skórka otarta z 1 cytryny Sok z jednej cytryny Do miski miksera wbijamy jajka. Miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dosypujemy cukier. Musi nam powstać jasnożółta puszysta masa. Następnie wsypujemy przesianą ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy na mniejszych obrotach. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciskamy sok. Skórkę
VioletoweKucharzenieprzepisów na pączki i inne słodkości na Tłusty Czwartek jest już sporo, jest w czym wybierać KLIK .Tym razem przepis od Dorotki..co prawda u Dorotki pączki były z masą kajmakowa,a u mnie z czekoladą, ale to nie ma żadnej różnicy. 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka, lekko roztrzepane 60 g masła, roztopionego(...)drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, doda ć wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 1 -1,5 godz. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką
Moje domowe kucharzeniesuflety mają średnicę 10 cm, z podanych składników zrobicie 2 większe lub 3 mniejsze porcje – mnie wyszło tak 2 i pół, bo nie mogłam się zdecydować przy rozlewaniu ciasta ;) Składniki: 2 jajka 150 g Nutelli 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru (opcjonalnie) + masło i kakao do obsypania foremek, cukier puder do podania Naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy(...)Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Musi być koniecznie nagrzany przed włożeniem do niego sufletów. Rozdzielamy białka od żółtek. Do Nutelli dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru – można ubić bez cukru, ale dzięki niemu piana jest stabilniejsza i trudniej ją później popsuć w czasie mieszania z czekoladą. Delikatnie mieszamy pianę
Ciastkozercylubi kokosowe wypieki to z pewnością jest to przepis godny wypróbowania. Ciasto można zrobić tak jak ja na biszkopcie lub w wersji przyśpieszonej użyć herbatników, krakersów lub biszkoptów. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,75 l kremówki 30% 300 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego(...)łyżeczek żelatyny 0,5 szkl gorącej wody płatki migdałów Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy
Ala piecze i gotujePotrzebowałam prostego przepisu. Moją inspiracją był przepis na ciasteczka z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Ja trochę pozmieniałam składniki. Ciasta wychodzi dużo, więc niestety potrzebujemy na wykonanie i pieczenie przynajmniej 1h, ale warto ! :) Uwaga ! Z blachy ściągamy je jeszcze miękkie, twardnieją jak wyciągniemy je z pieca. Niestety mam jedno zdjęcie i to jest jeszcze z instagrama(...)proszku do pieczenia kilka sztuk truskawek Wykonanie: Jajka ucieramy na jasną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżeczką - warto ją moczyć za każdym razem w wodzie. Następnie kroimy truskawki w cienkie plastry i układamy na każdym ciasteczku po jednym lub dwa, trzy- jak kto woli
Justa próbuje gotowaćsurowym, jak i po przetworzeniu. Można z niego robić dżemy, soki i kompoty. Kawałki ananasa świetnie nadają się jako składnik sałatek owocowych czy mięsnych, ale także jako dodatek do ciast i słodkich deserów. W towarzystwie kurczaka czy owoców morza idealnie prezentuje się w daniach głównych. Smakuje wyśmienicie również na ciepło. Można go grillować lub opiekać w piekarniku.” Smoothie ananasowe(...)obrany i pokrojony w kostkę ananas, fileciki wykrojone z pomarańczy (z pozostałości wyciskamy i dodajemy sok), wlewamy mleko kokosowe – miksujemy. Dodajemy zamrożonego banana, wsypujemy kurkumę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kostki lodu i krótko miksujemy. Przelewamy do szklanek lub pucharków. Podajemy natychmiast. Smoothie ananasowe z kurkumą – zimne, gęste, kremowe, idealne na upały… i nie tylko. Orzeźwi, ugasi pragnienie
mojewypiekiinietylkolaurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta kurkumy Sposób przygotowania Sos Z jarzyn gotujemy wywar, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. usuwamy cebulę i przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Pulpeciki Mieszamy składniki na pulpety. Smażymy pulpeciki na maśle klarowanym lub oleju. Przekładamy pulpety na talerz. Do pozostałego na patelni tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki. Chwilę podsmażamy. Dolewamy wywar. Powinniśmy uzyskać(...)redukujemy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/delikatne-drobiowe-pulpeciki-kasza-jaglana-sosie-jarzynowym/ MieszamWGarnku Artykuł Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę. • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać w kształcie(...)wędzonego pokroić na drobne kawałki i zmiksować z serkiem. • Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek z łososiem i ubić razem na gładką masę. • Serek przełożyć do rękawa i wycisnąć ozdobne rozety na każdej bułeczce. Należy poczekać, aż bułeczki wystygną. • Choinkę udekorować pomidorkami i różyczkami kalafiora
To co kochamSamą foremką wycinać kółka, tyle sztuk ile będzie kapeluszy, tworząc spody dla grzyba. W każdym kółku wyciąć małe kółeczko, w które wejdzie trzonek. • Odrywać po kawałeczku ciasta i w rękach formować trzonki, z jednej strony cienkie, aby swobodnie weszły w wycięte kółeczko spodu grzyba. • Każdy trzonek z grubszej strony maczać(...)gorącego mleka ciągle mieszając, aby nie było grudek. • Przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. • Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce ugotowanej masy cały czas miksując, aż utworzy się jednolity krem. Polewa czekoladowa • Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka i mieszać na bardzo słabym ogniu, aby powoli się połączyły. Nie gotować
To co kochamgorzkiej czekolady (użyłam surowej) 180 ml śmietanki 30% 30 g masła Przygotowujemy ciasto. Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, jajko i mielone migdały. Zagniatamy na gładkie ciast i schładzamy je w lodówce przez 20 minut. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę(o średnicy 30cm). Schładzamy jeszcze 15 minut, po czym pieczemy(...)naczyniu podgrzewamy śmietankę. Gdy cukier rozpuści się i będzie złocisty, zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego śmietankę, cały czas mieszając. Ponownie ustawiamy na ogień i mieszammy, aż masa […] Artykuł Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogprzygotowałam tegoż właśnie ciasta wcześniej. Jest rewelacyjne, słodkie, w smaku przypomina batonik Kinder Country i przyznam, że dość syte. Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali tego ciasta :) Składniki: * 400 ml śmietany 36% * 250 g serka mascarpone * około 3 paczek po 50 g herbatników * 2 białe czekolady po 150 g każda * 2 mleczne czekolady po 150 g każda * 3 szklanki(...)wymieszać. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać wszystko łyżką. Na dnie blachy (u mnie okrągła o średnicy 22 cm) ułożyć herbatniki, na wierzch wylać masę z białej czekolady. Na to ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić 200 ml śmietany 36%, dodać przestudzoną
Zrób to smacznieprzeszedł zmiany. Ale smak jego pozostał. Dzisiaj najnowsza wersja mojego keksu, który upiekłam na święta. Jest na bazie ciasta biszkoptowego. Polecam go tym, którzy lubią takie właśnie delikatne ciasta (foremka 30x12 cm) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 150 cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jajek 1 cytryna(...)Masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Wsypałam otartą skórkę z cytryny a następnie wlewałam cienkim strumieniem sok z połowy cytryny. Białka oddzieliłam od żółtek. Do masy maślanej wbijałam po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Każde następne wbijałam kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy. Z mąki odłożyłam 1 łyżkę, a do pozostałej dodałam proszek
Kuchnia u Krysiwłaśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie , pokryte dużą ilością soczystych malin i płatkami kokosa. Ciasto smakuje rewelacyjnie – jest bardzo lekkie, delikatne , idealne nie tylko na upały! Robi się je błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia i jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie! Takie Rafaello(...)wiórki kokosowe – 0,5 szkl * cukier puder – 0,5 szkl * żelatyna – 1 łyżka * maliny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy z czekoladą, dodajemy pokruszone herbatniki i mleko. Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem doi pieczenia, wygładzamy, wstawiamy do lodówki. Jogurt mieszamy z połową cukru pudru i wiórkami. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimne wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia a następnie
Ostra na Słodkoubijamy z nich pianę. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy biszkopt a następnie kroimy(...)kiedy ostygną połowę wysypujemy na dżem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder, mascarpone i 75 g wiórek kokosowych. Całość dokładnie mieszamy i 1/3 nakładamy na migdały. Masę przykrywamy blatem biszkopta i ponownie go nasączamy, smarujemy dżemem, posypujemy pozostałymi migdałami i smarujemy warstwą kremu. Wierzchni biszkopt smarujemy jedynie dżemem a następnie wierzch i boki pokrywamy masą. Boki tortu posypujemy
paapilotkaaproste ciasto - a jakby inaczej :) To może być ciekawy pomysł dla osób, które nie lubią zbytnio się w kuchni przemęczać, ale jednak chcą na szybko zrobić sobie coś słodkiego. Ciasto ma w sobie coś brownie, dlatego wydaję mi się, że bardzo przypadnie Wam do gustu. Zapraszam na placek czekoladowy z orzechami! Składniki na placek czekoladowy: 4 jajka 90 g cukru(...)orzechów laskowych 25 g migdałów 100g czekolady mlecznej dodatkowo czekoladowa posypka Sposób przygotowania placka: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. W oddzielnej misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i drobno pokrojone orzechy. Do masy jajecznej dolewamy olej i mleko, następnie partiami wsypujemy suche składniki. Gotową masę przekłądamy do formy
Słodkie Przyjemnościnadzień z kremem na bazie bitej śmietany, aż po bardziej wytrawne wersje np. z ricottą i wędzonym łososiem. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybie, zawsze się udające i smaczne ciasto, polecam roladę biszkoptową. Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 500ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki. Gdy składniki się połączą dodać kolejne jajko, cukier i łyżkę mąki. Pod sam koniec wsypać kakao i miksując dolewać wodę. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia. Kremówkę obić z cukrem
Jacob Tastestyle się lokuje... Choć i on bardzo smaczny, ale zazwyczaj zaraz po usmażeniu- zresztą jak i wszystkie domowe, wysokokaloryczne i karnawałowe słodkości. Taki ich urok :) Gdyby były z całą masą spulchniaczy i innych "przydasiów", byłyby świeże pewnie przez tydzień :D No ale nie ma to jak swoje, a jeszcze lepiej Mamy ;) Bo jak ktoś zrobi, to też smakuje lepiej(...)roku możecie sobie pozwolić i przygotować je swoim domownikom :) Składniki: Na ok 50 sztuk: Zaczyn: 4 dkg drożdży świeżych 1 łyżka cukru kryształu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki Ciasto właściwe: szczypta soli 1 kg mąki pszennej tortowej 6 żółtek 4 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1/2l mleka 150g margaryny 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: olej do smażenia marmolada
Kuchnia w czekoladzieDodać kabaczek i podsmażać kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę, dodać mleko – zmiksować. Dodać kilka łyżek gorącego kremu z kabaczka, wymieszać i dodać do garnka z kremem. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Gotować kilka minut(...)kremu, część można zostawić do dekoracji. Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanymi jabłkami podawać na ciepło. Podobne przepisy Krem szparagowy biały Krem z pieczonej marchewki Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background
Pociąg Do Kuchniwyczuwalny smak limonek, które osobiście uwielbiam :) Przepis zaczerpnięty ze strony Pani Ewy Wachowicz. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek mąki ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Masa limonkowa 400 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z limonek sok z limonki filety z limonki do dekoracji 1 kieliszek spirytusu Poncz: ½ szklanki limoncello 1 kieliszek spirytusu(...)przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła. Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier. Zostawić do wystudzenia
Cakes By KejtParę dni temu kupiłam foremkę do pieczenia mini ciasteczek na patyku...u mnie w sumie są bez patyczków [patyczki dołączone były do foremek], ale to bez znaczenia..Przepis na ciasto znalazłam tutaj , ale muszę poszperać i wynaleźć jeszcze inny.. 70 g mąki pszennej [mieszanka mąki z mąką kokosową ] 20 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)termoobiegiem lub 190 stopni w opcji: grzanie górne i dolne.Suche składniki wymieszać ze sobą , dodać resztę składników i wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na puszystą masę.Wypełnić masą połowę formy "bez dziurek" i wygładzić powierzchnię. Przykryć górną połową formy.Piec przez około 15 minut.Po upieczeniu wystudzić, następnie zanurzyć ciasteczka w rozpuszczonej czekoladzie i obtoczyć w posypce.Wstawi
Moje domowe kucharzenieNazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane(...)macy 5 jaj 12 dag oliwy sól do smaku 1 szklanka wody Wykonanie: Drobno pokrojoną macę rozmieszać w 200 ml zimnej wody wraz z jajami i oliwą. Z powstałej masy formować rękami kluski i gotować w osolonym wrzątku około 10 minut
Tradycyjna Kuchnia250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie : Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi on przynajmniej kilka godzin chłodzić się w lodówce. Czekoladę łamiemy na małe kawałki , wrzucamy do miseczki. Śmietanę stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy(...)chłodził się 6 godz. ) Biszkopt: Białka na biszkopt ubijamy na sztywną pianę, porcjami dosypujemy cukier i nadal ubijając , gdy piana jest już sztywna wrzucamy po jednym żółtku . Do ubitej masy wlewamy olej i aromat, łączymy całość. Mąkę , proszek i kakao przesiewamy do jajecznej masy i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki sie połączą. Wlewamy do formy z wysmarowanym samym dnem (smarujemy
Malinowa KawiarenkaSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 cytryna (sok) Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fix 1 cytryna ( skórka) 2 kiwi Sposób przygotowania: 1. Do jednego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać cukier.Wymiesza(...)drugim naczyniu wymieszać mleko, olej, jajka i sok z cytryny. 3. Połączyć suche i mokre składniki. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki i nałożyć masę do 1/3 wysokości. 5.Piec około 20 min. w temperaturze 200 st. C. 6.Upieczone muffiny odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć papilotki. 7.Do wysokiej miski wlać śmietanę. Ubijać. Gdy będzie dość sztywna dodać śmietan
A Ty Smakuj Mnierobić kilka razy, nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.Składniki na babeczki:0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 kostki margaryny1 duża cytryna1,5 łyżeczki proszku(...)żółtka od białek. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem).Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki.Gotową masę przekładamy do foremek
CiastkozercyTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Składniki na biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte(...)żółtka, cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku 1 kostka masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy niecała szklanka cukru Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka
Salonik smakówpuszyste ciasto jest dowodem, że popping z amarantusa sprawdza się nie tylko jako składnik mueslli czy kruchych batoników. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe białko i składniki mineralne. Składniki: margaryna bezmleczna cukier puder mąka kukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana(...)mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) aromat waniliowy 1 1/2 szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem
głodny alergikCiasto powstało dzisiaj. Potrzeba chwili. Jest szybkie i nie wymaga specjalnych uzdolnień. SKŁADNIKI 2,5 szklanki mleka 300 g. wiórek kokosowych 1 czekolada biała 3 duże opakowania herbatników 2 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 3 zółtka 1 margaryna WYKONANIE2 szklanki mleka zagotować dodać cukier waniliowy i cukier kryształ(...)roztrzepać z maką i mlekiem. Wlać do gorącego mleka zagotować. Wymieszać zdjąć z ognia. Dodać startą białą czekoladę, margarynę- zmiksować. dodac wiórki - wymieszać. Gotowe.Na blaszce ukłądać ciastka, przekłądać masą. Po wierzchu, lekko posmarować masą i posypać wiórkami. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyNajsłodsze ciasto na świecie :) Przepis znalazłam na stronie MOJE WYPIEKI, ale można go również znaleźć w książce "120 przepisów". Polecam wszystkim miłośnikom czekolady i kajmaku :) Składniki: 200 g mąki pszennej 75 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 200 g czekolady mlecznej 250 g masy kajmakowej lub mleko skondensowane w puszce* 1. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem
My Culinary Art