Dziś zjedliśmy pyszne i zdrowe śniadanie. Kanapki ze świeżo upieczonego chlebka z pastą z awokado. Awokado zawiera dużo witamin i innych ważnych składników odżywczych
kuchnia doskiDo wakacji jeszcze daleko, a słońca przynajmniej, Ja bardzo potrzebuję. Dlatego przygotowałam miodowe cukierki, które przypominają mi ciepłe wieczory i świetnie smakują ze szklanką ciepłego mleka
Niezły MłynekZauważyliście na pewno, że jesteśmy fanami różnego rodzaju placków zjadanych na śniadanie. Zazwyczaj znajduje się w nich mąka :/ Tym razem proponujemy, aby głównym składnikiem była kasza
Ania i Marcin gotująSkładniki: 0,5 kg świeżo zmielonej łopatki 1 czerwona cebulka 1 jajko po szczypcie tymianku, kolendry mielonej sól, pieprz świeżo zmielony 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
kgwjanczewoIdealne mleko skondensowane do kremów, deserów i po prostu jako dodatek do pieczywa. U nas w rodzinie wszyscy je bardzo lubią i dlatego nie stoi
Kuchnia ŁukaszaDziś na szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4
W kuchni Karmel-itkiobroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiać przez sitko składniki sypkie do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik(...)odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić w drobną kostkę. Lekko już tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany i dobrze zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać owoce i wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Ostudzony biszkopt rozwinąć i delikatnie nasączyć białą herbatą. Następnie wyłożyć krem brzoskwiniowy. Aby krem przy zawijaniu rolady nie "uciekł" najlepiej posmarować go więcej od strony, z której zaczynamy zawijać roladę
Passions hobbies lifeubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy. W jednym narysowanym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały. Piekarnik(...)środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Desery , Wykorzystanie białek Tagged: borówki amerykańskie , cytryna , kremówka
https:KKuchniaMniamżeby zrobić z nich krem. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy pycha! Do kremu można dodać kakao, masło orzechowe lub korzenne przyprawy. Krem można wykorzystać do ciasta, jako nadzienie do naleśników czy do gofrów. Przepisem zainspirowała mnie Ania z Everyday flavours . A ja idę wylizać słoik 😎. Wegański krem daktylowy Czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia(...)zmiękną. Przed blendowaniem upewniamy się, że daktyle nie mają resztek pestek. Owoce przekładamy do blendera i wlewamy 3/4 wody, w której się moczyły. Blendujemy na gładką masę. Gdyby się okazało, że krem jest za gęsty dolewamy nieco wody i ponownie blendujemy, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji
Kulinarne przygody GatityJeśli jesteście miłośnikami orzechów i sernika to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Wisienką na tym cieście jest krem krówkowy, który całości dodaje charakteru. Polecam :) SKŁADNIKI : KULKI : 30 dag drobno zmielonych orzechów u mnie włoskie 4 łyżki cukru pudru (można dać więcej) szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18 % 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 2-4 łyżki(...)cukru (radzę dać więcej) 6 całych jajek 0,5 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy sok z połowy cytryny KREM: 0,5 kostki masła w temp. pokojowej 0,5 puszki masy krówkowej (200 g) w temp. pokojowej ORAZ: kakao do dekoracji suszona żurawina WYKONANIE: Orzechy mieszamy z jogurtem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Mieszamy i na chwilę chowamy
Pani na deserTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję jest moim zdaniem najbliższy ideału włoskiej pychoty. Lekki, puszysty, przesiąknięty aromatem kawy i amaretto. Nie skończy się na jednej porcji;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki : opakowanie biszkoptów podłużnych opakowanie biszkoptów okrągłych kakao Poncz(...)gorącej wody+ 4 łyżeczki kawy) 1/3 szklanki cukru 50-60 ml amaretto Do garnka wlewamy kawę. Dodajemy cukier. Gotujemy, aż powstanie kawowy syrop. Studzimy. Dodajemy amaretto. Mieszamy. Masa: 6 żółtek 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 500g serka mascarpone Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając
Domowe ciastażeby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło na krem miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli w kremie dalej widać małe grudki budyniu i nie da się ich połączyć mimo miksowania, całość można włożyć na 15 -20 minut do lodówki, kiedy masło lekko stwardnieje będzie(...)można modyfikować wg. swojego gustu. Wystarczy spróbować gotowego kremu i sprawdzić, czy jest dla nas wystarczająco czekoladowy. Krem nadaje się idealnie do dekoracji, można wykorzystać go także do przełożenia ciasta. Bardzo dobrze znosi oczekiwanie na gości – gotowy tort czy babeczki mogą stać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka godzin i dalej będą pyszne, a dekoracja zostanie taka
CiastkozercyDelikatny, puszysty sernik piernikowy z nutą mango. Jestem wielką fanką serników i pierników. Dlatego postanowiłam połączyć je żeby stworzyć coś dobrego. Wykorzystałam pierniki katarzynki Kopernik
wesoła kuchniaczasem stała się ona jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby przed wrzuceniem na głęboki olej. Najsłynniejszym takim daniem są peixinhos da horta , co w dosłownym tłumaczeniu oznacza(...)portugalskiej restauracji, jednak bardzo łatwo można je również zrobić w domu. Szczególnie polecam je wypróbować, kiedy sezon na fasolkę trwa w najlepsze. Moim ulubionym sposobem na tempurę jest najprostsze ciasto z mąki, wody gazowanej i soli. W Portugalii można się spotkać również z wersją przygotowaną na winie lub piwie. Jednak według mnie ta tempura wychodzi znacznie bardziej chrupiąca. Oprócz fasolki
Food SquareWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną słodką przekąskę, którą robi się ekspresowo a smakuje rewelacyjnie. Mowa o wafelkach z kremem z mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokublogu i ciasta też były w wykonaniu mojej córki...spód ciasta jest stąd [tylko z inną mąką i z dodatkiem kakao i z większej porcji] a wierzch ciasta stąd . 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, zmiksować z ksylitolem, dodać żółtka i ponownie(...)łyżki ksylitolu 3 łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.Mleko zmiksować z ksylitolem i kakao, na koniec dodać żelatynę, kiedy masa trochę zgęstnieje przelać ją na schłodzony spód.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniePuszysta babka z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, chrupiącymi migdałami, posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf. Składniki: 6 jajek 200g masła extra 1 szklanka cukru 350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto przygotowałam wczoraj do dzisiejszej kawy z koleżanką. Mam nadzieje że będzie smakowało. Proste ale efektowne i słodkie a to najważniejsze. W końcu to ciasto! Składniki : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy * 4 jabłka * 2 łyżki cukru trzcinowego * łyżeczka cynamonu * ulubiona galaretka * 200ml śmietanki(...)prze 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Zagotować i wsypać galaretkę. Wymieszać i masę z jabłek wyłożyć na biszkopt. Wystudzić. Ubić kremówkę z fix-ami i cukrem. Rozsmarować na jabłkach. Całość posypać startą czekoladą
Magiczne Życie MartySkoro już udało mi się zdobyć w sklepie świeżą żurawinę, postanowiłam upiec z nią szybkie ciasto. Owoc ten jest kwaśny i cierpki, dlatego idealnie nadaje się do słodkiego, maślanego ciasta. A dodatek otartej skórki z pomarańczy podkreśla smak całości. Składniki: 200g świeżej żurawiny szkl. cukru 100 g masła 1,5 szkl. mąki 2 jaja łyżeczka proszku do pieczenia(...)skórkę z pomarańczy, utrzeć mikserem. Następnie wbijać kolejno jajka, ciągle dokładnie ucierając. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wrzucić żurawinę, delikatnie przemieszać i wylać masę do formy. Wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 min do tzw. suchego patyczka
wyzwania kuchenneSkładniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachLekki i delikatny, wręcz piankowy deser z wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/bor(...)określiłabym jako orzeźwiającą. Cóż, nie będę już więcej zachwalać, musicie sami spróbować ;). Spód: 170 g herbatników maślanych lub maślanych ciastek kokosowych ( pasować będą też herbatniki czekoladowe ) 45 g masła Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami: 500 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 150 g cukru pudru 28 g żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu
Opowieści z piekarnikaładnie odchodzić od brzegów. Zdjąć z kuchenki i wystudzić. Po tym czasie wbijać kolejno jajka za każdym razem miksując. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno mieć grudek. Przygotowane ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką ozdobną, wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem nie za duże kółeczka. Z porcji wychodzi 12-15 sztuk. Piec w 200stopniach 22-25minut. Po wystudzeniu(...)dodałam do śmietany dodatkowo 2 łyżeczki domowego syropu malinowego. Tak przygotowaną śmietaną przekładałam nasze ptysie. Jeśli ptysie miałyby postać nieco dłużej niż być zjedzone od razu proponuję dodać do masy śmietanowej śmietan-fix, który nieco bardziej usztywni masę. My zajadaliśmy na bieżąco więc nie było takiej potrzeby
W garach u Gosiuzależniają. Wiecie na co jeszcze trzeba uważać? Na owoce! One to są silnym narkotykiem! Legalnym i zdrowym! Dlatego mam dla Was pyszny przepis na tartę bezglutenową GRYCZANĄ z masą JAGLANĄ i owocaaaaami! Składniki na dużą tartę: 200g mąki gryczanej 100g margaryny Optima Omega 3 5 łyżek syropu z agawy 2 jajka Krem: 1 szkl. kaszy jaglanej 3 łyżki(...)wodzie dopóki woda nie będzie mętna. Gotujemy aż do rozgotowania z cukrem i syropem waniliowym. Dobrze studzimy i miksujemy na gładki krem. Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy i przekładamy na formę silikonową. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, a po wyciągnięciu z piekarnika dokładnie studzimy. Przekładamy krem jaglany i dekorujemy umytymi
Czarnawisienkapogodę przeganiam kolorowym optymistycznym sernikiem. Jego konsystencja była tak lekka, że rodzinka myślała, że to sernik bez pieczenia. Serniki na biszkoptach to moje ulubione, bo nie trzeba zagniatać ciasta. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego(...)Twaróg zmielić w maszynce (lub zblenderować a żeby było łatwiej można wymieszać z serem z wiaderka). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęstą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać budynie i wlać olej. Masę serową podzielić na trzy części: do jednej dodać barwnik, do drugiej kakao a trzecią zostawić bez dodatku. Białka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić(...)przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie
Słodka StronaWielkanoc świetnie komponuje się babka, u mnie będzie to babka cytrynowa na oleju. Z cytrynowym lukrem i delikatną dekoracją będzie się ładnie prezentować na wielkanocnym stole. Składniki: ciasto: - 200g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 110g oleju rzepakowego - 1/2 szklanki cukru - sok z 1 cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki(...)białka) ubijam z cukrem przez około 5 minut. Dalej dodaję olej, sok z cytryny, skórkę startą z cytryny i znów miksuję. Dodaję resztę składników i miksuję na gładką masę. Całość przelewam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka) Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier
Kuchnia co dnia6 15-20 min Łatwe Tanie Szybki i sycący deser idealny do każdej kawy i nie tylko. Kwas pomarańczy w połączeniu ze słodyczą reszty składników nadaje
PysiaGotuje.plSernik pieczony z owocami i galaretką na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno z owocami. Nic bardziej mylnego! To sernik upieczony w piekarniku. Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione sok z cytryny, świeżo mielony pieprz Pieczywo Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut(...)Ciecierzycę zalewam wodą i moczę przez noc. Następnie gotuję godzinę lub dłużej do miękkości. Odcedzam cieciorkę i przekładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką masę. Stopniowo dodaję wodę, najpierw łyżkę - dwie a jeśli uznam, że pasta jest zbyt gęsta dolewam jej odrobinę więcej. Należy natomiast przez cały czas kontrolować konsystencję hummusu by nie był zbyt rzadki
Mango Papajacytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione sok z cytryny, świeżo mielony pieprz Pieczywo Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut(...)Ciecierzycę zalewam wodą i moczę przez noc. Następnie gotuję godzinę lub dłużej do miękkości. Odcedzam cieciorkę i przekładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką masę. Stopniowo dodaję wodę, najpierw łyżkę - dwie a jeśli uznam, że pasta jest zbyt gęsta dolewam jej odrobinę więcej. Należy natomiast przez cały czas kontrolować konsystencję hummusu by nie był zbyt rzadki
Mango PapajaSkładniki 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 75 ml likieru Baileys
OliveandThymeIdealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęsta, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białka, tworząc 3 krążki (2 płaskie i 1 mniejszy, może być nieco szpiczasty). Wkładamy
Mienta blogproszku pełne, otręby pszenne, sól, barwnik: beta-karoten. Mlekołaki Cinisy - z dodatkiem cynamonu, synek oczywiście zachwycony gratisem, jakim jest kalendarz z łamigłówkami na rok szkolny 2016/2017 Masa: 250g Skład: mąki 74,5%: pszenna pełnoziarnista 41,9%, ryżowa: cukier, tłuszcz palmowy, skrobia pszenna, syrop glukozowy, sól, barwnik: karmel, cynamon 0,3%, aromat: regulator kwasowości: fosforany sodu, przeciwutleniacz: mieszanina(...)ziarna. Płatki są dość słodkie, jak dla mnie niektóre zdecydowanie za słodkie i mają trochę za długie listy składników. Płatki można również stosować jako dodatek do ciast czy główny składnik domowych batoników, na które przepis już niebawem pojawi się na blogu :) Dziękuję Lubelli za pyszną paczkę a Was zachęcam do wypróbowania nowych smaków
Z miłości do słodkościDziś przepis na pyszne ciasto, a mianowicie Przekładaniec z Michałkami. Ciasto rozpływało się w ustach. Robiłam je na roczek mojej wnusi i wyszło tak, jak sobie zamarzyłam. Goście chwalili, co jest najważniejsze, a cała patera, zniknęła. Zróbcie, a nie pożałujecie. TRUDNOŚĆ: średnie(...)orzechów włoskie tarte BackMit 1 łyżeczka proszku do pieczenia ZWYKŁY BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA Z MICHAŁKAMI pół litra mleka 4 żółtka 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 margaryna cukier wanilinowy kieliszek spirytusu pół szklanki cukru 20 dag cukierków MICHAŁKÓW POLEWA
Gotuję Testujęluźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje z niej ciasto prosto do tłuszczu) i smażyć w głębokim tłuszczu do zezłocenia. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na ręczniku papierowym. W misce wymieszać cukier puder z cynamonem, oprószać nim pączki. Jak wspomniałam pączki(...)było za łatwo przygodę z ziemniakami i wódką zaczęliśmy od wizyty na polu. Odziani w kalosze, uzbrojeni w motyki ruszyliśmy na pole kopać kartofle. Gdy już ukopaliśmy cała masę kartofli wysypaliśmy je na górę ziemniaków, czekających na przerób w gorzelni. Kartofle trafiają do myjni, a potem.... powoli zamieniają się w spirytus.... Przyszedł czas na obiad: szczawiowa, chrzanowa, babka ziemniaczana
królestwo garówAksamitny sernik na spodzie z herbatników z musem brzoskwiniowym. Ostatnio większość serników robię z dodatkiem sera mascarpone. Mają, według mnie, delikatniejszy smak i lepszą konsystencję niż
BullioCześć ! Dziś mam dla Was przepis na puree z pieczonej dyni. To przepis podstawowy. Puree możecie wykorzystać do ciast, zup oraz innych potraw. Ja używam go często. Puree możecie przechowywać w lodówce do kilku dni. Możecie je także zamrozić. Składniki: Dynia (u mnie muscat) Wykonanie: Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię(...)momentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. Jeśli po zmiksowaniu okaże się, że dynia jest bardzo wodnista, należy ją odcisnąć w gazie
Moja pasja smakuDomowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły(...)łyżki miodu lub golden syropu 250 ml śmietanki 30% lub 36% WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy masę przez około 15 minut, aż sos się zredukuje, uzyska brązową barwę i zgęstnieje. Dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostudzeniu
cool and mintyDania z fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach. Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 2 łyżki karobu lub kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 daktyle bez pestek aromat daktylowy Sposób przygotowania: Daktyle kroimy w kostkę(...)odsączamy z wody. Do misy blendera wrzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, pokrojone banany, jajka, karob lub kakao, daktyle, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papierowych papilotek znajdujące się w blaszce do babeczek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaSmaczny, pachnący, wilgotny… to jest wszystko co wymagamy od idealnego piernika. Składniki: 2 czubate szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 5
Kocham CzekoladęJeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a
Ania i Marcin gotująmiał ciasta ale składał się z trzech warstw: kakaowej, kawowej z fusami i kawowej na bazie kawy rozpuszczalnej. Całość polałam białą polewą z dodatkiem kawy właśnie. To ciasto idealne dla kawoszy. *tortownica o średnicy 21 cm Składniki: 1 kg sera na sernik 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka(...)Każdą z nich zalać dwiema łyżkami wrzątku, wymieszać i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce sera, budynie i olej Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać zaparzoną kawę mieloną, do drugiej rozpuszczalną, do trzeciej kakao. Pianę z białek podzielić na trzy mniej więcej równe części i wymieszać delikatnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacałkiem glutenowi byliśmy ostatnio na bezglutenowych warsztatach. Jedliśmy tam całą masę przepysznych potraw i kiedy wróciliśmy do domu On poprosił mnie abym upiekła mu ten właśnie chleb. Biały, bezglutenowy i tak smaczny, niczym nasza łódzka angielka. Przepis dodaję dla wszystkich tych, którzy są na diecie bezglutenowej i dla tych, co są niedowiarkami i nie mogą uwierzyć w smaczność bezglutenowych potraw(...)ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 7 gram suchych drożdży Składniki umieszczam w misce w podanej kolejności i miksuję mikserem do połączenia składników. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem formy i odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Umieszczam w nim formę z wyrośniętym ciastem i piekę 40 minut
Mango PapajaSkładniki: 2 niebieskie galaretki ( u mnie była jedna o smaku frugo, a druga wieloowocowa), 450g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 6 większych borówek, 6 plastrów
W kuchni u Monikiskondensowanego Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe owoce Sposób przygotowania Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszka 25x29 (może być większa wtedy ciasto wyjdzie niższe) i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki(...)Sery ubijamy mikserem, aż będzie gładki i puszysty. Do sera dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną mieszankę żelatynową. Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy
Kubki smakurozpieszcza, ciągle ciemno, mokro i wietrznie, ja na przekór temu postanowiłam rozświetlić choć trochę nastrój sobie i bliskim przygotowując taki oto brzoskwiniowiec :) Bo kto powiedział, że ciasta na zimno są zarezerwowane tylko na lato i upały? Zapewniam, że w zimie smakują równie wybornie :) Polecam :) Składniki * na tortownice 24-26 cm* - 0.5 litra jogurtu naturalnego - 500 gram serka homogenizowanego waniliowego(...)paczka okrągłych biszkoptów - 0.5 szklanki mleka Wykonanie Serki waniliowe i jogurt połączyć przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, ostudzić i wlać do masy, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie ( 4 połówki zostawić do dekoracji ) Delikatnie wymieszać. Tortownice wyłożyć biszkoptami nasączonymi w mleku, na biszkopty przelać masę brzoskwiniową. Formę wstawić do lodówki aby stężała
Kuchnia z widokiem na ogródLekki, wręcz dietetyczny sernik za zimno z melonem. Jeśli użyjemy twarogu i jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, a ciasto podzielimy na 9 porcji, to jedna będzie miała 210 kcal. Składniki: opakowanie biszkoptów melon 4 łyżki żelatyny 250 g zmielonego twarogu 330 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru 250 ml mleka skondensowanego (light) galaretka cytrynowa Przygotowanie Na blaszce (moja ma wymiary(...)blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg i melona, na końcu wlewamy cienką stróżką zimną (ale jeszcze płynną) żelatynę. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody. Mleko ubijamy mikserem na pianę. Powoli dodajemy zimną (płynną) galaretkę i miksujemy
e-PrzepisyKulinarnetakich jak tu ). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy. Oreo wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem (można też rozmiksować je w blenderze na proszek), dodajemy(...)warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo
Ciastkozercycukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszam z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. 2. Jajka ubijam mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dodaję suche składniki. Mieszam. 3. Przy pomocy foremek o dowolnym kształcie formuję ciasteczka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni(...)oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni mąka kokosowa jest wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju ciast, ciastek, deserów, czy koktajli. Zdecydowanie mąka przypadła mi do gustu i będzie często wykorzystywana do moich wypieków. Serdecznie zapraszam Was do zakupu produktów firmy Ol'Vita , bo naprawdę
Tradycyjna kuchnia Kasimoże ktoś wypróbuje i mu posmakuje. Przepis podpatrzony tutaj . Zapraszam ! Składniki na tortownice 24 cm: 800 gr dyni 100 ml śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka miodu ( dałam tyle gdyż ciasto jest już dla mnie wystarczająco słodkie ) 150 gr cukru 180 gr maki kukurydzianej 3 duże jajka ( te 3 jajka spore w zupełności wystarczą ) 1 duża pomarańcza ( dwie pomarańcze(...)kostkę, wrzucić do garnka, dodać skórkę i sok z pomarańczy - dusić pod przykryciem do miękkości. 2. Do ciepłej jeszcze dyni dodać masło i zblendować wszystko na gładką masę. 3. Do powstałej masy dodajemy miód, cukier oraz wcześniej ubite jajka. Mieszając dodajemy powoli naszą mąkę kukurydzianą wraz z śmietaną. 4. Powstałą masę przelewamy do tortownicy, ja nie wykładałam papierem lecz
Gotowanie...to proste !NETTO. Serek twarogowy nazywa się ''emilki'' i jest z Mlekomy. Od teraz nie rozstanę się z tym wynalazkiem i gdy tylko będę miała ochotę piec moje ukochane ciasto, polecę do sklepu specjalnie po niego! Koniecznie poszukajcie go w sklepach, bo nie wiem jak wypiek wyjdzie z innym serkiem SKŁADNIKI: - 500g serka twarogowego chudego ''EMILKI'' z Mlekomy - 140g serka(...)proszek do pieczenia WYKONANIE: 1) Oddziel żółtka od białek 2) Do miski wrzuć: żółtka, proszek do pieczenia (łyżeczki) budynie, miód, jogurt i twaróg i zmiksuj na gładką masę. *** ROZGRZEJ PIEKARNIK DO 160*** 3) Białka ubij z odrobiną sody oczyszczonej na sztywną pianę. 4) Do masy serowej dodaj ubite białka oraz owoce i dokładnie, ale bardzo ostrożnie pomieszaj do połączenia
fitolarun.blogspot.comsmaku pieprz grubo mielony do smaku Sposób przygotowania Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach boczek pokroić na cienkie paski. Jajka ubić na puszystą pianę zmiksować ze śmietaną. Na podpieczonym spodzie rozłożyć cebulę posypać wiórkami sera, zalać masą jajeczno-śmietanową ułożyć plasterki boczku. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec około 20 minut. Podawać
Wanilia i Kardamoncukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja(...)Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą. Składniki na polewę: 1 szklanka cukru, ½ szklanki śmietany
Tradycyjna Kuchniawymieszać i już Jest puszyste, lekko wilgotne i pyszne. Zrobiłam je z czarną porzeczką, bo była pod ręką (zamrożona ), ale można użyć innych, ulubionych i świeżych owoców. Jeśli upieczecie ciasto z czarną porzeczką, obficie posypcie cukrem pudrem. Polecam. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 400 g jogurtu naturalnego (gęstego) 3 duże jajka 3/4 szklanki ojeju rzepakowego(...)jogurt i cukier. Wszystko wymieszać, tylko do połączenia składników (nie dłużej!). Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 21 x 31 delikatnie wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone czarne porzeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165°C (termoobieg) przez około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Oryginalny smakAksamitny sernik na spodzie z herbatników z musem brzoskwiniowym. Ostatnio większość serników robię z dodatkiem sera mascarpone. Mają, według mnie, delikatniejszy smak i lepszą konsystencję niż
BullioPizza jest bardzo smaczna, choć otrębowy spód nie przypomina w smaku tradycyjnego ciasta na pizzę. Na pewno jest to pyszna propozycja dla wszystkich będących na diecie Dukana. Jeśli pizzę podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 223 kcal. Składniki: 250 g chudego twarogu 3 jajka po 3 kopiaste łyżki otrębów pszennych, żytnich i owsianych łyżeczka proszku do pieczenia(...)plasterków chudej wędliny pomidor garść zielonych oliwek oregano, bazylia przecier pomidorowy/ketchup Przygotowanie Twaróg wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy je dokładnie ze sobą. Z masy formujemy kulę i układamy ją i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Po tym czasie na spodzie rozsmarowujemy przecier/ketchup, układamy dodatki
e-PrzepisyKulinarneWielkanoc za chwilę, więc trzeba zacząć poszukiwać potraw ,ciast, aby zaskoczyć domowników i gości. Koleżanka zainspirowała mnie przepisem na sernik (wiem kolejny sernik, ale co zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki(...)rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej) płatki migdałowe WYKONANIE: Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym alkoholu), oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, gdy kogel-mogel zrobi się biały dodać ser, dokładnie wymieszać, dodać budyń waniliowy, kaszę mannę, wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, oprószoną mąką żurawinę, delikatnie wymieszać, białka ubić ze szczyptą soli
Kuchnia Beaty4 duże paczki ciastek pepitek 400 g cukierków krówek 1/4 szklanki mleka 0,5 l kremówki 30% 100 g masła 4 łyżki cukru pudru 1
Jadło i czytadłoŚnieg za oknem i brak słońca powoduje, że marze tylko o kawie i słodyczach. Stąd dzisiejsza propozycja - pyszne, kremowe tiramisu. 2 serki mascarpone 4 łyżki
Humanistka w kuchniSkładniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe wędzone
kgwjanczewowyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić(...)przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie
Słodka Stronazdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…:) Nie można ich nie polubić. Miałam nawet zamiar część z nich polać odrobiną rozpuszczonej, gorzkiej czekolady ale… nie zdążyłam bo wszystkie zniknęły… Makaroniki kokosowe – składniki:-2-3 białka-240 g wiórków kokosowych(...)szczyptą soli i stopniowo dodaję cukier. Na koniec dodaję wanilię i wiórki. Wszystko mieszam, przykrywam folią i wkładam do lodówki na około dwie godziny. Wyjmuję i łyżką wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę na złoty kolor w tem. ok 160 stopni.Smacznego Post Makaroniki kokosowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie
Apetyczna babeczkaPiernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie! 0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao(...)dynii sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 6-7 suszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, sok z pomarańczy i puree z dyni dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, pokrojone
Mienta blog