ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2268/3191)

Ciasto daktylowe 174

Ciasto daktylowe Wilgotne, aromatyczne i przepyszne ciasto daktylowe.  Szybkie w przygotowaniu! Składniki: - 250g daktyli bez pestek - 250ml wody - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g masła - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki budyniu waniliowego - 2 łyżki ksylitolu/cukru Polewa: - 4 łyżki miodu - 50g masła - 6 łyżek wiórek kokosowych - 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego Sposób przygotowania: - daktyle bez pestek zalej wodą(...)całość gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną, - do miski wsyp mąkę, cukier/ksylitol, budyń oraz wbij jaja - delikatnie wszystko wymieszaj, - masło roztop w rondelku, - miękkie daktyle blenduj na gładką masę, następnie odstaw do ostygnięcia, - do miski i pozostałych w niej składników dodaj roztopione masło oraz ostudzoną masę daktylową - wszystko zmiksuj na gładką masę - masa powinna być gęsta, niezbyt twarda

MintTaste
Salsa słodko-kwaśna 160

oprzeć! Salsa ze stołu zniknęła baaardzo szybko. Nie dziwię się, udała mi się Salsę można z powodzeniem wykorzystać do mięsno-serowych calzone, quesadilli, krokietów, kotletów, sałatek, wszelakich przekąsek z ciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie ostrej papryczki według upodobań. Będzie słodko-kwaśno ostra salsa, idealna do domowych przekąsek. Domowa salsa słodko-kwaśna, obłędna(...)truskawkowej szczypta soli i pieprzu 2 płaskie łyżeczki mielonej curry Przygotowanie salsy: W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą kuchennej trzepaczki, doprawiamy do smaku, ma powstać gładka masa. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka karmelowe 229

ciasta kulę i odstaw na 10-15 minut do lodówki do schłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blacie obsypanym mąką rozwałkuj część ciasta. Za mocą małej foremki lub kieliszka wykrawaj malutkie koła i okładaj na blasze do pieczenia. Ciasteczka urosną dwukrotnie, więc zostaw przestrzeń na wyrastanie. Piecz ciasteczka przez 15 minut, wyjmij(...)odrobinę je spłaszcz i układaj po jednej kuleczce cukierkowej na środku każdego ciastka. Przygotuj tak wszystkie ciastka. Wstaw ciasteczka na 1-1,5 minuty do piekarnika, dosłownie chwilkę aby masa karmelowa nieco zmiękła. Po minucie wyjmij blachę z piekarnika i na każdej porcji karmelu połóż orzech pekan, lekko dociskając karmel. Dzięki temu stworzy się pyszne karmelowe nadzienie idealnym i gładkim

nietylkopasta.pl
Ciastka z AMARANTUSEM I KREMEM CZEKOLADOWYM (bez mąki, bez cukru, wegańskie, bezglutenowe) 258

dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu //   Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g) 2 dojrzałe banany 100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez(...)musu kokosowego (lub twardej części mleczka kokosowego) 3 łyżki mleka (roślinnego) 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego

Via Gusto
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 268

WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu(...)chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu. Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :) MAŁA RADA: Masło i smalec dodajemy zimne, prosto z lodówki

Pani na deser
Ciasto z cukinią 216

Propozycja na ciasto kakaowe z cukinią, lekko wilgotne idealnie nadaje się do codziennej kawy.  Znacznie różni się smakiem od  czekoladowego ciasta z cukinią , które piekłam wcześniej.  Składniki:  (blacha 25x35) 6 jaj  2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 i 1/2 szklanki mąki (użyłam Mąki Szymanowskiej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)obrać i wydrążyć nasiona z środka. Młodą cukinię można zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.  Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dolewać olej, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Na koniec dodać startą cukinię (jeśli puściła dużo soku, należy go odlać) i wymieszać

talerz przyjemności
Orkiszowe kanapki z serowym omletem 317

składniki na proziaki umieścić w misce i wymieszać. Oprószając stolnicę mąką orkiszową, wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Jeżeli będzie się kleiło trzeba podsypać mąką. Z ciasta wykroić krążki o średnicy 8 cm i smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Przed smażeniem smarowałam patelnię odrobiną Optimy, dzięki temu proziaki miały(...)wlać mieszankę jajeczną. W trakcie smażenia, jak tylko boki zaczną się ścinać, podważać łopatką brzegi, tak aby jeszcze płynna część się wlewała na patelnię. Smażyć do momentu, aż masa się zetnie, ale pozostanie wilgotna. Omlet przestudzić i podzielić na 6 części. Wystudzone bułeczki przekroić na pół i posmarować obie części margaryną Optima. Położyć liście sałaty, kawałek omleta, pomidor, cebulę

https:KKuchniaMniam
Zimny deser z rabarbaru i nieszpułki na spodzie z gorzkiej czekolady i ekspandowanej quinoy 256

temperaturę pokojową, wlewamy ją do półkolistych silikonowych form (większych niż te do których wlewaliśmy galaretkę), do 3/4 głębokości. Wyjmujemy galaretki z nieszpułki i układamy je w formach z rabarbarową masą, tak, aby się w niej zanurzyły, dopełniamy formy w razie potrzeby i odstawiamy do lodówki, aż deser zgęstnieje.  Następnie wyjmujemy z foremek i wkładamy do zamrażarki na godzinę (jeśli(...)polania monoporcji. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w 150 ml gorącej wody z dodatkiem wody różanej, odstawiamy do schłodzenia. Wyjmujemy deser z zamrażarki i układamy na kratce do studzenia ciasta, jeśli jej nie mamy trzeba podłożyć coś innego (ja ułożyłam je na zakrętkach od butelek). Każdą porcję oprszamy odrobiną pudru z liofilizowanych żurawin, a następnie za pomocą łyżki oblewamy ostudzoną galaretką

Quinoa Raz!
Sernik z ciasteczkami Oreo wg Aleex 210

Wielkanoc. W tym roku wszystko jest u mnie na ostatnią chwilę. W ostatniej chwili robię zakupy, w ostatniej chwili sprzątam, w ostatnim momencie piekę mięsa i ciasta. Nigdy aż tak nie narzekałam na brak czasu. Na szczęście przyjechała Gwiazdeczka, więc we dwie ze wszystkim uporamy się o wiele szybciej i będzie można świętować. A w tym roku naprawdę mamy(...)który znalazłam u Dorotus. Gorąco polecam. Jest kremowy, po prostu pyszny. Świetnie sprawdzi się na święta. Składniki: Spód: • 150 g ciasteczek Oreo (razem z nadzieniem) • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: • 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego • 300 ml śmietany kremówki 36% • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków • 4 jajka • 2 żółtka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka mąki pszennej

W mojej kuchni
Ciasto jogurtowo-bananowe 201

jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności!   Ciasto jogurtowo-bananowe Danie Ciasto , Pieczywo Kuchnia Słodkości Porcje 14 Składniki 2 szt banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 garści(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka, banany i jogurt mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy i również mieszamy. Masę przełożyć do formy (keksówka o dł. 20 cm lub forma o 20 cm średnicy). Piec 35-40 minut

Kucharzyca
Babeczki trzcinowe z physalis 187

Małe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe.   Physalis  niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje.  Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już  jeść  możemy.  Składniki:  2 wiejskie jaja(...)ponadto: cukier trzcinowy do posypania. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy 160°C-170°C. Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis .  Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie  15-20 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Twarożniki z sera – kuchnia podkarpacka 7932

kuchni nie brakuje różnego rodzaju smażonych placuszków, jak i nie brakuje dań z wykorzystaniem białego sera (twarogu). Twarożniki to połączenie obu tych elementów – smażone placuszki z twarogu wyrobionego na ciasto z mąką, jajkami i cukrem. Świetnie smakują nie tylko posypane cukrem pudrem, ale i z konfiturą. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od Koła Gospodyń Wiejskich Węglówka, a można go znaleźć(...)mąki pszennej + kilka łyżek do panierowania 1/2 szklanki oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Ser biały rozkruszamy w misce, dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na stolnicę, chwilę jeszcze wyrabiamy, formujemy twarożniki o grubości 1 cm i obtaczamy w mące. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy placki na złoty kolor z obydwu stron. Posypujemy

Trzeci talerz
Noże kuchenne Fiskars- recenzja 206

potrzebuję! Noża szefa kuchni używam najczęściej. Kroję nim, siekam (o ile to można nazwać siekaniem- bo do perfekcji to mi sporo brakuje), a jak trzeba to nawet wygładzam masę na torcie ;) Mniejszy stosuję przede wszystkim do smarowania pieczywa, obieram nim jabłka i... filetuję mięso ;) Tak właśnie tym nożem! Jest na tyle ostry, że fajnie sobie radzi. Pomocne w każdej sytuacji(...)takiego się nie stało :) Nadal sobie świetnie ze wszystkim radzą. Przyznaję, że myję je czasem w zmywarce- zwłaszcza nóż szefa kuchni, jeśli ma do czynienia z siekaniem ciasta, czy to na makaron, czy na kruszonkę. Zawsze jednak mają swoją "działkę" w koszyczku, więc nie dotykają nawet innych sztućców.  Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto dyniowe z korzenną nutą 184

łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni ( przepis ) 160 g rodzynek cukier puder do posypania wierzchu ciasta WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia(...)pianki dodać puree z dyni i olej rzepakowy, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do gotowej masy wsypać rodzynki, wymieszać i przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem

Passions hobbies life
Grecka tarta Dionizosa! 258

Oleju rzepakowego - 2 łyżki posiekanego koperku - 1 łyżka posiekanego rozmarynu - 1 łyżka wody - 1 łyżeczka miodu - sól do smaku - 1 ząbek czosnku WYKONANIE:  Z wymienionych składników zagnieć elastyczne ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wylep nim formę do tarty i nakłuwaj widelcem. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, pomidory, kostkę fety(...)minut. Temp. 170 stopni C. Gdy tarta będzie się piekła przygotuj sos do tarty. W tym celu, wszystkie wymienione składniki podane do przygotowania sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Tartę kroimy i podajemy póki ciepła.  Mocno polewamy obłędnie zielonym sosem! Smacznego życzę

SMYKWKUCHNI