ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2169/3191)

TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 267

Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut do lodówki - nieco zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód

W kuchni Karmel-itki
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 223

rabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka

W kuchni Karmel-itki
C - Lepsza odsłona owsianych otrąb 214

anasowy) z niską zawartością tłuszczu (np. z Miechowa - tylko 3%) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Otręby, jajko, proszek do pieczenia i 1 łyżkę serka homo wymieszać  na jednolitą masę, wylać na płaski talerz i wstawić na 4 minuty do mikrofali w temp. 600-750.Po wyjęciu podzielić na mniejsze porcje, na każdą wyłożyć łyżkę serka homo, udekorować owocami, zaparzyć(...)sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego dodatkową zaletą  jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również  wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki deser szybko się nie znudzi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto z galaretką z truskawek 484

rzadko kiedy można trafić na jakieś tortowe ciasto z galaretką. Kiedy więc zapraszam na to ciasto koleżanki z pracy to zawsze jest święto. Moje polskie wypieki cieszą się popularnością. Ciasto z galaretką Składniki: prostokątna forma 20 cm x 35 cm Biszkopt bezglutenowy 6 żółtek 3 białka 100 g cukru 40 g skrobii kukurydzianej 60 g skrobii ziemniaczanej szczypta soli Beza(...)śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika bez termoobiegu. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu. Nastaw

codojedzenia
Tort kawowy 219

końcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie(...)koniec wlej żelatynę- powinna być tak chłodna jak płynna. Zmiksuj. Do misy- mnie pomógł robot- włóż serek mascarpone, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zimne espresso i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki na 10 minut. Krem podziel na 3 porcje. Jedna ma być większa, ma wystarczyć

Z Kuchni Do Kuchni
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 388

jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku. Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):   5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki   1 szkl. cukru (250g(...)zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać do formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać kakao, krótko

Grunt to przepis!
Murzynek Siostry Anastazji 18404

dolny placek, następnie nałożyć górny i polać go polewą czekoladową. Udekorować według uznania. UWAGI Biszkopt: Dodałabym tutaj więcej kakao i 6 jajek, a nie 5 jak w przepisie. Masa: Moim zdaniem pół szklanki wody, to za mało na dwa opakowania galaretek. Zdecydowanie następnym razem dam 1 szklankę, a nawet nieco więcej. We wcześniejszych moich przepisach zamieszczałam informację jaką polewę robię(...)żelatynę. Margarynę, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników (nie dopuścić do zagotowania). Przestudzić i na koniec dodawać po łyżce śmietany roztrzepując. Góra ciasta mi lekko popękała, więc żeby polewa brzydko nie wyglądała, to posypałam wierzch ciasta płatkami migdałów, dopiero później polewając polewą czekoladową

Passions hobbies life
Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym 317

bardzo miękka. Jeszcze gorącą zmiksować dokładnie mocnym blenderem na gładki krem razem z olejem kokosowym i cukrem. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się połączy z kaszą na jednolitą masę. Czekolada powinna się rozpuścić, gdyż kasza jest jeszcze ciepła. Czekoladową kaszę przełożyć do formy o średnicy 20 cm z odpinaną obręczą. Dokładnie wypełnić, dociskając do dna i wyrównując wierzch(...)smaku. Można dodatkowo przelać je przez sito, aby sos malinowy pozbawić pestek. Polać po wierzchu jagielnika lub na poszczególne porcje na talerzyku. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Desery Tagged: czekolada , kasza jaglana , maliny

https:KKuchniaMniam
Pieczarki bezowe 244

igrzysko zrobiło wielkiemi, Nie gardźmy biednym grzybem rosnącym przy ziemi.” Autor: Stanisław Jachowicz Zbieranie grzybów jest prawdziwą przyjemnością dla wytrawnych grzybiarzy, ale co zrobić, gdy tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym(...)Ubijamy na gęstą pianę, ale nie na sztywno. Dodajemy kamień winny i ekstrakt waniliowy. Ubijamy na miękką pianę. Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Masa powinna być gładka i błyszcząca, bez wyczuwalnych grudek cukru (najlepiej sprawdzić rozcierając pianę między palcami) i po wyjęciu mieszadeł tworzą się na nich „szczyty”. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego

mojewypiekiinietylko
Ciastka na chrzest 248

pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia kwiatów lub figurek   1. Do białek w proszku dodać 75ml wody, wymieszać (zrobią się grudki) i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką(...)wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki.     5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 231

pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml wody (do białek w proszku) 500g cukru pudru Dodatkowo do ozdobienia ciastek: biała masa plastyczna różowa masa plastyczna do tworzenia kwiatów lub figurek   1. Do białek w proszku dodać 75ml wody, wymieszać (zrobią się grudki) i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką(...)wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki.     5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej

Mała Cukierenka
Kasztanki, kakaowe pralinki o smaku migdałowo – kokosowym, z dedykacją dla Babci i Dziadka 193

garnuszku, dodajemy do niego cukier puder, kakao, olejek migdałowy i alkohol. Całość mieszamy i dodajemy do niej śmietanę i herbatnikami, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy kuleczki, które kładziemy na folię aluminiową lub papier pergamin. Po uformowaniu wszystkich kuleczek, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i ponownie układamy na folii lub pergaminie. Kasztanki pozostawiamy tak na godzinę(...)Potrafiła zrobić coś z niczego i było to dobre. Do dziś pamiętam smak niektórych jej potraw. To ona była dla mnie inspiracją do tego by piec kołocze i inne ciasta drożdzowe jakie ona piekła dla swoich dzieci. Pewnie gdyby nie wojna, moi dziadkowie mieliby o wiele łatwiejsze i piękniejsze życie. Mogłabym tak o nich pisać w nieskończoność, ale chyba opisze

Smakowy Raj
Bostońskie ciasto kremowe 368

książki "Czekolada" ze str.18. Ciasto: 250g mąki pszennej, szczypta soli, 150g masła, 70g cukru.     Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.     Nadzienie: 3 jajka, 150g mąki(...)jogurtu naturalnego, 150g mlecznej czekolady, laska wanilii,  1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki śmietanki 30%.     Do żaroodpornej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać przesiana mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać nasiona z laski wanilii. Mleko z jogurtem zagotować, dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Miskę umieścić nad garnkiem z gotująca się

Z miłości do słodkości
muffinki czapki Mikołaja 149

składniki na muffiny: 75 g mąki 70 -80 g cukru 80 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko duże lub 2 małe 1 łyżka mleka 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Lody miętowe z płatkami czekolady 190

Składniki: • 250 g serka mascarpone • 100 ml śmietany kremówki 30-36% • 4 jajka • szczypta soli • 4 łyżki cukru • ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania