ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2173/3191)

Tarta z malinami i białą czekoladą 236

minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Na ciasto nakładamy folię aluminiową tak, aby ściśle przylegała do ciasta (także na brzegach) i wsypujemy obciążenie np. suchą fasolę, soczewicę, groch lub ryż. Jeśli nie mamy nic takiego – pieczemy bez obciążenia. Pieczemy przez 15 minut i lekko studzimy. Nadzienie: Śmietankę(...)podgrzewamy i dodajemy do niej posiekaną drobno białą czekoladę. Chwilę podgrzewamy razem, ciągle mieszając, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia. Jajka lekko roztrzepujemy trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do masy czekoladowej (może być ciepła, ale nie gorąca) i jednocześnie energicznie mieszamy. Dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Nadzienie wlewamy na podpieczony spód. Układamy maliny. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy

Poezja smaku
Ciasto czekoladowo truskawkowe (bez pieczenia) 286

pisania bloga i postaram się w miare regularnie zamieszczać na nim nowe, ciekawe i przede wszystkim smaczne przepisy. Dziś zaczynam od arcyprostego i arcyszybkiego ciasta, nie wymagającego pieczenia!  Ciasto bardzo czekoladowe na spodzie z moich ulubionych ciasteczek Oreo. Potrzebujemy: - 300 g ciasteczek Oreo - 110 g roztopionego (niesolonego) masła - 200 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 200 ml śmietanki(...)kilka truskawek - obrane migdały - podłużna forma do pieczenia - robot kuchenny Ciasteczka mielimy w robocie kuchennym. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do pokruszonych ciastek. Calość chwilkę mieszamy. Powstalą lepką masą wyklejamy dno formy do pieczenia. Formę wstawiamy na około 10 minut do zamrażarki. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy!). W miedzyczasie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki. Nastepnie dodajemy

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta Banoffee 187

waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko, sól i zagnieść szybko ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodać trochę wody. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować na grubośc ok 0,5 cm i wyłożyć formę do tarty (25 cm), ponakłuwać widelcem. Włożyć do zamrażalnika na pół(...)piec ok 30 minut w gtemp. 150 stopni, aż się zezłoci. Banana zmiksować z mlekiem w blenderze. Na patelni rozpuścić cukier, aby powstał karmel. Dodać koktajl bananowy - wszystko wymieszać. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód tarty. Kiedy trochę przestygnie włożyć do zamrażalnika na 20 minut - bananowe toffi musi porządnie zgęstnieć. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, dodać syrop kawowy

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasteczka 192

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka(...)minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto francuskie z wiśniami 245

cukru  3 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna z 1 laski wanilii cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 220`C Dużą kwadratową formę (u mnie ceramiczna) wypełniamy ciastem francuskim, które wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie. Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy(...)cukrem tworząc kogiel mogiel, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy.  Gdy mleko się zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko mieszamy, chwilę gotujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Na upieczony blat wylewamy przygotowaną i ostudzoną masę budyniową, a na wierzchu układamy wiśnie umyte i wydrążone wiśnie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Piernik wyborny siostry Anieli 263

około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier(...)cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Zwykle robię lukier na oko, a najważniejsze w nim jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia

Smakowy Raj
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem 368

misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne(...)będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki.  ser: 300 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy

bistro mama
Ciasto z mikrofalówki 256

Szybki i prosty deser dla zapracowanych czyli, kakaowe ciasto z mikrofalówki :) ~ Kakaowe ciasto z mikrofalówki ~ Składniki: 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki kakao naturalnego 1-2 łyżki cukru (w zależności czy lubimy bardziej, czy mniej słodkie) jajko 3 łyżki oleju  3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cynamon  + dowolnie dodatki np. dżem kostka czekolady masło(...)orzechowe Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Połowę masy przekładamy do dużego kubka, na środek kładziemy łyżeczkę dżemu/masła orzechowego/ kostkę czekolady, co kto lubi i przykrywamy resztą masy. Kubek wkładamy do mikrofalówki. Pieczemy około 4 minut na najwyższej mocy. Gotowe wyciągamy i pałaszujemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Oszukane Bajaderki 201

biszkoptu, ciastek, ciast, babek1/3 szklanki mleka5 daktyli 1 kieliszek Malibu2 łyżki kakao2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka oleju kokosowego3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej)wiórki kokosowe do obtoczeniaDaktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą, kleistą masę- jeśli jest zbyt

Mango Papaja
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 196

części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę  wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut(...)fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia.Wypełnić tarty. Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułozyć po 2 główki szparagowe i kawałki cebuli. Można posypać szczypiorkiem.Wstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut.Masa musi się całkowicie ściąć, a cebulka

Stare Gary
Sernik kajmakowy 463

Przepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.Sernik kajmakowy:Spód:50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników30 g masła1(...)łyżka cukru Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Składniki spodu zmielić w malakserze (niekoniecznie na gładką masę). Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.Masa:400 g masy kajmakowej50 g masła100 g cukru2 łyżki cukru waniliowego3 jajka600 g sera trzykrotnie mielonego np. z wiaderka1 łyżka mąki pszennej Masło utrzeć z cukrem

Z butelką mleczka w tle
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 316

Ubić mocno schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Żelatynę połączyć z likierem i wlewać po trochu do śmietany, cały czas ubijając na średnich obrotach. Ciasto pokroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować konfiturą, nałożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Położyć trzeci blat. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody(...)śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski 2-3 łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać wierzch. Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi boki tortu. Można też, tak jak ja, z malin ułożyć wiek jubilata na wierzchu tortu. Niestety

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik w wersji mini 181

dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny.A teraz, wypełniwszy swój blogerski obowiązek(...)śmietany kremówki (38%)15 g cukru pudruMasło rozpuścić i ostudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdą włożyć 1-2 łyżeczki masy ciasteczkowej, ugnieść na dnie.Podpiec w 190 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Rodzynki zalać gorącą herbatą, zostawić do ostygnięcia.Odcisnąć, zachowując płyn.Serek utrzeć z kremówką, cukrem i mąką na gładką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 183

przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy(...)nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i nakładamy do niego masę jagodową. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 175- 180st

Walijskie Pichcenie
Włoskie ciasto czekoladowe bez mąki 533

zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami. Ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady (2 tabliczki) 200 g masła (1 kostka) 200 g mielonych migdałów (ok. 2 szklanki)* 200 g cukru trzcinowego (1 i 1/5 szklanki(...)masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką lub łyżką. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania