ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2164/3191)

Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 270

ciasta uformować kulkę, umieścić ją na blaszce i lekko spłaszczyć, nadając kształt bułeczki. Tępą częścią zwykłego stołowego noża wycisnąć na każdej z bułeczek krzyżyk. Przykryć bułeczki ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Przygotowanie pasty na krzyżyki: Mąkę wsypać do miseczki, wlać wodę i bardzo dokładnie rozetrzeć. Powinna powstać gładka średnio gęsta masa

maniapieczenia
Muffinki matcha – wegańskie i bezglutenowe 241

cukier i olej kokosowy się rozpuszczą. Mokre składniki przelej do suchych i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto o jasnozielonym kolorze.  Za pomocą dużej łyżki wykładaj partie ciasta do przygotowanych papilotek, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20 minut. Wyjmij, po 10 minutach wyjmij muffinki z formy i pozostaw do całkowitego przestudzenia.  Aby przygotować polewę, czekoladę połam(...)mniejsze kawałki, przełóż do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudź, dodaj do niej cukier puder oraz mleko i dokładnie zamieszaj, aż powstanie jednolita, biała, dość gęsta masa. Za pomocą łyżeczki dekoruj polewą wierzch każdej babeczki i posyp posiekanymi pistacjami. Smacznego

Roślinna - blog wegański
Babka z Bombardino 241

ciasta. Zawsze mama dodawała do niej adwokat, tym razem wujek przywiózł jej z Włoch Bombardino więc zrobiła ją z nim. Jedną posypałam cukrem pudrem, a drugą mama polała lukrem z bombardino. Składniki: 4 jajka 250 g cukru 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki Bombardino 250 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę

Lili w kuchni
KARPATKA 179

Dziś Sylwester a mnie coś naszło na Karpatkę;) Składniki na ciasto: 170 gram masła lub margaryny 310 ml wody 1 i 1/4 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 5-6 całych jaj Najpierw zagotowujemy wodę z masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie  grudek. Studzimy(...)wystudzimy dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu. SKŁADNIKI na masę: 0,5 l  mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń 2 żółtka 250 gram masła 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pół

Moje Słodkie Piekiełko
RURKI Z KREMEM WANILIOWYM 161

Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Krem - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę

Ciastka - domowe słodkości
Reniferki - pierniczki 169

ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie reniferów. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Lukrem smarujemy uszy, ogon i nogi renifera.. Na lukier przyklejamy kolorowe posypki. Jako oczy przyklejamy perełki, a na nos kuleczki z czerwonej masy

Aga w kuchni
Tort tęczowy (Rainbow Cake) 174

masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor wówczas dodajemy jeszcze trochę barwnika (pamiętajcie, że podczas pieczenia kolory lekko ściemnieją). Tortownicę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie natłuszczamy boków. Delikatnie przekładamy do niej ciasto

MyCookBook.pl
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 196

Ciasto ze śliwkami czas upiec:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka. Dodajemy do masy

Anioły w kuchni
Orzeźwiający bananowiec 223

ciasto z bananami. Mam nadzieję, że radosny pomarańcz odgoni te ponure chmurzyska. Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa

Cynamonowe szczęście
Tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami 204

Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy

Chocolate Muffin Blog
Kokosowo-migdałowe pralinki 190

ciasta, jednak w takich awaryjnych momentach perspektywa czekania, aż się upieką i przestygną, nie jest zbyt pocieszająca. Dlatego w moich kuchennych szafkach zawsze plątają się orzechy i suszone owoce, które utarte w blenderze i uformowane w małe słodkie pulpeciki stanowią atrakcyjną przekąskę –pyszną i zdrową. Tym razem postanowiłam uruchomić domową produkcję pralinek przypominających słynne Rafaello. Słodka kokosowo-migdałowa masa rozpływa

Roślinna - blog wegański
Creme Patissiere z jagodami 217

dodając więcej mleka bądź nieznajdującego się w przepisie poniżej masła. Krem nabierze  wtedy troszkę innego smaku i powiększy swoją objętość. Jest idealnym kremem do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, ciast oraz tart. Może być w kolorze od mocno żółtego po jasno żółty a nawet białawy. Kolor świadczy o zawartości masła, bądź jakości jaj. Składniki: (na około 1-2 porcje) Creme(...)Patissiere : szklanka mleka 3 duże żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii  1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka  by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej. Dodatkowo: około 20-30 g jagód/bor

KreatywnePiny
Placki ziemniaczane z dedykacją :* 182

masy dodałam całe jajko, sól i pieprz do smaku oraz, mieszając, partiami mąkę. Ilość mąki jest uzależniona od tego jak wodniste są ziemniaki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo, bo placki będą twarde. Najlepiej jest usmażyć jednego próbnego placka, skosztować go i ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba, dodać jeszcze mąki. Na patelni rozgrzałam olej i kładłam na nie ciasto

Kuchenne zapiski Edyty
Piegowaty wieniec 256

Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do suchego patyczka. Upieczone odstawiam do wystygnięcia. Zimne wyjmuję z foremki. Na patelni rozpuszczam cukier, gdy zaczyna się karmelizować, dolewam wodę i podgrzewam prze chwilę by ładnie ściemniał. Zdejmuję z palnika, dodaję masło i śmietankę i mieszam aż połączą się z karmelem. Przestudzoną masą

Ciasteczkowy Potwór
Sernik na zimno z truskawkami 193

dobry dzień w kuchni. Wypieki, które chciałam zrobić, bez przeszkód mnie się udały. A wiem jak to jest mieć zły dzień i robić coś w kuchni, bo to nawet ciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis na niego zapożyczyłam od  Kwestii Smaku(...)pyszny i bardzo truskawkowy, bez galaretki na wierzchu, a takiego poszukiwałam. Efekt końcowy - pusta blacha do umycia :)  Składniki na spód  170 g ciastek kruchych 70 g masła masa 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny 400 kram truskawek świeżych 300 ml śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania

pink envelope