Nadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki
Z miłości do słodkościłyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 żółtka Wszystkie składniki za pomocą miksera łączymy, masa powinna być dość rzadka, aby łatwo się nam ją rozprowadzało na gofrownicy. Gofrownicę należy mocno nagrzać. Za pomocą pędzelka rozprowadź niewielką ilość oleju na płycie gofronicy, łyżką wazową rozprowadzaj ciasto na gofry. Pieczemy na złoty kolor. Z czym podać gofry? - świeże owoce np. truskawki
SMYKWKUCHNIskładniki wrzucić do miski. Ciasto zagnieść dłońmi. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 min. Foremki nasmarować masłem, wylepić rozwałkowanym i wyciętym ciastem. Nakłuć widelcem. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Masa śmietankowa: 2 duże jajka 180 g kwaśnej śmietany 18% 100 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 100 g cukru 1,5 łyżki mąki pszennej
Fabryka pomysłówZaszalałam wczoraj w kuchni. Efekt jest lepszy od zamierzonego (mówiąc bardzo nieskromnie). Nie spodziewałam się, że wyjdzie mi orange curd, a ciasto na tartę okaże się
Przepisy Aleksandryrobi, a już szczególnie gdy mamy do tego pomocne dłonie :-) Snickers należy do tego rodzaju ciast, które wraz z kolejnym dniem smakują coraz to lepiej! Dlatego jego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100 razy lepszy. Składniki na masę karpatkową: -250g masła -0,5l mleka -1 opakowanie kremu karpatka na 0,5l mleka
Smaczne ZdroweSernik bardzo puszysty i delikatny. Spód zrobiony z wafelek w czekoladzie był rewelacyjny. Będę robić go częściej tym bardziej, że rodzince również zasmakował. Składniki: Spód 250
Ala piecze i gotujezutylizować wolną i zalegającą w szafce puszkę z masą kr ó wkową? Ano najlepiej zrobić pyszną drożdżówkę w kształcie ślimaczków. Do tego czekolada i pyszny sos kawowy i mamy idealny deser na jesienne depresyjne popołudnie. Wykorzystałam przepis na ciasto z drożdżówki z jeżynami , który idealny jest do tego typu wypieków. Ciasto zawędrowało do goście, którym mam nadzieje smakowało
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do puszystej masy. Dobrze kiedy masło wyjmniemy z lodówki wcześniej , wtedy jest miękkie I szybciej połączymy składniki. Odcedzamy brzoskwinie , kroimy na cząstki. Do formy mufinkowej wkładamy papierki I wypełniamy je dwoma łyżkami ciasta, na górę kładziemy brzoskwinię. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki EdytyKiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut do lodówki - nieco zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód
W kuchni Karmel-itkirabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka
W kuchni Karmel-itkianasowy) z niską zawartością tłuszczu (np. z Miechowa - tylko 3%) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Otręby, jajko, proszek do pieczenia i 1 łyżkę serka homo wymieszać na jednolitą masę, wylać na płaski talerz i wstawić na 4 minuty do mikrofali w temp. 600-750.Po wyjęciu podzielić na mniejsze porcje, na każdą wyłożyć łyżkę serka homo, udekorować owocami, zaparzyć(...)sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego dodatkową zaletą jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki deser szybko się nie znudzi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarzadko kiedy można trafić na jakieś tortowe ciasto z galaretką. Kiedy więc zapraszam na to ciasto koleżanki z pracy to zawsze jest święto. Moje polskie wypieki cieszą się popularnością. Ciasto z galaretką Składniki: prostokątna forma 20 cm x 35 cm Biszkopt bezglutenowy 6 żółtek 3 białka 100 g cukru 40 g skrobii kukurydzianej 60 g skrobii ziemniaczanej szczypta soli Beza(...)śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika bez termoobiegu. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu. Nastaw
codojedzeniakońcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie(...)koniec wlej żelatynę- powinna być tak chłodna jak płynna. Zmiksuj. Do misy- mnie pomógł robot- włóż serek mascarpone, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zimne espresso i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietanę i wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki na 10 minut. Krem podziel na 3 porcje. Jedna ma być większa, ma wystarczyć
Z Kuchni Do Kuchnijakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku. Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki 1 szkl. cukru (250g(...)zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać do formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać kakao, krótko
Grunt to przepis!dolny placek, następnie nałożyć górny i polać go polewą czekoladową. Udekorować według uznania. UWAGI Biszkopt: Dodałabym tutaj więcej kakao i 6 jajek, a nie 5 jak w przepisie. Masa: Moim zdaniem pół szklanki wody, to za mało na dwa opakowania galaretek. Zdecydowanie następnym razem dam 1 szklankę, a nawet nieco więcej. We wcześniejszych moich przepisach zamieszczałam informację jaką polewę robię(...)żelatynę. Margarynę, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników (nie dopuścić do zagotowania). Przestudzić i na koniec dodawać po łyżce śmietany roztrzepując. Góra ciasta mi lekko popękała, więc żeby polewa brzydko nie wyglądała, to posypałam wierzch ciasta płatkami migdałów, dopiero później polewając polewą czekoladową
Passions hobbies life