Fit ciasto czekoladowe "Czarny las" 325Składniki: 4 małe banany lub 2 duże 1 jajko 3 czubate łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka miodu Banana, jajko, kakao i miód zmiksować. Dodać sodę i wymieszać. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy dwie keksówki. Piec 30 minut w temp. 175*C.Wyjąć, wystudzić. Krem: 400 g twarożku półtłustego 70 g jogurtu naturalnego 3 łyżki kremowego serka Mój Ulubiony(...)kokosowego 1 łyżka miodu 50 g odżywki białkowej o dowolnym smaku 1 szklanka wiśni lub czereśni przekrojonych na połówki Wszystkie składniki zmiksować. Olej kokosowy rozpuścić i wmieszać w masę. Dodać czereśnie i wymieszać delikatnie. Krem wyłożyć na blat czekoladowy, wyrównać. Przykryć drugim blatem i schłodzić o 4 godziny w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Karpatka 282Litr mleka 50 g masła Pół szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka cukier puder do posypania Ciasto francuskie kroimy na pół i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze powyżej 200. W tym czasie odwiedzamy szklankę zimnego mleka i rozpuszczamy w nim mąkę, mieszamy aż nie będzie grudek(...)znów mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło i cukier. Do gotującego się mleka dodajemy mączną mieszankę. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Należy trochę odczekać aż blaty i masa przestygną ale zanim krem będzie zimny. Na jeden blat nakładamy krem a drugim nakrywamy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem
prawdziwe jedzenie
Ciasto na kefirze 218Jedno z ciast, które naprawdę szybko się robi! Wszystkie składniki miesza się razem i wystarczy przelewać do formy, a po upieczeniu cieszyć się wspaniałym smakiem. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy(...)Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, kefir, a na końcu pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
Pyszna i łatwa babka 280minut. Wszystko zależy od piekarnika, dlatego radzę zaglądać już po ok 40 minutach i sprawdzań stan wypieku :) Mi czasem na środku robi się taki mały wulkan surowego ciasta wtedy wydłużam czas pieczenia ok 15-20 minut i robię test patyczkiem. Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą. U mnie: Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao(...)cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się w kremową masę
The Sweet Damsel
Mus jabłkowy z orzechami włoskimi 139Jabłkowy mus z kolei zainspirował mnie do powstania sobotniego deseru, ale to już w kolejnym poście. Tak przygotowany mus można wykorzystać jako deser, ale także dodać do ulubionych ciast czy naleśników, dzieci będą zachwycone! Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Składniki: 3 jabłka, u mnie jonagold cukier woda 2 - 3 garście łuskanych orzechów włoskich Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skóry, oczyszczamy(...)nasiennych i dzielimy na mniejsze części. Na dno garnka wylewamy nieco wody, dodajemy kawałki jabłek i całość dusimy z cukrem, nieustannie mieszamy, aż jabłka rozpadną się i powstanie jednolita masa. Mus jabłkowy odstawiamy do ostudzenia i łączymy z orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchnia
Pijak 259ciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się(...)połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Masa: 3 jaja 1 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło 1/2 litra mleka 2/3 mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki
Cynamonowe szczęście
Tarta angielska Bakewell z borówkami 201Tarta z borówkami po polsku już była to czas na angielską, która dorównuje smaku tej pierwszej. Masa jest bardzo rzadka ale idealnie ścina się podczas pieczenia. W smaku jest bardzo delikatna, a posmak migdałów idealnie łączy się z całością. Uważam, że jest warta zrobienia i nawet monotonne obierania migdałów nie jest tu straszne. Smakujcie naprawdę warto. Zapraszam... Żródło "Moje wypieki(...)Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym. Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 60 g cukru pudru szczypta soli 225 g masła, zimnego Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub formę do tarty o wym. 29cm.-formę do tarty nie trzeba natłuszczać
Kubki smaku
Tarta z czekoladowym musem i solonym karmelem (z czekoladą!) 199number one! Smacznego! :) Spód: 180g mąki pełnoziarnistej lub owsianej 2 żółtka 80g jogurtu naturalnego 30g masła lub margaryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu Na stolnicy wyrabiamy ciasto rękami. Nie może się ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy na małą formę do tarty. Ugniatamy dłońmi boki. Nakłuwamy całość widelcem i pieczemy(...)czekoladowo-owsiany: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu 70g płatków owsianych Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż czekolada się roztopi, a masa będzie gęsta. Mus przekładamy na tartę. Całość pieczemy ok. 35 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Solony karmel: 4 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szkl. wody 1 łyżka masła 8 łyżek śmietanki
Czarnawisienka
ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 178Przepis na to ciasto od dwudziestu lat czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia. *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty 4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru(...)masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę i wymieszać z masą. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, przestudzić, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić. Na dnie blaszki rozłożyć połowę biszkoptów, rozsmarować masę orzechową a na niej ułożyć resztę biszkoptów. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śliwkowe Batatajki 246Śliwki umyć i wyjąć pestki. Moje były dość duże, więc pocięłam je na cztery kawałki. Część z nich użyłam do sosu, a reszta została nadzieniem knedli. Z niewielkich kawałków ciasta należy uformować placuszki, na środku których układamy kawałek śliwki i posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Ukulane Batatajki wrzucamy do osolonego wrzątku.i gotujemy(...)wielkości. Powinny jakiś czas popływać po powierzchni. Podajemy z sosem śliwkowym: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy śliwki i smażymy chwilę. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wżenia. Blenedujemy na jednolitą masę i dodajemy 2-3 łyżki śmietanki. Zagotowujemy i polewamy gotowe Batatajki. Posypujemy posypką czekoladową
Karczma Honorietty
Ciasto z jabłkami 178się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżecza proszku(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 5 jabłek garść migdałów w płatkach kropelki czekoladowe cukier puder (na wierzch) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem i płatkami migdałów.Dodajemy olej.Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe i pokrojone w kosteczkę jabłka.Pieczemy ok.50 minut w temperaturze
Wielki apetyt
Delikatny sernik z owocami i bezą 258owoce świeże lub z puszki Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: W pierwszej kolejności przystępujemy do przygotowania blaszki, którą wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Spód ciasta przygotowujemy ze zmielonych herbatników, podobnie jak przy niebiańsko delikatnym serniku (przepis znajdziecie TU ). Gdy blaszka jest już przygotowana, w dużej misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania(...)dodajemy twaróg (wielokrotnie zmielony, ja kupiłam twaróg President). Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia, budyń oraz stopione i przestudzone masło, a następnie dokładnie mieszamy mikserem na najwolniejszej szybkości. Gotową masę przekładamy do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozkładamy wcześniej roztopione i odsączone z soku wiśnie. Na samym końcu na sztywną pianą ubijamy białka z cukrem. Gdy cukier w pianie pod wpływem
Taste Of My Day
Sernik jagodowy 180łyżki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę, na końcu należy wmiksować jajka (od tego momentu miksujemy tylko chwilę). Masę serową należy wylać na schłodzony wcześniej spód. Sernik należy piec w temperaturze 180 o C przez około 55 minut. Sernik powinien być "ścięty" na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka(...)polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto to przechowywać w lodówce
In my kitchen
Tarta truskawkowa na spodzie z ciastek 187Jeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ... 150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym) 110 g. masła 2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek(...)Ciastka rozkruszyć na drobno, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na jednolitą masę, którą wykładamy płaskiej formy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić następnie lekko tężejąca dodać do serków, dokładnie wymieszać i wylać na spód z ciastek. Na jeszcze luźną masę z serków wyłożyć truskawki i wstawić do lodówki. Zieloną galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu
Jadło i czytadło
Najlepsze pierniczki 266łyżka kakao 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na ok. 4 mm - nie cieniej, mają być gruube :) Foremkami wycinać dowolne kształty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec(...)minut w 180°C. Wyjąć. Lukier Idealnie biały i niezawodny lukier do ozdabiania pierniczków. Składniki: 1 małe białko 1 szklanka cukru pudru Składniki utrzeć drewnianą pałką na jednolitą masę. Może się zdarzyć, że lukier będzie wodnisty - należy wtedy dodać więcej cukru pudru :) Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorować :) Niewykorzystany można przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić
Chocolate Muffin Blog