ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2178/3191)

Rurki z kremem waniliowym 288

ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu wanilia naturalna lub cukier waniliowy 1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą, energicznie zagnieść i wyrobić, gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy, kroimy na plastry ok 2 cm i owijamy formy na rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 10-15 minut, aż rurki staną się rumiane(...)zagotować z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, zrobić budyń. Odstawić do zupełnego wystudzenia. 3. Margarynę utrzeć na pulchną masę, połączyć z ostudzonym budyniem, zmiksować razem na gładką masę. Nadziewać rurki przy pomocy szprycy cukierniczej lub foliowego rękawa. Gotowe rurki smakują najlepiej na 2 dniach leżakowania. Wierzch można posypać cukrem

Apetyczna babeczka
Tort kajmakowy 214

następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu(...)łyżeczki olejku rumowego 2 czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru ( nie koniecznie) 1 puszka masy kajmakowej 1 śmietanę śnieżkę w proszku Dodatkowo: 2 gruszki 1 czekolada gorzka 100 g orzeszków ziemnych sos czekoladowy Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 394

stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki(...)wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego i miksujemy do połączenia i powstania jednolitej, kremowej masy. Krem gotowy, pozostaje go tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu (ja nie posiadam), bierzemy woreczek strunowy, nakładamy krem, odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego

PastelFood
Choinki z piernika 213

wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec(...)przez 10-15 minut.Ostudzić.Przygotować lukier królewski:Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier puder i sok z cytryny. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. W razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody.Gwiazdki sklejać ze sobą lukrem tworząc choinki. Odstawić do zastygnięcia.Smacznego!W tym roku Święta wypadły idealnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka ciabatta 216

zachwycająco dużymi dziurami. Bardzo lubię kupne, sama jednak nigdy się nie odważyłam na jej przygotowanie. Od razu jednak przystąpiłam do poszukiwań właściwego przepisu. Jest ich w internecie cała masa, jednak są raczej czasochłonne - na poolish czy innym zaczynie, ich przygotowanie łącznie trwa około doby. Nie chciałam tyle czekać, chciałam je zjeść na śniadanie następnego rana. A godzina była już(...)końcu na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam przepis idealny. Owszem, wyrastanie trwa dłuższą chwilę, ale w porównaniu z innymi przepisami to właśnie tylko chwila. Zabrałam się za przygotowanie ciasta niemal od razu, i muszę przyznać, że efekt mnie nie rozczarował. Ciasto jest rzadkie, ale jeśli porządnie posypiecie mąką blat i dłonie, nie powinno być problemów z formowaniem czy przyklejaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik staropolski ETAP II i III 203

Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).WARSTWA ORZECHOWA:450 g mielonych orzechów włoskich300g masła/margaryny350g cukru5 łyżek kremówki2 łyżki spirytusuRozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę

charlotte gotuje
Halloweenowe Muffinki 269

mąkę, cukier, proszek oraz cukier waniliowy, łączymy je za pomocą łyżki, a następnie dodajemy mokre (olej mleko i jajka). Wszystko mieszamy łyżką - nie musi być bardzo dokładnie. Następnie wlewamy ciasto do formy wyłożonej już wcześniej papierkami do muffin (lejemy je do 2/3 wysokości, bądź więcej, w zależności od tego, jak wysokie muffiny chcemy uzyskać).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut ( zaznaczamy jednak, że to ile będziemy czekać na muffinki często uzależnione jest od piekarnika !) Babeczki są przepyszne! Życzymy smacznego :)! Jeżeli nie wiesz jak zrobić  "białą" masę cukrową, której używa się do dekoracji tortów napisz do nas maila (znajdziesz go w zakładce KONTAKT) podamy Ci przepis :)  P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Muffiny cynamonowe - kakaowe 236

puszystą masę, w trakcie dodawać cukier Wbić jajko i ponownie zmiksować na jednolitą masę Dodać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia W następnej kolejności dodawać ciągle miksując : sól, cynamon oraz kakao Wlać mleko - ubijając wszystko doskonale Papilotki włożyć do blaszanej foremki i wlać ciasto do 3/4 wysokości  Piec w piekarniku przez około 20 min. w temp. 180 stopni

Proste Potrawy
Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g 248

konsystencji.  3. Dodajemy zioła prowansalskie i siemię lniane, mieszamy.  4. Masę wylewamy do małej foremki (wcześniej trochę ją natłuścić) i po wierzchu lekko posypujemy siemieniem lnianym.  4. Wkładamy do piekarnika  Pieczenie:  Ustawiamy piekarnik na 190 stopni - grzałka: góra-dół  Wkładamy ciasto i przykręcamy do 180 stopni.  Czas pieczenia

Malowane smakiem
Sernik z gruszkami na imbirowym kruchym spodzie 249

180g) 2/3 kostki masła 3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego Ciasto: opakowanie serka sernikowego (400g) 4 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2-3 gruszki      Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki, miksujemy na gładką masę z imbirem i masłem. Lepszym rozwiązaniem jest użycie imbiru z torebki

sama złodycz
Tort smietanowy na biszkopcie rzucanym 222

Wszystko mieszamy az uzyskamy sztywna piane  Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy 30 min  Po upieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy na ziemie  Spowrotem wkladamy do piekarnika uchylonego i tam pozostawiamy do ostygniecia  Masa: 250 g smietany kremowki ( 36%)  250 g serka mascarpone

Klaudynkowa kuchnia
Placki i naleśniki jaglano-gryczano-kukurydziane z pieczarkami i serem, czyli coś pysznego!:) 209

jeszcze za moment odrobinę soli (sn), a na koniec lubczyk (g). Wróciłam do przygotowanego ciasta, rozgrzałam patelnię do naleśników muśniętą olejem i na pierwszy ogień poszły naleśniki, które przepięknie się upiekły i były w sam raz kruche i sprężyste jednocześnie:) Upiekłam 2, a do reszty masy dodałam połowę masy pieczarkowej, wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię  obserwując z przyjemnością

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zbiór przepisów z wykorzystaniem rabarbaru 224

wszystkie zebrać w jednym miejscu:)   Placek z budyniem i rabarbarem    Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura rabarbarowo - truskawkowa

Z miłości do słodkości
Babka Black & White 276

proszku ) kilka kropel zapachu rumowego Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę  . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i  kawę  oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać. Piec ok 40 min w 170'C Udekorować

Malinowa Kawiarenka
Piernik z winem i polewą 350

dodać płynny miód. Można go podgrzać do uzyskania płynu, jeśli jest w formie stałej. Następnie wlać cienkim strumykiem olej. Wsypać suche składniki i wymieszać, wlewając na końcu wino. Jednolitą masę przelać do małej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 50 min. Odstawić do wystudzenia. Przygotować polewę zalewając żelatynę zimną wodą i odstawić(...)się rozpuści. Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Pierniki i pierniczki Tagged: miód , polewa , wino

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania