ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2172/3191)

ciasteczka anyżowo-waniliowe 164

Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka(...)minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka można podawać

mojej kuchni
Placuszki jogurtowe z czarnym sezamem, pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami 160

jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę łyżka masła łyżka brązowego cukru cynamon olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajko, a następnie wsypujemy mąkę. Ciasto powinno być dość zwarte i gęste. W miarę potrzeb dosypujemy mąki. Dodajemy pestki dyni oraz sezam i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, odsączając je następnie na ręczniku(...)Przygotowujemy karmelizowane jabłka. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszamy. Gotujemy ok 5 minut. Następnie dosypujemy solidna łyżkę cukru. Mieszamy aby cukier się roztopił i utworzył płynną masę. Smacznego

Życie ze smakiem
ciasteczka anyżowo-waniliowe 149

Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka(...)minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Lekko studzimy. Bierzemy jedno ciastko ,nakładamy łyżeczkę czekoladowej masy i lekko dociskając kręcimy w prawo i lewo ,aby masa ładnie się rozłożyła . Obtaczamy w orzechach :)) Uwagi U mnie masa troche sie wylewa ,bo za ciepłą dałam.Suche ciasteczka można podawać

w mojej kuchni
muffinki kawowe 252

składniki na ciasto na muffinki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru 160 g masła, miękkiego 2 jajka 1 łyżka mleka 10 g kawy rozpuszczalnej, granulowanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, mlekiem oraz jajkami. Kawę mielimy/ rozcieramy na proszek i mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą(...)dodajemy do masy maślanej. Miksujemy chwilkę do połączenia się składników. Przekładamy równomiernie do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami (ok.12 szt). Pieczemy w 160 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam masy maślano kawowej. składniki na masę maślano-kawową: 250 g masła, miękkiego 400-500 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na oleju z malinami 198

mąki pszennej, ale ekologiczną i typ 1850. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepisów na inne pyszne ciasta:  SZYBKIE CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI   oraz CIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE .     Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g Składniki: ▸4 jajka ▸1/4 szklanki słodzika(...)łyżeczka proszku do pieczenia ▸pół szklanki oleju ▸ok 500 g malin  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy ze słodzikiem/cukrem na puszystą masę i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec wlewamy olej i wszystko miksujemy.  3. Masę przelewamy do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wciskamy maliny oprószone delikatnie

Zdrowie i pysznie na talerzu
RODZYNKOWIEC 138

Przepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleżanka i to właśnie od niej pochodzi ten przepis. Tym razem nic w nim nie zmieniałam, bo deser ten jest naprawdę idealny w smaku i skradł podniebienia każdego, kto go próbował! Zachęcam do przygotowania ;) Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, 2-3 łyżki kakao, Masa rodzynkowa: 1 gorzka czekolada, 1 mleczna czekolada, ½ kostki masła. Masa budyniowa: ½ l mleka, 6 łyżek cukru, Cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wódki. 40dkg rodzynek namoczyć na noc w 1 szkl wódki. Odsączyć na sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części

Słodki Zakątek
JAK ZROBIĆ KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM, TRUSKAWKAMI I ŚMIETANKĄ? 172

studzimy całkowicie, najlepiej na kluski nadają się tzw wczorajsze ziemniaki. Ugotowane ziemniaki ( np. 1,5 kg czy 2 kg) przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz tłuczkiem do ziemniaków.  Masę przełóż do miski i ubij dłonią na gładko ( tak jak gładkie jest lustro wody na jeziorze ;-) ).  Zaznacz teraz w tym kole 1/4 ilości. Wyjmij ją i odłóż gdzieś(...)miejsce wsyp mąkę pszenną. Dodaj wyjęte ziemniaki. To jest właśnie ta proporcja. Dodaj ser biały na 1 kg ziemniaków - 250 g sera białego najlepiej twarogu bardzo dobrej jakości. Ciasto zagniatamy. Przenosimy na stolnicę. Dzielimy na części, robimy wałeczki. Kroimy na równe kluski. Wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy gaz, jak wypłyną gotujemy 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Smażymy na złoty kolor

SMYKWKUCHNI
proste ciasto jogurtowe z owocami 297

zamrażalniku jeszcze mam zapas borówek z zeszłego roku. A że weekend i rodzinne spotkania przed nami to ciasta nigdy za wiele. Tym razem propozycja bardzo lekka i puszysta. Ciasto jogurtowe, które każdy (naprawdę każdy) jest w stanie zrobić. Polecam również gdy niespodziewani goście zapowiedzieli się z wizytą.  Składniki: 400 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)pieczenia 3 jaja 180 g oleju  180 g jogurtu naturalnego  Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać - Thermomix 2 min/ obr 2 / obr wsteczne jednolitą i dobrze wymieszaną masę przelać do formy  na wierzch ułożyć owoce  piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 40-45 min  po przestygnięciu posypać cukrem pudrem Smacznego

Gotowanie z pasją
proste ciasto jogurtowe z owocami 217

zamrażalniku jeszcze mam zapas borówek z zeszłego roku. A że weekend i rodzinne spotkania przed nami to ciasta nigdy za wiele. Tym razem propozycja bardzo lekka i puszysta. Ciasto jogurtowe, które każdy (naprawdę każdy) jest w stanie zrobić. Polecam również gdy niespodziewani goście zapowiedzieli się z wizytą.  Składniki: 400 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)pieczenia 3 jaja 180 g oleju  180 g jogurtu naturalnego  Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać - Thermomix 2 min/ obr 2 / obr wsteczne jednolitą i dobrze wymieszaną masę przelać do formy  na wierzch ułożyć owoce  piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 40-45 min  po przestygnięciu posypać cukrem pudrem Smacznego

Gotowanie z pasją
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 259

obsypania chlebów (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera i mieszam całość do połączenia składników (ja swoje chleby wyrabiam tylko chwilę). Gotową masę przekładam do dwóch form silikonowych (przesmarowanych bardzo delikatnie olejem), formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać mąką lub otrębami. Dokładnie ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, następnie wygładzam(...)obsypuję ziarnami (ja posypuję dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym (oraz niekiedy czarnuszką). Skrapiam obficie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto chlebowe wypełni formy (zwykle trwa to ok.4,5-6h) wstawiam blachę z formami do nagrzanego wcześniej do 200*C piekarnika i piekę na termoobiegu ok.60 minut.  Po upieczeniu

Smaczne Zdrowe
Tarta z porami 168

tarce o grubych oczkach twarde masło, żółtko, wodę oraz sól i zagniatam w gładkie ciasto, którym wylepiam foremkę na tartę. Spód ciasta nakłuwam dość gęsto widelcem żeby ciasto się nie wybrzuszyło i wkładam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Pory kroje wzdłuż na pół a nastepnie w półplasterki o grubości około 3mm, boczek kroję(...)wytopi, nastepnie dodaję pory i smażę aż zmiekną. Smażone pory z boczkiem Wylewam do miski śmietanę, dodaję jajka i przyprawy i roztrzepuję na jednolitą masę. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 o C i podpiekam sam spód tarty przez około 15 - 20 minut. Wykładam pory z boczkiem na podpieczony spód tarty, całość zalewam śmietaną

Gotuj Się Kto Może
Rolada mięsna w cieście serowym 169

prosty a efekt zaskakujący. Składniki na ciasto: Ser żółty 30 dag Jajka 7 szt. Majonez 1 słoiczek Wykonanie ciasta: Jajka ubić mikserem, dodać starty ser, majonez, wymieszać mikserem. Przygotowane ciasto wyłożyć do blachę wyłożoną pergaminem, równo rozłożyć w prostokąt. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.   Składniki na nadzienie: Mięso mielone wieprzowe 80 dag Sól(...)smaku Czosnek 2 ząbki Czerstwa bułka 1 szt. Majeranek do smaku Wykonanie rolady: Mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać zmiażdżony czosnek przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Mięso wyłożyć na upieczony serowy placek, zwinąć w roladkę i obwinąć pergaminem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez godzinę

Tradycyjna Kuchnia
TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 177

śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać(...)Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie na owoce wykładamy masę z bitej śmietany i dekorujemy roztopioną czekoladą. SMACZNEGO

Słodki Zakątek
BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM 158

marcepanu Polewa: 40 g masła 120 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu(...)misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy do masy żółtkowej dodajemy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy, następnie dodajemy mak i znowu mieszamy, aż   do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie jeszcze

Słodkie zapomnienie
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 213

łyżka suszonych drożdży 2 łyżeczki soli 250 ml mleka 250 ml wody kminek (opcjonalnie) Sposób przygotowania Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy ciepłą wodę i mleko. Mieszamy. Przekładamy masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5h. Wstawiamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika, pieczemy 15 min. Po tym czasie temperaturę obniżamy(...)dopiekamy kolejne 40 min. Studzimy na kratce. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/najprostszy-chleb-pszenny-drozdzach-platkami-owsianymi/ MieszamWGarnku   Artykuł Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku