ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2167/3191)

Sernik jeżynowo-śmietankowy 360

Jeżyny w tym roku pięknie obrodziły, a owoce są duże i słodkie. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich do zrobienia jakiegoś pysznego deseru.  Ja zrobiłam sernik

Bon appetit mon amie
Brownie z cukinii 197

Kolejny rewelacyjny przepis na super szybkie ciasto z warzywa! Smak cukinii absolutnie nie jest wyczuwalny, a ciasto znika w mgnieniu oka! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 mała cukinia Sposób przygotowania: Cukinię ścieramy na tartce o grubych(...)oczkach. Odsączamy. Pozostałe składniki wrzucamy do miski. Dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy cukinię i ponownie blendujemy. Całość mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sernik z czekolada, na zimno, na kukurydzianym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.149 226

przygotowania tego sernika zabierałam się długo. Przepis znalazłam w formie filmiku a  tutaj  wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych. Ciasto robi się mega szybko i jest bardzo pyszne! było w sam raz dla gości, na moje urodziny :) Sernik z czekolada, na zimno, na kukurydzianym spodzie spód: 5 szkl. płatków kukurydzianych 4 łyżki kakao(...)łyżek roztopionego masła Do blendera wsypujemy płatki kukurydziane i rozdrabniamy je a następnie przesypujemy do miski i dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy roztopione masło. Przekładamy masę do formy, która umieszczamy w zamrażarce na 30 minut. masa serowa: 3/4 szkl. migdałów pół na pól z orzechami włoskimi 1 op. serka kanapkowego 1 szkl. śmietany kremówki 6 łyżek cukru brązowego Do blendera

Dzieje kuchennej Wiewióry
KRUCHE ROGALIKI Z NADZIENIEM Z BIAŁEGO MAKU 203

małe, kruche i bardzo smaczne rogaliki. Nadzienie do nich może być bardzo różne. Są pyszne z domowymi powidłami, nutellą czy też masą makową. Ja jako nadzienie wykorzystałam właśnie nie wykorzystaną masę makową z białego maku, która została mi od pieczenia rogali marcińskich.  Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 1 kostka masła (lub innego tłuszczu) 1 roztrzepane białko(...)cukier waniliowy (do posypania rogali) trochę posiekanych orzechów włoskich (do posypania rogali) Wykonanie:  Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy po czym  wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając

Walijskie Pichcenie
Sernik mango-dynia na spodzie z bezglutenowych ciasteczek speculoos z polewą daktylowo-kakowo-pomarańczową (bez glutenu , cukru 214

ciasta. Wymieszać je razem z mąką migdałową, następnie dolać olej lub masło i dokładnie wymieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wysypać na dno miasteczkową kruszonkę, równomiernie ją rozprowadzić i poodciskać łyżką lub pięścią :P Całą tortownicę włożyć do zamrażarki. SERNIK DYNIA-MANGO Upieczoną dynię, obrane mango, twaróg, jogurt i najlepiej kilka łyżek ksylitolu zmiksować blenderem na gładką masę

Candy Pandas
Ciasto cynamonowe z gruszką 165

Każdego dnia muszę wymyślać ciasta dla dzieci, które piekę z przyjemnością, ponieważ przygotowanie trwa dosłownie chwilkę.    Dzisiaj zapraszam Was na ciasto cynamonowe z gruszkami. Przygotuj pół kilograma mąki tortowej, dwa jajka, 3 łyżeczki cynamonu, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki drobnego cukru, dwie średnie gruszki, 3/4 margaryny lub masła, pół szklanki mleka, kilka kropel olejku pomarańczowego, cukier(...)puder do posypania. Składniki suche wymieszaj ze sobą, dodaj rozpuszczone masło i mleko, jajka i wymieszaj ze sobą. Do wysmarowanej foremki przełóż masę, na środku wciśnij połówki oczyszczonych gruszek. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni, przykryte papierem do pieczenia. Sprawdzaj  patyczkiem czy jest gotowe do wyjęcia. Posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kurnikowo
Ptysie z kremem patissiere CROQUEMBOUCHE 140

pieczenia – ja użyłam 3. Gdy ciasto jest letnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wygniatamy ciasto – wielkości orzecha włoskiego – ciasto urośnie. Pieczemy przez 20-25 minut.   Krem: 1 litr mleka 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 6 jajek 1-2 laski wanilii Mleko gotujemy w garnku. Dodajemy ziarenka(...)laski wanilii i same laski też. Wyjmujemy laski wanilii. Jajka ucieramy z cukrem w dużej misce, (albo najlepiej w garnku, który będziemy mogli później postawić na gazie) na gładką masę, dodajemy mąkę. Do masy jajecznej wlewamy mleko – cały czas mieszając. Wstawiamy masę na gaz i gotujemy aż trochę zgęstnieje- uwaga żeby się nie przypaliła. Odstawiamy krem do wystudzenia

MojaQchnia.pl
WYTRAWNA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DYNIOWYM (WEGAŃSKA, NA ORKISZOWO - GRYCZANYM SPODZIE) 192

soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo: 3 plastry pomidora, 3 plastry cebuli, 1-2 łyżki sezamu. Wykonanie: Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą i dodajemy rozpuszczony olej. Wyrabiamy ciasto, którym później wylepiamy spód formy do pieczenia (użyłam standardowej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Puree z dyni(...)ugotowaną lub upieczoną dynię zblendowaną na puree) blendujemy z kaszą i resztą składników na krem. Próbujemy, by ocenić smak. Ma on być bardzo wyrazisty. Przy pieczeniu nieco traci ostrość. Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy plastry pomidora i cebuli oraz posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
placuszki 147

dziecko mogłoby jeść na kolację tylko jaja. Pod każdą postacią co prawda, ale ile można ? Dlatego często staram się proponować jednak jakieś urozmaicenia. Tym razem postawiłam na placuszki. Ciasto jak naleśnikowe, ale porcje mini mini. Placuszki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno - można zabrać ze sobą na spacer jako przekąskę.   Przepis podaję na 3 osoby, dziecko(...)tylko kilka sztuk;) Składniki: 1 jajo 1 szklanka mąki 1/2 łyżki oleju 1/2 szklanki  mleka 1/2 szklanki wody (może być gazowana) Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką masę - będzie przypominać gęstą śmietanę smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, formułując małe placuszki udekorować cukrem pudrem lub syropem klonowym - podawać z ulubionymi owocami Smacznego

Gotowanie z pasją
Zdrowe ciasteczka BROWNIE | bez cukru, laktozy, bez glutenu| 189

zabrać ze sobą wszędzie swoje ulubione ciasto? Jest na to sposób... brownie w postaci ciasteczek! Pyszne, słodkie, mocno czekoladowe... Składniki na 15 ciastek: 150g gorzkiej czekolady 60g oleju kokosowego 60g migdałów 50g mąki (np. z amarantusa) 1 łyżka kakao 2 jajka  100g ksylitolu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z gorzką czekoladą. Studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem. Dodajemy czekoladę i mieszamy(...)Migdały siekamy na grube kawałki. Dodajemy do masy razem z mąką i kakao, mieszamy. Wkładamy do zamrażalnika na 10 min. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po upłynięciu czasu wyciągamy masę i przekładamy po łyżce na blaszkę. Pieczemy

Czarnawisienka
Truskawkowy śnieżny puch 343

Ciasto "śnieżny puch" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wcale się nie dziwię, bo jest delikatne i pyszne. Ja poszłam o krok dalej i zrobiłam małą modyfikację tego przepisu. Zrobiłam w wersji truskawkowej na biszkopcie i pominęłam"śnieżki", których niektórzy nie tolerują. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masa serowa: 500 g sera z wiaderka  300 ml kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek  1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę

Ala piecze i gotuje
Tarta z mascarpone na spodzie z paluszków 174

pył. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy do rozdrobnionych paluszków z ciastkami i dobrze mieszamy. Formę dotarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy spód i boki tartownicy ciastem. Dobrze uklepujemy i wstawiamy do lodówki.   Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30 % 1 całe duże jajko 1 żółtko 55 g brązowego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy(...)doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce łączymy całe jajko plus żółtko, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń.  Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Za pomocą

Rusty Fork
Zebra - smaczne i szybkie ciasto. 120

Zapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na smaczne i łatwe do zrobienia ciasto. Chyba każdy z Was chociaż raz spróbował Zebry - prawda? Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru aromat (2 krople) 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 2-3 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, olejem, wodą, aromatem. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dzielimy ją na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Następnie wlewamy po 3 łyżeczki raz masę czarną, raz biała w jeden i ten sam punkt

My World by Dagmara Rek
Tartaletki z orzechami w karmelu 177

mini tarteletek), ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem.... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia. Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut(...)wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki. Lekko roztłuc Do garnka wsypać cukier i wlać wodę, gotować aż cukier zacznie się karmelizować. Wlać gorącą śmietanę. Mieszając gotować, aż masa lekko zgęstnieje. Nie można przesadzić, bo masa będzie zbyt gęsta. Najlepiej trochę nalać na talerzyk i wstawić go na chwilę do lodówki. Masa powinna być gęsta, ale plastyczna. Wsypać

królestwo garów
Quiche z duszonymi porami i kozim serem 142

papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę i rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć(...)folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć zeszklone pory, wylać masę jajeczną i ułożyć plasterki sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (szczypiorki dodać w połowie pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniły). Ostudzić przed pokrojeniem. Smacznego

Moja Mama Gotuje